Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 07.12.2013., 16:02   #1
Veky.VGW
Premium
Moj komp
 
Veky.VGW's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2006
Lokacija: ZG
Postovi: 325
Koji router kupiti?

Pozdrav,

već dugo nisam pratio što je sad in na tržištu. Anyway, htio bi svoj postojeći router Linksys WRT-54G verzija fw 7 (neka cudna, znam) zamijeniti nečim novijim i koji može:

- treba mi nešto jači signal u odnosu na ovaj, sad sam u drugom stanu, router je na jednom kraju stana a na drugom imam slab signal
- gigabit ethernet

To su uglavnom zahtijevi.

Što je sad best buy od routera, te koji točno model?
__________________
O meni u temi "Posteni, dobri i odgovorni trgovci": 1 2 3 4 5
Veky.VGW je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2013., 16:05   #2
Pomo
Laughing Man
Moj komp
 
Pomo's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Crikvenica
Postovi: 2,455
Meni se ovaj nekako šmeka u zadnje vrijeme.
Samo nikako da nađem 100€ viška...
__________________
Citiraj:
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched c-beams ... glitter in the dark near Tanhauser Gate. All those ... moments will be lost ... in time, like tears ... in rain. Time ... to die.
Pomo je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 07.12.2013., 16:24   #3
Veky.VGW
Premium
Moj komp
 
Veky.VGW's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2006
Lokacija: ZG
Postovi: 325
Ne bi se zalio na Mikrotika ali mislim da mi je on malo too much za ovo što meni treba

Šta je druga preporuka, da li trenutni Linksys modeli vrijede nešto, E serija?
__________________
O meni u temi "Posteni, dobri i odgovorni trgovci": 1 2 3 4 5
Veky.VGW je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2013., 16:47   #4
Mikeyy
Premium
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: HR
Postovi: 2,072
Ja sam kupio od kolege na forumu Asus RT-N66U i stavio gore Tomato firmware.
Radi ko urica, nema za sada nikakvih problema.

Vidim da ima i mlađeg brata, RT-AC66U tako da možda nije to loš izbor.
Mikeyy je offline   Reply With Quote
Staro 07.12.2013., 16:57   #5
domis
Premium
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Hrvatistan
Postovi: 4,049
http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=tp+link+1043
ako budeš ovoga uzimal, pripazi da uzmeš stariji model (bijeli), a ne crni.
malo sam se raspitival i primjetio da novija verzija ima kvalitetniji chipset, ali još nema podrške za open/dd wrt

imaš i TL WR1042ND, ali taj kolko vidim, ne podržava drugi firmware

Zadnje izmijenjeno od: domis. 07.12.2013. u 17:02.
domis je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2014., 10:01   #6
Veky.VGW
Premium
Moj komp
 
Veky.VGW's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2006
Lokacija: ZG
Postovi: 325
Gledam taj TL-WR1043ND i na web siteu od TP Linka ga nema, pod tim modelom je samo crni...

Official:
http://www.tp-link.us/products/detai...el=TL-WR1043ND

Kod nas:
http://www.edigital.hr/Router/TP-LIN...ps-p29743.html

Čini mi se da je taj bijeli opet za neko tamo lijevo tržište pa se prodaje i kod nas, a iskreno, dosta mi je takvih polu proizvoda koji ne postoje na službenoj stranici. Naravno, ako netko ima pozitivna iskustva, neka napiše.
__________________
O meni u temi "Posteni, dobri i odgovorni trgovci": 1 2 3 4 5
Veky.VGW je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2014., 10:51   #7
Mikeyy
Premium
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: HR
Postovi: 2,072
Pisali su po forumu da taj router ima više inačica.
v1 je valjda najbolja, tj. može nositi druge firmware, a to je taj bijeli. Ostale ne mogu ili nisu stabilne, ne znam šta točno pošto nemam taj router niti sam se interesirao.
Mikeyy je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2014., 12:04   #8
domis
Premium
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Hrvatistan
Postovi: 4,049
@veki
skicni na download kategoriju tplinkovih stranica
domis je offline   Reply With Quote
Staro 21.01.2014., 13:54   #9
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,806
@veki
Ne buni se, budi sretan ako dobiješ bijeli V1 verziju
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 22.01.2014., 16:19   #10
Viperus
Premium
Moj komp
 
Viperus's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 725
Jer se može to čudo kofigurirat za maxTV?
Viperus je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 22.01.2014., 19:57   #11
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,806
Na stock origigi fw mislim da ne, a na alternativnom xxxWRT bi trebalo moći ako je podržano full upravljanje sa internim switch - em.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 22.01.2014., 20:07   #12
domis
Premium
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: Hrvatistan
Postovi: 4,049


na ovo misliš?
ima i ddwrt mogucnost upravljanja portovima, ali za to bi više znala ekipa u ddwrt/openwrt temi za sx763
domis je offline   Reply With Quote
Staro 22.01.2014., 20:21   #13
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,806
Da, na to mislim,
slijedeći koraci bi bili:
- Port4 izbacit iz trenutne "normalne" Lan grupe
- na wan portu definirati još jednu konekciju
- napraviti Bridge između te konekcije i Port4
- sad se ne mogu sjetiti jeli treba ili ne posebni DHCP Server na Port4 + ip range je negdje 10.x.x.x
- ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.02.2014., 18:07   #14
Veky.VGW
Premium
Moj komp
 
Veky.VGW's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2006
Lokacija: ZG
Postovi: 325
Citiraj:
Autor domis Pregled postova
http://www.nabava.net/search.php?tp=0&q=tp+link+1043
ako budeš ovoga uzimal, pripazi da uzmeš stariji model (bijeli), a ne crni.
malo sam se raspitival i primjetio da novija verzija ima kvalitetniji chipset, ali još nema podrške za open/dd wrt

imaš i TL WR1042ND, ali taj kolko vidim, ne podržava drugi firmware
Eto stigao mi je TL-WR1043ND router. Dobio sam crni, dakle onaj koji (valjda za sad) nema podršku za DD-WRT. Meni osobno to sad nije bitno, samo da router radi stabilno a ne da ga moram tri puta tjedno restartati. I bolje mi paše crni jel mi bolje paše na toj polici uz sve ostalo što je također crno. Stavio sam signal strenght na medium i u zadnjoj sobi u stanu imam zadovoljavajući signal, dok je LinkSys WRT54G imao problema u toj sobi... Ispada da je slika na edigital stranici kriva i to je cijela mudrost.

Verzija FW je 2.1 ako je to nekome bitno.

Hvala na preporuci i hvala svima ostalima na pomoći!
__________________
O meni u temi "Posteni, dobri i odgovorni trgovci": 1 2 3 4 5
Veky.VGW je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2014., 19:04   #15
sibica
Premium
Moj komp
 
sibica's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Croatia/Crikvenica
Postovi: 467
U postupku sam nabave routera koji može raditi kao AP. Dakle, tražim uređaj sa kojim bi se mogao "zakačiti" na sadašnji ADB-ov router od t-coma koji je u prizemlju. Ovaj "novi" AP želio bi konfigurirati na način da se taj AP bežično spoji na sadašnji ADB router, a isto bi taj novi AP spojio lan kablom sa satelitskim receiverom. Imate li neku preporuku, može biti novo, može biti polovno i po mogućnosti da nije preskupo?
sibica je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2014., 19:32   #16
brunci-vg
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: vel.gorica
Postovi: 226
Siemens sx763 se nadje za manje od 200kn stavis na njega ddwrt ili openwrt i dobivas bezbroj opcija pa i ovu koju trebas.
brunci-vg je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2014., 19:41   #17
sibica
Premium
Moj komp
 
sibica's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Croatia/Crikvenica
Postovi: 467
Citiraj:
Autor brunci-vg Pregled postova
Siemens sx763 se nadje za manje od 200kn stavis na njega ddwrt ili openwrt i dobivas bezbroj opcija pa i ovu koju trebas.
Imaš li možda iskustva kako se taj siemens ponaša spojen sa ADB-om?..Da li to radi normalno?
sibica je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2014., 19:47   #18
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,803
Ako je SX763 prvi, a drugi je ADB, onda je to najbolja kombinacija koju mozes slozit sa T-Com routerima za ADSL.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2014., 20:05   #19
sibica
Premium
Moj komp
 
sibica's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Croatia/Crikvenica
Postovi: 467
Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
Ako je SX763 prvi, a drugi je ADB, onda je to najbolja kombinacija koju mozes slozit sa T-Com routerima za ADSL.
Ok dečki, hvala na info...pokušat ću ovih dana nešto posložiti po tom pitanju...
sibica je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2014., 22:00   #20
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,806
Za iste nofce (cca 200 krznenih), uzmeš AP koji još ima 4 Lan - a kao x puta ovdje spominjani EW-7228APn,
poklikaš ga u Universal Repeter mode i pjevaj.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2014., 20:06   #21
Veky.VGW
Premium
Moj komp
 
Veky.VGW's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2006
Lokacija: ZG
Postovi: 325
Ekipa, ajd još jedna pomoć.

Frend ima Siemens 555 router i planiramo to zamijeniti. Ono što želimo postići je jak signal, ništa drugo, jel hoće i stabilan wifi i u radioni (mehaničar je pa tamo živi, jel). I ne moram spominjati da jednom tjedno se mora gasiti a to je vec postalo naporno...

Razmišljao sam mu uzeti isto TL-WR1043ND no pitanje je slijedeće:
- da li možda uzeti koji jeftiniji TP Link pošto njemu ne treba wifi n niti gigabitni ethernet, dakle samo da je jak signal. Pretpostavljam da modeli s dvije antene imaju slabiji signal? Koji model bi bio za njega? Ali da ima antene koje se mogu odvojiti.
- i mislio sam mu uzeti još koju 8db antenu (s njim se dobiju 5db antene), tipa ovo:
http://www.edigital.hr/Dodaci/TP-LIN...Bi-p29925.html ili
http://www.edigital.hr/Dodaci/TP-LIN...Bi-p29727.html
- da li moram uzeti odma tri komada 8db antena ili mogu kombinirati, jedna ili dvije stock, a jedna jaca od 8db?
- ili netko ima neku drugu kombinaciju za preporuciti?
__________________
O meni u temi "Posteni, dobri i odgovorni trgovci": 1 2 3 4 5
Veky.VGW je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2014., 23:03   #22
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,806
Ajmo od početka,
SE555 je jedan od čuvenih uređaja iz serije, poznat po dobrom / relativno jakom wireless signalu, nemaju remote nad njim pa to dođe kao plus,

jasno da nakon x god. službe možda "ima problema", prekopaj malo stare teme jer smo sve detektirali / dokumentirali, evo custom modifikacija hlađenja > http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=120875
vjerojatno je zdrav za zamjenu elektrolita, sve zavisi dali se i koliko želiš "igrati".
Ako ne želiš onda nabavi neki od aktualnih uređaja.

Pitanje je dali se isplati ulagati u TL-WR1043ND ako se nema klijenata koji će iskoristiti njegove mogućnosti. Uz njega i dalje trebaš neki adsl modem.

Na početku spominješ jak wireless signal i radionu, treba snimiti situaciju na licu mjesta,
gdje se šta nalazi "u prostoru", udaljenost i prepreke između routera i radione,
možda se željeno može postići sa dodatnim Repeter - om,
možda je kompliciranije ali jeftinije samo provući Lan kabel ...
Napravi nekakvu skicu a možda nebi bilo loše da sa lapom i inSSIDer / NetStumbler - om snimiš trenutno pokrivanje signalom.

Tek na kraju dođe prijedlog uređaja i eventualno zamjenskih antena, ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2014., 15:31   #23
Ivanozo
Destroy all nod-32
Moj komp
 
Ivanozo's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Dubrovnik
Postovi: 392
Da ne otvaram novu temu...

Trenutno sam na optimi (istekao ugovor i ne želim ga obnoviti) te bi želio kupiti novi ruter. Pošto sam potpuni laik što se toga tiče, na što trebam paziti pri kupnji rutera? Jeli postoje različiti standardi, mogu li ga uzeti recimo iz Amerike i bi li to radilo?

Vidim u ovoj temi da je netko uzeo Asusa te na slikama rutera vidim da nema onaj standardni priključak za "telefonski kabel" već samo nešto što izgleda kao RJ45, bar je tolike veličine. Što je s time? Ako to uzmem hoću li ga moći spojiti normalno kako sam spajao i do sad?
Ivanozo je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2014., 15:54   #24
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,803
Premalo podataka si napisao za suvisli odgovor
Na kojeg operatera kanis prec nakon raskida s Optimom?
Kakav telefon koristis, klasicni preko splitera, ili VoIP preko routera?
Jel ti treba router koji podrzava IPTV?
Jel ti treba wireless?
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2014., 16:06   #25
Ivanozo
Destroy all nod-32
Moj komp
 
Ivanozo's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Dubrovnik
Postovi: 392
Ne prelazim na novog operatera. Planiram za sada ostati na optimi samo ne želim produživati ugovor i uzeti njiov ruter. Koristim klasični telefon preko splitera i ne treba mi router koji podržava IPTV. Wireless mi treba.
Ivanozo je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2014., 16:48   #26
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,803
Nisam znao da Optima uzima natrag svoje routere ako ostajes njihov korisnik...
Koji si router do sada koristio i jesi bio s njim zadovoljan?

Inace, tebi odgovara svaki wireless router koji podrzava Anex A ili router sa Anex A + B kod kojeg mozes izabrat koji ti anex treba. Ipak gledaj da su radjeni za europsko trziste, radi mogucih razlika u verziji firmvarea...
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2014., 16:55   #27
Ivanozo
Destroy all nod-32
Moj komp
 
Ivanozo's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Dubrovnik
Postovi: 392
Ne uzima nazad već nisam zadovoljan ovim koji imam (Sagem). Osim toga što nisam zadovoljan radi mi samo jedan LAN izlaz a treba mi ih više (ostali su crkli u udaru groma). Gdje da provjerim jeli Anex A? Na stranici sa specifikacijama Ctrl + F ne daje nikakve razultate.

Također, moje pitanje oko toga da router nema ulaz za telefonski priključak (tj. priključak koji dolazi s splitera) i dalje stoji. Jeli mi onda treba neki modem osim rutera ili?
Ivanozo je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2014., 17:16   #28
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,803
Treba ti router koji sadrzi i modem. Takvi su svi koje dijele provajderi, i koji imaju "telefonski" prikljucak za spliter/DSL liniju. Podrzani anex mora biti u podacima i specifikacijama za router.

Recimo, u specifikacijama za T-Comov router ADB A4202N pise:
WAN Interface
1 Line port (RJ-11plug) supporting the following standards:
– ADSL2+ Annex A (G.992.1, G992.2, T1.413, G994.1, G997.1)
– ADSL2 (G.992.3), ADSL2+ (G992.5)
– 1 Gigabit Ethernet (RJ-45 plug)

T-Com koristi ADSL2+ G.992.5 Anex B

Zadnje izmijenjeno od: Prezime. 17.02.2014. u 17:23.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2014., 18:24   #29
Ivanozo
Destroy all nod-32
Moj komp
 
Ivanozo's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Dubrovnik
Postovi: 392
Konkretno ovaj ruter, ja nigdje u specifikacijama ne mogu pronaći koji je Annex.

http://www.tp-link.com/lk/products/d...=TD-W8960N#fea

Inače, ima li itko iskustva s tim ruterom? Vrijedi li?
Ivanozo je offline   Reply With Quote
Staro 20.02.2014., 19:21   #30
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,806
Na netu nema emulatora za taj TD-W8960N ali sudeći po TD-W8968N vjerojatno se radi o ADSL Annex A/I/J/L/M standardima.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na