Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 10.06.2018., 13:41   #31
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,750
I kako napreduje projekt ?
A i kolege se nešto povukle, da ne kažem uvrijedile
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.06.2018., 14:52   #32
Polip
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Split
Postovi: 14
Kako nemam više vremena, jer stižu gosti, angažirao sam čovjeka za instalaciju Microtic uređaja u shemi s ISP routerom na bazenu switchom u kutiji i 3 APa pa ćemo vidit.
Polip je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 11.06.2018., 15:27   #33
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,750
Preciznije MikroTik > https://mikrotik.com/

Bravo, javi rezultat i iskustva. Nemoj zaboraviti pitati da ti da sve (ip, user, pass uređaja), nastoj pohvatati / naučiti šta, zašto i kako.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.06.2018., 16:39   #34
mann
Premium
 
mann's Avatar
 
Datum registracije: May 2004
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,326
Citiraj:
Autor Polip Pregled postova
Kako nemam više vremena, jer stižu gosti, angažirao sam čovjeka za instalaciju Microtic uređaja u shemi s ISP routerom na bazenu switchom u kutiji i 3 APa pa ćemo vidit.
Pa naravno, tako se to i radi. Dodje osoba koja se time bavi, odradi, a ti si miran narednih x godina. Sve ostalo je kemija.
mann je offline   Reply With Quote
Staro 13.06.2018., 10:27   #35
Matta
El Mattador
Moj komp
 
Matta's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Ljubuški<->Metković
Postovi: 1,365
Polip, odličan izbor.

Odradiš to jednom kako treba i miran si dugo vremena.
__________________
Matta je offline   Reply With Quote
Staro 28.06.2018., 22:24   #36
Polip
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Split
Postovi: 14
Evo da se javim s ishodom.Znači, uzeo sam VIP Homebox, čiji router je na bazenu, odakle ide LAN kabel u kuću u Mikrotik router koji daje wireless, jedan kabel iz njega vodi na donju etažu gdje je wireless AP te drugi nazad na bazen gdje je također wireless AP, a WIFI od VIP-ovog routera su izgasili. E sad, WIFI signal je dobar, sve je pokriveno, prebacuje se automatski između ta 3 AP-a, međutim brzina koju dobijem na mobitelu spojenog na WIFI je otprilike 3-5 Mbps što se meni čini premalo s obzirom da je na bazenu VIP-ov 4g signal 20-25 Mbpsa i s obzirom da sam trenutno jedini korisnik pa mi nije jasno zašto. Molim vas za mišljenje da li je to očekivano ili je stvar u postavkama tog Mikrotik routera ili jednostavno nešto nije kako treba (kabel, kvaliteta samih uređaja...)? Svakako ću reklamirati, samo mi treba više informacija da znam kako se postaviti.


Hvala unaprijed
Polip je offline   Reply With Quote
Staro 29.06.2018., 07:07   #37
Matta
El Mattador
Moj komp
 
Matta's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Ljubuški<->Metković
Postovi: 1,365
Prva stvar koja mi pada na pamet je da se možda frekvencije AP-a preklapaju. Pošto imaš tri komada trebao bi namjestiti na kanale 1, 6 i 11 (ako govorimo o 2.4GHz).
Da li na svim AP-ovima imaš tako malu brzinu ili ?
Koji su tocno modeli AP-ova ?
__________________
Matta je offline   Reply With Quote
Staro 29.06.2018., 07:40   #38
Filc
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: Rijeka
Postovi: 75
Ja imam nešto slično, kuća na kat, na tavanu vipov hombox, na krovu su 2 antene iskre p56. Na prvom katu (1), u prizemlju (1) i u obližnjoj taverni (1) ap, ukupno 3 ap povezani kablom. Na tavanu isključen wireless. Na tavanu je zte mf286 cat6 ruter. Već me taj sistem služi će druga godina bez greške. U prizemlju imam turiste sa 2 apartmana. Kod mene na katu brzina 45-60 mbps /imam kao ap Huawei b310s-22/ dok je kod ova druga 2 ap brzina oko 22 mbps, ap su siemens sx767 i limitirana im je brzina na 22 mbps, sasvim dovoljno za turiste. /imam 4 rutera, 1 zte mf286, 1 Huawei b310s-22 i 2 kom simens sx767/. Na zte mf286 radi CA na 800 i 1800 mhz.

Zadnje izmijenjeno od: Filc. 29.06.2018. u 14:50.
Filc je offline   Reply With Quote
Staro 02.07.2018., 17:00   #39
Polip
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Split
Postovi: 14
Model AP je HP lite. Zaboravio sam naglasit da je upload dobar, na 15-20 Mbps.

Ima li koga?

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 02.07.2018. u 17:23.
Polip je offline   Reply With Quote
Staro 02.07.2018., 17:34   #40
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,750
Niko ni doma

U principu imaš šta si tražio i šta trebaš a to je ograničenje DL da ti gosti ne zakolju link
E sad, možeš tražit / zamolit ove šta su slagali da za tebe (tvoji uređaji kao mob, lap) su iznimka tj. da za njih ograničenje ne vrijedi.
To malo komplicira stvari i može se desiti da pogriješe tj. da limit ne bude funkcionirao ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 02.07.2018., 18:28   #41
Polip
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Split
Postovi: 14
Ne misliš da bi ipak trebale brzine bit veće, a ne otprilike 1/10 onoga što ISP router hvata? Kad dođe 8 ljudi raspad sistema.

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
Polip je offline   Reply With Quote
Staro 02.07.2018., 18:37   #42
Filc
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2017
Lokacija: Rijeka
Postovi: 75
.
.
Nikky, nemože kod gostiju biti veća brzina jer ruter kao takav ne može prenositi veću brzinu /tvornički tako programiran/, nije on od mene ograničen. Ja se konektiran na svoje korisničko ime /ap na Huawei b310s-22/ a turisti na svoje /ap simens sx767/. Kod mene limit funkcionira jer ruter /ap/ ni ne može prenijeti veću wifi brzinu. Ok, brzina kod mene na katu /45-55 mbps/, u prizemlju turistima do 22 mbps i dodatno u taverni koja je 10 m udaljena od kuće također 22 mbps. Neki kaže raspad sistema, nema toga, cijelu lanjsku sezonu izdražalo bez zastoja. Je, puno ovisi gdje si od bazne stanice, koliko ima korisnika. Ove iskrine antene p56 daju stabilnost full signalu / pet crtica/, nema većih oscilacija kod mene na VIPu. Treba dobro namjestiti ruter /CAT6/na najvišu točku, podesiti antene, skratiti kabel od antene do rutera na najmanju moguću mjeru i eto rezultata.
Sada imam u dva apartmana 6 gostiju kojima sam dao password /imaju laptop i svaki svoj mob/. Vjerujem da ću ovaj mjesec izdržati sa 100 Gb prometa +100 gb /dodatnih 30 kn/. Mislim da kradu na prometu pa sam lijepo stavio onaj prekidač struje da isključi dovod struje u ruter u 00.15 do 00.20 i ujutro u 07.40 do 07.45 da se ne računa noćna potrošnja u redovnu, to se samo automatski uključuje i isključuje i nema brige, to mi puno znači.
.
.

Zadnje izmijenjeno od: Filc. 02.07.2018. u 19:23.
Filc je offline   Reply With Quote
Staro 02.07.2018., 18:48   #43
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,750
@Polip
Lako to testiraš, za test upali WiFi na Homebox - u i vidi brzine kad si u njegovoj blizini,
vjerojatno ćeš dobiti šta si i inicijalno mjerio.

Ovo za "raspad sistema" sa 8 gostiju si doživio ili samo pretpostavljaš ?
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.07.2018., 19:05   #44
Polip
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Split
Postovi: 14
Pretpostavljam😀

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
Polip je offline   Reply With Quote
Staro 07.07.2018., 16:34   #45
Polip
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Split
Postovi: 14
Brzine preko wifija ISPovog routera su također male, što znači da je signal loš u startu. Šta mislite da li bi pomogle te Iskrine antene?

Sent from my Redmi 4 using Tapatalk
Polip je offline   Reply With Quote
Staro 07.07.2018., 19:33   #46
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,794
Antene ce sigurno pomoci za prijem jaceg signala, ali za ostvarene brzine download-a signal nije presudan. Kad jednom postignes dobru jacinu signala, onda njegovo daljnje pojacanje vise nema nikakav utjecaj na brzine.

Veci utjecaj na brzine ima opterecenost, tj zauzece bazne stanice na koju si spojen.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 08.07.2018., 01:15   #47
silver_tip
Premium
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 1,757
Citiraj:
Autor Polip Pregled postova
brzina koju dobijem na mobitelu spojenog na WIFI je otprilike 3-5 Mbps što se meni čini premalo s obzirom da je na bazenu VIP-ov 4g signal 20-25 Mbpsa
Tvrdnja bazirana na mjerenju sa mobitelom kada si se odlucio za vip

Citiraj:
Autor Filc Pregled postova
Ja imam nešto slično../ ap su siemens sx767 i limitirana im je brzina na 22 mbps, sasvim dovoljno za turiste.


Aleluja, covjek s mozgom koji se ne qurci razbacivanjem para na mikrotike nego strateski postavlja sx763 koji ne moze
jednostavno putem WiFi-a brze od 22/23Mbps iako mu je sam link duplo brzi. Svi zadovolji, i on i turisti i mlati pare coek. Moj naklon do poda.

Citiraj:
Autor Polip Pregled postova
Ne misliš da bi ipak trebale brzine bit veće, a ne otprilike 1/10 onoga što ISP router hvata?
Otkud znas koliko "hvata" ? To je predpostavka na mjerenju signala/brzine mobitelom a info koliko hvata si saznao tek kada si ukljucio
WiFi na Vip routeru... bio iskljucen u startu... a nisi ni mjerenje zicom spomenio nigdje..


Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
za test upali WiFi na Homebox - u i vidi brzine kad si u njegovoj blizini,
vjerojatno ćeš dobiti šta si i inicijalno mjerio.
Jok, nije nista mjerio routerom prije jer je iskesiro vrecu novca za mikrotike po preporuci... za polovni mf283+ ili kakav Huawei
od 350-400kn jednostavno nije bilo para. Oslonio se na mobitelu koja je mozda i CAT 6 i vid belaja sa routerom od CAT 4


Citiraj:
Autor Polip Pregled postova
Brzine preko wifija ISPovog routera su također male, što znači da je signal loš u startu. Šta mislite da li bi pomogle te Iskrine antene?
Eto, saznao si nesto hebeno na kraju cijele price, nesto sto si mogao/trebao saznati na pocetku cijele price ali eto... malo
zlatni odsjaj mikrotik opreme, malo nestrpljenja i zurbe, malo prezira prema "smecu" s kojim se moglo utvrditi realno stanje
pa imas sta imas... 350kn je odvec velika stavka bila za polovni router u svrhu testiranja...

Nekad jeftinjava spasava novcanik a bogme i zivce i sad ova prica se moze nastaviti opet u 2 smjera.

1. Bacis pare na antene i dobijes 10/15Mbpsa umjesto ovih 3/5Mbpsa a imas pile od mikrotika umjesto smrdljivog sx763 koji pojedu za dorucak takve linkove do 22Mbpsa.

2. Prije kupovanja antena potrudis se saznati jel taj odasiljac emitira LTE_A tj. na 2 frekvencije pa je zato na mobitelu tak bolja brzina
pa ako je tako onda kupis prije antena CAT 6 router i prebacis simicu iz ovoga postojeceg CAT 4 u drugi CAT 6.

U slucaju da je odasiljac CAT 4 to bi znacilo da je mobitel bio na boljem mjestu kada si testirao a router sada stoji na
nepovoljnijem i vrlo je upitno oces premjestavanjem routera i dodavanjem antena dobit nesto brze od tih 25Mbpsa.

Jedina nada u neki bolji link je mozda setup sto je bar mislim sebi @Matta slozio no njegov odasiljac je kao na pustom otoku.... a i taj setup kosta !

Ali ipak kao sto vise ovdje cjenjenih kolega veli... uvjek mos uzivati u mikrotik opremi, platis to jednom i miran si x godina... nema kemijanja.
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na