Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja, modding i ostalo > Kućišta i napajanja
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 12.12.2018., 20:00   #1
domina
Premium
Moj komp
 
domina's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VS (DE)/ KC (HR)
Postovi: 823
Stara napajanja, kada ih treba zamijeniti novim?

Poštovani forumaši i kolege,
podižem temu iz razloga jer nisam našao odgovor na pitanje iz naslova.

Koliki je životni vijek današnjih brand name napajanja?
Također, nakon koliko godina bi iz preventivnih razloga trebalo zamijeniti napajanje novim?

S ovim pitanjima sam se susreo baš iz razloga jer sam neki dan bratu naručio nove komponente: matičnu, proc, ram i disk. Dok kučište, napajanje i monitor su stariji.
Radi se o tome da je napajanje najstarije od svega, još od moje srednje (12 ili više godina). Radi se o OCZ powerstream 420W. U to doba iskeširao sam 950kn za to jer mi je prethodno prdnilo 5 9800proica zbog žmlj napajanja koje sam imao.
OCZ je tada bio vrh i čista perverzija jer se railovi ručno mogu podesiti. To napajanje još radi i čini se ispravno.. ali obzriom da mu je nedavno prdnula grafa (baca artefakte) te mu se ploča čudno ponaša imam veliki strah od prdnuća novih komponenata.
Istovremeno taj OCZ je toliko sentimentalan i vizualno lijep da ću ga morati staviti na zid, ako ne preporučate da napaja nove komponente.
domina je offline   Reply With Quote
Staro 13.12.2018., 07:50   #2
Renesis
Gastarbajter
Moj komp
 
Renesis's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2003
Lokacija: Stuttgart / Rijeka
Postovi: 5,281
"Sluzbeno" je radni vijek tog napajanja davno istekao. "Nesluzbeno" ako nije bilo vruce napajanju i kondenzatori su jos donekle OK, ne bi trebalo biti nikakvih problema. Pogotovo ako napajanje ima kvalitetno rijesene zastite. (tu bi trebalo vidjet tko je i kako slagao ta OCZ napajanja)
__________________

Abit IS7-E + TR NB-1
Intel Pentium 4 2.8E@3500(250*14, 1.45V) na vodi
2x512Mb DDR Kingston (2.5-3-3-7, 200Mhz)
ATI Radeon 9800PRO 128Mb @ default (412/385 max)
Audigy 2 ZS, SkyStar 2, Hauppauge WinTV, Hitachi 160Gb
Logitech Z-5500, Xerox XA7-19i
Moja makina - tišina je prednost

A. Einstein - Samo su dvije stvari neograničene, ljudska glupost i svemir, a za svemir baš i nisam siguran.

Homemade custom kanta - projekt
Homemade vodeno part1
Homemade vodeno part2
Renesis je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 13.12.2018., 09:06   #3
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varasdinum
Postovi: 11,163
Do kad radi, radi, nema potrebe za zamjenom. Sve ostalo su naši hirovi.

Osim, naravno, ako te smetaju neke stvari, tipa da je preglasno ili nešto treće.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 13.12.2018., 13:55   #4
SaleFFS
Varilnik
Moj komp
 
SaleFFS's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,587
Kako ti i mommi kaže, ako je napajanje ok nema ga razloga mijenjati. Kod mene ovaj scythe već prekoračio desetu godinu a fury ga ni ne oznoji
SaleFFS je offline   Reply With Quote
Staro 13.12.2018., 17:49   #5
Garro
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,074
Isto i kod mene, u drugoj kanti HX620 (crveni, prva serija) veselo kucka i ne pokazuje znakove posustajanja. Već ima sigurno 12 godina.
Garro je offline   Reply With Quote
Staro 13.12.2018., 17:56   #6
trpi
Guest
 
Postovi: n/a
rade dugo napajanja, pogotovo vrhunske serije, pogotovo ako u zivotnom vijeku nisu bila gazena do max, ne daju bzvz proizvodaci po 10 godina garancije sada, pa i 12... samo se pazite ventilatora hoce krepat, idealno bi bilo da je polupasivno pa gasi i stedi ventilator kad napajanje nije pod opterecenjem

mada, jedna zanimljivost , prilikom kupoprodaje svog napajanja corsair hx620 dobio sam informaciju da ta napajanja pogone bankomate (0-24) i mijenjaju se svakih 5 god iz predostroznosti
  Reply With Quote
Staro 27.12.2018., 10:05   #7
VelimirSaban
Registered User
 
VelimirSaban's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2012
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 37
Nakon zamjene grafike kartice ove godine, primjetio sam da mi je napajanje glasnije, zujanje iz njega je čujnije. Je li to znak da je pri kraju ili da je pre slabo? Imam Corsair HX600 iz 2012-2013 :/
VelimirSaban je offline   Reply With Quote
Staro 27.12.2018., 10:56   #8
domina
Premium
Moj komp
 
domina's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VS (DE)/ KC (HR)
Postovi: 823
TO ti je vjerojatno samo ventilator.. to je premlado i dobro napajanje da bi bilo za reciklažu.

Btw, zaboravih javiti, složio bratu novi komp, ryzen 2600 sa 16gb rama, m.2 disk i gtx 1060 3gb. Sve fino radi na OCZ 420w powerstream. Napajanje sam otvorio i ispuhao svu praššinu jer bilo je užasno.. nikad čišćeno. Naizgled sve izgleda dobro, trenutno radi već par dana, tiho i sve stabilno. Čak sam i ispeglao 12V rail, bio je 12.282v sad je 12.008V .
domina je offline   Reply With Quote
Staro 27.12.2018., 11:54   #9
Immortalis
Slobodan leni seronja
Moj komp
 
Immortalis's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Zg
Postovi: 549
Citiraj:
Autor domina Pregled postova
Čak sam i ispeglao 12V rail, bio je 12.282v sad je 12.008V .
Kako si to napravio?
Immortalis je offline   Reply With Quote
Staro 27.12.2018., 12:03   #10
Garro
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,074
Citiraj:
Autor VelimirSaban Pregled postova
Nakon zamjene grafike kartice ove godine, primjetio sam da mi je napajanje glasnije, zujanje iz njega je čujnije. Je li to znak da je pri kraju ili da je pre slabo? Imam Corsair HX600 iz 2012-2013 :/
HX600? Jesi li siguran da to postoji?
Garro je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 27.12.2018., 12:03   #11
John Creasy
For Whom The Bell Tolls
Moj komp
 
John Creasy's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2005
Lokacija: Slavonski Brod
Postovi: 2,061
valjda time što je prašinu ispuhao
John Creasy je offline   Reply With Quote
Staro 27.12.2018., 18:52   #12
domina
Premium
Moj komp
 
domina's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VS (DE)/ KC (HR)
Postovi: 823
Nisam đabe dao 950kn za mrcinu pred 12-13god.


iako je prag tolerancije 5% plus/minus.. daleko je 12.2v od toga.. ali zašto ne peglat kad se može .
domina je offline   Reply With Quote
Staro 28.12.2018., 09:53   #13
VelimirSaban
Registered User
 
VelimirSaban's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2012
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 37
Citiraj:
Autor Garro Pregled postova
HX600? Jesi li siguran da to postoji?
650W je, sry. Radi sve ove godine oke, osim što je zujavo dosta.
VelimirSaban je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2019., 21:16   #14
domina
Premium
Moj komp
 
domina's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VS (DE)/ KC (HR)
Postovi: 823
Evo rastopio se OCZ 420w powerstream.
Bio je bratov ryzen 2600 i gtx 1600 3gb zaštekan.
Trebo sam mu uzet jače napajanje.
Sada me samo zanima koja je vjerojatnost da mu je sve ostalo krepalo?
Nisam doma pa ne znam kakvo je točno stanje, ali mi je stari reko da je bacila sklopka i da je utor za kabel u napajanju rastopljen.
domina je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2019., 21:34   #15
Frung
Premium
Moj komp
 
Frung's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: zg westside
Postovi: 499
A nek vidi kako izgleda ATX i EPS konektor na strani matične, ako je tu nešto pocrnilo. Ako nije, treba probat s drugim napajanjem u svakom slučaju.

Svojevremeno je ovo napajanje bilo višeg ranga, možda ima potrebne zaštite prema komponentama.
__________________
~Fury of the dwarves runs deep.
Frung je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2019., 21:42   #16
nick praskaton
Asshole
Moj komp
 
nick praskaton's Avatar
 
Datum registracije: May 2007
Lokacija: RH
Postovi: 2,111
Nema sanse da su komponente previse vukle pa se rastopio naponski kabel odnosno utor, prije da se desio los kontakt naponskog kabela i utora ili kratki spoj pa izbqcio osigurqc a utor se rastopio malo... ne vjerujem da su komponente crkle, inace su OCZ napajanja sranje, ja sam dva imo, oba crkla i bila skupa i bučna, sva sreca da ih nitko ne kupuje vise
nick praskaton je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2019., 23:41   #17
domina
Premium
Moj komp
 
domina's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VS (DE)/ KC (HR)
Postovi: 823
ja isto mislim da je kratki spoj, jer moguce da je nogama zapinjao za kabel i malo po malo ga izvuko. za dva tjedna sam doma pa javim detaljnije. u meduvremenu sam mu reko da uzme moje corsair cx430w napajanje koje svejedno skuplja prasinu.
domina je offline   Reply With Quote
Staro 24.10.2019., 09:03   #18
tiki66
tiki
Moj komp
 
tiki66's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,709
Vjerojatno je bio loš spoj između utičnice i kabela pa se grijao. Ako je greška u primaru napajanja i izbacio je osigurač vrlo vjerojatno ti nije povuklo ništa od komponenata.
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 28.10.2019., 21:47   #19
domina
Premium
Moj komp
 
domina's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VS (DE)/ KC (HR)
Postovi: 823
Eto zašteko je buraz drugo napajanje i sve radi... al ima seće .

Prema ovome linku, i drugo 430w napajanje je knap..
domina je offline   Reply With Quote
Staro 29.10.2019., 08:48   #20
tiki66
tiki
Moj komp
 
tiki66's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,709
Ništa nije na knap, ta njegova kombinacija (Ryzen 2600 + 1060 3gb) vuče oko 250W max. Pogledaj moju konfu, moj XFX gura sličnu kombinaciju bez da se oznoji. Jedno pola godine sam čak majnao sa dvije 1060 6gb sa istim tim napajanjem, tako da ne moraš brinuti. Naravno, bitno je da je napajanje kvalitetno a ne šrotex.
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 29.10.2019., 09:19   #21
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varasdinum
Postovi: 11,163
A moguće je da je knap, ako napajanje nije novo.

Ja sam zamjenio 450W napajanje nedugo, kombinacija Ryzen 5 3600, 1060 6gb, gasio se komp, raspravljali smo ovdje o tome, ustanovilo se da je preslabo napajanje bilo.

Pogotovo ako je malo starije, nije nemoguće da ne bude knap.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 29.10.2019., 13:25   #22
domina
Premium
Moj komp
 
domina's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VS (DE)/ KC (HR)
Postovi: 823
ovaj corsair je isto dosta star ali nije kao ocz.
domina je offline   Reply With Quote
Staro 29.10.2019., 14:55   #23
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varasdinum
Postovi: 11,163
Citiraj:
Autor domina Pregled postova
ovaj corsair je isto dosta star ali nije kao ocz.
Do kada radi, nemaš brige. Ako vidiš kakve probleme s radom (gašenje računala ili nešto slično), onda je vrijeme za zamjenu, prije toga, ako je 150W napajanje dosta, dosta je
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 04.11.2019., 21:25   #24
tomo19
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: zagreb
Postovi: 137
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
A moguće je da je knap, ako napajanje nije novo.

Ja sam zamjenio 450W napajanje nedugo, kombinacija Ryzen 5 3600, 1060 6gb, gasio se komp, raspravljali smo ovdje o tome, ustanovilo se da je preslabo napajanje bilo.

Pogotovo ako je malo starije, nije nemoguće da ne bude knap.
Meni Seasonic SSR-360GP drži komp (komponente pod Moj komp) bez problema, R5 2600 i GTX1060 3gb, nikad problema.
Doduše ne radim ništa zahtjevno ali sam radio testiranja sa prime 95 i Furmarkom i jedva da se čulo.
Imam vatmetar i ne sjećam se sad točno ali mislim da mi nije vukao iz zida više od 350 W, a mislim da nije prelazio ni 300w.
tomo19 je offline   Reply With Quote
Staro 04.11.2019., 21:28   #25
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varasdinum
Postovi: 11,163
Citiraj:
Autor tomo19 Pregled postova
Meni Seasonic SSR-360GP drži komp (komponente pod Moj komp) bez problema, R5 2600 i GTX1060 3gb, nikad problema.
Doduše ne radim ništa zahtjevno ali sam radio testiranja sa prime 95 i Furmarkom i jedva da se čulo.
Imam vatmetar i ne sjećam se sad točno ali mislim da mi nije vukao iz zida više od 350 W, a mislim da nije prelazio ni 300w.
A gledaj, 360W kvalitetno napajanje je bolje nego 500W nekvalitetno.

Sisa vs CX, nema rasprave
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 04.11.2019., 23:22   #26
domina
Premium
Moj komp
 
domina's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VS (DE)/ KC (HR)
Postovi: 823
Ma taj ocz je kupljen u trećem il četvrtom srednje, nisam siguran, 2005. ja mislim.., pa si računajte.
Na njemu je radio overclockani p4 northwood do ibera, nakon njega je bio vrlo kratko onaj prescott d805 (već sam zaboravio, al onaj s775 2,66ghz koji je bez brige išo na 4.0), ja sam peglao prime i preko 4.2, voltaža ko zna kolko puno. POslije toga je dosta dugo bio venice am3, da bi kasnije nadogradio san diego kad su bili po 100 kn. Zadnjih godina je bio c2duo e8400.
Prije nego smo složili ryzen konfu, raspuhao sam napajanje od prašine, a vjerujte da je bilo cenat prašine unutra, nikad otvarano iako sam ja znao samo proć usisavačem po rešetkama ventilatora.
Recimo da je pola radnog vijeka bio u mojim rukama (čak i manje), stalno se overclockalo, a kasnije je ocz pripao bratu koji nikad nije pazio kakve su temp niti se osvrtao na zujanje ventilatora, pa si možete mislit kak se pazilo . (nije zujalo napajanje, već druge komponente)
Hoću reći da je taj ocz dao svoje i njegova cijena od 950kn se isplatila.
domina je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na