Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > AMD
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 31.03.2015., 11:57   #1
FGC
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Mar 2015
Lokacija: Sisak
Postovi: 5
Pomoc oko nadogradnje RAM-a !!!

Ja sam vec neko duze vrijeme primjetio da mi je računalo sve sporije i sporije do onog trenutka kad je počelo biti jako sporo. Po mom misljenju RAM je najvjerovatnije problem ali nisam siguran. Ajmo pretpostaviti da je RAM problem na to se nize jos jedan problem , a to je kako naci odgovarajuci RAM ?
Da skratim () molio bih pomoc od nekoga tko zna oko toga !
Specs:
Processor: AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4200+ 2.19 GHz
RAM: 2 GB
System Type: 64 bit
System Model: MSI-7369
System Manufacturer: MSI

HVALA PUNO SVIMA KOJI CE POMOCI !
FGC je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2015., 12:02   #2
Laszlo
Premium
Moj komp
 
Laszlo's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 321
Zasto si odmah zakljucio da je ram? Kako ti se krecu temperature procesora, jesi pregledao hard, jesi pregledao komp od malwarea i ostalih virusa, itd.?
Laszlo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 31.03.2015., 12:34   #3
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 3,732
Za pocetak bih ti preporucio backup podataka na neki eksterni disk/drugu particiju i onda fino jedan fresh install windowsa (pretpostavljam da njih koristis). Nakon toga ces vidjet kako ti komp dise jer sve mi se cini da je u igri hrpa instaliranog smeca koja je jednostavno usporila komp
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2015., 12:45   #4
Laszlo
Premium
Moj komp
 
Laszlo's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 321
Citiraj:
Autor čuks Pregled postova
Za pocetak bih ti preporucio backup podataka na neki eksterni disk/drugu particiju i onda fino jedan fresh install windowsa (pretpostavljam da njih koristis). Nakon toga ces vidjet kako ti komp dise jer sve mi se cini da je u igri hrpa instaliranog smeca koja je jednostavno usporila komp

Slazem se...a onda fino malo ocistis komp od prasine i pogledas si onda temperature kak se krecu i provjeris disk
Laszlo je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2015., 13:36   #5
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,046
U startu kriva pretpostavka, sad zanemari da "memorije nikad dosta",
prvo treba dobro pretresti sistem i eliminirati moguću gamad (virusi, crvi, malware i sl.),
preporuke koje alate upotrebiti potraži malo na forumu jer se često spominju / traže.

Napisao si "System Type: 64 bit" ali ne i precizno koji je os, isto tako naveo si "RAM: 2 GB" ali ne tip i br. modula.

Google kaže da se pod MSI-7369 krije MSI K9N Neo V2 mobo > http://www.msi.com/product/mb/K9N_Ne...-specification
Tu nađeš manual u kojem je sve detaljno opisano, tu navode da prima memoriju DDR ili DDR2 tipa (ne smiju se miješati) a po slikama slotovi izgledaju samo za DDR2 tip
vjerojatno ovisi o reviziji mobo.

Najpametnija varijanta je pokušati naći / nabaviti polovno 2x (dvije iste) 2GB DDR2 PC2-6400 800MHz CL5, time ćeš imati 4 GB rama.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2015., 13:36   #6
FGC
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Mar 2015
Lokacija: Sisak
Postovi: 5
Odg:

Probati cu ovo s windowsima , a ono provjere od virusa i tih gluposti sam vec napravio i nema nista ! Promijenio sam hrpu izvrsnih antivirusa (drugi kazu) i na kraju sad imam Avast. Hard mi nije preopterecen zato sto ima vise od 200 GB slobodno , pa iskreno sumnjam. Na RAM sam pretpostavio jer kod vecine je 4 GB ali moguce je da nije zbog toga
FGC je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2015., 13:38   #7
tiki66
tiki
Moj komp
 
tiki66's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Opatija
Postovi: 1,562
Pogledaj stanje diska i bad sectora, za početak možeš SMART status pogledati sa recimo HD Tune ili Crystal Disk Info
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2015., 13:39   #8
FGC
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Mar 2015
Lokacija: Sisak
Postovi: 5
ODG 2

Hvala Nikky na opsirnom odgovoru
Ovo mi je cak dosta pomoglo
FGC je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2015., 13:44   #9
FGC
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Mar 2015
Lokacija: Sisak
Postovi: 5
http://www.njuskalo.hr/ram-memorija/...oglas-11784148
Jel mi se isplati i jel bi radilo ?
FGC je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2015., 13:51   #10
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,046
Koristi edit a ne x postova za redom.
Generalno da, mada nisi siguran dok ne probaš u kompu,
kad ubaciš odradi boot memtest,
čini mi se da niste iz istog grada, obavezno dogovori povrat ako ne bude radilo kako treba.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 31.03.2015., 14:35   #11
Laszlo
Premium
Moj komp
 
Laszlo's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 321
Prije svega vidis da ti svi sugeriramo iste stvari sto znaci probaj tako nekim redoslijedom prvo to sve napraviti, a onda tek eventualno idi na kupovinu rama...prije svega bi trebao dati tocne podatke svoje konfiguracije, ako neznas gdje bi to nasao mozes skinut program aida64 i tamo opalis scrshot pod summary i stavis tu da vidimo sta tocno imas od komponenti, a usput pod sensor pogledas kako ti se temp krecu.
Zatim skini HD Tune i prekontroliraj hard detaljno, mozes isto staviti scrshot-ove tu da vidimo.
Nakon toga prebaci podatke na neki eksterni hard ili sta god i formatiraj hard i instaliraj windowse ponovno.
Kad sve to napravis uvjeren sam da ce ti komp normalno raditi ako su hard i temperature uredu, a ako nisu i to se rijesi, ali sad odmah bezglavo ici kupovati rame mislim da ti nema smisla jer problem nije u njima najvjerojatnije
Laszlo je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2015., 14:41   #12
tiki66
tiki
Moj komp
 
tiki66's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Opatija
Postovi: 1,562
+1 na Laszlo, nema smisla bacati pare ako nešto drugo ne valja
tiki66 je offline   Reply With Quote
Staro 31.03.2015., 16:27   #13
FGC
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Mar 2015
Lokacija: Sisak
Postovi: 5
Hvala svima !
Usput: znam gdje naci detalje o komponentima ali nisam znao sto vam treba da mi znate preporuciti
FGC je offline   Reply With Quote
Staro 25.10.2015., 13:15   #14
JimmyRulles
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2015
Lokacija: Šibenik
Postovi: 2
pozz
imam Asus M4A89GTD - PRO MB
koji ram preporucate najbolji
cpu cve biti Phenom II x4 ili x6
JimmyRulles je offline   Reply With Quote
Staro 27.10.2015., 15:07   #15
John Creasy
For Whom The Bell Tolls
Moj komp
 
John Creasy's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2005
Lokacija: Slavonski Brod
Postovi: 1,883
najjeftiniji ddr3 koji nađeš, takt i latencije su ti ne bitne u ovom slučaju
John Creasy je offline   Reply With Quote
Staro 29.10.2015., 12:14   #16
Drvoje
Split resist itself!
Moj komp
 
Drvoje's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: u threadu kojeg nitko ne čita
Postovi: 3,845
I šta dulje jamstvo, npr. s 10god. (razlika u cijeni među tim jeftinijim modulima je ionako minorna).

http://www.iqcentar.hr/49255-kingsto...6mhz-8gb-black

ili još bolje neki 2x4GB kit....
__________________


Pomelo mi sig -.-
Drvoje je offline   Reply With Quote
Staro 29.10.2015., 16:42   #17
Odinarius
All-rounder
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 303
Imam 2X4gb, ima li kakvih testova o razlikama 8 i 16gb RAM-a? 16gb će biti nepotrebno još dugo?
Odinarius je offline   Reply With Quote
Staro 29.10.2015., 17:14   #18
RascaL
Premium
Moj komp
 
RascaL's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2009
Lokacija: Pula
Postovi: 345
Citiraj:
Autor Odinarius Pregled postova
Imam 2X4gb, ima li kakvih testova o razlikama 8 i 16gb RAM-a? 16gb će biti nepotrebno još dugo?
Usporedbi ima dosta na yt, ali sve se svode na isto; za gaming razlike između 8 i 16 nema. Ukoliko ti je rendering prioritet onda upgrejdaj na 16 ili više.
RascaL je offline   Reply With Quote
Staro 30.10.2015., 13:55   #19
JozicA
Vozi Miškoooo!!!
Moj komp
 
JozicA's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Svuda okolo / EU
Postovi: 1,401
Citiraj:
Autor Odinarius Pregled postova
Imam 2X4gb, ima li kakvih testova o razlikama 8 i 16gb RAM-a? 16gb će biti nepotrebno još dugo?
Ma sve ti je to relativno , za 340kn 8GB ddr3 1866 nije puno, barem meni, a od viska glava ne boli....

Batman: Arkham Knight PC requires 12GB of RAM
(za ugodno igranje)
__________________
JozicA je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2015., 13:23   #20
fanATIk
NITKOV
Moj komp
 
fanATIk's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2004
Lokacija: Zagreb / Maksimir
Postovi: 3,531
Pitanjce; će se osjetit kakva razlika između 1600/1866/2133/2400 mhz DDR3 meme? Pošto vidim da npr u Linksu mushkinove meme koštaju isto bez obzira na frekvu. Proc je neki athlon II a matična asrock fm2a78m-dg3+.
Thx
__________________




Asrock FM2A78M-DG3+
Athlon II 860k + Lc Power Lc-cc-120
G.SKILL RipjawsX series 8 GB
Palit GTX 460
Samsung SSD 850 EVO 250 GB, WD 640GB, Hitachi 500GB
Fortron Bluestorm II 500W
Kejs u izgradnji
22"LCD LG W2242T
MX Revolution
Logitech X-230
Canon CanoScan 4400F
Win 10




Unique case by fanATIk




Avatar BIG SIZE
fanATIk je offline   Reply With Quote
Staro 16.11.2015., 14:20   #21
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,046
Sumljam da je neka bitna razlika, više dobiješ "indirektno" ako sa bržom memorijom se postavi / dobije cijeli multi cpu - fsb i sl.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2016., 21:13   #22
Bodisson
Premium
Moj komp
 
Bodisson's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2014
Lokacija: Zagreb
Postovi: 206
Citiraj:
Autor fanATIk Pregled postova
Proc je neki athlon II
A koliku maksimalnu brzinu memorije podržava taj procesor?

Jer sam ja negdje za svoj proc (A II X4 640) našao da je to 1333MHz. MBO pak podržava do 1866 bez OC-a.
Pa mi sve radi na 1333...
Bodisson je offline   Reply With Quote
Staro 31.01.2016., 21:31   #23
John Creasy
For Whom The Bell Tolls
Moj komp
 
John Creasy's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2005
Lokacija: Slavonski Brod
Postovi: 1,883
Citiraj:
Autor Bodisson Pregled postova
A koliku maksimalnu brzinu memorije podržava taj procesor?

Jer sam ja negdje za svoj proc (A II X4 640) našao da je to 1333MHz. MBO pak podržava do 1866 bez OC-a.
Pa mi sve radi na 1333...
svi am3+ procesori po defaultu podržavaju 1333mhz takt memorije.. veći takt možeš dobiti jedino overclockom.

nadalje, kolega je spomenio da ima athlona i neku asrock fm2-nešto ploču.. što znači da ima APU, koji možda čak i ima neke koristi od brže memorije..

no na kraju je to sve nebitno, jer je kolega tražio savjet u 11. mjesecu, a sad je evo početak 2. mjeseca
John Creasy je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2016., 19:13   #24
segregator
Propali Amigaš
Moj komp
 
segregator's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Nin
Postovi: 5,725
Citiraj:
Autor John Creasy Pregled postova
svi am3+ procesori po defaultu podržavaju 1333mhz takt memorije.. veći takt možeš dobiti jedino overclockom.

nadalje, kolega je spomenio da ima athlona i neku asrock fm2-nešto ploču.. što znači da ima APU, koji možda čak i ima neke koristi od brže memorije..

no na kraju je to sve nebitno, jer je kolega tražio savjet u 11. mjesecu, a sad je evo početak 2. mjeseca

AM3+ procesori po defaultu podržavaju 1866MHz za 1 ili 2 keksa, odnosno 1600MHz za 3 ili 4
segregator je offline   Reply With Quote
Staro 24.08.2016., 21:24   #25
Focus
Registered User
Moj komp
 
Focus's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2014
Lokacija: Karlovac
Postovi: 10
poz,ekipi imam ovu memoriju http://www.kingston.com/datasheets/KHX1600C9D3B1_4G.pdf 8 gb ( 2x4gb) pa me interesira sa kojom bih to mogao memorijom upariti da mi to funkcijonira
mislim na kingstonovu memoriju,uzeo bih još 2x4 gb ili koja već paše
matična je Gigabyte GA 970A UD3
Focus je offline   Reply With Quote
Staro 24.08.2016., 22:38   #26
emilblomsky
Premium
Moj komp
 
emilblomsky's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2009
Lokacija: karlovac
Postovi: 1,077
Citiraj:
Autor Focus Pregled postova
poz,ekipi imam ovu memoriju http://www.kingston.com/datasheets/KHX1600C9D3B1_4G.pdf 8 gb ( 2x4gb) pa me interesira sa kojom bih to mogao memorijom upariti da mi to funkcijonira
mislim na kingstonovu memoriju,uzeo bih još 2x4 gb ili koja već paše
matična je Gigabyte GA 970A UD3
Stavi ovu Hyper x fury 1600,raditi će bez problema,a i plava je!

https://www.nabava.net/radna-memorij...ddr3__10393061

Mada će ti raditi i običan value ram!
__________________
Phil of the future!
emilblomsky je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2016., 00:17   #27
Drvoje
Split resist itself!
Moj komp
 
Drvoje's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: u threadu kojeg nitko ne čita
Postovi: 3,845
Samo pazi di je uzimaš, ne daju svi dućani 10g. gare na Kingston - bez obzira na damping cijene RAM-a
__________________


Pomelo mi sig -.-
Drvoje je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2016., 06:45   #28
kopija
DIY DILETANT
 
kopija's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Čistilište
Postovi: 1,317
Evo da i ja uletim sa svojim osvetoljubivim pločicama
http://www.corsair.com/en/vengeance-...z8gx3m2a1600c9
Jel bi taj Kingston bio kompatibilan?
kopija je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2016., 21:18   #29
Focus
Registered User
Moj komp
 
Focus's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2014
Lokacija: Karlovac
Postovi: 10
Citiraj:
Autor emilblomsky Pregled postova
Stavi ovu Hyper x fury 1600,raditi će bez problema,a i plava je!

https://www.nabava.net/radna-memorij...ddr3__10393061

Mada će ti raditi i običan value ram!
Super,hvala ti na savjetu!
Focus je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2016., 09:03   #30
Focus
Registered User
Moj komp
 
Focus's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2014
Lokacija: Karlovac
Postovi: 10
poz.ekipi
imam u kompu 8 gb rama i nadokupio sam još 8 GB i sve radi super (keksi su po 4GB)
ali mi sa SSD diska nestane 8gb,kada umetnem druga dva keksa jednostavno sa nekih 64gb padne na 56gb neznam o čemu je riječ
page file mi je upaljen i windowsi ga sami određuju neznam jel to ima kakve veze
kada izvadim novih 8GB rama opet se vrati na 64 GB slobodnog prostora na SSD-u
Focus je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na