Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 29.12.2014., 23:52   #61
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,750
To je normalno, već smo x puta tumačili zašto,
status modema vidiš po led - icama ili se privremeno spojiš na njegov Lan priključak.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2014., 09:54   #62
Chome
Casual guy
Moj komp
 
Chome's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2004
Lokacija: Karlovac
Postovi: 985
Ma sve ok samo nikako da nađem di je malo detaljnije opisano zašto je to. Inače znam da mogu kabelom spojit se na modem direkt pa mijenjat postavke ali to je više posla iako rijetko treba.
Chome je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 30.12.2014., 11:44   #63
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,794
Ne mozes pristupit modemu na 192.168.1.1 ni kad na mreznoj kartici kompa postavis fiksne postavke? Da ti mozda DHCP ne prekriva sve IP adrese koje pokusavas stavit na mreznoj?
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2014., 13:28   #64
Chome
Casual guy
Moj komp
 
Chome's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2004
Lokacija: Karlovac
Postovi: 985
Tako je.
Na mrežnoj su ove adrese:
IP adress: 192.168.0.110
Subnet mask: 255.255.255.0
Default gateway: 192.168.0.1
Preffered DNS server: 192.168.0.1

Modem je na 192.168.1.1 a router 192.168.0.1

DHCP na routeru pokriva 192.168.0.100-199
Chome je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2014., 14:07   #65
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,794
Preklapa ti se IP adresa mrezne sa DHCP-om, pa za (normalnu) upotrebu stavi mreznu na bilokoju IP adresu izvan DHCP podrucja, ili DHCP od 111-199.

Inace, ako stavis za probu, mreznu na 192.168.1.10, jel mozes onda kroz router pristupit modemu, ili to zbog razlicitog subneta ne pije vodu...
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2014., 14:35   #66
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,750
Sad me tjeraš da pišem po xy put,
modem mu se nalazi na WAN strani routera (dakle javnoj strani) + NAT i Firewall routera
+ modem je u drugom mrežnom segmentu a to je pak potrebno / poželjno da router "uredno radi".

E sad, ovisno o pameti routera nekad se može a nekad ne može postići željeno.
Možeš probati definirati PortForward ili Static Route ...

Ovo šta je fiksna ip adresa unutar DHCP opsega nije neki pretjerani "grijeh",
riješiš (kako je predloženo), postaviš na 192.168.1.10.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2014., 15:01   #67
Chome
Casual guy
Moj komp
 
Chome's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2004
Lokacija: Karlovac
Postovi: 985
Promijenio sam DHCP da ide od 111 tako da mi bude adresa mrežne izvan (rebootao router) ali i dalje ne mogu pristupit modemu.
Chome je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2014., 15:39   #68
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,750
Pročitaj sa razumjevanjem šta piše poviše,
ovo sa DHCP Pool - om je jedno a pristup modemu sasvim druga stvar.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2014., 16:56   #69
Chome
Casual guy
Moj komp
 
Chome's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2004
Lokacija: Karlovac
Postovi: 985
Napisao si da probam definirati PortForward li StaticRoute.
Nije mi jasno što bi trebao tamo upisati da ovo proradi.
Što se tiče samog port forwardinga o tome znam toliko da upišem svoj ip i broj porta da mi recimo utorrent radi dobro ali ne vidim što upisati da bi mogao pristupiti modemu. Isto vrijedi i za static route.
Evo firmware od mog routera pa ako imaš volje napiši konkretno gdje i što upisati.
http://www.tp-link.com/resources/sim...43ND/index.htm
Chome je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2014., 17:31   #70
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,750
Kažem da ovisi o pameti pojedinog rutera, probaj ovako:
Advanced Routing > Static Routing List > Add New
Destination IP=192.168.1.1
Subnet=255.255.255.0
Gateway=192.168.0.1
Enabled
+ Save + Reboot

Sada probaj otvoriti web konfig na 192.168.1.1.

Ako si nešto zeznio ili ne radi možeš ga izbrisati (trebaš prepoznati koja je to "linija").
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 30.12.2014., 19:13   #71
Chome
Casual guy
Moj komp
 
Chome's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2004
Lokacija: Karlovac
Postovi: 985
Probao ali sa subnet 255.255.255.255 jer sa tvojim je pisalo:Subnet Mask doesn't match the Destination Network address, please enter again.
I ne radi.
Ma ako neće neće, nije mi sad to toliko must have ali htio sam znati na koji način bi eventualno moglo proraditi da mi bude lakše ući u modem kad zatreba.
Chome je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2014., 19:59   #72
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,750
Probaj ako će prihvatiti 255.255.254.0
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.12.2014., 22:00   #73
Chome
Casual guy
Moj komp
 
Chome's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2004
Lokacija: Karlovac
Postovi: 985
Ni taj neda stavit.
Chome je offline   Reply With Quote
Staro 31.12.2014., 16:18   #74
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,750
Evo još jedna ideja za probati, na jednom kompu probaj dodati Static Route,
info:
http://technet.microsoft.com/en-us/l...=ws.10%29.aspx
http://technet.microsoft.com/en-us/l...=ws.10%29.aspx

pa bi u ovom tvom primjeru trebalo:
CMD
route -p ADD 192.168.1.0 MASK 255.255.255.0 192.168.0.1 METRIC 1

vjerojatno treba jedan reboot,
prije prčkanja odradi route PRINT da vidiš / spremiš kako izgleda default pa da možeš popraviti ako ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2015., 11:58   #75
goran1985
Ili jesi ili nisi
 
Datum registracije: May 2011
Lokacija: vrgorac
Postovi: 320
Da ne otvaram novu temu a iako se slična pitanja stalno ponavljaju ja cu malo opisat svoj slučaj pa da mi date preporuku.
Imam T-com internet, (valjda 2/256) Thompson 782i u jednoj kuci u a drugoj kući 30m dalje je AP Airlive 5470AP koji radi u Repeater načinu. Treba mi zamjena za taj Airlive jer je dosta nepouzdan u zadnje vrijeme, signal mu je sve lošiji, signal oscilira dosta a i pregrijava se. Dosta je star čini mi se bar 6 godina.

Dakle preporuka mi treba za AP sa dobrim dometom,(bio bi odaljen od Thomsona max 50m sa dva zida kao prepreka) Repeater način rada, jednostavno rukovanje (kao npr. za Airlive) cijenom do 300kn...
Ili ako može neki drugi uređaj, ne mora biti AP, jer se na njega žicom ne spaja, samo je uvijet dobar signal. Recimo na ovom Airliveu je sada dosta loš, svi mobiteli a i laptopi pogotovo jače hvataju signal sa Thomspona nego on, sa iste pozicije dakako...
goran1985 je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2015., 14:50   #76
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,750
Nisi baš pogodio temu, na drugom mjestu smo govorili o AP i Repeterima,
više kolega je prijavljivalo da ti AirLive 54x0 "izduše" nakon y godina,
nabavi TL-WR743ND ili još bolje TL-WR843ND.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2015., 11:29   #77
TheBEaST
Premium
Moj komp
 
TheBEaST's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Varaždin
Postovi: 623
Trenutno imam t-com ruter ZTE ZXDSL 931VII, 10Mbit-a brzina linije.

Živim u dosta velikoj kući na 2 kata, u produžetku kuće je još jedan stan.
Dakle ukupno su 3 stana, recimo da je kuća dosta dulja u odnosu na širinu.

WIFI signala ima u sva tri stana, u nekim prostorijama je jači, u onim udaljenijim pd rutera naravno slabiji.

Prema vašem mišljenju i iskustvu, da li bi bilo bolje kupiti neki bolji ruter s jačim antenama obzirom da ih ovaj ZTE nema?
Razmišljao sam i o nekim WIFI extenderima, ali sam i pročitao da ima dosta loših iskustava oko njih.

Prije sam imao i problema s pucanjem veze na Samsung smart TV koji se spaja preko WIFI.
Pogotovo dok bi gledao neki HD preko youtubea ili 3D sadržaje preko samsung servisa i sl.
Ali u zadnjih tjedan dana mi čak i nije pucala veza na tv-u. Neznam dal je pomoglo u međuvremenu što sam malo podigao ruter od poda ili što sam u WLAN opcijama stavio "Band Width" sa 20 na 40Mhz.

Uglavnom svako mišljenje i savjet je dobro došlo.
TheBEaST je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2015., 12:25   #78
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,750
Logična stvar da jedan uređaj nemože ili slabo pokriva tri stana,
svakako je dijelom pomoglo šta si router bolje pozicionirao,

za početak poboljšanja pokrivenosti wireless signalom nabavi jedan TL-WR743ND,
podesi ga u Universal Repeter mode rada, primjera podešavanja možeš naći po temama na Mrežama,
nakon podešavanja experimentom nađi poziciju uređaja na kojoj ima dobar link prema gl. routeru a ujedno svojim signalom poboljšava / pokriva prostor gdje je prije bio slab.
Po potrebi na njemu možeš stock antenu zamijeniti onom sa većom dobiti (8 - 10 dBi) te time dodatno poboljšati nivo signala.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2015., 12:30   #79
TheBEaST
Premium
Moj komp
 
TheBEaST's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: Varaždin
Postovi: 623
Hvala na odgovoru.

Dakle, TL-WR743ND je provjereno neki best buy za tako nešto?

Uskoro ću uzeti jednog pa ako bude ok ispalo, možda uzmem još jednog za skroz drugi kraj kuće.

Glavni ruter je otprilike u sredini kuće po dužini i širini pa bi ova dva bila idealna - jedan prema početku kuće, drugi prema kraju kuće.

Da li se preko 743ND što gubi na brzini zbog Repeter mode rada?
Što bi općenito mogao očekivati vezano za brzinu ako bi stavio još jedan ili dva 743ND?
Da li se preko sva 3 rutera može povući 10mbit-a kolko imam trenutno na raspolaganju? Naravno ne mislim na sva 3 istovremeno.

TheBEaST je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2015., 20:30   #80
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,750
Računaj da uvijek imaš nešto sporiji link preko wireless - a,
ako je dobro implementiran Universal Repeter mod rada u uređaju onda "gubitak" i nije velik kao kod WDS linka koji je std. pola od mogućeg ...
Uzmi jednog, podesi i probaj.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2015., 16:00   #81
tizhu
Premium
 
Datum registracije: Sep 2014
Lokacija: zagreb
Postovi: 469
molio bih za pomoć.
po preporuci jednog dobrog forumaša ovdje slažem kit za hvatanje 3g i 4g signala u rupi u kojoj živim. kupio sam antenu i nabavio stick. još mi treba ruter. nema nigdje provjerenog air live 4g rutera pa mi treba samo preporuka koji da uzmem umjesto njega.
ovako nešto?
dakle da na njega mogu spojit stick od t-coma i da je za 3g/4g. ne bi više od 350 kuna osim ako nije neka stvarno extra opcija.
hvala
tizhu je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2015., 17:00   #82
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,794
Ako ga nemaju ga ni ovi: http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=13358

onda u nabava.net upisi "3G router" i biraj. Prije kupnje svakako provjeri jel tvoj stick podrzan na izabranom routeru.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2015., 10:42   #83
tizhu
Premium
 
Datum registracije: Sep 2014
Lokacija: zagreb
Postovi: 469
nemaju niti će ga više ikada imati. zastario je i sada ga zamjenjuje drugi, ali baš ta konkretna trgovina nema gotovo niti jedan ruter trenutačno.
budem proguglao protis i slične.
hvala ti
tizhu je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2015., 13:31   #84
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,794
Da, steta, 3 godine star i jetini router i ode u smece... Zamjenili ga s modernijim i 3 puta skupljim N450R modelom.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2015., 17:37   #85
Dac
Premium
Moj komp
 
Dac's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 621
http://www.edigital.hr/single-band-r...3g-p58319.html ?

Ima ih još TP-linkova koji to mogu. Ako si spreman na malo kemijanja i Siemens SX763 za 50-100 kn to može
Dac je online   Reply With Quote
Staro 21.02.2015., 21:16   #86
pci_e3x
Premium spammer
Moj komp
 
pci_e3x's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2010
Lokacija: Kšt
Postovi: 436
Pozdrav!
Vise mi je dopi*dio ovaj t-vom thomson router pa sam mislio nabaviti neki drugi.
Uvjet je da mora podrzavati VOiP i barem 2 Ethernet prikljucka. Wlan mi neigra nikakvu ulogu jer imam drugi router za to.
Cijena mora biti prihvatljiva (nista preko 400kn).
Da nabavim onaj Siemens router koji je t-com nekada davao ili je i on poprilicno 'glup' sto se tice slobode postavki?
pci_e3x je offline   Reply With Quote
Staro 22.02.2015., 22:55   #87
arrow
Premium
Moj komp
 
arrow's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Dalmacija
Postovi: 564
ja sam kupio prosle godine u 6mj. u linksu TP-Link TL-MR3420, 3G/4G Wireless N Router i moram reci da dobro radi sa stickom
tako da pogledaj u linksu,mozda ih jos imaju,cijena im je bila 300 kuna
arrow je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2015., 11:20   #88
tizhu
Premium
 
Datum registracije: Sep 2014
Lokacija: zagreb
Postovi: 469
budem otišao po ovog oko 17h danas pa ću još pitati u trgovini za savjet.
hvala svakome ovdje stvarno ste od velike pomoći.

pretpostavljam da mi kombinacija ruter/modem od t-coma nije sama za sebe dovoljna pa ću morati uzeti taj router.
tizhu je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2015., 12:11   #89
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,794
Jel taj TL-MR3420 prihvaca tvoj 3G stick?
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 23.02.2015., 13:36   #90
arrow
Premium
Moj komp
 
arrow's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Dalmacija
Postovi: 564
evo popis stickova koji prihvaca-popis sa ambalaze
HUAWEI
E389(4G), E392(4G), EC12161-2, E173, E1752, E180, E176G, E1820, E1556, E160, E153, E1750, E1762, E1552, EC122, E1550, E177, E220, E3715, E3765, E367u-2, E352, E353, E368

ZTE
MF820D(4G), AC2726i, AC2746, MF112, MF637, MF626, MF683, MF591, MF668, MF631, MF180, MF110, K3770-Z, K3565Z

NOVATEL
USB 551L(4G)

LG
VL600(4G)

SIERRA WIRLESS
Aircard 313U(4G)

PANTECH
UML290(4G)

ONDA
MDC835UP, MT833UP, MW833UP, MSA110UP

ALCATEL
X220S, X225S, X310E, X215S

moj je huawei E182E stick koji nije na popisu i prihvaca ga
arrow je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na