Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 06.01.2018., 21:57   #1
NameNo
Premium
Moj komp
 
NameNo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Osijek
Postovi: 272
Bnet - jako čudan problem s brzinom

Nedavno uselio u stan koji smo renovirali i spojen je Bnet internet. U stanu je prije renoviranja već bio provučen Bnetov kabl i također je bio njihov internet korišten. E sad, kada smo renovirali stan, električar je taj kabl od Bneta koji je beć bio u stanu kroz strop (knauf) prevukao na drugu stranu stana (pošto sam htio da priključak bude na drugom mjestu), te obzirom da nije bilo dovoljno kabla do mjesta gdje je planiran priključak, naštiklao na taj njihov koaksijalni kabl novi koaksijalni kabl kako bi došao do mjesta planiranog za priključak.

Problem koji mi se pojavljuje je taj da se brzina interneta nakon nekog vremena smanji sa 30 MBs na cca 2-3MBs. To se dogodi nakon recimo 24h (nekad više, nekad manje). Kad skužim po otvaranju stranica da "to nije to", restartam modem (znaci iskopcam iz struje i ponovo ukopcam) i nakon toga stvar ponovno proradi i opet neko vrijeme radi normalno punom brzinom. Također sam primjetio da upload brzina cijelo vrijeme radi dobro, znači kad upload padne na 2-3 MBs, upload je i dalje 5-7 MBs (kako bi i trebao biti).
Test brzine sam provjeravao na par različitih stranica i rezultati se poklapaju na svima.
Obzirom da na poslu također imam Bnet te isti ruter kao i doma, pokušao sam zamjeniti ruter i opet se događa ista stvar, tako da mislim da nije stvar do rutera. E sad, prije nego što zovem Bnet da im majku spominjem zanima me da li je moguće da se to događa zbog možda krivo ili loše napravljenog spoja prilikom spajanja koaksijalnih kablova radi produživanja kalba?? Po meni to nikako nema logike ali eto ipak da pitam vaša mišljenja/savjeti...?
NameNo je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2018., 22:25   #2
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,541
Jel znaš lokaciju gdje je spoj tj. gdje je coax produživan ?
Jeli ti dostupno ili treba razvalit zid ?
Jeli ima još kakvih spojeva / djeljenja ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 06.01.2018., 22:29   #3
NameNo
Premium
Moj komp
 
NameNo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Osijek
Postovi: 272
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Jel znaš lokaciju gdje je spoj tj. gdje je coax produživan ?
Jeli ti dostupno ili treba razvalit zid ?
Jeli ima još kakvih spojeva / djeljenja ?
Ne znam točno, znači negdje iznad knaufa tako da nije baš dostupno. Osim tog spoja ima još jedan spoj - utičnica na zidu na koju se "našarafi" ruter.
NameNo je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2018., 22:46   #4
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,541
Za početak makni utićnicu i spoji bez nje.
Ako neznaš kako, angažiraj nekog tko zna.
Nije ti Bnet kriv nego kvazi električar,
viđao sam da coax spajaju / produžuju kao da kozu privezuju ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2018., 22:52   #5
NameNo
Premium
Moj komp
 
NameNo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Osijek
Postovi: 272
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Za početak makni utićnicu i spoji bez nje.
Ako neznaš kako, angažiraj nekog tko zna.
Nije ti Bnet kriv nego kvazi električar,
viđao sam da coax spajaju / produžuju kao da kozu privezuju ...
Hm, ali ako je problem spoj, kako je moguće da download padne a upload uvijek isti? I da se sve normalizira nakon restartanja modema..?
NameNo je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2018., 23:11   #6
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,541
Ima logike / veze, up i dn rade na različitim frekvencijama.
Rekoh, probaj bez te utičnice jer ih ima koje su krivog "tipa" i mogu praviti razne probleme, čak da modem / router ne radi kako treba.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2018., 23:13   #7
NameNo
Premium
Moj komp
 
NameNo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Osijek
Postovi: 272
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ima logike / veze, up i dn rade na različitim frekvencijama.
Rekoh, probaj bez te utičnice jer ih ima koje su krivog "tipa" i mogu praviti razne probleme, čak da modem / router ne radi kako treba.
Ajd budem probao pa javim dal se što promjenilo..
Hvala na info!!!
NameNo je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2018., 10:34   #8
bertone
Premium
Moj komp
 
bertone's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2010
Lokacija: zagreb
Postovi: 849
Ako ti je majstor koaksijalni kabel produžio ovakvom:


spojnicom ne bi trebalo biti problema, ako je samo zapetljao žice ili još gore žice spajao nekakvim razdjelnikom (splitterom):



.. čist lako moguće da je u tome problem.

Ako ovo sa utičnicom ne pomogne, imaš li mogućnosti od mjesta gdje ti ulazi koaksijalni kabal u stan povući full novi do utičnice? Na mjestu gdje ti ulazi koaksijalac u stan stavi neku malu razvodnu kutiju i tu napravi spoj kabla i onda od tuda pa do kraja ide novi u komadu.
__________________


Zadnje izmijenjeno od: bertone. 07.01.2018. u 10:41.
bertone je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2018., 10:44   #9
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 571
Problem nije jer su gubici na spojevima i na dužini koaksa koji je produžio.
Tada nebi neko vrime imao dobru brzinu a poslije minimalnu već bi minimalna bila stalno.

...bar po nekoj logici
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2018., 12:42   #10
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,743
Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
Problem nije jer su gubici na spojevima i na dužini koaksa koji je produžio.
Tada nebi neko vrime imao dobru brzinu a poslije minimalnu već bi minimalna bila stalno.

...bar po nekoj logici
Tako je to po svakoj logici, jer bi to utjecalo i na upload koji mu je stalno nepromjenjen. Bez obzira na razlicite up/down frekve, gubitak glede loseg kabela/spoja bi bio stalan...
Prezime je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 07.01.2018., 21:22   #11
NameNo
Premium
Moj komp
 
NameNo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Osijek
Postovi: 272
Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
Tako je to po svakoj logici, jer bi to utjecalo i na upload koji mu je stalno nepromjenjen. Bez obzira na razlicite up/down frekve, gubitak glede loseg kabela/spoja bi bio stalan...
To je i moja logika, zato sam baš i napisao ovdje da vidim druga razmišljanja. Nažalost danas nisam imao vremena izvaditi tu utičnicu ali svakako budem ovih dana pa javim dal se što promjenilo.

P.s. znam za taj konektor kojim se produžuje koaksijalni kabl, ali ne znam da li je ovaj kvazielektričar (kako ga je kolega dobro nazvao) to rješio time ili je sfrkao žice pošto nažalost nisam bio prisutan kad je to radio
Sudeći po tome kako je odradio neke druge stvari vjerojatnije je da je sfrkao žice nego stavio konektor. Jbg kad su majstori koji znaju poso u njemačkoj

U svakom slučaju hvala svima na komentarima!
NameNo je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2018., 21:33   #12
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 1,819
ma garant je sfrkal žice
jer F konektor košta
kuplung konektor isto tak .. i još se treba hebati z time
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2018., 21:36   #13
NameNo
Premium
Moj komp
 
NameNo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Osijek
Postovi: 272
E i da, jedna bitna stvar, mislio sam da nije bitno ali sad vidim da vjerojatno i je. Kad je majstor iz bneta došao spojit modem i vidio tu utičnicu rekao mi je (telefonom pošto sam ja bio na poslu a samo žena doma) da to nije njihova (Bnetova) utičnica i da oni ne spajaju na takve utičnice nego je utičnicu izvadio i spojio direkto modem na kabl iz zida (produžio kabl sa onim gore konektorom).
A ja kad sam došao kući i vidio da utičnica visi iz zida a kablovi razbacani ko 5 deka salame po sendviču kojekuda nie mi vrag dao mira nego sam naravno probao to složit natrag na tu utičnicu da vidim dal će radit tako - i vidim radi, brzina oke i ostavim tako.
Tek sam kasnije primjetio da se brzina downloada zna smanjit - tako da je vrlo lako i moguće da je do utičnice.
Inače nije mi jasno koja je sad onda razlika između te "Bnetove" utičnice i ove koju ja imam? Izvana izgledaju isto..vako nešto: https://www.conrad.com/medias/global...B.EPS_1000.jpg

(kad kažem da izvana izgledaju isto - imam na poslu isto bnet i taka ista utičnica i tamo i radi ok, samo je tamo navodno to bnet postavljao instalaciju pa je utičnica njihova..)
NameNo je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2018., 23:06   #14
FitzTN
Premium
Moj komp
 
FitzTN's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Samobor, HR
Postovi: 1,323
A može biti završna ili prolazna, a u sebi vjerojatno ima splitter koji dijeli satelitski, TV i radio signal tako da trebaš samo jedan kabel između, uvjetno rečeno, ZASa ("antena") i utičnice. Smije li takva utičnica za bnet, pojma nemam . Ništa te ne košta to ponovno raskupusati i probati, pa ako tako radi može se sigurno riješiti da izgleda elegantnije, a da radi.
FitzTN je offline   Reply With Quote
Staro 08.01.2018., 02:01   #15
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,743
Citiraj:
Autor NameNo Pregled postova
(kad kažem da izvana izgledaju isto - imam na poslu isto bnet i taka ista utičnica i tamo i radi ok, samo je tamo navodno to bnet postavljao instalaciju pa je utičnica njihova..)
Kolko znam Bnet stavlja svoje kvalitetne uticnice, jer su im bitne frkventne karakteristike...
Za probu, zamjeni tu original Bnet-ovu uticnicu s posla sa ovom doma, pa ces rijesit jednu mogucnost...
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 08.01.2018., 13:09   #16
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,541
Nije kvaka šta "izgledaju isto" nego baš u specifičnim / traženim frkventnim karakteristikama (čitaj: šta se pušta na pojedinom priključku).
Ranije sam već napisao, ne treba raditi tu zamjenu, neka skine utičnicu i spoji bez nje
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2018., 21:06   #17
NameNo
Premium
Moj komp
 
NameNo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Osijek
Postovi: 272
Evo prespojeno od subote mimo utičnice.

EDIT: Link na sliku maknut, očito krivi

Za sada radi bez problema i bez pada brzine, nadam se da će tako i ostati.
Hvala svima na komentarima,

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 18.01.2018. u 23:06.
NameNo je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2018., 22:12   #18
X-Plosiv
Premium
Moj komp
 
X-Plosiv's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Pula
Postovi: 1,715
Ne otvara sliku..
X-Plosiv je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2018., 22:37   #19
bertone
Premium
Moj komp
 
bertone's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2010
Lokacija: zagreb
Postovi: 849
Citiraj:
Autor X-Plosiv Pregled postova
Ne otvara sliku..
Otvara puno slika, ali nemaju veze sa postom
__________________

bertone je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2018., 08:32   #20
NameNo
Premium
Moj komp
 
NameNo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Osijek
Postovi: 272
Ne znam kak ne radi, probao sam meni je radilo ...?
Evo opet:
https://www.imageupload.co.uk/image/E1o4
NameNo je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2018., 09:53   #21
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,541
Sad je dobar link na sliku.
Problem si riješio.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2018., 13:52   #22
NameNo
Premium
Moj komp
 
NameNo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Osijek
Postovi: 272
10 dana bilo ok, i sad opet isti problem. Nevjerojatno.
NameNo je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2018., 14:11   #23
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,541
Šta se dešava ako odradiš reboot routera ?
Jesi gledao stats tj. nivo signala u web konfigu routera ?
Onaj recive (prijem) mora biti "pozitivniji" od -10 ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2018., 17:37   #24
NameNo
Premium
Moj komp
 
NameNo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Osijek
Postovi: 272
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Šta se dešava ako odradiš reboot routera ?
Jesi gledao stats tj. nivo signala u web konfigu routera ?
Onaj recive (prijem) mora biti "pozitivniji" od -10 ...
Kad rebootam ruter neko vrijeme radi dobro..

Di da vidim točno taj nivo signala, jel se tu vidi:
https://ibb.co/cyLpGw
NameNo je offline   Reply With Quote
Staro 28.01.2018., 17:45   #25
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,541
Da, tu, po ovim brojevima izgleda ok.
Nije nemoguće da TC7200 pomalo krepava, gnjavaža je szk to objasniti i tražiti da ga zamijene.
Ako uspiješ i ako si sreće možda dobiješ onaj novi router (spominjali smo ga u generalnoj Bnet temi).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2018., 09:53   #26
NameNo
Premium
Moj komp
 
NameNo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Osijek
Postovi: 272
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Da, tu, po ovim brojevima izgleda ok.
Nije nemoguće da TC7200 pomalo krepava, gnjavaža je szk to objasniti i tražiti da ga zamijene.
Ako uspiješ i ako si sreće možda dobiješ onaj novi router (spominjali smo ga u generalnoj Bnet temi).
Jel moguće da je problem ako je gospon "električar" sfrkao koaksijalni kabl kad ga je nastavljao umjesto da ga je spojio onim konektorom?
Nekako ne vjerujem da je do rutera obzirom da je nov i da sam probao drugi koji je pokazivao iste simptome (a taj drugi u firmi radi ok).
Mogu još probati taj što imam doma odnijeti u firmu na par dana da vidim kak će radit tamo da budem ziher..

Motam si po glavi cijelo vrijeme... možda bi nekako mogao doč to tog kabla u knaufu kroz rupe od led lampi u plafonu. Ako bi ga cvaknuo na dva mjesta (pretpostavimo da je onaj sfrkani spoj između ta dva mjesta gdje bi ga cvikao) i onda na ta dva mjesta spojio onim konektorom - dal bi to bilo bolje nego ovo sada (pretpostavimo da je sfrkano).
NameNo je offline   Reply With Quote
Staro 29.01.2018., 11:29   #27
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,541
Ako je napravio tako nešto (da se fino izrazim) ili je stavio kinesko smetje od coaxa, lako moguće da je to razlog.
Ako je moguće probaj se spojiti gdje ulazi u stan / prostor ili u ekstremnom slučaju na hodniku pa probati ...
Negdje je neki zaheb, aj ga ti sad nađi

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 29.01.2018. u 12:41.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2018., 12:07   #28
Nammoth
Premium
Moj komp
 
Nammoth's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Zagreb, Trešnjevka
Postovi: 215
Resurrectam stari post - sorry zbog toga - imam isti problem. Brzina interneta je neko vrijeme OK, pa postupno pada, reset routera popravlja stvar. Bnet instalacija u zgradi je friška i besprijekorna, nema nikakvih produžetaka i gluposti. Eliminacijom sam otkrio da je problem do samog routera (TC7200), odnosno do WiFija na routeru. Ako se spajam sa kabelom, nema pada brzine, kad se spajam prek WiFija imam taj problem. Budem kontaktirao SZK i zatražio novi uređaj, javim rezultate.

@NameNo da ti je instalacija loše kvalitete, kao što drugi u ovom threadu sugeriraju, nema teoretske šanse da bi imao 40 dB SNR.
Nammoth je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2018., 12:18   #29
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,541
Pa "poznato" je da TC7200 ima x problema sa WiFi - jem, pisali smo o tome.
Pošto je to reklamacija / servis, probaj tražiti / dobiti ovaj novi router, isto smo opisali xy postova prije.

EDIT: Ako ga ne zamijene onda stavi / dodaj svoj AP / Router u AP funkciji.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 14.02.2018. u 12:25.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2018., 12:36   #30
Nammoth
Premium
Moj komp
 
Nammoth's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Zagreb, Trešnjevka
Postovi: 215
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Pa "poznato" je da TC7200 ima x problema sa WiFi - jem, pisali smo o tome.
Pošto je to reklamacija / servis, probaj tražiti / dobiti ovaj novi router, isto smo opisali xy postova prije.

EDIT: Ako ga ne zamijene onda stavi / dodaj svoj AP / Router u AP funkciji.
Hvala na informaciji!
Kontaktirao sam SZK i nisam uspio "izgurati" novi uređaj, odnosno nudi mi se novi router, ali pod uvjetom da potpišem novi ugovor ili da platim neku smiješnu cifru za taj router. Uglavnom, ne da mi se natezati s nekim na telefon, jednostavnije mi je prijeći na drugog operatera.
Nammoth je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na