|
15.11.2017., 13:48 | #62 |
Pijem samo KAJ
Datum registracije: Jan 2004
|
Pomoć Zna netko di bi se mogao nabaviti SONY ILCE-QX1? (QX10, QX30, QX100 ne zadovoljavaju) Za sad sam poslao mailove u sancta domenicu, canosu, te lumis... |
|
|
Oglas
|
|
06.12.2017., 11:41 | #65 |
Pijem samo KAJ
|
novi problem s alfom, tj objektivom (Sigma 19mm 1:2.8) jučer radilo sve ok, danas ga ne prepoznaje. Probao u drugu alfu i isti problem. Baca poruku nek provjerim dali je objektiv spojen (skinut i stavljen gore više puta, očišćeni kontakt i ništa. Drugi objektiv radi). Šta bi moglo biti? :/ P.S. QX1 kupljen u slo (zadnji primjerak) |
06.12.2017., 12:48 | #66 | |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Nosi u Prizmu ako imaš garanciju Cijeli taj hype oko tih novih Sigmi unazad par godina, optički stvarno nisu loše, ali imaju svojih drugih mušica. Čekam više info o QX1
07.12.2017., 16:24 | #67 |
Pijem samo KAJ
|
|
10.12.2017., 11:28 | #68 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
mi se učinilo, ili je nedavno netko sa foruma prodavao olympus om-d? stigla su mi nova stakla, pa sam krenuo gledat viewfindere i skužio da mi se više isplati kupiti polovni om-d. |
27.12.2017., 20:31 | #69 |
Premium
Datum registracije: Jul 2008
|
pozz. trebam savjet,dva, tri.... htio bih si kupiti bolji fotoaparat no nisam siguran što i kako. namjena bi bila za slikanje po kući (dijete,itd), razne prigode i slično te šuma (pošto mi je posao vezan uz nju). nekako nisam za dslr zbog dimenzija i tegljenja torbe po šumi (no nisam 100% odbacio tu opciju). znači nekakv kompakt ostaje u igri. e sad, gledam sony rx100 m2 i m3 za oko 4000kn. što je još u tom rangu od drugih proizvođača ? slobodno bacajte prijedloge za spomenutu cifru koju sam spreman pregrist. može li kompakt biti ok za po šumi, ako slikam udaljeniji objekt (živina kakva)? ili tu moram ipak ići na aparate s izmjenjivim objektivima zbog smanjene količine svjetla u šumi? totalni sam početnik u fotografiji (ako izbacimo slikanje mobitelom). tnx. |
27.12.2017., 20:36 | #70 |
Premium
|
koliko ti je bitna kvaliteta slike? da zabatališ tu spiku i uzmeš neki travel ultrazoom? |
|
|
Oglas
|
|
27.12.2017., 20:44 | #71 |
Premium
|
pa recimo da mi je bitna. zato i uzimam fotoap. da nije, samsung s7 bi mi bio dovoljan. gledao i neke ultrazoom aparate tipa p900, no što mi vrijedi taj zoom , ako ću u "mračnoj" šumi dobiti zrnate fotografije... nadam se da dobro rezoniram.... P.S. ako sam u krivu temu postavio upit, mea culpa, neka mod prebaci u odgovarajuću.... Zadnje izmijenjeno od: snorky_vk. 27.12.2017. u 21:01. |
27.12.2017., 21:19 | #72 |
Prečupavi mod
Datum registracije: Mar 2005
|
RX100 su ponajbolji kompakti, s njima sigurno ne mozes fulati. Odaberi koji ti pase cijenom i bit ces zadovoljan... jedini problem ti moze biti prekratki zoom (24-70mm ekvivalent).
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
27.12.2017., 22:15 | #74 |
Prečupavi mod
|
Pa ne bas pretjerano, 10-20% ce istrpiti, sve preko vec teze
Member of PCE 100+kg demolition squad Pozz, nezz, ojzz, jbt, owak, onak, inst, bzvz, svst, kuiš, neam, dns, nzm, oc, went, graf, laikam, oču, neču, e ovako, e sad, probo, neče, psmtr, ne beliiwam, ugl probo o5, tkđ neradi, pčkmtrnu, mslm onaak haaalo, reko dbr, stv, dali, jeli, zato jel, jer mi može neko, rispekt, thx......... ...wau, radi, zkn, pozz!?!?11 |
27.12.2017., 22:37 | #75 | |
Lika u mom srcu
|
Citiraj:
Slike su sasvim dobre s njima. |
|
27.12.2017., 23:18 | #76 |
Premium
|
a šta finog slikaš u mračnoj šumi? danas postoji nešto vrlo simpatićno zvano stabilizacija. koja i na kompaktima radi JAKO dobro, dok god si umjereno mirne ruke. ja sam na 500mm ekv uspijevao izvuć oštru fotku na 1/15s na kompaktu. (oštru koliko objektiv na 500mm može dat, al recimo da nije bilo motion blura). isto tako, današnji bsi-cmos kompakti uspijevaju dat solidnu fotku na iso 800. zrnatu da, ali upotrebljivo. u konačnici, imaš i stativ. ako je moj prastari ixus 750 radio ekspozicije od 60 sekundi koje su bile sasvim uredne (i u mrklom mraku naprave fantaziju), moderan kompakt može samo bolje. pod uvjetom da ga naučiš koristit. nešto na pola puta ti je panasonic lf1. ima 1/1.7 senzor (kao na canon s100 i slično) ali 7x zoom. tih 200mm je već solidno. |
27.12.2017., 23:28 | #77 | |
The mighty pirate
|
Citiraj:
S fotkanjem životinja po šumi će se namučiti i DSLR srednje klase s bržim objektivom, a superzoom i kompakti mogu pogoditi nešto ako imaš puno puno sreće (i svjetla). Oštru fotku na 1/15 sa stabilizacijom ćeš dobiti tek ako snimaš statičan objekt. Dodaj u priču nešto što se kreće, vjetar koji njiše grane i imaš zblurani kadar, a stabilizacija ti ne znači baš ništa. Sve što si rekao se odnosi na statične kadrove i nema veze s ovim što on traži. Realno, za taj budžet koji ima, neće ga zadovoljiti nijedan aparat, bio on kompakt, superzoom, mirrorless ili DSLR. RX10 je 680€, ako imaš kako to te cifre doći, onda nemaš bolji izbor... Za više novaca se dobije RX100 mk4, ali nema šanse u tele području https://www.amazon.de/Sony-DSC-RX10-...ords=sony+rx10
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 27.12.2017. u 23:48. |
|
28.12.2017., 17:14 | #78 |
Premium
|
hvala.... pitanje koliko ću fotkati životinje u pokretu. to mi je najmanje bitno jer za takvo što treba vremena. eventualno kad nešto stane na prosjeku ispred mene pa da lupim par fotki. zato sam spominjao superzoom aparate. no kažem, to mi neće biti često pa mi je glupo zbog toga dati više para, od 20 dana u šumi, možda dva puta vidim životinju ispred sebe . dosada sam s mobitelom najviše slikavao ono što mi je pri ruci. kakvo pojedinačno stablo, cvijet, plod , kukac ili nekakav pejzaž. a tu bi kompakt tipa rx100 bio ok? @ivan koji daje kvalitetniju sliku bez zumiranja, predloženi rx10 il rx100 m3 ? kako se riješava reklamacija s amazona ako se odlučim za rx10? tnx |
28.12.2017., 17:33 | #79 |
The mighty pirate
|
RX10 i RX10II imaju 28-200mm f/2.8 objektiv RX10III i noviji imaju 24-600 f/2.4-4 objektiv Skoro sam kupio RX10III, ali sam čekao informaciju u kojim trenucima se blenda počinje zatvarati i ispalo je da je na oko 250mm već najveći otvor f/4 i onda sam odustao. S RX10II sam odradio fotkanje svadbe bez previše problema. Jedina mana koju ima je elektronski zoom. U prijevodu...imaš dva načina za zumiranje. Prvi je koristeći T/W kotačić kod okidača (kao na većini digitalaca), a drugi je okretanjem prstena objektiva. Tu netko tko dolazi iz svijeta objektiva očekuje mehanički zoom, ali je sve na motor, pa se treba priviknuti na mali delay kojim zumira. Iako ima 2 brzine zumiranja, još uvijek ne možeš zamijeniti brzinu kad rukom zavrtiš zoom ring na običnom objektivu. Nemoj krivo shvatiti, brzo je to i dalje, ali nije brzo kao zumiranje na "običnom" objektivu". S druge strane, mehaničko zumiranje nema nijedan superzoom, svi imaju isti princip. Aparati imaju identične senzore i više manje je jedina razlika u objektivu. RX100 je short range i u startu je nešto širi, RX10 je long range. Pogledaj kakve su razlike imali po generacijama i jedan i drugi i vidi koji ti više paše. Uvijek bih radije uzeo RX10 ako mi to mora biti jedini aparat. Čisto ergonomije i dosega radi. Nisam 100% siguran za RX10 ali RX10II je imao i ugrađeni ND filter što super dođe kad hoćeš napraviti dulju ekspoziciju, a nemaš "pravi" ND filter kod sebe. Mislim da tog nema na RX100, a ni RX10 III Što se reklamacija tiče, možeš slati Amazonu nazad (pokrivaju i poštarinu) ili servisiraš u bilo kojem ovlaštenom Sony servisu kod nas
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 28.12.2017. u 17:52. |
28.12.2017., 17:44 | #80 |
Prečupavi mod
|
RX100 IV ima ugradjen ND, ne znam doduse za ranije generacije... i da, to je odlican fićur
28.12.2017., 17:51 | #81 | |
The mighty pirate
|
Citiraj:
Na A7RIII i A9 su izbacili one aplikacije od kojih neke stvarno često koristim... Najbolje provjeriti ako je bitno
28.12.2017., 17:54 | #82 |
Prečupavi mod
|
Ha vjerojatno je bilo tesko ugurati to u sočivo tolikog raspona... a za Playmemories appove, da, steta, bilo ih je fora, mada je to vise bio gimmick. Doduse, Timelapse aplikacija je zakon No kod nas je ionako store nedostupan, ali moze se iskemijati zaobilaznim metodama...
28.12.2017., 18:13 | #83 | |
The mighty pirate
|
Citiraj:
Timelapse je genijalan, pogotovo s onim addonom koji se dodatno plaćao. Cijeli video s efektima renderira u aparatu i to još u kratkom vremenu. SkyHDR i ovaj noviji, Digital Filter app su isto vrhunski. Izabereš hoćeš li kadar podijeliti na 2 ili 3 zone i za svaku izabereš različite postavke. Napravi 2 ili 3 fotke i spoji sve to u jedan RAW. Za pejzaže savršeno. Touchless shutter...nemaš žičani okidač, a fotkaš duge ekspozicije sa stativa. Uključiš app i umjesto da stišćeš shutter, prođeš rukom ispred EVF-a da mu blokiraš senzor koji prebacuje između LCD-a i EVF-a. To mu aktivira shutter. Prebacivanje fotki na mobitel kad ugasiš aparat... Plaćanje sam riješio preko frendice koja je u UK. S njene kartice trošim na appove Razmišljam o prelasku na A7RIII i ovo su male stvari koje će mi sigurno jako faliti.
28.12.2017., 19:50 | #84 | |
Prečupavi mod
|
Mislim da nije, jer kad ga ukljucim cuje se tihi škljoc iz aparata. I fiksan je, da je elektronicki vjerojatno bi se dao podesavati, ovako je fiksan (mislim 3 blende) Citiraj:
|
28.12.2017., 23:00 | #85 | |
The mighty pirate
|
Citiraj:
Baš sam ga ovaj vikend silovao po Sloveniji Upališ aplikaciju, izabereš scenarij, pustiš da odradi svoje i sjedneš se sa strane sa sendvičem dok čekaš... Rezultat: Fotkao sam u RAW + JPEG i kad sam vidio fotke, odlučio da ih ne trebam ni obrađivati (mogao sam doduše maknuti fleke od prašine na senzoru, ali nije mi se ni to još dalo...)
29.12.2017., 14:06 | #86 |
Prečupavi mod
|
Bled Ja sam ga znao koristiti za nocne snimke gdje recimo svjetla grada jako prekure ako zelim dobiti normalnu ekspoziciju. U tom slucaju dosta podeksponiram, tipa 2 blende, a posto imam stackanu gomilu ekspozicija mogu jako izvuci shadowse jer suma prakticki nema
04.01.2018., 01:40 | #88 |
The mighty pirate
|
Ma može. Jedino ti neće dati da izabereš XAVC S format za video koji zahtjeva karticu od najmanje 64 GB i nisam siguran, ali moguće je da mora biti i U3 pored tog. Ako želiš i iz videa izvući maksimum, traži neku 64 GB U3 karticu.
04.01.2018., 09:40 | #89 |
Premium
|
Tnx. Video mi nije previse bitan. pitam zbog onih zvjezdica kraj odredjenih vrsta kartica u speckama od aparata. Nema objasnjenja zasto je zvjezdica pa reko da ne zeznem stvar.... Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk |
04.01.2018., 15:02 | #90 |
Premium
Datum registracije: Jun 2008
|
Za istu lovu RX100 IV/V ili a6300 kit? |
|
|
Oglas
|
|
Uređivanje | |
|