Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 05.06.2012., 20:52   #1
Laxarus
Registered User
 
Laxarus's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2011
Lokacija: Rijeka
Postovi: 70
Lightbulb Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...

Otvaram ovu temu da bi skupili sva sitna (i manje sitna) pitanja te iskusne korisnike voljne pomoci na jednom mjestu

Tema je otvorena za sve distre i vrste problema.

Kasnije cu jos uredit prvi post sa FAQ i slicnim stvarima.


Da krenem, moze preporuka besplatnog VPN-a za linux?
Nebitno odakle ce mi biti IP, samo da je brz (ne ko tor) i da ima 256bit enkripciju ili bolju.

Drugo, instalirao sam juce Mint 13 maya 64bit u dual bot pomocu mint4win i nakon toga mi je instalacija bila live?? Nije mi jasno kako i zasto, takve instalacije pomocu wubi/mint4win su uvijek bile persistent.. Google izgleda ne zna nista o tome.

Zadnje izmijenjeno od: Jelc. 24.09.2012. u 12:25.
Laxarus je offline   Reply With Quote
Staro 14.09.2012., 15:27   #2
Goranbm
Premium
Moj komp
 
Goranbm's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: Beli Manastir
Postovi: 1,191
Vidim da baš ova tema nije osvježavana, ali imao bih jedno pitanje, naime htio bih se malo baciti na Linux i učenje i tak to. e sad... Imam jedno starije računalo na kojem mi je sad win server 2003, pa sam mislio gore piknit neki linux, malo da se vježbam i to. Ako bi mi netko mogao dati neki savjet odakle krenuti, neke dobre linkove za linuxsaše početnike i tutoriale, bio bih zahvalan
Goranbm je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 14.09.2012., 15:49   #3
danij3l
Lux Aeterna
Moj komp
 
danij3l's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: OS
Postovi: 2,620
wiki.archlinux.org pa polako.
danij3l je offline   Reply With Quote
Staro 21.09.2012., 09:06   #4
snake29o3
Premium
Moj komp
 
snake29o3's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Croatia - Kutina
Postovi: 83
Trebam neki dobar remote desktop s kojim ću se moći od doma preko VPN-a spojiti u firmu u domenu od firme. Komp na poslu isto tako ima Linuxe na sebi, što znači da bi trebao koristiti isti protokol kao i Remote Desktop od windowsa jer je to dopupteno u domeni.
__________________

CPU: INTEL Xeon E5450 3.0 GHz 12 MB Cache
Cooler: Scythe Grand Kama Cross
Mainboard: ASUS P5P43 TD PRO
RAM: 2 x 4 GB DDR3 Kingston Hyper X Predator 1866MHz @ 1600MHz
GPU: XFX 8800 GT 512 MB DDR3 Alpha Dog XXX Edition
HDD: Kingston HyperX Fury 120 GB (OS) + ( WD Caviar Black 500 GB 32 MB + WD Caviar Black 500 GB 64 MB + 2 x WD RE4 500 GB 64 MB (RAID 10) )
PSU: InterTech SL-500A
Case: Antec P180
OS: Proxmox VE





CPU: INTEL Xeon E5450 3.0 GHz 12 MB Cache
Cooler: Spire Kepler Rev.2
Mainboard: Gigabyte GA-965P-DS4
RAM: 4 x 2 GB DDR2 Kingmax 1066MHz
GPU: Palit GeForce 8400GS 512MB DDR2
HDD: Hitachi 160 GB (OS) + ( TOSHIBA 3 TB 64 MB DT01ACA300 + Toshiba 3 TB 64 MB HDWD130 (ZFS RAID1)
PSU: Xilence 420W
Case: Generic Midi Tower
OS: NAS4Free v11





Manufacturer: Dell
Model: Optiplex 3020
CPU: INTEL Core i5 4570 3.2GHz 6 MB Cache
RAM: 2 x 8 GB DDR3 1600MHz
GPU: Intel HD4600 Integrated
SSD: KingDian S500 240 GB
HDD: TOSHIBA 3 TB 64 MB HDWD130
Monitor: HP LA2405wg 24" 1920 x 1200
OS: openSUSE Tumbleweed MATE x64



BRAND: HP ProBook 4730s
CPU: Intel Core i7 2760QM 2.4 GHz ( up to 3.5 GHz with TurboBoost)
RAM: 2 x 4 GB DDR3 Samsung 1600 MHz
GPU: Intel HD Graphics 3000 Integrated + AMD Radeon HD 6490M 1 GB
SSD: WD GREEN 240 GB
HDD: WD RED 1 TB
Screen: 17.3" 1920 x 1080
OS: openSUSE Tumbleweed MATE x64





BRAND: HP Notebook 15-ba006nm
CPU: AMD Quad-Core A10-9600P (2.4 GHz, up to 3.3 GHz, 2 MB cache)
RAM: 4 GB DDR4 1866 MHz + 8 GB DDR4 1866 MHz
GPU: AMD Radeon R7 M440 Graphics 4 GB DDR3
HDD: 1 TB 5400 rpm
Screen: 15.6" 1920 x 1080 FullHD
OS: Windows 10 Pro x64






Poštene trgovine:

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7



snake29o3 je offline   Reply With Quote
Staro 24.09.2012., 12:22   #5
Nick7
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2004
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,013
Nije bas 'prefriski' link, ali za pocetak: http://www.mynitor.com/2010/02/07/15...ons-for-linux/
Nick7 je online   Reply With Quote
Staro 24.09.2012., 21:57   #6
drGspot
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2012
Lokacija: hrvatska
Postovi: 1
učenje linuxa

Citiraj:
Autor Goranbm Pregled postova
Vidim da baš ova tema nije osvježavana, ali imao bih jedno pitanje, naime htio bih se malo baciti na Linux i učenje i tak to. e sad... Imam jedno starije računalo na kojem mi je sad win server 2003, pa sam mislio gore piknit neki linux, malo da se vježbam i to. Ako bi mi netko mogao dati neki savjet odakle krenuti, neke dobre linkove za linuxsaše početnike i tutoriale, bio bih zahvalan
Ako se misli krenuti konceptom i filozofijom prethodnog OS-a, onda neki desktop Linux (simplyMepis, Mint, Ubuntu, SolusOS, Mageia,...)...

Za bottomUp pristup: LinuxFromScratch (zapravo knjiga kako izgraditi vlastiti Linux iz source-a), arch, slackware, Gentoo, Debian GNU/Linux,...
...iako zapravo svaki ispod haube ima kompleksnost (koja zna nove odbiti u psihološko-sociološkom dijelu)

Lokalni hackLab, "razmjena vještina", LinuxUserGroup, podružnica HULK-a može bit jako od koristi...dobro je i skužit što ekipa već koristi, pa su savjeti kvalitetniji (znači ne samo technical excellence neke distre):

http://wiki.razmjenavjestina.org

(sub 12-21; u tjednu od 17o, ima dežurni)

Super mjesto za početak...:

http://wiki.open.hr/wiki/Naslovnica

http://www.linuxzasve.com/

writeUp

dGs
drGspot je offline   Reply With Quote
Staro 20.10.2012., 19:11   #7
dajte
Registered User
Moj komp
 
dajte's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2010
Lokacija: zgb
Postovi: 10
Pozdrav linuxsaši

za početak radi se o linux mint 13 dual boot sa win732bit na emachines e725. Neradi mi backlight od monitora u linuxu pa imam privremenu komandu koju pomoću baterije ukucam u terminal nakon logina; "sudo setpci -s 00:02.0 F4.B=0", našao sam i moguće stalno riješenje; "sudo gedit /etc/default/grub

Edit two lines to read as follows:

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor"
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux"

sudo update-grub" koje ne mogu isprobat jer nemam gedit instaliran, a gedit nemam instaliran jer nemam instalirane drajvere za wlan, a drajvere za wlan iako su neki ponuđeni u paketima za skinut, ja ih ne mogu skinut, jer ne mogu osposobit mobilini internet, što me dovodi do korjena problema. Radi se o HUSPA USB Modem Model:MF 195 od T-mobila. Uspio sam da mi prepozna modem ali mi se neće spojit? Kako to biva : 1.piknem usb modem unutra, linux ga očita kao usb stick
2.ejectam ga i on se počne učitavat te ga dobijem kao opciju u network menageru da napravim novu usb mobilnu (gsm) konekciju, postavim sve tipa pin, zemlja....
3. dobijem dvije mobilne konekcije od toga mi je jedna zasivljena i piše T-Mobile HR UMDT a druga je kao moj profil T-Mobile default koji mogu pokrenut međutim ništa se ne događa, kaže mi ni nakon par sekundi "you are now disconnected" kao da sam bio konektiran? Uređaj svijetli zeleno ali ne blica kao da kad ima konekciju.
__________________
Ja sam u formi, okruglo je forma

Zadnje izmijenjeno od: dajte. 20.10.2012. u 19:17.
dajte je offline   Reply With Quote
Staro 22.10.2012., 14:06   #8
rodney
only fool, not a horse
Moj komp
 
rodney's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2008
Lokacija: near zgb
Postovi: 1,272
Zar nemas bas nikakav text editor? nano ili nes...
Ma sigurno imas nesto.
__________________
"I intend to live forever. So far, so good."

job security - example
rodney je offline   Reply With Quote
Staro 27.10.2012., 00:40   #9
karabaja
The Zappa
 
karabaja's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 553
Imam problem s programom ProFTPd FTP Server za Linux Debian.
Naime, deinstalirao sam Postfix Mail Server, a prethodno sam deaktivirao ProFTPd FTP Server kojeg sada nakon deinstalacije Postifixa ne mogu pokrenuti već dobivam sljedeći error:

Failed to start service : Failed to query Postfix config command to get the current value of parameter virtual_alias_maps: sh: /usr/sbin/postconf: No such file or directory

Kakve veze ima Postfix s pokretanjem ProFTPd FTP Servera i kako riješiti problem?

Update 0:57h: Uglavnom, problem je ležao u sinhroznizaciji deinstaliranih komponenti s ionako bugovitim Virtualminom. Dohvatio sam ponovno install.sh i potjerao:
Code:
sh install.sh --uninstall
i sada ProFTPd FTP Server radi najnormalnije. Čak ga nije trebalo ni restartirati.

Zadnje izmijenjeno od: karabaja. 27.10.2012. u 01:57.
karabaja je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2013., 20:25   #10
karabaja
The Zappa
 
karabaja's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 553
Molim pomoć. Imam server (Debian 6) na kojemu je netko iz nepoznatih razloga bio ručno uklonio /etc/init.d/proftpd i /etc/proftpd/ foldere, bez prethodne deinstalacije ProFTPD-a. Naravno, sada ProFTPD server ne radi. Ne može se (re)instalirati niti konfigurirati.

Kako ga sada propisno preko konzole ukloniti te nanovo instalirati?
karabaja je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 05.06.2013., 13:21   #11
cccp
Premium
Moj komp
 
cccp's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2004
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,029
A kakvu grešku javlja kada ga ideš removati?
cccp je offline   Reply With Quote
Staro 08.06.2013., 00:17   #12
karabaja
The Zappa
 
karabaja's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 553
Redom naokon apt-get remove proftpd:

Code:
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
Note, selecting 'proftpd-basic' instead of 'proftpd'
The following packages will be REMOVED:
  proftpd-basic
0 upgraded, 0 newly installed, 1 to remove and 30 not upgraded.
1 not fully installed or removed.
After this operation, 4170 kB disk space will be freed.
Do you want to continue [Y/n]? y
(Reading database ... 56142 files and directories currently installed.)
Removing proftpd-basic ...
invoke-rc.d: unknown initscript, /etc/init.d/proftpd not found.
dpkg: error processing proftpd-basic (--remove):
subprocess installed pre-removal script returned error exit status 100
configured to not write apport reports
                                      Errors were encountered while processing:
proftpd-basic
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Zatim sam probao apt-get update i apt-get upgrade

Nakon toga ponovo denistalaciju:

Code:
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
Note, selecting 'proftpd-basic' instead of 'proftpd'
The following packages will be REMOVED:
  proftpd-basic
0 upgraded, 0 newly installed, 1 to remove and 0 not upgraded.
After this operation, 4170 kB disk space will be freed.
Do you want to continue [Y/n]? y
(Reading database ... 56142 files and directories currently installed.)
Removing proftpd-basic ...
: not found/proftpd: 2:
: not found/proftpd: 7:
: not found/proftpd: 9:
/etc/init.d/proftpd: 19: Syntax error: word unexpected (expecting "in")
invoke-rc.d: initscript proftpd, action "stop" failed.
dpkg: error processing proftpd-basic (--remove):
subprocess installed pre-removal script returned error exit status 2
configured to not write apport reports
                                      insserv: warning: script 'K01proftpd' missing LSB tags and overrides
insserv: warning: script 'proftpd' missing LSB tags and overrides
Cannot start proftpd, please check syntax of your configuration file /etc/proftpd/proftpd.conf
Errors were encountered while processing:
proftpd-basic
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
Niti yum remove proftpd , yum install proftpd nije pomoglo.

Napokon sam se odlučio pronaći obrisane datoteke na webu. Iz trećeg pokušaja pronašao sam adekvatne s kojima se ostatak konfiguracije nije 'svađao'. Nakon toga /etc/init.d/proftpd restart i voila! Radi.

P.S. Naširoko sam opisao čisto ako netko jednom bude googlao isti problem i greške.
karabaja je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2013., 13:20   #13
Mileni
Premium
 
Mileni's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: zg
Postovi: 1,554
Ekipa, moze preporuka neke Linux distre koja bi trebala raditi na prastarom hardweru?
Mislim da je komp na celeron procu, 512mb rama, itd.

Detaljne specifikacije na zalost ne znam. Taj komp bi sluzio iskljucivo za surfanje i Office. Dakle samo koja preporuka da to rijesim po brzom postupku
Mileni je offline   Reply With Quote
Staro 09.08.2013., 14:50   #14
cccp
Premium
Moj komp
 
cccp's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2004
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,029
Xubuntu malo konfiguriran (maknut zeitgeist, bez puno pluginova za panel...) ne koristi više od 150mb rama tako da ti ostaje dosta za browser i neki office program.
cccp je offline   Reply With Quote
Staro 11.08.2013., 02:37   #15
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp
 
m4dm4n's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,843
Crunchbang.
__________________
" Have you tried turning it off and on again ? Are you sure it is plugged in ? "
m4dm4n je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2014., 14:14   #16
Gerkhan11
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2014
Lokacija: Brcko
Postovi: 3
Ovako
Prije svega da naglasim da sam totalni pocetnik.
Pokrenuo sam Ubuntu 12.10 sa USB-a cisto da vidim kako funkcionise,na mom laptopu sa 4GB rama c2d 2.4 procesoru radi skoro pa odlicno,osjetim sjeckanje kad ulazim u display opcije (ne znam zasto?).Instalirao bi ga kad bi uspio rijesit problem sa mutnim slovima i slikom.Jednostavno sluva su mutna i nemaju onu ostrinu kao kod windowsa.Malo sam googlao i procitao da bi trebao omoguciti vlasnicke drivere za graficku karticu.Pronasao sam neko upustvo gdje mi kaze da odem u Software Sources pa u Additional Drivers i tamo strikliram valjda nesto....Uglavnom ja kad odem u Additional Drivers tamo nema nista,jednostavno prazna kartica,slika:http://www1.picturepush.com/photo/a/...%3A23%3A09.png . Mislim cak da on meni i nije instalirao drivere za graficku slika: http://www3.picturepush.com/photo/a/139 ... 8%3A00.png
Moje konacno pitanje: Jel moguce da su mi slika i slova mutni zbog tog? I kako da instaliram drivere i omogucim vlasnicki driver?

Hvala...
Gerkhan11 je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2014., 16:05   #17
Charmander
Ultrapiretik
Moj komp
 
Charmander's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2006
Lokacija: Čakovec
Postovi: 851
tako je i meni bilo tako dugo dok nisam bas instalirao ubuntu. onda je sve nasao i povukao s neta. ali imaj na umu da to nije windows i da mozda neke stvari nece radi kao sto si navikao (recimo problemi s flashom i slicno).
__________________
Moja trgovanja: 1, 2, 3, 4, 5, 6
Charmander je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2014., 16:29   #18
kasko
Premium
Moj komp
 
kasko's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: Ivanić_Grad
Postovi: 1,662
Pokusavam postaviti arch linux u vmware. Radi se o zadnjem archu downloadanom s sluzbene stranice.

Zapel sam na 3.em kliku
Znaci odaberem kod boota prvu opciju i tad mi se otvori "terminal" i prvo kolko sam skuzio moram postavit mrezu da funkcionira.
Inicijaliziram wifi mrezu s naredbom: ip link set wls35u1 up
I tad provjerim i vidim da je podigo wifi (radi se o sticku).
Upisem naredbu za spajanje na svoj SSID i pokrene mi se onaj wizard-ić za spajanje i odaberem svoju mrezu, upisem zaporku i sve ok.
Medutim pingam router i ok je al nema pristup netu odnosno nemogu pingat google.com

Moze pomoc ?
kasko je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2014., 16:44   #19
Guls
Premium
Moj komp
 
Guls's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2004
Lokacija: Sveta Nedelja
Postovi: 2,710
Trebaš li postaviti dns ili gateway?
__________________

Notebook HP Omen 17-an012nm
Intel 7700HQ
8GB DDR4 2133MHz
1TB HDD + 128GB PCIe NVMe M.2 SSD
nVidia GTX 1050Ti 4GB

Periferija
27" BenQ GW2765 1440p
Corsair SP2500 2.1
Coolermaster Masterkeys combo



Intel Compute Stick STK1AW32SC x5-Z8300 1.44GHz + Windows 10 Home
Sony Playstation 4 Slim 500GB
4K Samsung 50" UE50KU6072
Logitech K400 wireless keyboard
Guls je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2014., 18:14   #20
kasko
Premium
Moj komp
 
kasko's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: Ivanić_Grad
Postovi: 1,662
Valjda?
kasko je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2014., 18:44   #21
Guls
Premium
Moj komp
 
Guls's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2004
Lokacija: Sveta Nedelja
Postovi: 2,710
Sorry, krivo sam se izrazio, da li si ispravno podesio dns i gateway? joj baš sam smušen
__________________

Notebook HP Omen 17-an012nm
Intel 7700HQ
8GB DDR4 2133MHz
1TB HDD + 128GB PCIe NVMe M.2 SSD
nVidia GTX 1050Ti 4GB

Periferija
27" BenQ GW2765 1440p
Corsair SP2500 2.1
Coolermaster Masterkeys combo



Intel Compute Stick STK1AW32SC x5-Z8300 1.44GHz + Windows 10 Home
Sony Playstation 4 Slim 500GB
4K Samsung 50" UE50KU6072
Logitech K400 wireless keyboard
Guls je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2014., 19:49   #22
kasko
Premium
Moj komp
 
kasko's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: Ivanić_Grad
Postovi: 1,662
Nisam nista podesavao, odnosno jesam nesto (nisam sad doma) . slobodno napisi proceduru,nece skoditi.
kasko je offline   Reply With Quote
Staro 05.02.2014., 17:07   #23
Gondar
Registered User
 
Datum registracije: May 2011
Lokacija: Croatia
Postovi: 81
Tražim vec 2 sata na googlu kako otvoriti neku datoteku i file u njoj pomoću terminala i već sam na rubu živaca pa ako mi može netko pomoći jer linux je sve samo ne user frendly dokle god treba u googlu tražit da se otvori neka datoteka -.-. Koristim debian i datoteke su mi na desktopu
Gondar je offline   Reply With Quote
Staro 05.02.2014., 17:23   #24
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp
 
Bubba's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2002
Lokacija: M82
Postovi: 5,865
Citiraj:
Autor Gondar Pregled postova
Tražim vec 2 sata na googlu kako otvoriti neku datoteku i file u njoj pomoću terminala i već sam na rubu živaca pa ako mi može netko pomoći jer linux je sve samo ne user frendly dokle god treba u googlu tražit da se otvori neka datoteka -.-. Koristim debian i datoteke su mi na desktopu
a) Tražim vec 2 sata na googlu - evidentna nesposobnost, jer obicno ono sto je relevantno od rezultata nalazi se do 5. stranice Google pretragea ne treba ti 2 sata za 5 stranica
b) kako otvoriti neku datoteku i file u njoj pomoću terminala - prijevod i adaptacija prijeko potrebni. FYI - "datoteka" = "file"
c) i već sam na rubu živaca pa ako mi može netko pomoći jer linux je sve samo ne user frendly dokle god treba u googlu tražit da se otvori neka datoteka - kao i na svakom "terminalu" na svijetu, datoteku "otvaras" tako da upises njeno ime. Nije tu kriv Linux, ali to smo dokucili.
d) Koristim debian i datoteke su mi na desktopu - plasiranje naoko kriticne, no eklatantno nebitne informacije.

A KAKVU datoteku zelis "pokrenuti"? Sto ti ispisuje terminal? Jesi li uopce dosao do terminala? O cemu uopce pricas?
__________________
Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
§ PCI-Z §
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 05.02.2014., 21:26   #25
Gondar
Registered User
 
Datum registracije: May 2011
Lokacija: Croatia
Postovi: 81
Ma odustajem od linuxa i vračam se odličnim windowsima na kojim se ne moraš zajebavat s tim terminalom i tražit na googlu kako otvorit jednu datoteku od 500 kb pa eto i odgovora zašto je windows toliko popularan i zašto ga linux još dugo neće skinut s trona.
Gondar je offline   Reply With Quote
Staro 05.02.2014., 21:33   #26
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 3,734
Za ovo bih ti lupio ban

Nije nitko kriv sto si nesposoban i zivcan. Linux ne mozes nauciti preko noci, ali ako imas volje u jako kratkom roku mozes bar osnove savladat.

Preporuka: kad budes imao vremena instaliraj arch linux uz pomoc arch wikija. Shvatit ces da linux i nije bas tako zayeban te da ima gro dobrih stvari na njemu, da je netko zbilja razmisljao dok ga je slagao za razliku od nekih drugih os-ova

EDIT: u bilo kojem linux terminalu je dovoljno samo ukucati "nano imefilea.ekstenzija" odnosno bez ekstenzije i eto te u text editoru. Ako su potrebna root prava onda pises "sudo imefilea".

Savjet, RTFM
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 05.02.2014., 22:16   #27
cccp
Premium
Moj komp
 
cccp's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2004
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,029
A zašto je važno nešto otvoriti preko terminala? Ne radi ti miš?
cccp je offline   Reply With Quote
Staro 05.02.2014., 23:18   #28
tomek@vz
Premium
 
tomek@vz's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: München
Postovi: 1,967
__________________
Gigabyte MA78GM-S2H / AMD Phenom II X6 1055T / 8GB DDR2 / WD 320GB x2 + Samsung F3 500GB / FSP 350PNF / CentOS 7
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Acer V3-574G || Intel I3 5005U / 8GB DDR3 / GF 940M / Mushkin Sriker 240GB / Fedora 28 Cinnamon
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lenovo T570 || Intel I5 6300U / 8GB DDR4 / IntelHD / Samsung PM961 250GB / Windows 7 Enterprise
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lenovo T540p || Intel I7 4810MQ / 16GB DDR3 / GF 730M / Intel SSD 180GB / Windows 10 Enterprise
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 06.02.2014., 00:49   #29
Gondar
Registered User
 
Datum registracije: May 2011
Lokacija: Croatia
Postovi: 81
Citiraj:
Autor cccp Pregled postova
A zašto je važno nešto otvoriti preko terminala? Ne radi ti miš?
Zato što taj program nemogu otvorit mišem
Gondar je offline   Reply With Quote
Staro 06.02.2014., 00:54   #30
zwer
crnjo
Moj komp
 
zwer's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,808
Grom te j..o da bar kažeš o kojem mističnom 'programu' se radi, vjerojatno bi 50 ljudi pregorila lampica iznad glave od prosvjetljenja.
__________________
Sound powered by B&W/Marantz
zwer je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na