Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > DIY i Tinkering
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 19.08.2021., 22:23   #181
OuttaControl
Premium
Moj komp
 
OuttaControl's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Dalmacija
Postovi: 4,016
Home assiststant je meni osobno nocna mora do te razine da sam ga iskljucio.
Za konfigururat stvarno treba puno volje i zivaca ali jednom kad konfiguriras, radi. Samo sto to nije istina Barem u mom slucaju. Utility monitor je glavni krivac vjerojatno jer apsolutno krivo radi. Kap koja je meni prelila casu je to sto bi se nakon 2 dana napunio, valjda ram, i crasha bi se uz "out of memory" error i to je to.
Imas i alternative koje su logicnije kako kazu, kao Domoticz ali mene je HA toliko ogadio da sam odustao i koristim shelly cloud za shelly IoT i url actions, dok se ne usudim probat Domoticz.
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 20.08.2021., 09:16   #182
tintin
Premium
Moj komp
 
tintin's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: negdje
Postovi: 1,577
Imam HA os na pi3b+ i sve što sam integrirao radi kako treba.
Preporuka je da se ide na pi4 prvenstveno zbog više rama, ali ja i sa ovim nemam problema.
Imao sam prije HA instaliran kao docker na nasu, ali ipak HA os ima više mogućnosti.
tintin je offline   Reply With Quote
Staro 28.08.2021., 20:37   #183
VandaL.pr!
Premium
Moj komp
 
VandaL.pr!'s Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: zaDAR
Postovi: 614
Ima li netko ovdje da pogoni HA na unraid serveru i koristi zigbee2mqtt usb stick?

Nemogu nikako natjerati da prepozna nove uređaje, dok sam prije par mjeseci prilikom prve instalacije bez problema upario 2 senzora i ona rade najnormalnije i danas ali nove nemogu nikako dodati, probao sam drugi USB slot i flesh novog FW na C2652R usb stick....
__________________
ORIGIN: CR0_VandaL | STEAM: vandalzd | TDU2: VaandaL | R* Social Club: vandal_zd | DayZ: VandaL | battle.net: VandaL #2220
VandaL.pr! je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2021., 22:03   #184
Mac_F
"Aj ti" stručnjak
Moj komp
 
Mac_F's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2007
Lokacija: Zagreb (Bjelovar)
Postovi: 246
Pa jel ga vidiš u HA, kad u konzoli pukneš lsusb?
Mac_F je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2021., 22:22   #185
VandaL.pr!
Premium
Moj komp
 
VandaL.pr!'s Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: zaDAR
Postovi: 614
da vidim ga, ocito je neki bug ili sto ja znam sto, citam po netu dosta ima problema.

Na kraju sam rijesio da sam mako original z2m i stavio z2m-edge i sad sam uspio većinu bindati osim svijetla u sobi,
imam 4 kom zigbee stropnih lampi sve na jednom prekidaču i 2 sam odmah uspješno bindao a ove druge 2 nebi da sam bog...
Ako neko ima prijedlog nek viče jer ja sam sve probao...
__________________
ORIGIN: CR0_VandaL | STEAM: vandalzd | TDU2: VaandaL | R* Social Club: vandal_zd | DayZ: VandaL | battle.net: VandaL #2220
VandaL.pr! je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2021., 23:28   #186
Mac_F
"Aj ti" stručnjak
Moj komp
 
Mac_F's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2007
Lokacija: Zagreb (Bjelovar)
Postovi: 246
Zanimljivo... čije su lampe?
Mac_F je offline   Reply With Quote
Staro 31.08.2021., 00:04   #187
VandaL.pr!
Premium
Moj komp
 
VandaL.pr!'s Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: zaDAR
Postovi: 614
Sa aliexpressa
https://a.aliexpress.com/_m0DpI7t
Kad ih upalim uredno blinkaju da su u bind modu ali nece da se spoje na z2m
__________________
ORIGIN: CR0_VandaL | STEAM: vandalzd | TDU2: VaandaL | R* Social Club: vandal_zd | DayZ: VandaL | battle.net: VandaL #2220
VandaL.pr! je offline   Reply With Quote
Staro 08.12.2021., 20:12   #188
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp
 
zgmmax's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,496
Dal se sa HaaSa instaliranog u virtualci može prebaciti konfiguracija na tipa Rpi 4?

Planiram uzet 5-6temp senzora, 2-3 motion senzora, i par shelly 1 i 1pm i to isprobat u virtualci. Pa ak bude ok bi to prebacio na Rpi 4
zgmmax je offline   Reply With Quote
Staro 10.12.2021., 21:10   #189
SPLiFF
škafiškafnjak
Moj komp
 
SPLiFF's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2004
Lokacija: Osijek
Postovi: 1,548
konfiguracija se sastoji od nekoliko .yaml-ova pa to nije problem prebaciti
ako misliš na komplet pluginove i sve - ne bih rekao
ali ako ćeš imati samo to nabrojano nije ni neki problem ponovno podesiti
SPLiFF je offline   Reply With Quote
Staro 10.12.2021., 22:19   #190
RainZG
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 393
Prebacis i konfas sve jako brzo.
Mada sam ja isao sa rpi na virtualku radi jednostavnijeg backupa i pozdanosti servera naspram rpi
RainZG je offline   Reply With Quote
Staro 14.06.2022., 20:56   #191
marko_st
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Split
Postovi: 132
Pitanje za one koji se kuže malo bolje:
Da li je moguće integraciju iz home assistanta (ovo je Python koliko vidim) preurediti da radi ajmo reci standalone?

Npr, da šalje podatke na seriju ili mqtt.

Sent from my RMX2170 using Tapatalk
marko_st je offline   Reply With Quote
Staro 15.06.2022., 13:36   #192
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 7,613
Za MQTT imaš addon, to je sve riješeno.

Kako misliš standalone? Pa to i je poanta HA, da je standalone sve.
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 15.06.2022., 14:01   #193
marko_st
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Split
Postovi: 132
Vidim da je kratki spoj u pitanju 🤣

Dakle, zanima me ima li načina da integracije koristim van(bez) home assistanta?

Sent from my RMX2170 using Tapatalk
marko_st je offline   Reply With Quote
Staro 15.06.2022., 14:14   #194
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 7,613
Haha


Mislim da se mqtt broker možeš dići u kontejneru, i da dobiješ nekakav bazični web.
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 15.06.2022., 14:16   #195
marko_st
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Split
Postovi: 132
Ništa, čekam neki drugi odgovor ili idem na tečaj postavljanja pitanja 😂😂

Sent from my RMX2170 using Tapatalk
marko_st je offline   Reply With Quote
Staro 15.06.2022., 14:26   #196
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 7,613
Haha pt.2

Van kao preko weba? VPN?
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 15.06.2022., 14:46   #197
marko_st
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Split
Postovi: 132
Ne.

Ima integracija za npr klimu Mitsubishi.
Na klimi je modul koji je wifi i spojen je na kućnu mrežu.

Home assistant putem te integracije komunicira sa modulom.

Sva pamet prema/od klime je u integraciji.

HA komunicira integracijom(integracijama) po nekom svom standardu/protokolu/shemi/ključu, nebitno...

Sad opet, sva pamet prema/od klime je u integraciji.

Želim iskoristit integraciju na način da sa njom upravljam bez HA, npr putem mqtt pošaljem json {mitsu:1,powern,temp:25}.

Posto je HA kralj integracija, orijentirao sam se na njegove integracije.

Dakle, jel postoji komad software koji će iskoristiti bilo koju integraciju i dat izlaz/ulaz podacima/parametrima putem recimo mqtt, ilitiga da zaglumi HA što se tiče obrade podataka od/prema integraciji.

Eto, neznam plastičnije 😂

Sent from my RMX2170 using Tapatalk
marko_st je offline   Reply With Quote
Staro 15.06.2022., 15:46   #198
OuttaControl
Premium
Moj komp
 
OuttaControl's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Dalmacija
Postovi: 4,016
Pa integracija je napravljena za HA, ako imas znanja ti tu integraciju mozes sam izvadit vanka, mislim da je skoro sve opensource sa HA, ali morat ces se sam integrirat sa tom integracijom i prilagodit je svome nekom programu ili skripiti.

Ali ne kuzim ni ja zasto to pokusavas postić, mislim jasno mi je da oces koristit neki drugi Home Automation software, ali zasto nijedan, mislim moras imat nešto da bi kontrolirao nešto sa tim

Home assistant mozes zamislit ko utičnicu, a integracija je kabel sa utikačem koja vodi do uređaja... Ako je ne uštekaš nigdi...
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 15.06.2022., 16:11   #199
marko_st
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Split
Postovi: 132
Nemam znanja za tako nešto, zato i pitam 😉

Za ovo drugo si pogodio, ne želim koristiti HA za jednu, dvije, max eventualno tri stvari(integracije).

Integracije su dostupne, to nije problem.

Ideja mi je bila da možda postoji neka npr Python skripta koju kad startas pita da ucitas integraciju po želji, te onda "povadi" stvari iz integracije i dalje hendla te podatke.

Vjerovatno postoji nešto tako i koristi se kod razvoja integracija, kao nekakav debugger ugrubo....


Sent from my RMX2170 using Tapatalk
marko_st je offline   Reply With Quote
Staro 15.06.2022., 17:31   #200
RainZG
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 393
Citiraj:
Autor marko_st Pregled postova
Pitanje za one koji se kuže malo bolje:
Da li je moguće integraciju iz home assistanta (ovo je Python koliko vidim) preurediti da radi ajmo reci standalone?

Npr, da šalje podatke na seriju ili mqtt.

Sent from my RMX2170 using Tapatalk

može se, postoje dva načina.
1. Ili proizvođač ima svoj API koji onda koristiš sa svoje rješenje
2. Ili radiš reverse engineering koji je opet prilagođen za tvoje potrebe

U oba slučaja trebaš znanje i vrijeme.


Uz gore navedeno, za dosta integracija imaš dostupan kod na github-u pa istražuj.
RainZG je offline   Reply With Quote
Staro 15.06.2022., 17:58   #201
marko_st
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Split
Postovi: 132
Jasno, vidio vec da ima svega po githubu.



Mislio sam na univerzalno rjesenje tako da se mogu koristiti sve ili vecina vec postojecih HA integracija, koje su svakako rađene po nekoj špranci...


Kao sto ima npr serial2mqtt ili tasmota koji su univerzalci za mnoge stvari...


Nije da nisam u zivotu vidio/napisao nista u kodu ali ovo mi je malo izvan mogucnosti...


Thx svima!
marko_st je offline   Reply With Quote
Staro 15.06.2022., 20:04   #202
RainZG
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 393
nema univerzalno rješenje
RainZG je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na