Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja, modding i ostalo > Kućišta i napajanja
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 09.01.2020., 11:46   #31
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 11,842
Ja sam nekako siguran da ti imaš drugih problema i da ventilatori neće riješiti ništa.

Eto, moje mišljenje, držim fige da nisam u pravu.

Malo progooglao, ta grafa po review-ima pod stresstestovima ide na 80 stupnjeva, bez obzira na kučište.
Ali ne gasi/restarta kompove.
Tako da, ponavljam, mislim da ventovi neće riješiti ništa.
Mommistake je online   Reply With Quote
Staro 09.01.2020., 11:48   #32
tun3
Premium
Moj komp
 
tun3's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2018
Lokacija: Matulji
Postovi: 107
Možda ti se posreći ali shvatit ćeš kako kad ti kinezi ne naprave nikakav učinak... Jesi provjerio koliki protok zraka imaju?
tun3 je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2020., 11:56   #33
dada-as
Bot Maker
Moj komp
 
dada-as's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: medjimurje, mala subotica
Postovi: 1,308
Ma neki protok imaju. imam vec unutra 3 ventilatora. jedan je DIY, ali ovaj na stranici mi se cini kao najvazniji, jer tu se stvara najvise topline, em procesor direkt puse u nju, plus grafa na donjem djelu stvara toplinu.

A grafa se nije gasila komp na 89C, to sam snimio kao maximalna temperatura sa HWInfo, a kad se restartalo nisam vidio kolika je bila temperatura, predpostavljam prek 90C, jer uredno radi na 89C, nema ni trotlanja ni nista.

Koji bi problem mogao biti ako nije kuciste, jer kazem kad otvorim tu stranicu onda i kod dugog igranja ide na 75C, cak neide do 80C. Evo zadnje gejmanje grafa na 87C, procesor na 78C. Vidim da je GPU powers 110.75%, kaj pak je to radila prekovremeno?

Clocks:
Maximalni:
GPU 1911
Memory 5508
Video 1620

Maximalni voltage 1.063V

meni ove brojke nist ne govore, ali ako netko kuzi nek napise koju.

Mozda sam preblizu stavio kuciste:





__________________

Zadnje izmijenjeno od: dada-as. 09.01.2020. u 12:04.
dada-as je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2020., 11:59   #34
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 11,842
Pa kreni raditi stres testove, komponente po komponentu.
Gejmanje je ništa.

Kreni od CPU-a, napravi neki stress 15 min, provjeri max temperature.

Pa GPU, stress test, pa napišti temperature.

Pa to isto napravi s otvorenim stranicama, pa provjeri razlike. Ako su fakat razlike 20 stupnjeva, onda je kučište.

80 stupnjeva za Ryzen mi je previše.

Imam trenutno stock cooler, nikada ni blizu toga nisam došao. Moj Fractal R5 ima gotovo isti air flow kao tvoje kučište, nemam nikakve dodatne ventove, samo ispuh iza, nikakvih problema s temperaturama nemam.
Stock hladnjak, CPU dignut na 3.8, max temperature oko 65 pod stresom.
GPU sam već spominjao, ispodprosječne temperature.

Jel išta clockano ili je sve stock? Hladnjak je stock? Skinuta folija s hladnjaka?
Mommistake je online   Reply With Quote
Staro 09.01.2020., 12:07   #35
dada-as
Bot Maker
Moj komp
 
dada-as's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: medjimurje, mala subotica
Postovi: 1,308
Nista nije clockano, odnosno imam 3600x, ovaj x znaci da je clockan, pa sad neznam jel zbog toga radi na visim temperaturama. Jer istina ako u biosu maknem boost onda ni CPU neide preko 70C, ali onda ne boosta.

pogle sliku, on ide na 4400 skoro.






Pogle grafu u istom periodu:





__________________
dada-as je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2020., 12:28   #36
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 11,842
Oboje previše.

Kažem ti, otvori stranice obje i napravi stres testove.

Tako ćeš znati da li je do kućišta ili ne.

Vrtimo se u krug. Kad napraviš testove, zatvoreno kučište vs otvoreno, biti ćeš pametniji.

Znam što znači x u 3600x, ali temperature su i dalje previsoke, pogotovo za grafu.

Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 09.01.2020. u 14:40.
Mommistake je online   Reply With Quote
Staro 09.01.2020., 13:07   #37
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,167
Nisu li malo voltaže za proc prevelike, 1,475V se meni čini dosta veliko? ili mi se samo čini ?
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2020., 13:40   #38
dada-as
Bot Maker
Moj komp
 
dada-as's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: medjimurje, mala subotica
Postovi: 1,308
Pa kazem da sam napravio otvoreno kuciste test, cak i u NZXT kucistu je radila grafa na 75C. Evo sad zadnji test radila je uredno non stop na 86C. Cim sam izasao iz igre i pogledao temperaturu odmah padne na 75C, cim udjem u igru znaci alt tab opet sskoci na radnu temperaturu. Ako bi s ovim kineskim ventilatorima skinuo koji celzious na njoj bi bilo OK. Valjda ta voli vruce. A procesor max na 77C sad. A kaj ja znam, mozda i njega vuce ova grafa i taj Gsync i tih 180hz monitor mozda isto ima neke veze.

No sad sam primjetio da ona skoci na 90C kad se ukljuci valjda ovaj Gsync u Full Screen modu plus imam jos 2 monitora i sigurno joj je to ogromno preopterecenje.

A ovo za procesor nemam pojma, nisam nista dirao, ovako je doslo.
__________________
dada-as je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2020., 14:06   #39
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,167
ja bi na tvom mjestu sve to malo downclockao i downvoltao, ali da se ne gube performanse baš
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2020., 14:18   #40
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 11,842
Citiraj:
Autor dada-as Pregled postova
Pa kazem da sam napravio otvoreno kuciste test, cak i u NZXT kucistu je radila grafa na 75C. Evo sad zadnji test radila je uredno non stop na 86C. Cim sam izasao iz igre i pogledao temperaturu odmah padne na 75C, cim udjem u igru znaci alt tab opet sskoci na radnu temperaturu. Ako bi s ovim kineskim ventilatorima skinuo koji celzious na njoj bi bilo OK. Valjda ta voli vruce. A procesor max na 77C sad. A kaj ja znam, mozda i njega vuce ova grafa i taj Gsync i tih 180hz monitor mozda isto ima neke veze.

No sad sam primjetio da ona skoci na 90C kad se ukljuci valjda ovaj Gsync u Full Screen modu plus imam jos 2 monitora i sigurno joj je to ogromno preopterecenje.

A ovo za procesor nemam pojma, nisam nista dirao, ovako je doslo.
Koje su temperature grafe u idle-u?
Mommistake je online   Reply With Quote
Staro 09.01.2020., 14:34   #41
dada-as
Bot Maker
Moj komp
 
dada-as's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: medjimurje, mala subotica
Postovi: 1,308
Cim zavrsim s igrom padne na 45C. U idlu ide i ispod 40C.

Maknuo stranicu i sad je GPU najvise bio na 81C. Znaci sa stranicom je 7C razlika. Pa kako je to moguce? Zaboravio sam pratiti CPU kad je stranica dolje, pa da vidimo sad cu to testirat.

Kao sto je napisao Tun3, mozda cu trebat hebene ventilatore da spusu to van.
__________________
dada-as je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2020., 14:40   #42
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 11,842
Kao što rekoh, nije kućište problem.

Nećeš ništa dobiti ventovima.

7 stupnjeva na 80 stupnjeva je manje od 10%, na toj temperaturi gotovo zanemarivo.

Jednostavno, grafa se grije tako, vidim da u loadu po netu svi dostižu 80 stupnjeva s tom grafom. Loši hladnjaci, na žalost.

Ali nije to ništa strašno, temperature su takve kakve jesu, nije jedina grafa, i bolje grafe ti se vrte na 60-75 stupnjeva, tako da, navikni se.

Ali CPU mi je veći problem u svemu ovome.
Koja matična je u pitanju?
Meni se čini da ti imaš nekakav automatski overclock upaljen na toj matičnoj i da ti voltaža varira o loadu. Provjeri si u CPU-Z kako se voltaža ponaša pod opterećenjem. Ako nije stalna, trebaš ugasiti auto overclocking ili nešto slično, da voltaža bude oko 1.25 max. Pasti će temperature.
Mommistake je online   Reply With Quote
Staro 09.01.2020., 14:57   #43
dada-as
Bot Maker
Moj komp
 
dada-as's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: medjimurje, mala subotica
Postovi: 1,308
Voltaza varira od 1.075 do 1.475. I kazem da temperature padnu ako ugasim boost taj u Biosu, ali onda mi rekli u drugom topicu za ryzene sto sam onda kupovao x verziju ako cu ugasiti boost i 4400MHZ.

Evo sad sam pogledao CPU i on je pao na 70C. Znaci maksimalno mu je 70C a s stranicom gore skoro 80C. Pa 10C meni izgleda puno. Nista sad cu imat stranicu dolje, pa cemo vidjet kad dodju kinezi dali ce imat smisla to izvlacenje zraka. Vec su mi preporucili neki bolji cooler za ovaj ryzen, ali to jos sad ne mislis mjenjat. Ako bude ovako na 70C to mi se cini OK.

maticna je B450 Aorus Elite od Gygabyte
__________________
dada-as je offline   Reply With Quote
Staro 09.01.2020., 15:15   #44
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 11,842
Fakat smo razvukli temu bezveze.

Prvo, kao što te kolega nino molio, ispuni komp, ne mogu svaki puta scrollati i tražiti što od komponenti imaš.

Grafa je takva kakva je, temperature za nju su normalne, je jednostavno, grafa s lošim hladnjakom.

CPU, stock cooler?
Ako je, kupi freezer 34 i to je to.
Ventovi, kućišta itd. po meni, bacanje love, radi se o par stupnjeva.
Mommistake je online   Reply With Quote
Staro 10.01.2020., 18:53   #45
dada-as
Bot Maker
Moj komp
 
dada-as's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: medjimurje, mala subotica
Postovi: 1,308
Sad sam tek skuzio da sam igrao u 4k i da je grafa radila prekovremeno u hots. Evo sad dok igram u full hd s otvorenim kucistem temperature uredno ispod 80C.

Samo mi nije jasno kako sma igrao u 4K ako imam full Hd monitor.
__________________
dada-as je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2020., 20:58   #46
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 11,842
Nije moguće.

Imao si za birati 4k rezu u grphics opcijama?

Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 10.01.2020. u 21:47.
Mommistake je online   Reply With Quote
Staro 23.01.2020., 18:22   #47
dada-as
Bot Maker
Moj komp
 
dada-as's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: medjimurje, mala subotica
Postovi: 1,308
Da, imao sam i stavio sam. I izgleda da ovaj monitor moze dinamicno 4K reproducirat mada je FULL HD. Nije mi jasno. Imam i u Nvidia Panelu opciju da ga stavim na 4k.








Nego javljam da je izgleda stvarno kuciste u redu nego se graficka pregrijavala zbog ventilatora. Malo sam podrobnije pogledao naoko kako se vrte ventilatori na 100% i vidio onak da prvi malo sporije vrti. Sad sam narucio drugi pa cemo vidjet. Evo sad bez prvog ventilatora radi na 33C, ali gejming niti pa bilo sto drugo mislim da ne dolazi u obzir.

Samo za informaciju, ova graficka je stara kakvih godinu i par mjeseci i nije nesto pretjerano koristena, niti igram nesto previse, malo je rudarila kakvih par mjeseci ali ne 24/7 jer je u desktop racunalu i eto ti ga na ode joj ventilator. A imam 50 drugih grafi, Gigabyte navodno lose ventilatore ima i od 50 vec 2 godine rudare i samo 2 grafe imaju problem s ventilatorom. Koji peh s ovom Zotac. A imam RX 570 MSI Armor vrti vec na 100% ventilatore kakvih godinu i pol i dalje radi ko urica, nema grafa ni garanciju...

Nista, eto kad dodju navodno 2 do 3 tjedna, a i nisu jeftini, 15$ i jos su navodno used... javim dali se grafa ohladila.
__________________
dada-as je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2020., 11:42   #48
dada-as
Bot Maker
Moj komp
 
dada-as's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2005
Lokacija: medjimurje, mala subotica
Postovi: 1,308
Evo ovako. Kod mene rjesenje problema.

Za GPU. Dosao taj famozni ventilator kojeg sam platio cca 100 kuna, GPU je kupljen u Engleskoj pa mi je ovako bilo najeftinije i najbrze nego slat njima pa natrag ili kako vec bi to islo.

Sad GPU radi na 77C maksimalno, i to sun peakovi, nije non stop na 77C. No moram pogotovo dok igram stavit na 100% fanove. Plus jos sam 2 kineska fana smjestio unutra i jedan artic na back, koji dodatno vuce sa CPUa vruc zrak van jer sam Prism promjenio sa Artic Freezer 33 Duo.

CPU vise ne prelazi 75C, i to su peakovi, dok gejmam onda je na cca 65C. Trotlao mi je CPU koji se isto grijao preko 80C kod igranja.

Plus sam primjetio da sam imao losu pastu, dok sam skinuo Prism, sva se zapekla. Pa eto ako tko iam slicne probleme, pogledajte pastu na CPU.

Eto, predpostavljam da vise necu ovdje pisat pa moze lock, osim ako mislite da bi netko mogao nesto pametno napisat ili pitat u vezi ovog.

P.S.
Citiraj:
Autor tun3 Pregled postova
Možda ti se posreći ali shvatit ćeš kako kad ti kinezi ne naprave nikakav učinak... Jesi provjerio koliki protok zraka imaju?
Yep, kinezi nisu imali nikakav ucinak.

P.S.S.
Malo da prije engo lockate skomentiram Artctic Freezer 33 Duo.
Ok, cooler, jeftin, za te pare s dva fana i nije lose. ALI majke im vidim s onim zicanim vratascima za drzanje coolera na hladnjaku!!!!! Izgubio pola zivota.
__________________
dada-as je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2020., 13:41   #49
tun3
Premium
Moj komp
 
tun3's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2018
Lokacija: Matulji
Postovi: 107
Koliko znam te žičice su standard za zračne hladnjake i ne bi ih smio biti problem zakačiti, dapače to bi moralo ići jako jednostavno, baš nedavno sam slagao pc sa jednim arctic 34 esports bijelim, nikakvih problema.
tun3 je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na