Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 20.07.2015., 13:32   #121
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,751
Pa sad ako dobro stegneš patike vjerojatno vas nebu izulo
Za rješenje preko wireless - a dobro dođe pridošlica "susjeda u sredini" jer bi link trebao biti bolji.
Više san sam sebi dosadan koliko puta isto pišem, trenutno su "u điru" TP-Link recimo TL-WR84xND, vidi slične susjedne teme,
imaju dvije antene pa jednu postavi pod cca 45 st pa će link gore - dole biti bolji,
dobro bi bilo "ganjati" modele sa D na kraju jer su kod njih antene skidljive pa se otvara mogućnost zamjene sa većom dobiti,
ne treba napominjati da bi sva tri uređaja trebala biti relativno jedan poviše drugog ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2015., 12:22   #122
TheRipper
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2014
Lokacija: Whitechapel
Postovi: 71
Ok, odlučio sam se naručiti dva TP-Link TL-WR841ND. I ne mogu skontati razliku između WR841, WR842 i WR843 i to me strašno živcira
Al mi je palo na pamet trebam li što mijenjati kod sebe, ili je ovaj moj Thomson TG 782 dostatan?
I još nešto, idući mjesec mi ističe ugovorna obveza za T-Com pa razmišljam o prelasku na Iskon (isto sranj... al ovi nude za nižu cijenu duplo brži net i još puno toga... bar na papiru).
Kakvi su njihovi routeri ili ću trebati upiknut neki AP da bi šerao net preko WiFia?
TheRipper je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 21.07.2015., 13:09   #123
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,751
Razlika između WR841ND i WR842ND je > http://translate.google.com/translat...t/&prev=search
WR842ND ima usb port koji ti za željenu funkciju nije bitan i šta ima montiran hladnjak na cpu (ako imaš DIY mota da sam "zalipiš" hladnjak).

Ne mijenjaj ono šta radi, ako pređeš na Iskon sva "sreća" da ćeš dobiti onaj Zyxel kojeg su okljaštrili do boli, vidi temu o njemu,
neznam napamet al nešto mi govori da TG782 zbog vanjske antene ima bolji wifi signal.

Za "susjede" koje treba "pokriti" netom imaš još jedno moguće rješenje a odgovaraju isti uređaji:
provucite Lan kabel kroz prozor i sa vanjske strane između katova,
za početak od tvog gl. routera do susjede kat poviše gdje staviš jedan od WR841ND ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 23.07.2015., 14:24   #124
TheRipper
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2014
Lokacija: Whitechapel
Postovi: 71
Evo ga, ipak sam naručio WR842ND zbog tog usb-a i hladnjačića na procu. I ostajem na T-Comu do daljnjeg, ništa se ne mijenja osim što neću imati ugovora s njima. Mislim da mogu provući kabel do susjede iznad pa ću s prvog WR842ND slati signal na drugi i mislim da će to biti O.K.
TheRipper je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2015., 21:42   #125
tomek@vz
Premium
Moj komp
 
tomek@vz's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Varaždin
Postovi: 1,965
Powerline preporuka

Jedno noob pitanjce. Gledam uzet Powerline jer kabel je kabel no nailazim na jednu nelogičnost - adapteri koji imaju 10/100 LAN priključak kažu da mogu povuć do 200Mbps ili do 500mbps...Konkretno zanimaju me ova dva uređaja:

D-Link DHP-309AV

TP-Link TL-PA2010KIT

TP-Link TL-PA4010PKIT
D-LINK DHP-P509AV

Jel imao tko iskustva sa nekim od modela?
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 05.12.2015., 22:32   #126
Eladio
..starija garda
Moj komp
 
Eladio's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: ZG
Postovi: 2,066
ja imam ovaj dlink 509 , radi se o modelu sa dodatnom uticnicom sto je meni bilo vazno jer nemam drugu uticnicu pored, a ne preporuca se isti staviti na produzni..

ne znam sta te muci, ali kao sto si i sam primjetio ako imas 10/100 switch/router oni ti nece biti usko grlo
__________________

MojSkuter
---------------------------------PEACE
Eladio je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2015., 02:49   #127
viper
super user
Moj komp
 
viper's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: //ZAGREB\\
Postovi: 1,777
Tu je bilo dosta rasprave o brzinama > Powerline stvarna brzina
__________________
viper je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2015., 05:22   #128
Perestrojka
Premium
Moj komp
 
Perestrojka's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2015
Lokacija: Reykjavik, Iceland
Postovi: 455
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
200Mbps ili do 500mbps...
Mislim da se tu radi o brzini izmedju 2 ili vise adaptera ( internoj brzini na kojoj oni komuniciraju )
__________________


Citiraj:
before it was amd vs nvidia . now its nvidia vs nvidia
Perestrojka je offline   Reply With Quote
Staro 06.12.2015., 09:28   #129
tomek@vz
Premium
Moj komp
 
tomek@vz's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Varaždin
Postovi: 1,965
Citiraj:
Autor viper Pregled postova
Tu je bilo dosta rasprave o brzinama > Powerline stvarna brzina

Thanks na ovome, sad znam što mi treba :P
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2016., 12:51   #130
dingerino
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2016
Lokacija: Šibenik
Postovi: 8
Powerline

Kako ovo radi? Znaci imam router u boravku a treba mi dobar ping i brzina u sobi zbog igrica i youtube-a. Jel ovo samo stavim u uticinicu i to je to ili..?

btw gledam ovaj model u centro.hr http://www.centro.hr/tp-link-av500-n...-tl-pa411.aspx


EDIT: Preko etherneta imam 32Mbps download i 6Mbps upload sa pingom 20-30~. Hoce li se puno izgubit?

Zadnje izmijenjeno od: dingerino. 09.02.2016. u 14:22. Razlog: ispravak
dingerino je offline   Reply With Quote
Oglas
 
Oglas
Oglasni prostor

Staro 10.02.2016., 09:17   #131
visson
Premium
 
visson's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: Zg
Postovi: 46
Znači jedan powerline uređaj staviš u boravak, a drugi u sobu i to je to. Brzina mi trebala biti približno ista ping se poveća malo, ali u svakom slučaju puno bolje rješenje nego wireless.
visson je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2016., 10:56   #132
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp
 
Sinac's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,795
Citiraj:
Autor dingerino Pregled postova
Kako ovo radi? Znaci imam router u boravku a treba mi dobar ping i brzina u sobi zbog igrica i youtube-a. Jel ovo samo stavim u uticinicu i to je to ili..?

btw gledam ovaj model u centro.hr http://www.centro.hr/tp-link-av500-n...-tl-pa411.aspx


EDIT: Preko etherneta imam 32Mbps download i 6Mbps upload sa pingom 20-30~. Hoce li se puno izgubit?
Ono što tebi treba je kit, pakiranje s dva powerline uređaja. Jedan služi, da to jednostavnije objasnim, kao "odašiljač" mrežnog signala kroz klasičnu naponsku utičnicu u zidu, drugi uređaj/uređaji u kući služi kao "prijamnik" tog signala. Router spojiš Ethernet kabelom s "odašiljačem" a računalo (ili bilo koji drugi uređaj u nekoj drugoj sobi) spojiš isto tako Ethernet kabelom u "prijamnik" koji ti je utaknut u utičnicu u zidu. Pakiranja po jedan komad služe zapravo za proširenje powerline veze. Povezivanje uređaja istog proizvođača unutar iste mreže ide automatski, plug'n'play i to doslovno uštekaš i miran si.
Sinac je online   Reply With Quote
Staro 10.02.2016., 18:51   #133
dingerino
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2016
Lokacija: Šibenik
Postovi: 8
Hvala puno!Hoce li ovo biti dovoljno za moj internet? http://www.centro.hr/tp-link-av200-n...pa2010kit.aspx

Ovo je moj net: http://prntscr.com/a1ivvd
dingerino je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2016., 19:13   #134
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 627
...uz malu napomenu, veza će imati poteškoće između ta dva uređaja ako nisu na istoj fazi i ako nisu na istom strujnom brojilu.

ps:
Usput oba uređaja su primopredajnici jer drugačije nebi služili svrsi ... upload/download.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2016., 21:11   #135
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp
 
Sinac's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,795
Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
...uz malu napomenu, veza će imati poteškoće između ta dva uređaja ako nisu na istoj fazi i ako nisu na istom strujnom brojilu.

ps:
Usput oba uređaja su primopredajnici jer drugačije nebi služili svrsi ... upload/download.
Naravno da su primopredajnici, ja sam pojednostavljeno objasnio da se brže i lakše shvati, obzirom da jedan uređaj ne služi ničemu a s ova dva je situacija da je jedan prikačen na router pa on služi recimo kao "centralni" uređaj, ljudima je lakše shvatiti analogiju s nečim predočljivim. Malo ljude zbuni kad kažem da se powerline koristi zapravo kao pretvarač Ethernet kabela u strujni kabel pa se može koristiti i kao veza između bilo koja dva uređaja, routera i računala ili igrače konzole, između računala i switcha, između dva računala, između računala i pisača...
Powerline adapteri moraju se dakle koristiti u kombinaciji od najmanje dva adaptera i mrežna veza radi između bilo kojih uređaja unutar iste mreže, jednako kao da su svi uređaji spojeni klasičnim ethernet kabelom.


Citiraj:
Autor dingerino Pregled postova
Hvala puno!Hoce li ovo biti dovoljno za moj internet? http://www.centro.hr/tp-link-av200-n...pa2010kit.aspx

Ovo je moj net: http://prntscr.com/a1ivvd

Naravno, bit će dovoljno, sve brzine powerline adaptera koje ćeš naći u ponudi kod nas u RH prelaze brzine koje su Internet provideri sposobni pružiti. Kao što je spomenuto, možda ćeš na krajnjoj točki powerlinea imati nešto veći ping ali će ti to biti vidljivo samo na testovima, u realnim aplikacijama nezamjetljivo.
Evo ti jedan post s realnom situacijom gdje je korisnik testirao sve 3 moguće veze:
http://www.tomshardware.co.uk/answer...-ethernet.html

Zadnje izmijenjeno od: Jelc. 10.02.2016. u 23:47.
Sinac je online   Reply With Quote
Staro 11.02.2016., 07:45   #136
Dac
Premium
Moj komp
 
Dac's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 621
Pisao sam ovo već na neku powerline temu mislim ali eto. Imam kombinaciju PA411 (AV500) i neki TP-linkov model isto iz 500 serije sa ugrađenim 3 LAN switchom. Radi odlično, i fino se integrira sa Fritz routerom. Brzine ovise u kvaliteti kućne instalacije, spojevima u razvodnim kutijama, utičnicama ali u teoriji su veće od brzine LAN-a što znači i višestruko veće od brzine koju daje internet provider.

Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
...uz malu napomenu, veza će imati poteškoće između ta dva uređaja ako nisu na istoj fazi
U ovom slučaju vjerojatno nepotrebna informacija ali ovako generalno - ima rješenja i za to, na ebayu sam kupio Kemo M091N Phasenkoppler. Powerline uredno radi preko sve 3 faze i uređaji prijavljuju brzine veće od 100 Mbita (trenutno kaže 282 Mbit/s send i 274 receive, na različitim fazama i katovima kuće).

Ugradio sam ga na glavnu ploču sa osiguračima, svaka žica pod osigurače na različitim fazama i to je to

Zadnje izmijenjeno od: Dac. 11.02.2016. u 07:53.
Dac je offline   Reply With Quote
Staro 11.02.2016., 09:29   #137
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 627
@ Sinac .... točno si rekao, sad tek vidim navodnike i razumijem što si htio reći
@ Dac , da sa tim kondenzatorima se to riješi po pitanju faze, ali zavojnice (induktivitet) guši prolaz viših frekvencija kroz brojilo što znači da ostaje problem ako je recimo kat na drugom brojilu.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 11.02.2016., 12:48   #138
Pupo
Premium
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 5,743
Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
...uz malu napomenu, veza će imati poteškoće između ta dva uređaja ako nisu na istoj fazi i ako nisu na istom strujnom brojilu.

ps:
Usput oba uređaja su primopredajnici jer drugačije nebi služili svrsi ... upload/download.
Problem s fazama su imali stari uređaji, na novim to više nije aktualno. Opaska za brojilo i dalje stoji.
__________________
Sent from AS/400.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 11.02.2016., 14:21   #139
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 627
Jest, nešto sam čitao prije godinu-dvi otprilike da se umjesto faze i nule koriste sa uzemljenjem i nulom/fazom da se to izbjegne , ali prošlo ljeto sam jednom poznaniku spojio dva kondenzatora od 22nF/1kVAC na 3 faze i rješio problem sa katom kuće jer mu nije radilo sa novim powerline adapterima kupljenim na e-Bay (neka nepoznata mi marka) ...dakle još ih ima vjerovatno u prodaji koji to ne mogu
Čovjek zadovoljan jer mu sad radi na svakoj utičnici te se rashladili pivom
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 12.02.2016., 09:18   #140
Dac
Premium
Moj komp
 
Dac's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 621
Nema baš puno modela koji imaju šuko utikač pa da koristi sve 3 žice. A i oni koji imaju, to je zato što su prolazni, može se nešto uštekati u njih

Kako bilo, ako će netko to koristiti preko sve 3 faze i imati više uređaja, mislim da je bolje srediti sve faze sa uradi-sam kondenzatorima ili onim mojim primjerom, pa nemaš brige.
Dac je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2016., 15:15   #141
OuttaControl
Premium
Moj komp
 
OuttaControl's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Trogir
Postovi: 1,649
Evo dva okej videa sa usporedbom prvi je star 6-7 godina, i uspoređuje brzinu i ping za Powerline/Wireless/Etjermet na cca 30 metara


Inače ping za
ethernet <1ms
Powerline 2-3ms
Wifi 1-4 ms, doduse ovisi o smetnjama, zidovima, bla bla bla


A ovaj je noviji, di usoređuje novi Wireless AC i Powerline

Zadnje izmijenjeno od: OuttaControl. 13.02.2016. u 15:20.
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2016., 16:40   #142
tomek@vz
Premium
Moj komp
 
tomek@vz's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Varaždin
Postovi: 1,965
Neznam dali je netko već pročavao...no čini se da ovo čudo zrači više nego WIFI. Znam da kad sam ga osposobio (do kompa je) bežična tipkovnica mi je poludjela...

http://en.geovital.com/ethernet-over...ealth-effects/
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2016., 11:37   #143
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 627
Navedeni powerline uređaj tpl-tl-pa2010kit po specifikacijama ima ukupnu potrošnju manju od 2W što znači da manje troši od većine wifi uređaja. Radna frekvencija je u rangu do kratkog vala pa nema ni štetnosti od zračenja jer samo više frekvencije (UHF,SHF) pri većim snagama su štetne po zdravlje i propisima ograničene.
To što imaš smetnju je moguće ukoliko je loš filter u napajanju ili ti radna frekvencija te tipkovnice prima direktnu harmoničnu frekvenciju powerline adaptera....neka druga bežična tipkovnica (drugačije frekvencije) nebi imala problema.

ps: radioamateri rade legalno na kratkom valu snagama preko 1KW.

D/G je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2016., 12:04   #144
tomek@vz
Premium
Moj komp
 
tomek@vz's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Varaždin
Postovi: 1,965
cewl, thanks na infu

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 14.02.2016. u 12:59.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2016., 08:48   #145
Dac
Premium
Moj komp
 
Dac's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Bjelovar
Postovi: 621
Zastrašivanje i prodaja usluga kojekakvih mjerenja, konzultacija i zaštita od izmišljenog problema
Dac je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2016., 11:14   #146
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp
 
Bono's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Zagreb Croatia
Postovi: 2,297
Vidio sam da su neki padavicaru kad je lik pricao da nakon par minuta razgovora na mobitel ima bolove ili ako gleda dva sata online preko wireless isto osjeca bolove.
__________________
“Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.”
Bono je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2016., 20:44   #147
Matta
El Mattador
Moj komp
 
Matta's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Ljubuški<->Metković
Postovi: 1,365
Posto sam vec odavno izvan powerline priče, zanima me da li powerline adapteri moraju raditi u paru ili ne ?

Primjer: zelim povezati router i 3 sobe preko struje. Da li kupujem 3 para (6 komada) adaptera (po jedan par soba <=> router) ili samo 4 komada (3 x soba i 1x router) ?
__________________
Matta je online   Reply With Quote
Staro 15.02.2016., 22:30   #148
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp
 
Mirkopoter's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,373
Kako ovo funkcionira ako su utičnice na različitim brojilima u kući, uopće ne funkcionira, right?
Mirkopoter je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2016., 23:03   #149
buljaka
Premium
 
Datum registracije: Aug 2014
Lokacija: Osijek
Postovi: 1,601
Citiraj:
Autor Matta Pregled postova
Posto sam vec odavno izvan powerline priče, zanima me da li powerline adapteri moraju raditi u paru ili ne ?

Primjer: zelim povezati router i 3 sobe preko struje. Da li kupujem 3 para (6 komada) adaptera (po jedan par soba <=> router) ili samo 4 komada (3 x soba i 1x router) ?


4 komada
buljaka je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2016., 00:18   #150
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,751
@Mirkopoter
Različita brojila > 99% da ne radi.

@Matta
Da, treba ukupno 4 komada, kad već trošiš:
- uzmi dva kit(a) > kit = 2 komada > obično je kit jeftiniji nego odvojeni komad
- poželjno AV500 specifikacije
- uzmi od jedne firme, npr. TP-Link
- neki modeli imaju 2 - 3 Lan porta (mini switch) pa ne moraš trošiti na dodatni switch
- neki imaju 100 Mb a neki GB portove
- ima ih "mini" izvedbe ili prolazni pa ne gubiš utičnicu
- ima ih i sa nekakvim wifi u sebi ali to obično nije neka sreća jer su obično uštekani negdje dole ili iza pa wifi link zna biti loš
- poželjno uštekati direktno u zidnu utičnicu
- isto tako poželjno na jedan pc / lap instalirati onaj managment utility i preko njega sve uređaje podesiti da nisu default mreža / grupa / pass nego postaviš svoje ...

samo primjer različitih verzija > http://www.h2-shop.com/powerline-ada...120&orderby=10
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na