Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 13.09.2017., 19:06   #1
marek45
Premium
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: Karlovac
Postovi: 190
ima interneta, a nema

Molim mišljenje.
Dakle radi se o učionici u kojoj su 16 računala. Imamo pasivni switch.
Imala su do sada win 7 i sve je (po pitanju interneta) radilo dobro. Imala su fiksne IP adrese.
Ovih dana sam na njih stavljao win 10 i opet stavljao iste fiksne adrese kao kod win 7.
Win kaže da ima mrežne veze (statusna ikona), no ne može se otvoriti niti jedna stranica.
Od tih 16 računala jedno 4-5 nemaju pristup internetu. Na ostalima sve ok.
Kad probam pingati google, ping ne prolazi.

Ja sam do sada probao ovo, no bez uspjeha:
promijenit LAN kabel
uštekat u drugi utor na zidu
ugasit softverski firewall

I onda ja stavim dhcp, dobije internet, onda ga vratim na onu istu fisknu adresu na kojoj je i bio i tada RADI.
Ne razumijem zašto se to događa????
Al čim računalo ugasim i ponovno upalim isti problem.
marek45 je offline   Reply With Quote
Staro 13.09.2017., 20:35   #2
Forace
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: Petrinja
Postovi: 1,493
Ne spominješ nigdje DNS i gateway ... IP ti nije dovoljan za izać na net.

Šta ti vraća tracert naredba ? Jel moš gateway pingat? ....

I pasivni switch ne postoji, po mojim saznanjima switch je aktivni komad mrežne opreme .

I nisi napisao preko čega idete na net, preko servera u taj switch uštekan i router ... ?
Forace je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 13.09.2017., 21:28   #3
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 14,793
Ajd sad ne cjepaj dlaku, čoek oće reći glupi vulgaris switch, a to si znao

Pod pretpostavkom da je u TCP/IP v4 prepisao kako je bilo na pojedinom kompu (IP, Subnet, Gateway, DNS - ovi),
garant ga zahebava šta noviji winsi forsiraju TCP/IP v6 ... na svim kompovima ga ugasiš.

Napomena: Svaki komp mora imati različiti IP a ostalo je isto.
Eventualno usporedi šta se promijeni kad ip adrese dobije preko automatike,
hint: CMD > ipconfig / all
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2017., 06:44   #4
marek45
Premium
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: Karlovac
Postovi: 190
Citiraj:
Autor Forace Pregled postova
Ne spominješ nigdje DNS i gateway ... IP ti nije dovoljan za izać na net.

Šta ti vraća tracert naredba ? Jel moš gateway pingat? ....

I pasivni switch ne postoji, po mojim saznanjima switch je aktivni komad mrežne opreme .

I nisi napisao preko čega idete na net, preko servera u taj switch uštekan i router ... ?

gateway je postavljen na adresu modema 192.168.1.1 Ista adresa je i DNS-a.
Imamo unmanaged switch.
Na net idemo preko switcha koji je uštekan u modem.
Kad probam tracert i upišem fiksnu adresu kompa onda mi piše tracing route to ANDROID!
Jel moguće da mobiteli učitelja u školi "ukradu" adresu kompa i onda mobitel i komp imaju istu adresu, pa zato ove gluposti?????

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
garant ga zahebava šta noviji winsi forsiraju TCP/IP v6 ... na svim kompovima ga ugasiš.

Napomena: Svaki komp mora imati različiti IP a ostalo je isto.
Eventualno usporedi šta se promijeni kad ip adrese dobije preko automatike,
hint: CMD > ipconfig / all
ipv6 nisam gasio.
svaki komp ima različiti IP.

Kad stavim automatiku onda mu stavi recimo sa 192.168.1.7 na 192.168.1.37
marek45 je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2017., 07:31   #5
Forace
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: Petrinja
Postovi: 1,493
Provjeri na modemu koji je range DHCP.a i imaš ip sniffer ili tako neki program pa si provjeri koje su ti adrese na mreži izdane tj koje postoje...

@Nikky ma nisam .
Forace je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2017., 07:43   #6
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 14,793
Aha, sve je jasno, preklapaju se kompovi i mobiteli.
Onaj koji je to slagao zaboravio je namjestiti DHCP Pool na routeru, treba ga postaviti na 192.168.1.100 - 192.168.1.200.
Tako imaš za kompove / klijente sa fiksnim adresama od .2. do .99, a za automatic / mobove poviše 100.
Svejedno je zgodno ugasiti TCP/IP v6 na svim kompovima.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2017., 08:03   #7
marek45
Premium
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: Karlovac
Postovi: 190
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Aha, sve je jasno, preklapaju se kompovi i mobiteli.
Onaj koji je to slagao zaboravio je namjestiti DHCP Pool na routeru, treba ga postaviti na 192.168.1.100 - 192.168.1.200.
Tako imaš za kompove / klijente sa fiksnim adresama od .2. do .99, a za automatic / mobove poviše 100.
Svejedno je zgodno ugasiti TCP/IP v6 na svim kompovima.
Prošle godine su nam rekli t-comovci (čiji je modem, iako imamo carnet pristup) da nam više ne daju lozinku za ulaz u postavke modema nego ako nešto ne valja zovi njiih, oni izlaze na teren i onda rješavaju.

Nije mi jasno kako 2 uređaja mogu dobit istu adresu?
Kod kompova odma javi da je adresa u upotrebi, a u mom slučaju ništa ne javlja!
Hvala na rješavanju ovog jednostavnog problema.
marek45 je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2017., 08:16   #8
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 680
uvijek možeš probati ući u postavke sa supervisor passwordom (username supervisor, password malo kopaj, u pravilu je !tcomMHT (tako nekako, velika mala slova) plus u nastavku šifra koja piše iza routera.

samo bi trebalo presložit dhcp pool da se ne koriste ip adrese koje koristiš na kompovima u učionici.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2017., 08:30   #9
silver_tip
Premium
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 1,641
Citiraj:
Autor marek45 Pregled postova
Nije mi jasno kako 2 uređaja mogu dobit istu adresu?
Ne dobiju. Mobitel prvo uzme 192.168.1.7 i onda ti rucno na kompu stavis 192.168.1.7 i onda oba imaju istu IP adresu.

Ako bi se taj mobitel ugasio tek onda bi proradio net na tvojem kompu. Ne bas momentalno odmah ali proradio bi...

Ljepo ti je @Nikky pojasnio ali ga nisi shavatio izgleda.

DHCP Pool na routeru je recimo 192.168.1.10 DO 192.168.1.50.

Spoji se 45 mobitela na router i ostane 5 IP adresa slobodno, 11 racunala ti ne radi a 5 radi.
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2017., 08:38   #10
nex
Chaotic Neutral Human
 
nex's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2004
Lokacija: .
Postovi: 507
Citiraj:
Autor marek45 Pregled postova
Prošle godine su nam rekli t-comovci (čiji je modem, iako imamo carnet pristup) da nam više ne daju lozinku za ulaz u postavke modema nego ako nešto ne valja zovi njiih, oni izlaze na teren i onda rješavaju.
Ha? Jesu oni normalni?

U tom slucaju jedino prakticno rjesenje je zatraziti da stave modem/router u bridge mode i koristiti svoj router.
__________________
Last.fm
nex je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 14.09.2017., 11:12   #11
Pupo
Premium
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 4,986
Hebe te kao što su ti rekli ipv6, ili windowsi 10 znaju zeznut pa ti network prepoznaju kao "public" pa ti pol stvari neradi.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2017., 11:42   #12
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 14,793
Rezime:
1 - ako se prave pametni pa ne daju šifru za pristup neka izvole daljinski odraditi (DHCP Pool 192.168.1.100 - 192.168.1.200) ili neka izađu na teren BEZ NAPLATE

2 - kada se ovo poviše odradi + reboot automatski će proraditi svi klijenti sa fiksnim ip adresama jer neće biti preklapanja adresa, mobiteli i sl. će dobiti ip od 100 pa na više

3 - gašenje TCP/IP v6 i provjera da su u "home" network smo naveli

4 - ako bude pametovanja oko 1. stavke treba netko tko kuži stvari "zapjevat" da vama pripada pravo / mogućnost upravljanja vaše privatne (školske) mreže.
Nebitno jeli to T-Com ili Carnet kao operator, jeli modem / router "u najmu" / "dan na korištenje" ili nije.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2017., 17:37   #13
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 600
kao i svim drugim operaterima na bakru izlaze t-comovi tehničari ,problem je taj da nemože direktno tražiti tcom nego mora ići preko svog operatera,a to traje,a ako još naleti na nekog blentavog studoša može postat ping pong loptica između dva operatera,savijet ili nabavi user i pass ako nije na naljepnici otraga za ulaz u router ili ako to nije moguće operaterov router u bridge i nabava vlastitog routera pa ga slažeš kad i kako tebi odgovara.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2017., 18:22   #14
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 14,793
Kolega ispravak krivog navoda
HT / T-Com tehničari ili njihovi kooperanti izlaze za:
- kada je problem u pristupnoj mreži, čitaj: za bakrenu paricu ili optiku od centrale do gl. priključnog mjesta (ormara)
- kada se radi o njihovim korisnicima za probleme sa instaliranom opremom

Za ostale operatere zavisi s kime imaju ugovor na pojedinom području i oni rješavaju probleme sa instaliranom opremom (tog operatera).
E sad, moguće je da T-Com "pokriva" Carnet ako je na njihovoj infrastrukturi.

U konkretnom slučaju službeno bi bilo / trebalo bi kontaktirati support od Carnet - a pa neka oni angažiraju koga trebaju.
Poviše smo napisali šta bi trebalo odraditi.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 15.09.2017., 07:57   #15
Forace
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: Petrinja
Postovi: 1,493
@marek45 koji modem je u pitanju ?
Forace je offline   Reply With Quote
Staro 15.09.2017., 08:28   #16
Gilbert5
Agent 0
Moj komp
 
Gilbert5's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Kutina - ZG
Postovi: 4,116
Citam i nigdje ne vidim zasto mora imati fiksne adrese na racunalima.

Ostavi sve na dhcp i bok.
Gilbert5 je offline   Reply With Quote
Staro 15.09.2017., 10:55   #17
silver_tip
Premium
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 1,641
Citiraj:
Autor Gilbert5 Pregled postova
Citam i nigdje ne vidim zasto mora imati fiksne adrese na racunalima.
Mozda kad dica odu ca kuc, nastavnik cucla torrente a portovi ne rade kak spada ako racunalo nema fixnu IP
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 15.09.2017., 11:12   #18
marek45
Premium
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: Karlovac
Postovi: 190
Citiraj:
Autor Forace Pregled postova
@marek45 koji modem je u pitanju ?
ZTE 931 VII

Citiraj:
Autor Gilbert5 Pregled postova
Citam i nigdje ne vidim zasto mora imati fiksne adrese na racunalima.

Ostavi sve na dhcp i bok.
Na kraju sam tako i napravio. To mi je trebalo radi jednog programa, ali vidim da sad po novome radi i bez fiksnih ip adresa.
marek45 je offline   Reply With Quote
Staro 15.09.2017., 18:31   #19
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,278
Možda bi rješenje bilo postaviti fiksne IP adrese izvan dhcp poola, npr. x.x.x.201 do x.x.x.2**?

Možeš li pristupiti web configu routera uopće? Šta kaže na klasičan login, username: user ; password: SN sa zadnje strane uređaja (ZTEE...)?

Zadnje izmijenjeno od: FitzTN. 15.09.2017. u 18:36.
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 15.09.2017., 18:35   #20
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 14,793
Kasniš kolega, to smo već preporučili a tako bi po pravilu i trebalo postavljati.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 15.09.2017., 18:40   #21
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,278
Naravno, ali predloženo je logičnije rješenje da se DHCP pool pomakne (što je pol minute posla i reboot), ali kako mu je to navodno nemoguće, ispada mu lakše promijenit fiksne IP adrese.
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 15.09.2017., 18:53   #22
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 14,793
A tako, sad je jasnije šta si mislio.
Kvaka22 je šta je kod nekih uređaja (ne mogu se sjetiti jeli to slučaj kod ZTE), po idiotskom defaultu DHCP Pool uključuje cijeli range adresa.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 15.09.2017., 21:30   #23
Inovator
Premium
Moj komp
 
Inovator's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 218
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Kolega ispravak krivog navoda
HT / T-Com tehničari ili njihovi kooperanti izlaze za:
- kada je problem u pristupnoj mreži, čitaj: za bakrenu paricu ili optiku od centrale do gl. priključnog mjesta (ormara)
- kada se radi o njihovim korisnicima za probleme sa instaliranom opremom

Za ostale operatere zavisi s kime imaju ugovor na pojedinom području i oni rješavaju probleme sa instaliranom opremom (tog operatera).
E sad, moguće je da T-Com "pokriva" Carnet ako je na njihovoj infrastrukturi.

U konkretnom slučaju službeno bi bilo / trebalo bi kontaktirati support od Carnet - a pa neka oni angažiraju koga trebaju.
Poviše smo napisali šta bi trebalo odraditi.
Ma nije to na CARNetu čim imaju ZTE router. CARNet daje mikrotik.
Inovator je offline   Reply With Quote
Staro 15.09.2017., 21:40   #24
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,278
@Nikki, imaš pravo, ZTE je jedan od takvih, sranje dakle. Ostaje ili sve DHCP ili pokušati ući u router.
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2017., 19:21   #25
Cvorovic
Premium
Moj komp
 
Cvorovic's Avatar
 
Datum registracije: May 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 49
Citiraj:
Autor Inovator Pregled postova
Ma nije to na CARNetu čim imaju ZTE router. CARNet daje mikrotik.
Ovo je ADSL veza tj usluga "Net u školi", a CARNet daje mikrotike kod stalnih veza (optika).

Glede teme, možemo i dalje raspravljati, ali to je očito već riješeno jer je Marek45 napisao da mu radi i na dinamičkim adrsama.
Cvorovic je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2017., 00:03   #26
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 600
imaš li mogučnost vezat mac adrese uz ip adrese u routeru?
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2017., 09:18   #27
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 14,793
Mislim da to ZTE ima, ali je "opet" problem šta mu / im ne daju šifru za pristup routeru.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2017., 15:55   #28
marek45
Premium
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: Karlovac
Postovi: 190
Dečki riješio sam sa DHCP.
marek45 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na