Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 04.06.2018., 19:51   #1
Polip
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Split
Postovi: 14
Mreža za kuću za odmor - pomoć

Cijenjeni eksperti za mreže, molim za Vašu pomoć.


Želim konfigurirati mrežu u kući za odmor i na bazenu koji je udaljen od kuće nekih 10 m i na višoj nadmorskoj visini (nekih 5-6 m). Kuća ima dvije etaže po 60 m2 te su provedeni mrežni kabeli u sve sobe, a iz kuće do bazena je također proveden mrežni kabel. Trenutno jedina opcija je mobilni pristup (Tele 2 radi flat prometa). Moja ideja je da router bude u kući na ulaznim vratima gdje je kutija s kabelima te da onda na njega spojim jedan AP koji bi bio u donjoj etaži te drugi na bazenu, a pretpostavljam da bi sami router bežićno trebao pokriti prostor ispred ulaznih vrata gdje se nalazi roštilj. Trebam preporuku, mišljenje koje uređaje nabaviti te mišljenje o planiranom načinu spajanja. Inače kuću će koristiti max 10 ljudi, a vanjski zidovi od kuće su prilično debeli, jer su beton 20 cm + kamen 10 cm.



Unaprijed zahvaljujem
Polip je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2018., 23:01   #2
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 645
Ta kutija gdje završavaju mrežni kablovi je idealna za bakar i optiku .....a za mobilni internet kao Tele2 je tu najbolja pozicija ona kod bazena koja je 5-6m uviša od kuće i vjerovatno najbolja vidljivost prema baznoj od Tele2.
D/G je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 05.06.2018., 00:29   #3
silver_tip
Premium
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 1,771
Citiraj:
Autor Polip Pregled postova
Trenutno jedina opcija je mobilni pristup (Tele 2 radi flat prometa).
Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
Ta kutija gdje završavaju mrežni kablovi je idealna za bakar i optiku .....
Kaj ti pala reflektirajuca ploca na tintaru pa vise ne vidis dobro ? Kakav bakar i optika ?


@Polip

Kao prvo valja znati koju brzinu imas sa tele2 jerbo ako vuce max 20Mbit/s onda cemu postaviti N klasu AP kad nema potrebe za time... rijesis sve za 150kn na b/g pa neka cuclaju koliko ko moze.

Postavis 2/3/4/5 AP b/g ili N na sljedeci nacin:

Teletina DHCP ON - IP Address 192.168.8.10
AP1 DHCP OFF - IP Address 192.168.8.1
AP2 DHCP OFF - IP Address 192.168.8.2

I tako redom... koliko god ih zelis do 9 komada zakljucno u ovakvoj konfiguraciji.

Ime mreze stavis za sve isto.
Sigurnost za sve ista.
Prvi stavis da radi na kanalu 1, drugi na kanalu 4, treci na kanal 7, cetvrti na kanal 10 i teletov na 13-ti kanal. Glavno da nisu kanali ( frekvencije ) odmah jedan kraj drugoga, moze i 1-3-5-7 ....

Dobit ces AP roaming i telefoni/lapatopi se budu prebacivali na najjaci signal kako se vec krecu kroz prostor.
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 08:21   #4
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 645
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Kaj ti pala reflektirajuca ploca na tintaru pa vise ne vidis dobro ? Kakav bakar i optika ?

Čitati znam , to da nema tu opciju već samo mobilni net , komentar je bio da spojna kutija dolje u prizemlju više odgovara bakru i optici a ne mobilnom internetu.


A tebi koji nikada nisi vidio reflektorsku ploču kojih sam se nagledao iz blizine bar 10-15 kom. .....evo pa se poklopi sa njom ...

https://ibb.co/bHnNq8
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 09:21   #5
Matta
El Mattador
Moj komp
 
Matta's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Ljubuški<->Metković
Postovi: 1,381
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
@Polip

Kao prvo valja znati koju brzinu imas sa tele2 jerbo ako vuce max 20Mbit/s onda cemu postaviti N klasu AP kad nema potrebe za time... rijesis sve za 150kn na b/g pa neka cuclaju koliko ko moze.
Ne vidim smisao covjeku preporucivati da kupuje b/g only uređaje kad se oni novi ne prodaju već više godina. Mogu se naći u ponekim trgovinama, obično po smiješno velikim cijenama.
Ako će kupovati polovno onda za 150 kuna može naći i b/g/n uređaje bez problema a za malo više čak i dual band b/g/n/a/ac te tako rasteretiti sami AP (hAP ac Lite). Ako se 10tak ljudi skupi na bazenu, okači na jeftinjava b/g AP i krene jubito i ostale gluposti, zblesirat će ga u 50% slučajeva.
Osim toga, što ako danas-sutra bude imao ~100Mbit vezu ? Da ponovo kupuje AP-ove i ostalo ? Čovjek nije rekao koliko želi ulupati u to ali po meni ne treba gledati u parsto kuna jer se traži kvalitetno i dugoročno rješenje, ipak je komercijalna upotreba i rješenje mora biti adekvatno a ne da se gosti tuže da internet ne radi (što često vidim).

Ja uvijek preporučam Mikrotik jer je omjer cijene/kvalitete najoptimalniji.
Evo moje opcije:
- 2 x hAP ac2 (za dvije etaže kuće)
- 1x cAP ac za bazen, ako ide na vanjski natkriveni zid ili negdje unutra. Ako ide vanka onda wAP ac.

Što se tiče konfiguriranja, možeš složiti kao što ti je silver_tip preporučio, to je OK.
Mada bi ja osobno koristio Tele2 router čisto kao pristup internetu, a prvi hAP ac2 kao glavni router (Tele2 na LAN1 kao WAN, drugo hAP ac2 na LAN2, cAP ac /wAP ac na LAN3). DHCP server, firewall, (eventualno) limitranje brzine po korisniku, itd. bi sve obavljao potonji.
Dakle, sve ovisi što želiš i koliko novaca si spreman potrošiti. Sve predložene opcije će raditi, pitanje je samo kako kvalitetno. Moj savjet je da ne škrtariš na rješenju jer će te manje boljeti glava kada gosti dodju (govorim iz osobnog iskustva).
__________________
Matta je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 10:46   #6
Polip
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Split
Postovi: 14
Slažem se, ne treba škrtariti, nego omogućiti kvalitetno rješenje. Testirao sam mobitelom signal i brzine download-a nisu nešto, 10-ak MBpsa na bazenu te 7-8 Mbpsa unutar kuće. Da li bi po vašem mišljenju umjesto Tela 2,trebalo staviti vanjski router s 4g antenom na bazen pa onda vratiti signal kabelom u kuću. Koji bi uređaj u tom slučaju preporučili ?

Hvala
Polip je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 11:10   #7
Polip
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Split
Postovi: 14
Polip je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 11:57   #8
Matta
El Mattador
Moj komp
 
Matta's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Ljubuški<->Metković
Postovi: 1,381
Citiraj:
Autor Polip Pregled postova
Slažem se, ne treba škrtariti, nego omogućiti kvalitetno rješenje. Testirao sam mobitelom signal i brzine download-a nisu nešto, 10-ak MBpsa na bazenu te 7-8 Mbpsa unutar kuće. Da li bi po vašem mišljenju umjesto Tela 2,trebalo staviti vanjski router s 4g antenom na bazen pa onda vratiti signal kabelom u kuću. Koji bi uređaj u tom slučaju preporučili ?

Hvala
Bez detaljnijeg uvida u situaciju (jačina signala i opterećenje bazne stanice) teško je nešto preporučiti a da može poboljšati trenutno stanje.
10-tak Mbita sa mobitelom može značiti ili da je bazna stanica dosta opterećena ili da je problem sa signalom. U prvom slučaju se ništa ne može napraviti sa korisničke strane. U drugom slučaju moguće je vanjskim uređajem dobiti bolje parametre.


Citiraj:
Autor Polip Pregled postova
To je više automotive rješenje.
Ja bih preporučio wAP LTE kit (jeftinija opcija) ili SXT LTE kit (skuplja opcija, možda još nije dostupna ali bit će uskoro. 2 LAN porta, usmjerenija antena, veći gain, mogućnost napajanja dodatnog vanjskog uređaja sa drugog LAN porta, dva micro-sim utora za eventualni backup link, 150/50Mbit DL/UL).
__________________
Matta je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 11:58   #9
silver_tip
Premium
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 1,771
Citiraj:
Autor Polip Pregled postova
Slažem se, ne treba škrtariti, nego omogućiti kvalitetno rješenje. Testirao sam mobitelom signal i brzine download-a nisu nešto, 10-ak MBpsa na bazenu te 7-8 Mbpsa unutar kuće.

Citiraj:
Autor Matta Pregled postova
Ako se 10tak ljudi skupi na bazenu, okači na jeftinjava b/g AP i krene jubito i ostale gluposti, zblesirat će ga u 50% slučajeva.
Nema kvalitetnog rjesenja u njegovom slucaju, zato sam i pitao koja mu je brzina, 3 komada sx763 sa bilo kojim wrt gore radit i filtrirati ce mu promet jednako kao bilo koji hAP ac2 i za cijenu jednog takvog moze kupit 7 polovnih sx-a.


Citiraj:
Autor Matta Pregled postova
Osim toga, što ako danas-sutra bude imao ~100Mbit vezu ? Da ponovo kupuje AP-ove i ostalo ?
Pa da ! Cemu da baca pare na "kvalitetu" kada sada trenutno ima 10Mbit/s i to vanka na bazenu ?
Kakav je trosak tih 150kn a tele2 router ce uzeti svakako u sklopu pretplate. Ovo za nacin spajanja OK, moze i tako da se teletina stavi na primarni router, to je sasvim razumno i pozeljno.


Krenuli ste u smjeru da ce covjek ulupati, sada vec vidim onako na oko i otprilike minimalno 2.5K kuna a ima 10Mbit/s i 10 gostiju !
Pa ne ide to tako niti ce tih 10 gostiju nista bolje/brze/kvalitetnije sufrati bilo na b/g sa sx ili na N sa 2-3 hAP ac2.
Ako ikada bude dosla brza veza od tih 10Mbit/s pa tih "150kn" more u more bacit, odradili su posao za te pare.... nece mu bit zao.

Al dobro... evo ja se povlacim iz rasprave, neka vama hebe blizju i daljnju rodbinu sto ste mu izuli 2.5K iz djepa a 10 gostiju bude cuclalo na 10Mbit/s yotube u HD, fb igrice i filmice i tako redom...

On mora prvo probno utvrditi dali moze sa bilo kojom LTE antenom/KIT-om dici tu brzinu na +20Mbit/s minimalno i tek onda ovo
sta je predlozeno "za kvalitetu" ima smisla i nije greda ako se ima... ulupati i 3k kuna ako treba za tih 10-tak gostiju.

Svaka daljnja rasprava je samo u domeni teorije i cisto nalupanje supljeg u prazno jer specifikacije su sljedece:

a) 10Mbit/s max brzina
b) 10 gostiju cca...

Za takve specifikacije ne treba nist vise od tih 150kn niti sa 5k kuna moze napraviti nesto bolje da radi nego tih 150kn.

Al neka, ja ode a vidim on se fino napecao i vec tuce po 1000kn linkovima za LTE kit na nevidjeno i napamet a gdje su routeri jos.... cekam epilog uz kokice


@D/G

__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 12:10   #10
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,806
Još jedan šta mudro šuti i gleda
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 05.06.2018., 12:32   #11
Matta
El Mattador
Moj komp
 
Matta's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Ljubuški<->Metković
Postovi: 1,381
Ja sam se vec "zakleo" u drugom threadu da neću s tobom ulaziti u rasprave jer si tip koji piša na tuđa mišljenja, pljuca i sere bez ikakve veze, nevezano za mreže nego općenito. Ali eto, rek'o-porek'o...

Jesam li fino napisao da bez detaljnijeg uvida u situaciju nije moguće išta reći a da je relevantno ? Pa valjda čovjek zna čitati.

A ti nudiš prastaro smeće od 150 kuna da kupi na njuškalu i da nakon nekog vremena baci ako to preraste ? Za komercijalni objekat koji donosi xxx EUR dnevno ? Pa ako je tu problem potrositi više od 150 kuna po uređaju i potruditi se oko setupa malo, proučiti, isprobati i odlučiti, onda nemamo više o čemu raspravljati.

Zašto da uzme router od Tele2 i veže se dvije godine, i tako plati puno više nego da ima svoj uređaj i mijenja sim kartice unutra kako mu se prohtije ?

Ako ćemo pratiti tvoju logiku do kraja, ne treba mu ništa nego Tele2 router. Fino zamoli goste da nosaju sa sobom router po objektu (po mogućnosti u što većoj grupi) i imat će svugdje odličan net a ne potrošiti niti tih 150kuna.
__________________
Matta je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 12:57   #12
Polip
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Split
Postovi: 14
Hvala svima na prijedlozima, nema potrebe da se prepirete. Pokušavam pronaći optimalno rješenje što se tiče cijene i kvalitete. Molim Vas još za preporuku kako je najbolje testirati jačinu signala odnosno opterećenost bazne stanice.

Hvala još jednom
Polip je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 13:08   #13
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,803
Mobitelom. Prvo pronadjes prikladno mjesto sa najjacim signalom, zatim svaki sat tijekom dana napravis mjerenje na tom mjestu. Tako ces dobit situaciju sa opterecenjem stanice...
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 13:27   #14
silver_tip
Premium
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 1,771
Citiraj:
Autor Matta Pregled postova
Jesam li fino napisao da bez detaljnijeg uvida u situaciju nije moguće išta reći a da je relevantno ? Pa valjda čovjek zna čitati.
Rekao sam da necu sudjelovati vise sa savjetima u ovom topicu i necu... vodi i dovrsi sam sto si predlozio ali moram reagirati na neistinu i laganje te dovodjenja u zabludu kada i sto si rekao !

Ja sam se referirao na tvoj post od danas 09:21 gdje si krenio zestoko.

Citiraj:
Autor Matta Pregled postova
Ja uvijek preporučam Mikrotik jer je omjer cijene/kvalitete najoptimalniji.
Evo moje opcije:
- 2 x hAP ac2 (za dvije etaže kuće)
- 1x cAP ac za bazen, ako ide na vanjski natkriveni zid ili negdje unutra. Ako ide vanka onda wAP ac.
1. Nisi znao da ima 10Mbit/s
2. Nisi ni pitao koju brzinu uopce ima.

Nakon toga Danas 10:46 @Polip izbacuje informaciju da ima 10Mbit/s maximalno i to vanka na bazenu i sada se ti najednom ogradjujes danas u 11:57 sa gornjom izjavom ?

Citiraj:
Autor Matta Pregled postova
Jesam li fino napisao da bez detaljnijeg uvida u situaciju nije moguće išta reći a da je relevantno ? Pa valjda čovjek zna čitati.
Citiraj:
Autor Matta Pregled postova
Zašto da uzme router od Tele2 i veže se dvije godine, i tako plati puno više nego da ima svoj uređaj i mijenja sim kartice unutra kako mu se prohtije ?
Ovo je OK ali opet i samo kada sazna koliku maximalu moze sa tog mjesta izvuc a to sigurno nebi trebao sa kupovinom bilo kakvog mikrotika "za testiranje" - to nece biti bacanje novaca a mojih 150kn oce ?

Znaci nije pljuckanje i seruckanje niti se pokusavam spustiti se na osobnu razinu kao ti nego se radi o cistom pristupu samom problemu korisnika a krenuvsi sa cinjenicama koje su za sada poznate pa shodno tome reci nesto korisno.

a) prvo si rekao da kupi/potrosi 2k kuna
b) onda si se ogradio bez detaljnjijeg uvida u signal.

Samo naprijed.

Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
Mobitelom. Prvo pronadjes prikladno mjesto sa najjacim signalom, zatim svaki sat tijekom dana
napravis mjerenje na tom mjestu. Tako ces dobit situaciju sa opterecenjem stanice...
Ha.. vidi vraga... eto mrsko mi @Prezime ide u smislenijem smjeru, logicno, konkretnije i razumnije i jos se ne razbacuje sa ciframa...
__________________
trebaš seedbox?

Zadnje izmijenjeno od: silver_tip. 05.06.2018. u 13:32.
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 13:34   #15
Matta
El Mattador
Moj komp
 
Matta's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Ljubuški<->Metković
Postovi: 1,381
Citiraj:
Autor Polip Pregled postova
Hvala svima na prijedlozima, nema potrebe da se prepirete. Pokušavam pronaći optimalno rješenje što se tiče cijene i kvalitete. Molim Vas još za preporuku kako je najbolje testirati jačinu signala odnosno opterećenost bazne stanice.

Hvala još jednom
Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
Mobitelom. Prvo pronadjes prikladno mjesto sa najjacim signalom, zatim svaki sat tijekom dana napravis mjerenje na tom mjestu. Tako ces dobit situaciju sa opterecenjem stanice...
Ako je Tele2 router već uzet, onda s njim provjeriti podatke o jačini i kvaliteti signala. Naravno, može i bilo koji drugi 4G router.
__________________
Matta je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 14:02   #16
Matta
El Mattador
Moj komp
 
Matta's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Ljubuški<->Metković
Postovi: 1,381
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Rekao sam da necu sudjelovati vise sa savjetima u ovom topicu i necu... vodi i dovrsi sam sto si predlozio ali moram reagirati na neistinu i laganje te dovodjenja u zabludu kada i sto si rekao !
!
*cut*
Nemam ja šta voditi, mogu samo predlagati. Ljudi će prijedlog odbaciti kao nevaljan ili prihvatiti (iz bilo kojeg razloga). Ti se možeš i dalje sa mojim prijedlozima ne složiti (ja se s tvojom računicom ne mogu nikako složiti) ali bih ubuduće molio bez patroniziranja. Prvi si na vrlo kratkoj listi usera s kojima bih volio isprobati funkciju ignore liste.

Usput, popravio sam malo tekst koji sam quotao, tipka za boldanje ti se zaglavila, svaki post ti je više boldan nego ne.
Isprika na offtopicu, neću više.
__________________
Matta je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 15:11   #17
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,806
Šta je ovo?
Malo se maknem i odmah đumbus?

Jest da je vruće al smirite hormone.

@Matta
Ne branim / biram strane ali u ovom slučaju si se zaletio, silver je dovoljno dokumentirao zašto.

@Polip
Testirati možeš čuvenim speed testom, aplikacijama kao Network Cell Info Lite i sl. koje daju više informacija.
Isto tako može pomoći ako znaš nekog lokalno tko već ima Tele2 mobilni internet router pa da zajedno jedan dan isprobate na tvojoj lokaciji, ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 16:19   #18
mann
Premium
 
mann's Avatar
 
Datum registracije: May 2004
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,327
Uf citam i nemogu se bas sloziti sa njuskalo rjesenjima bilo gdje ako se koliko toliko profesionalno rjesenje ocekuje a po meni turizam to je. Ne toliko zbog "brzine interneta" ali management i stabilnost su bitne stavke. Cak i da nesto dodje 3k kn u ovoj prici je to sto, niti jednodnevni najam kuce.

Osobno glasam za neko ekonomski prihvatljivo "pro" rjesenje.

P.s. Fan sam Ubiquitija ali to je nebitno u prici.
mann je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 16:38   #19
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,063
alo, pričamo o hrvatskoj.
imao sam situacije da AUTOKAMPOVI ne žele platiti za neku uslugu, poput montaže wifi ap-ova da se pokriju mrtve zone, jer misle da je skupo dati 3-4k kn za par uređaja i utrošen cijeli radni dan.
iznajmljivači bi najrađe da plate opremu 50 kn, a da je 3 sata na terenu uključeno u tih 50kn.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 16:44   #20
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,806
Jeftine "igračke" su tu upale u priču kao privremeno / testno a ne kao profi rješenje,
pogotovo šta je upitan signal (dn/up bandwith) dok se ne utvrdi stvarno stanje.
Ok, profi rješenja će imati bolji / konfigurabilniji QoS pa će se lakše / bolje razdijeliti link pa bilo to i cca 10Mbit/s.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 17:20   #21
silver_tip
Premium
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 1,771
Citiraj:
Autor mann Pregled postova
Ne toliko zbog "brzine interneta" ali management i stabilnost su bitne stavke.

Osobno glasam za neko ekonomski prihvatljivo "pro" rjesenje.
Nacelno se slazem u potpunosti medjutim sve je to ako/ako/ako ...
Dali se mozemo sloziti da sx763 sa bilo kojim wrt gore ima savim uredni QoS ?

Ako se slazemo tj. ako je to tako onda jel ima smisla uzimati bilo kakve skupe igracke ako je tih 10Mbit/s maximala ?
Zar nije bolje kad vec ima razvucen lan na objekutu bas svagdje, staviti tih 4-5 igracki i zar one nebi dobro obavljale svoj posao ?

50/60kn vs 350/400kn po komadu za goli QoS jer link je taj ogranicavajuci faktor....
Sada dolazimo do priblizno onoga gdje je @Matta "krenio" i ono sto se nacelno slazem s tobom.
Valja za glavni AP uzet neki Tik, nesto bolje malo i na lan mu dovesti wan teletine a ostali lanovi prema sx763.

No i to rijesenje je overkill ako ce jedan sx763 sa openwrt to odradjivati i ako nece biti vise od 15-tak gostiju odjednom ali
ajde... dobro je rjesenje za buducnost i relativno jeftino jer ce ako se uvjeti poboljsati morati ce promjeniti samo krajnje AP tj. bacit tih "150kn" u more ako treba.


Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Jeftine "igračke" su tu upale u priču kao privremeno / testno a ne kao profi rješenje,
pogotovo šta je upitan signal (dn/up bandwith) dok se ne utvrdi stvarno stanje.


Pa bas to.
Niti imam sta protiv da covjek potrosi 3k kuna.
Nemam protiv ni to da netko odavde to odradi za pare.
Slazem se da je to turizam pa nema stednje ako je "all in" kategorija.

Samo sta ce tocno dobiti u odnosu na te igracke sa takvim 10Mbit/s linkom pa minimalno mu 20Mbit/s za 10 ljudi treba da krenemo u onom smjeru gdje visoko pucate.

@Prezime mu ljepo rekao, valja testirati i to malo pomnije, cesce, po noci, vikendom, ujutro u 5, popodne itd.. 7 dana testirati i biljeziti maximale da se dodje do zakljucka nekoga.

a) slab signal
b) maximala mreze


Posuditi router bilo kakav da je lte, vipov ce raditi na teletini isto... Prosetati sa mobitelom okolo objekta 20/50/100m pa vidjeti
dali se brzina penje na 20/30/50Mbit/s pa zakljuciti: aha... mreza/propusnost je OK, signal hebe...


Onda mozemo dalje....

I onda prepustam ovim profi strucnjacima da preporuce koju opremu i za koje pare da uzme, neci ijednu rijec reci nesto protiv.
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 18:52   #22
Matta
El Mattador
Moj komp
 
Matta's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Ljubuški<->Metković
Postovi: 1,381
Ne bih se dalje upuštao u raspravu u jeftinjava vs malo više novaca. Svakome njegovo, ja se ne slažem sa uvaženim kolegama u njihovim pogledima. Da se radi o kućnoj upotrebi ne bih riječi rekao. Ovako stojim iza svojih riječi da najjeftinija solucija ne bude uvijek najjeftinija.
Nikky, nisam se zaletio. Kolegu sam razumio da mu treba rješenje. Ne privremeno rješenje koje košta što manje, nego rješenje koje neće morati micati za x vremenskih jedinica, citiram: "Slažem se, ne treba škrtariti, nego omogućiti kvalitetno rješenje."
Ne govorim iz dupeta nego iz osobnog iskustva. Ono što mi nitko ne može platiti je vrijeme i živce koje potrošim kad nazove gost i kaže ne radi net jer se smeće od AP-a smrznulo a on MORA imati pristup internetu odmah, a ja ni blizu objekta.
To je ono o čemu kolega mann priča.
__________________
Matta je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 20:41   #23
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,803
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova

Ha.. vidi vraga... eto mrsko mi @Prezime ide u smislenijem smjeru,
Hihihi, a ko tebi nije mrzak?
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 21:37   #24
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,806
Bidan pokretač teme pobjego glavom bez obzira

E da mi je vas par usijanih ubacit u dječji pješčanik i nema van dok se ne dogovorite / složite ko u vrtiću
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 21:53   #25
Polip
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Split
Postovi: 14
Nisam pobjegao, nego sam cijelo popodne provjeravao signal s mobitelom . Uglavnom, zaključak je da Tele2 i Ht definitivno otpadaju, jer ne mogu postići preko 10 mbps na nijednoj lokaciji oko kuće i na bazenu. Ostaje VIP koji ispred kuće i na bazenu ide i do 30-35 mbps, a unutar i iza kuće znatno niže. Kako kabel imam odveden do bazena, pretpostavljam da glavni GSM router onda ide na bazen, kabelom signal ide u kuću u glavnu kutiju gdje spajam nekakav AP koji emitira wireless te također dalje kabelima šalje signal u sve prostorije na obe etaže u kojima onda imam LAN utičnice na zidovima i jedan AP na donjoj etaži koji bi wireless-om pokrio cijelu donju etažu. Ako sam dobro to planirao, molio bih Vas za preporuku uređaja koje bi po Vama bilo uputno instalirati. Molim, vodite računa da u glavnoj kutiji gdje su svi kabeli nema baš puno mjesta te bi ista trebala biti zatvorena, odnosno ima poklopac.


Unaprijed zahvaljujem
Polip je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 22:40   #26
silver_tip
Premium
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 1,771
Citiraj:
Autor Polip Pregled postova
Ostaje VIP koji ispred kuće i na bazenu ide i do 30-35 mbps, a unutar i iza kuće znatno niže.
Jesi svjestan da od 10 gostiju bar 2 ce htjeti pogledati neki film, njih 5 ce svrljati po yotube a ostatak fejsbucit ? Uz neku al zbilja stedljivu predpostavku, nemas sanse proci ispod 15GB dnevno na 10 ljudi...

Dakle paket od 100GB ode za 7 dana + 30kn za dodatnih 100GB/7 dana i onda ti ostaje ali minimalno 10 dana placati po 10kn opciju brzi dan, u konacnici oko 300kn mos racunati i borbene pjevati ako zbilja ostane na 300kn mjesecno no nebi bilo cudno ni da nakon svega 7 dana ostane ti samo opcija brzi dan ili 1Mbit/s do kraja mjeseca a njih 10 urla

Lan u sobama je samo dodatni bonus za korisnike, ako vec pokrivas bezicno onda planiraj pokriti sve etaze bez obzira na lan po sobama.

Slikaj tu kutiju da se vidi sta fizicki stane tamo a onda ce ti ovi znalci reci sta da uzmes...
__________________
trebaš seedbox?
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2018., 00:04   #27
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,806
Po dosad otkrivenom bi bilo:
- "na bazenu" bi bio ISP - ov router (primjer > http://www.vipnet.hr/podrska/uredjaj...00000000008966)
- potrebno je da na toj lokaciji imaš napajanje, da ima (možeš postaviti) neku pvc kutiju da zaštitiš uređaj od atmosverilija, krađe i sl.
- na samom ISP routeru ugasiti WiFi
- po postojećem Lan kabelu "poslati" net u centralnu kutiju
- u toj kutiji treba biti (glavni) router koji mora biti pametan da se može podesiti ograničenja i QoS po klijentu, ako je to Tik treba naučiti upravljati tim postavkama
- gotovo sigurno na tom routeru neće biti "dovoljno" Lan portova pa u kutiju treba staviti 8 ili 16 - portni GB Lan switch (može 2 x 8 - portna ako je dovoljno), kad se već uzima mislim da nema smisla 100 Mb verzije
- broj i poziciju AP - ova treba utvrditi obzirom na prostor, opet bi nekakav test pomogao
- koji AP i njihov broj ovisi o dosta parametara, mogu biti i damm ass ako će sav "pametan" posao raditi gl. router a oni samo WiFi

Cijena i odabir tarife je zaheb posebne vrste > http://www.vipnet.hr/mobilni-internet
možda ova dodatna free noćna spasi stvar

Ovo bi bila osnova a kolege će nastaviti (nadam se u konstruktivnom duhu)
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2018., 06:43   #28
Polip
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Split
Postovi: 14
Citiraj:
Autor silver_tip Pregled postova
Jesi svjestan da od 10 gostiju bar 2 ce htjeti pogledati neki film, njih 5 ce svrljati po yotube a ostatak fejsbucit ? Uz neku al zbilja stedljivu predpostavku, nemas sanse proci ispod 15GB dnevno na 10 ljudi...

Dakle paket od 100GB ode za 7 dana + 30kn za dodatnih 100GB/7 dana i onda ti ostaje ali minimalno 10 dana placati po 10kn opciju brzi

dan, u konacnici oko 300kn mos racunati i borbene pjevati ako zbilja ostane na 300kn mjesecno no nebi bilo cudno ni da nakon svega 7 dana ostane ti samo opcija brzi dan ili 1Mbit/s do kraja mjeseca a njih 10 urla

Lan u sobama je samo dodatni bonus za korisnike, ako vec pokrivas bezicno onda planiraj pokriti sve etaze bez obzira na lan po sobama.

Slikaj tu kutiju da se vidi sta fizicki stane tamo a onda ce ti ovi znalci reci sta da uzmes...
Svjestan sam, ali trenutno dok se ne pojavi mogućnost nekog kabela nemam drugu opciju.

Sve mi je više manje jasno ovdje, osim savjeta da izgasim WiFi u ISP routeru. Zar ne bi uz pomoć njega trebao bežično pokriti prostor oko bazena?

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 06.06.2018. u 09:36.
Polip je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2018., 09:40   #29
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,806
Poanta tog savjeta je da net prvo ide kroz gl. router koji može upravljati koliko tko smije / može potegnuti prometa, a to ISP - ov router nema.
Možeš ti njegov WiFi ostaviti upaljen ali sada znaš da ekipa (klijenti) oko bazena može zeznit sve ostale.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2018., 12:15   #30
Yaxyo
Dok je nama nas :)
Moj komp
 
Yaxyo's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 361
Ja bih takoder radije uzeo neku kvalitetnije opremu nego smece. To je ipak 10 ljudi. Dovoljno je da se 1 zaigra slucajno konekcijama i na losijom opremi ce sve krepavati.
A ulaganje od 2-3kkn mi se ne cini skupo s obzirom koliko takva lokacija generira love.

U svakom slucaju bih ti preporucio Mikrotik kao router a Ubiquiti AC LR kao wireless AP.
__________________



[CroLyrics]
Yaxyo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na