Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 13.11.2017., 15:29   #1
tborzic
Premium
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: 21000 Split, Hrvatska
Postovi: 119
Mikrotik - za početnika

Pozdrav,

zahvaljujući (hm, zahvaljujući...) uputama i preporukama na forumu preporučio sam prijatelju da za svoj pristup netu kupi i koristi Mikrotik SXT Lite2, budući da je sadašnji CPE riknio.
Ovaj mi ga je donio nakon 5 dana: aj ti ovo iskonfiguriraj i tip je u pravu, ovo je sve samo ne za početnika.
Dakle ni wiki mi nije od pomoći, a što ja trebam je upogonit ovaj Mikrotik kao client.

Dakle, što i kako?
S ovim se nisam usrećio: https://wiki.mikrotik.com/wiki/Conne...reless_Network

Postoji neka kućna mreža s 10-tak uređaja, spojenih na kućni AP, koji bi žicom trebalo povezat s Mikrotikom, koji je client prema vani.
Mikrotik se treba kačiti na drugu wifi mrežu, dotična nije daleko i nikakvih problema s jačinom signala i brzinom do sada nije bilo.
Naravno, od wifi mreže su svi parametri poznati, ja mogu dobit da Mikrotik pronađe i prepozna neku wifi mrežu (testiram na poslu), ali ne mogu dobiti nikakav pristup netu preko istoga.

Jel postoji neki tutorial za "sad i nikad više" na ovu temu?

Hvala,
T.
tborzic je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2017., 17:46   #2
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 1,917
ajd se ti javi na pm

pa ti pokažemo u 3 koraka kako to radi

ima mikrotik i quick tab.. koji dosta toga riješi ako su postafke normalne
dadoremix je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 13.11.2017., 18:17   #3
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,016
internet strana i kućna strana imaju isti subnet? ili je internet (npr) 10.0.0.1 a kućni net 192.168.1.1?
ako je isti subnet, samo dodaj ethernet i wlan u bridge.
ako nisu isti subneti, na wlan interface moraš nakačit dhcp client.
na ethernetu pod ip moraš dat uređaju neku ip adresu koja će drugim kompvima biti gateway.
onda moraš dodat dhcp server i definirat dhcp pool, ali samo za ethernet interface.


nije za početnike...
i da, NEMOJ ništa radit kroz web browser jer je teško sranje. skini winbox i radi preko njega

sve bi ti bilo puno jednostavnije da imaš neki router koji ima wan port u kojeg ćeš sxt spojit. tada doslovno imaš 2 minute posla na mikrotiku, dodat bridge i spojit ga na tu wifi mrežu.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2017., 23:05   #4
Overclock_freak
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Dec 2012
Lokacija: Rijeka-Zagreb
Postovi: 904
Ako si client.. interfaces - wlan - scan network - connect - reboot
Overclock_freak je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2017., 08:25   #5
tborzic
Premium
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: 21000 Split, Hrvatska
Postovi: 119
Jutro,
hvala svima . Prvo ću sad instalirati winbox (radio sam preko web sučelja - meni totalni kaos) i slijediti upute.
AKo zapnem...

Da dodam još informacija, sve mreže su u istom subnetu.
Idem probat..
tborzic je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2017., 09:20   #6
tborzic
Premium
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: 21000 Split, Hrvatska
Postovi: 119
Dakle,

evo par screen shootova, pa vičite što trebam.
Iako, u nekoj varijanti na početnom zaslonu/izborniku sam imao opciju "Bridge ALL LAN ports", koju sam i zakačio, ali sad to ne vidim.
Uglavnom (ovo je samo za test,jel):





Hvala.

ps. ne prikaziju mi se screenshotovi:
https://ibb.co/hqdA7b
https://ibb.co/k9icnb
https://ibb.co/nEUuYG

Zadnje izmijenjeno od: tborzic. 14.11.2017. u 09:22. Razlog: linkovi
tborzic je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2017., 11:48   #7
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 1,917
pa si spojen.. šta sad
dadoremix je online   Reply With Quote
Staro 14.11.2017., 12:42   #8
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,016
uđi na wlan, i pogledaj šta ti piše za mode, dali je station ili station-bridge. mora bit station-bridge.

isto, pod bridge - dodaj bridge, i onda tab ports dodaj eth i wlan portove na bridge.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2017., 13:26   #9
tborzic
Premium
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: 21000 Split, Hrvatska
Postovi: 119
to dado, spojen da, ali pristup vani (na net) - ne.
jp_rv: sad ću, hvala
tborzic je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2017., 13:50   #10
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 1,917
dhcp client ok ?
dns ??

ajd ja sam ovdje.. pa pm.. i sredimo u minut
tesko je sad pisat šta ti da radis,. a neznamo ostatak mrezu nit ništa
dadoremix je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 14.11.2017., 14:42   #11
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 1,917
riješeno..
korisnik živ, oprema mrtva
dadoremix je online   Reply With Quote
Staro 14.11.2017., 15:20   #12
tborzic
Premium
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: 21000 Split, Hrvatska
Postovi: 119
hehe
zahvaljujem Dadi, pokušat ću popodne na lokaciju, važno je da malo bura popusti
tborzic je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2017., 17:20   #13
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 1,917
Ako zapnes zovi
Ja sam na go
dadoremix je online   Reply With Quote
Staro 04.12.2017., 17:45   #14
leni2put
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2017
Lokacija: zagreb
Postovi: 8
mikrotik no internet problem

trebao bi pomoć oko mikrotik routera dali postoji netko tko mi je željan pomoći,malo mi je komplicirano za objasni pošto se baš ne razumijem puno u te stvari?
leni2put je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2017., 18:53   #15
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 1,917
a da si odmah napisao problem.. šta te muči.. ruka se ti posušila a ?
dadoremix je online   Reply With Quote
Staro 04.12.2017., 21:50   #16
leni2put
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2017
Lokacija: zagreb
Postovi: 8
Citiraj:
Autor dadoremix Pregled postova
a da si odmah napisao problem.. šta te muči.. ruka se ti posušila a ?
napravio sam skicu da bude jasnije,u radnoj sobi gdje mi je spojen treći router mikrotik nestalo mi interneta,prikazuje se uskličnik,onda sam otišao u winbox te sam tamo nešt zeznuo tako da u winbox više nemogu niti uči,sad dali ima tko volje da se nekako spoji preko teamviewer pa da mi pokuša to složit?
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	routeri.png‎
Views:	152
Size:	20.3 kB
ID:	18868  
leni2put je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2017., 21:57   #17
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 1,917
I kako da ti covjek slozi ako ne mozes u njega?
Probao spojit na kabel, i onda ga preko winboxa potrazis i preko mac adrese si unutra
Zato prvo napravis backup i odes pehat
Shebes, vratis backup
dadoremix je online   Reply With Quote
Staro 04.12.2017., 22:15   #18
leni2put
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2017
Lokacija: zagreb
Postovi: 8
Citiraj:
Autor dadoremix Pregled postova
I kako da ti covjek slozi ako ne mozes u njega?
Probao spojit na kabel, i onda ga preko winboxa potrazis i preko mac adrese si unutra
Zato prvo napravis backup i odes pehat
Shebes, vratis backup
ma bolje da nisam ništ išel dirat to mi je sve kum složio ali je odišel v ameriku delat pa se nek ja sad snalazim,dali bi se ti mogao spojit pa da mi to složiš,ja bi spojil mob s kompom da dobim internet pa se ti spojiš preko teamviwera ako ti nije problem
leni2put je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2017., 22:17   #19
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 1,917
Ajd
Javi na pm podatke
dadoremix je online   Reply With Quote
Staro 04.12.2017., 22:19   #20
leni2put
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2017
Lokacija: zagreb
Postovi: 8
Citiraj:
Autor dadoremix Pregled postova
Ajd
Javi na pm podatke
sad više nemrem,dal može sutra paše mi bilo kad
leni2put je offline   Reply With Quote
Staro 04.12.2017., 22:26   #21
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 1,917
neznam.. vidjet cu kako bude sutra.. dan je dug i radno
dadoremix je online   Reply With Quote
Staro 04.12.2017., 23:56   #22
spaceman
Registered User
Moj komp
 
spaceman's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Našice
Postovi: 215
MikroTik smještaj

Evo da se i ja malo ubacim u temu,
obzirom na vremenske uvjete može li se SXTsq Lite5 uređaj staviti privremeno na tavan jer mi se trenutno ne da zaj... oko krova, da li bi crijep smetao ili baš mora ići van?
spaceman je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2017., 00:48   #23
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,649
Zavisi o udaljenosti "druge točke" i o tome kakav će biti nivo signala.
Sami crijep nebi trebao puno "davit" signal.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2017., 01:11   #24
spaceman
Registered User
Moj komp
 
spaceman's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Našice
Postovi: 215
Radi se o nekih 1100-1200 metara, probao iz ruke sa zemlje i signal skoro pun, jedino me zanimalo mora li biti vani ili kao što sam i mislio privremeno pod krov.
Hvala na brzom odgovoru!
spaceman je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2017., 08:34   #25
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,016
poželjno je da je vani. 1km nije neka udaljenost za sxt, inače... ovisi šta imaš po putu. rađe ga montiraj vani na neko stablo, kanalice od krova dosta guše 5ghz.
ja sam bio ekperimentirao kod frenda da stoji na pod-krovu (nije tavan, već kao dignuti hodnik ispod krova, sa jednim zidom u staklu) i na 200metara je signal bio dosta loš. tek kad sam ga maknuo na sam prozor, se signal popravio ali i dalje je to bilo puno lošije nego kad je bio u otvorenom prostoru.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2017., 10:09   #26
Pupo
Premium
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 5,691
5Ghz puno lošije "probija" prepreke od 2.4, al probaj pa vidi, to je najsigurnije.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2017., 20:36   #27
leni2put
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2017
Lokacija: zagreb
Postovi: 8
još tražim dobrovoljca da mi pomogne riješiti problem,molim onog tko želi pomoći neka mi se javi na pp
leni2put je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2017., 23:05   #28
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 1,917
ja mogu sutra tek poslije 19h..
eto danas isto radno bilo do kasno
dadoremix je online   Reply With Quote
Staro 06.12.2017., 16:54   #29
leni2put
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2017
Lokacija: zagreb
Postovi: 8
Citiraj:
Autor dadoremix Pregled postova
ja mogu sutra tek poslije 19h..
eto danas isto radno bilo do kasno
može paše mi, čujemo se
leni2put je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2017., 21:44   #30
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 1,917
evo riješeno @leni2put

sve zbrda zdola
zte modem .. dhcp server
simens koji je u ulogi ap-a .. isto dhcp server ON
mikrotik u drugom subnetu.. dhcp server ON
i spojena mreza 192.0.0.0 do 192.255.255.255 WTF ..

i naravno između mikrotika i simensa je ubnt antena .. koja je isto krivo konfigurirana bila
SSID svugdje isti .. pass naravno isti
i sad .. simens je malo otišao OFF , ubnt antena si našla pajdaša f mikrotiku..
jer je bilo locked TO SSID .. ne i mac adresa .. i naravno da mu je onda tek crklo..
i sad kako kopaš .. učiš mrezu preko teamvivera samo odkopavaš veselja..
al eto radi sad
dadoremix je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na