Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Internet > ISP
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 26.04.2017., 13:01   #61
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 963
zna netko uopće koji kapacitet (downlink / uplink ) ima svaki repetitor? ako recimo na istu bazu stoji nakačeno 100 ljudi koji recimo-da-skidaju, pri 100mbit je to 10gbita samo za downlink. a gdje je ostalih 500-1000 ljudi koji su nakačeni mobitelima?
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 13:45   #62
IcyTexx
Premium
Moj komp
 
IcyTexx's Avatar
 
Datum registracije: May 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,363
Ne funkcionira ti to tako. Usko grlo je frekvencijski spektar.

Ako se dobro sjećam, za 20MHz i 64QAM modulaciju, brzina je 75Mbps. Tele2 tu i tamo koristi 2x2 MIMO što daje 150Mbps. Imaju frekvencijske spektre od po 20MHz i 10MHz. Odašiljači u naseljenim sredinama imaju tri sektora što daje oko 450Mbps po tornju.
Daleko je to od 10Gbps.


Ako se ne varam, nećete ništa dobit s CAT >4 modemima jer Tele2 trenutno ima samo 2X2 MIMO antene. Možete dobit 150Mbps, ali nećete jer uvijek ima spojenih ljudi.

Zadnje izmijenjeno od: IcyTexx. 26.04.2017. u 14:34.
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 26.04.2017., 14:33   #63
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 963
ahaaa, to tako funkcioniše. njet znao.

znači ni 600mbit, jer nemaju sve blokove (bio sam gledao te frekv. spektre i kome je šta dodijeljeno... ali nisam znao kako to radi u praksi).

ergo - recimo da je ukupno 500mbita po repetitoru, s time da se 1 uređaj spaja i na susjedne zbog seamless roaminga... to opet znači da će npr 50tak korisnika zagušit repetitor.

a tele2 baš i ne ulaže u infrastrukturu.

vidjet ćemo za par mjeseci kad se ovo razgrabi...
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 14:39   #64
IcyTexx
Premium
Moj komp
 
IcyTexx's Avatar
 
Datum registracije: May 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,363
Daleko od toga da ne ulažu u infrastrukturu, koliko vidim. Pa početkom 2016. upogonili su cijelu vlastitu 4G mrežu da ne budu ovisni o VIPu i HT-u.

Pogledaj koliko je to baznih stanica - https://www.cellmapper.net/map?MCC=2...lse&showBand=0
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 14:42   #65
santos
Premium
Moj komp
 
santos's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2004
Lokacija: čakovec / đurđevac
Postovi: 1,192
po ovome od koprivnice i bjelovara do osijeka po gornjoj strani nemaju niceg? pa na kaj se onda ljudi kace?

a po karti 4g LTE je pokrivena i gornja strana...
__________________
slow is smooth, smooth is fast...
santos je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 14:49   #66
IcyTexx
Premium
Moj komp
 
IcyTexx's Avatar
 
Datum registracije: May 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,363
Valjda nije sve uneseno.

Evo i njihova karta - https://mim.tele2.com/mim3/mim.html?...nitalMapSize=0
IcyTexx je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 14:51   #67
santos
Premium
Moj komp
 
santos's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2004
Lokacija: čakovec / đurđevac
Postovi: 1,192
da, tu kartu sam gledao kod njih..... uglavnom djurdjevac bi prema njoj trebao biti pokriven....

neckam se da odem do shopa ili ne i uzmem na tih 5 dana i isprobam
__________________
slow is smooth, smooth is fast...
santos je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 14:51   #68
Europium
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 174
Znači dovoljno je 10ak korisnika pokućnog po baznoj postaji koji istovremeno skidaju nešto po full brzini da bi brzina krenula padat, a gdje su još mobiteli Zasad njihova mreža daje bolje rezultate što se brzine tiče nego HT/VIP-ova zbog manjeg broja korisnika, a nakon ovog, vidjet ćemo.
Europium je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 17:15   #69
webstartm
Sandy!!!
Moj komp
 
webstartm's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2008
Lokacija: Split
Postovi: 1,138
Citiraj:
Autor lobo64 Pregled postova
Koja je priča sa uređajem odnosno ruterom?
Dali baš mora biti njihov?
I kakav je to uređaj (mislim, ak je do 150 Mb brzina, nije valjda onda 100 Mb ruter)?
Procitaj stranu unazad, odgovoreno je vec
__________________


CPU: Intel i7 2600k @ 4.2GHz
Hladnjak: Coolermaster TPC800+Silencio 120PWM
MBO: Asrock P67 Extreme4Gen3
RAM: 2 x 8GB DDR3
VGA: neka random smeće
SSD: Crucial MX300 525GB
HDD: WD 500GB AAKS
PSU: Antec TruePower 550W 80+ Gold
OS: Windows 10 x64
Monitor: Samsung T200 20" @1680x1050




CPU: Intel i5 2420m
MBO: Thinkpad T420
RAM: 8 GB DDR3
VGA: Intel HD
SSD: Adata SP550 120GB
OS: Win 7 x64
Ekran: 14.0" 1600x900
webstartm je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 18:52   #70
santos
Premium
Moj komp
 
santos's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2004
Lokacija: čakovec / đurđevac
Postovi: 1,192
btw na tele2 na fejsu tvrde da taj njihov cat 4 ruter ide 150/50 , sad, ko tu laze....
__________________
slow is smooth, smooth is fast...
santos je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 26.04.2017., 19:06   #71
jacobbb
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: somewhere
Postovi: 361
svi cat4 uređaji na papiru idu 150/50, sad druga je stvar što se takvo što u praksi teško može ostvariti
jacobbb je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 19:11   #72
Kesonja
Registered User
 
Datum registracije: Dec 2014
Lokacija: Umag
Postovi: 46
Mene muči da mi negdje poslije 18 sati padne brzina na tom pokučnom sa 25-30 mbita down i 35-45 up na 5-6 mbita down i up od 6-15mbita.Premještam ruter svugdje po stanu ali nema promjene.Sada sam u dilemi dok ne istekne tih 5 dana vratiti pa ostati na Optminih 10 mbita ili se sa ovim uhvatiti.Zvao operatera i kaže da okrenem prema baznoj stanici kojih ima od mene jedno 4 komada.Dali bi pomogla kakva antena nemam pojma.
Kesonja je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 19:22   #73
sipe
Premium
Moj komp
 
sipe's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2007
Lokacija: Samobor
Postovi: 924
Citiraj:
Autor IcyTexx Pregled postova
Daleko od toga da ne ulažu u infrastrukturu, koliko vidim. Pa početkom 2016. upogonili su cijelu vlastitu 4G mrežu da ne budu ovisni o VIPu i HT-u.

Pogledaj koliko je to baznih stanica - https://www.cellmapper.net/map?MCC=2...lse&showBand=0
Vau, ovo još netko koristi
Uglavnom Samobor i okolicu sam više manje sve ja mapirao, Zagreb s još 1-2-3 korisnika.
Na ovoj karti su samo otkrivene bazne stanice (tko je neko mapirao) i sve su locirane pomoću ove karte. Crowdsourcing podataka o jačini signala i svaka bazna stanica točno locirana

https://mim.tele2.com/mim3/mim.html?...nitalMapSize=0


Zumirate 3 koraka, s desne strane vam se pokaže Show Elements, to odaberete i dobijete lokaciju svih Tele2 baznih stanica u Hrvatskoj.
Evo pregled




Nije mi se učitalo kod Dubrovnika, ali kao što vidite dobro su pokriveni. 99% baznih stanica ima i LTE, zasad sam našao 1 u ZG koja je samo 2G/3G.
Ovo je nova mreža koju su radili 8 mjeseci, s Ericsson na Huawei opremu. U isto vrijeme su potpisali bolji ugovor (za nas korisnike) da nema nacionalnog roaminga kod HT-a, kad ste spojeni na njihovu mrežu sve je od Tele2 osim MNC koda i frekvencije
sipe je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 19:32   #74
Kesonja
Registered User
 
Datum registracije: Dec 2014
Lokacija: Umag
Postovi: 46
Ugasio modem,ponovo upalio i brzina 28mbita down i 28 mbita up.Samo ako ga budem morao svaki dan tako paliti i gasiti ta mi se ideja baš ne sviđa.
Kesonja je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 19:43   #75
lobo64
Premium
Moj komp
 
lobo64's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: zagreb
Postovi: 836
webstartm

S obzirom da sam senior (50+), molio bih da me uputiš na kojem je to postu objašnjena priča sa uređajima.

Unaprijed Zahvalan
__________________
Dabogda ti Chris Bangle radio facelift.
lobo64 je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 20:20   #76
thunder11
Premium
Moj komp
 
thunder11's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2013
Lokacija: Umag
Postovi: 209
Citiraj:
Autor lobo64 Pregled postova
webstartm

S obzirom da sam senior (50+), molio bih da me uputiš na kojem je to postu objašnjena priča sa uređajima.

Unaprijed Zahvalan
Ruter ne mora biti njihov mozes korisiti bilo koji da je otkljuican na sve mreze i dfa prima SIm kartice

Ovdje su ti specifikacije uredaja kojeg tele2 nudi

klik
thunder11 je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 20:27   #77
webstartm
Sandy!!!
Moj komp
 
webstartm's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2008
Lokacija: Split
Postovi: 1,138
Citiraj:
Autor IcyTexx Pregled postova
Ne, može se uzeti samo tarifa bez ugovora.

https://www.tele2.hr/privatni-korisn...tplatu/?pid=43

Samo me još zanima koliko ju je lagano otkazati/reaktivirati, bila bi super za vikendicu gdje dolaze gosti samo 4-5 mjeseci u godini.


@silver_tip - Vip Homebox Turbo ipak nije svuda dostupan... I ima ograničenje od 100GB.
Citiraj:
Autor webstartm Pregled postova
Odgovor od Tele 2 oko Flat pokucnog (bez routera,bez ugovorne obaveze)

Poštovani gospodine xxx,
hvala Vam što ste kontaktirali Tele2 službu za korisnike.
Drago nam je što ste pokazali interes za naše usluge te Vas ovim putem želimo informirati da nije potrebno uzeti router ukoliko već imate jedan sa ulazom za SIM karticu koji je ujedno i otključan na sve mreže.
Postoji mogućnost aktivacije tarife bez ugovora te bez kupovine routera, a isto možete provjeriti putem slijedeće poveznice: https://www.tele2.hr/privatni-korisnici/internet/start-paket/uz-pretplatu/?pid=43.
Možete i iskoristiti pravo na probni period u roku od 5 dana kako bi testirali brzine i pokrivenost na Vašem području.
Ukupan iznos računa je 169,00 kuna.
Nadamo se da ste zadovoljni ponuđenim odgovorom te se nadamo budućoj uspješnoj suradnji.


Srdačan pozdrav,
Vaš Tele2


E sad ,router imam OVAJ

Neznan jel to CAT4 ili CAT6 ,al svejedno mi,skoro

Pise 150Mbps/50Mbps – 150Mbps Download speeds and 50Mbps upload speeds
To je CAT4 onda
Citiraj:
Autor lobo64 Pregled postova
webstartm

S obzirom da sam senior (50+), molio bih da me uputiš na kojem je to postu objašnjena priča sa uređajima.

Unaprijed Zahvalan
Nema problema senioru

Evo iznad post od IcyTexx i moj, btw danas sam uzeo ovaj ^^ pokućni bez ugovora bez routera za 169kn.
Isprobam sutra na navedenom routeru ^^ i javim speedove.
__________________


CPU: Intel i7 2600k @ 4.2GHz
Hladnjak: Coolermaster TPC800+Silencio 120PWM
MBO: Asrock P67 Extreme4Gen3
RAM: 2 x 8GB DDR3
VGA: neka random smeće
SSD: Crucial MX300 525GB
HDD: WD 500GB AAKS
PSU: Antec TruePower 550W 80+ Gold
OS: Windows 10 x64
Monitor: Samsung T200 20" @1680x1050




CPU: Intel i5 2420m
MBO: Thinkpad T420
RAM: 8 GB DDR3
VGA: Intel HD
SSD: Adata SP550 120GB
OS: Win 7 x64
Ekran: 14.0" 1600x900
webstartm je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 21:16   #78
Dubach
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Mar 2017
Lokacija: Zabok
Postovi: 27
Ima netko link za njihov ruter u pošti?

Također neke druga preporuka za 4G ruter?!
Dubach je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2017., 23:29   #79
Kesonja
Registered User
 
Datum registracije: Dec 2014
Lokacija: Umag
Postovi: 46
Može savjet budući da sada imam i tog Huaweia za pokučni internet i imam Tplink modem od Optime ne znam jeli bolje da mi se svi uređaji spajaju wifijem na Huaweia jer sam ga morao staviti na drugo udaljenije mjesto radi boljeg prijema pa sam se mislio da sve ostane žićano vezano za Tplinka koji se onda bežično spaja na Huaweia ili da jednostavno maknem taj Tplink i sve kablove i samo bežićno da se sv uređaji spajaju ne znam što je bolje?
Kesonja je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2017., 07:47   #80
Immortalis
Slobodan leni seronja
Moj komp
 
Immortalis's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: SB/OS
Postovi: 235
Imao sam ovu tarifu 50 dok nisu uveli ovih 1Tb, sad sam se prebacio na to. Uzeo sam to u 10. mjesecu na ugovor od godinu dana. Oko 700 kn sam platio uredjaj.
Nesto me pati, ne znam jel uredjaj ili mreza. Cim krene skidat nesto punom brzinom, nakon par minuta izgubim konekciju skroz, pa ga moram rebootat. Dok sam imao tu tarifu 50, nakon prvog reboota, nastavio bi skidati normalno (mada, nisam neke vece fajlove skidao cisto zbog tog limita od 50 gb).
E sad, jucer sam probao skinuti neku igru preko uplaya, i svako malo mi je pucala veza i morao sam ga rebootati.
Imam Huawei E5577s-321, u Osijeku sam.
Immortalis je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2017., 07:49   #81
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 3,551
Probaj si na kompu ogranicit download i upload brzine pa vidi dal ce i tada pucat. Stavi 2-3 mbita manje od one sto mozes vuc.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2017., 09:00   #82
SaleFFS
Varilnik
Moj komp
 
SaleFFS's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,460
Kako vam se generalno čini ovaj pokućni za 169kn? Mislim ga uzeti jer mi ovaj t-scum više ide na jetra sa njihovih max 10 mbit s time da u zadnje vrijeme redovito pada na 6-7 i puca barem 2 3 puta dnevno.
SaleFFS je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2017., 10:33   #83
Europium
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 174
Citiraj:
Autor SaleFFS Pregled postova
Kako vam se generalno čini ovaj pokućni za 169kn? Mislim ga uzeti jer mi ovaj t-scum više ide na jetra sa njihovih max 10 mbit s time da u zadnje vrijeme redovito pada na 6-7 i puca barem 2 3 puta dnevno.
Trebao bi imati veće brzine na pokućnom, ali moja je preporuka pričekaj još koje vrijeme da vidiš kako će T2 mreža reagirati na navalu korisnika da ne bi u peak satima imao i manje od tih 10
Europium je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2017., 10:46   #84
SaleFFS
Varilnik
Moj komp
 
SaleFFS's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,460
Mislim da će svakako bolje biti od t-com-a. Živim na specifičnom području gdje je za cijelu općinu stavljena jedna jedina centrala a od mene udaljena 3km+. I samo kače nove korisnike i iz dana u dan je veza sve lošija. Uostalom uzeti ću bez ugovorne obveze pa lako odustanem ako to nije to.
SaleFFS je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2017., 12:21   #85
Cr00k
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2004
Lokacija: Rijeka
Postovi: 28
Jučer sam uzeo na probu samo sim karticu za pokućni.Živim u okolici Rijeke tako da sam do sad imao iskon žičani nekih 2 km od centrale.Max brzina 5000/350 kbs.
Bazna tele 2 stanica mi je nekih 500 met zračne linije vidljiva.
Testirao sam sa tri mobitela .Nokia lumia ,cat 3/LG G3 ,cat 4/i iphone6 cat 6 .
Rezultati: cat 3 45 mb/45 mb,cat 4 85mb/45 mb i cat 6 140 mb/70 mb.
Iskreno iznenadio me iphone kako sa njim dobro radi.
Veza je savršena sa mobitela preko wi fi bez lagova bilo kod downloada ili gaminga sve jako dobro radi.
Sad treba izabrati router.Onaj od Tele 2 nije loš ali tu cjenu u pošti nisam uspio naći kažu mi da ga nemaju u ponudi.Za sad mi se čini najbolja solucija :https://www.links.hr/hr/mobilni-rout...icni-053524095
Treba mi za dva računala spojena preko lan kabela na router.Također bi htio taj router spojiti u mrežu sa simens gigasetom koji od iskona imam.
I još jedno pitanje ako su lan konekcije/kablovi 100 mb max i neidu preko toga kojeg smisla ima ruter sa većom brzinom kad opet do kompa nemože preko 100 mb.
Ispričavam se ako pitam nešto neobično jer sam i ja senior +50
Cr00k je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2017., 12:22   #86
mas999
Premium
Moj komp
 
mas999's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2017
Lokacija: ZG
Postovi: 113
Možeš staviti rezultat speedtesta ovdje?
Kakav je ping prema HT zagreb?
"LAN" kabel podržava 1Gbit tj 1000Mbps. Većina novijih tj cat4,5,6 itd.
Tu ne bi trebalo biti ograničenja. Jedino ako nemaš na kompu jako staru matičnu koja ima 100Mbps lan konektor a ne 1000.
mas999 je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2017., 12:45   #87
Cr00k
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2004
Lokacija: Rijeka
Postovi: 28
Sa mobitela je testirano na kompu je manje jer wi fi dosta upori imam neki jadni usb stick za spojiti dok ne nabavim router.Ping prema Zg oko 20 ili manje.Čim nabavim router kako treba stavim screenshotove.
Onda super imam novu matičnu ,informacije su mi zastarijele
Ako imate kakve preporuke za router iskustva ? možda bi se isplatilo malo više investirati za cat 6 router
Cr00k je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2017., 13:03   #88
mas999
Premium
Moj komp
 
mas999's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2017
Lokacija: ZG
Postovi: 113
Odi na stranice pošte i zovi poslovnicu po poslovnicu pošte. Ovdje u ZG-u u mom kvartu im stoji u vitrini Tele2 router i piše 600kn.
mas999 je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2017., 15:22   #89
Nevidljivi
Premium
 
Nevidljivi's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2015
Lokacija: Rijeka
Postovi: 50
ovi koji su uzeli na probu 5 dana, kakva je procedura ( gnjavaza ) za uzeti na 5 dana.

Dali je to odmah uzimanje na ugovor sa 5 dana rokom za raskid?
Koliko vam je vremena sve to uzelo dok ste posudili i vratili uredjaj?
Nevidljivi je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2017., 15:24   #90
santos
Premium
Moj komp
 
santos's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2004
Lokacija: čakovec / đurđevac
Postovi: 1,192
ako sam dobro skuzio nije da ti oni "posude" sve a ti isprobas doma, nego uredno platis ruter (ako je bez ugovora), i onda nakon 5 dana vratis, oni ti vrate novce, i zaracunaju proporcionalno za tih 5 dana koristenja... (u odnosu na mjesecnu cifru)
__________________
slow is smooth, smooth is fast...
santos je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na