Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 14.09.2010., 22:06   #31
zrile
Registered User
 
Datum registracije: May 2007
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 17
slicno kao i u postu iznad samo drugi proizvodjac

http://www.rdm.com/en/Portaldata/1/R...yer_e_FM45.pdf
zrile je offline   Reply With Quote
Staro 07.10.2010., 11:25   #32
Mina7
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2010
Lokacija: HR
Postovi: 1
Pitanjce, a sta ako je kod krimpanja kvacica okrenuta prema nama tj na gore??


Citiraj:
Autor svebee Pregled postova
Krimpanje kabela je postupak spajanja žice te određenog konektora. Pošto sam imao potrebu krimpati kabel za malu kućnu LAN mrežu odlučio sam usput i napraviti kratak "vodič" gdje, što i kako. Nadam se da će početnike dovoljno uputiti kako kvalitetno (za)krimpati kabel. Vrijeme za izradu je oko 10 minuta, kasnije kada se spraksirate i manje od 5 minuta.



Potreban materijal:

1x UTP CAT5 kabel


panje kabela, krimpanje, krimp klije
1x RJ-45 konektor (ili x2 ukoliko na obje strane treba krimpati) ~1kn/komad



1x pregibnica za RJ-45 ("kapica") ~0,33kn/komad



Potreban alat:

kliješta za krimpanje kabela (preporučam LUX Tools)



kliješta za skidanje izolacije



špicasta kliješta (opcionalno) / "špicange"



sjekača kliješta / "cvikcange"



Kliješta za krimpanje kabela, špicasta kliješta ("špicange"), kliješta za skidanje izolacije, sjekača kliješta ("cvikcange")



1. korak


Odrežite kabel pomoću kliješta (što je ravnije moguće)



2. korak


Navucite kapicu na kabel



3. korak


Pomoću kliješta za skidanje izolacije skinite izolaciju s kabela (potrebno skinuti ~1,5cm max.)



4. korak


Dobit ćete 8 žica koje trebate najprije razdvojiti te postaviti jednu do druge prema standardu (A/B - svejedno je, iako se danas češće koristi B)

Poredak žica:



Crossover (služi kako bi spojili samo dva računala međusobno)



te nakon toga pomoću kliješta za krimpanje kabela (ako imaju tu mogućnost) ili sjekačih kliješta ("cvikcange") odrežite žice pod pravim kutem (nastojte što preciznije, jer ukoliko će biti "ukoso" moguće da kontakti neće dobro prihvatiti)



NAPOMENA: Ovaj dio možete raditi i samo s prstima (namještati, poredati žice, držati ih skupa) međutim sa špicastim kliještima ("špicangama") je to uvelike lakše, jednostavnije i preciznije.




5. korak


Ubacite tako odrezane i poredane žice (kako treba) u konektor na način da pinovi konektora gledaju prema gore.



6. korak


Nakon što ste ubacili žice sve bi trebalo sjesti na svoje mjesto (dvije žice ne mogu ući u jedan "kanal")


7. korak


Ubacite tako gurnute žice te konektor u kliješta za krimpanje do kraja te zatim snažno pritisnite do kraja. Kliješta će pritisnuti pinove koji će probiti izolaciju te će se ostvariti kontakt (može se vidjeti na slici ispod). Također kao "zaštitu" od izvlačenja kabela će pritisnuti jednu malu "kvačicu" na početku konektora koji će pritisnuti kabel kako ne bi ispao ili se istrgnuo iz kontakata.






8. korak


Stavite nazad kapicu i Vaš kabel je spreman za spajanje.


Uživajte Preuzeto sa - http://www.svebee.com/13/krimpanje-kabela.
Mina7 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 07.10.2010., 11:41   #33
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 28,865
Isti qrac - boje žica i brojevi pinova se moraju poklapati. To znači da ti je u koraku 4, pin 1 skroz desno.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 07.10.2010., 15:03   #34
WraGG
Premium
 
WraGG's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Stuttgart
Postovi: 1,296
Citiraj:
Autor Mina7 Pregled postova
Pitanjce, a sta ako je kod krimpanja kvacica okrenuta prema nama tj na gore??
Okreni je prema dole
WraGG je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2010., 22:18   #35
MarkoG
Premium
Moj komp
 
MarkoG's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 173
jedno pitanje...

kupio sam danas utp kabel dužine 25m za maxtv i krimpao sam ga na oba kraja i to jedno 10x i kabel jednostavno neće prenositi signal na maxtv, dok sa kablom od kompjutera bez problema prenosi

EDIT: i di ima za kupit ovaj vrag http://www.rdm.com/en/Portaldata/1/R...yer_e_FM45.pdf

Zadnje izmijenjeno od: MarkoG. 12.10.2010. u 22:36.
MarkoG je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2010., 22:35   #36
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,055
Ili nešto krivo radiš ili si naletio na oštećeni komad kabela. Prvo je jasno opisano u prethodnim postovima, a za drugo imaš sreće tj. zna se ponekad desit. Ako imaš univerzalac, provjeri žice u kabelu.
Pri slaganju / krimpanju žice složi na oba kraja jednako, obrati pažnju na boje, vidi prvu sliku u 4. koraku uvodnog posta.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2010., 22:43   #37
MarkoG
Premium
Moj komp
 
MarkoG's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 173
ma sve sam složio dobro po slikama, pažljivo sam radio da nebi slučajno neku žicu oderao malo... ali ništa... budem sutra uzeo univerzalac pa ću vidit ak je žica shebana...

jel znaš možda di ima za kupit ovaj gore konektor kojeg sam naveo u prijašnjem postu
MarkoG je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2010., 23:07   #38
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,055
Nemam blage gdje toga ima, za 100 Mb mrežu dovoljno je da osposobiš 1-2 i 3-6 par.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2010., 00:07   #39
zgmmax
(-(-(-(--)-)-)-)
Moj komp
 
zgmmax's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2009
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,303
MOzda ti je jedna zicica kraca pa ti ju onaj pin u konektoru ne uhvati. jednom sam ja tak krimplo i sve je bilo OK osim toga
zgmmax je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2010., 00:30   #40
Old Iggy
Premium
 
Old Iggy's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,688
Citiraj:
Autor MarkoG Pregled postova
Mogu ti provjeriti, ali to ti je vjerojatno najskuplja i najbolja mrežna oprema.
__________________
Igor Batinic
Old Iggy je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 13.10.2010., 08:36   #41
de.fang
Premium
Moj komp
 
de.fang's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2009
Lokacija: Sk-Zg
Postovi: 1,096
Provjeri kabel instrumentom, imaš na instrumentu "pištalicu" i provjeri si bn,n i bz,z parice koje se koriste za tx i rx prijenos.
__________________
de.fang je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2010., 13:19   #42
zrile
Registered User
 
Datum registracije: May 2007
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 17
Citiraj:
Autor MarkoG Pregled postova
combis ih prodaje, ali samo u veleprodaji
zrile je offline   Reply With Quote
Staro 15.10.2010., 22:21   #43
MarkoG
Premium
Moj komp
 
MarkoG's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 173
testirao sam univerzalcem ne svjetli uopće lampica ni na jednom kraju... a kabel je čitav ne kužim koji mu je... sutra idem po novi pa ću ga testirat odmah...


EDIT: evo uspio sam morao sam spojit ovak kao na ovoj shemi i sad sve radi http://www.inetnj.com/doc/images/rj45-cable-568a.gif

Zadnje izmijenjeno od: MarkoG. 16.10.2010. u 17:01.
MarkoG je offline   Reply With Quote
Staro 19.10.2010., 10:12   #44
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,055
Iako je MarkoG riješio problem evo pojašnjenje za one koji se nađu u istoj / sličnoj situaciji:
- za funkcioniranje 100 Mb mreže dovoljno je spojit 1-2 i 3-6 par
- za funkcioniranje 1 Gb mreže cijeli kabel mora biti ispravan jer se koriste sve parice
- "Straight-Thru" kabel se može napravit po EIA/TIA 568A ili EIA/TIA 568B standardu
- u oba standarda se za 100 Mb koristi par narančastih i zelenih, treba razlikovati žicu pune boje i ovu sa crtom (ako ih zamjenite stvar ne radi)
- ako je kabel oštećen / s tvorničkom greškom iznimno možete probati upotrebit plavi i/ili smeđi par umjesto oštećenih, spajate samo 1-2 i 3-6 par

U konkretnom MarkoG - ovom slućaju mislim da je nakon x pokušaja ipak "skrimpao" kako treba.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.12.2010., 22:48   #45
Anonymous_01
Premium
Moj komp
 
Anonymous_01's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2007
Lokacija: Slavonski Brod
Postovi: 29
Nakon što zabole prsti nakon slaganja i ravnanja žica, e to je onda znak da se nije fulalo:-) Inače ovo što je napisao Nikky, to je točno tako, iskusio kada su mi majstori smrdali utp ispod gipsanih ploča pa eto sad nažalost imam 100mb mrežu preko tog kabela što mi uopće ne smeta jer je bijedni internet tek 1.5) :-)
Anonymous_01 je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2010., 00:44   #46
Amdejac
PCEkspert Agent
Moj komp
 
Amdejac's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2003
Lokacija: Monitoring Room
Postovi: 5,202
Krimpao sam si Cat 5e za gigabitnu mrežu po EIA/TIA 568A standardu i imam brzinu od 18 do 24 megabajta u sekundi (C/P) na dužini od 20 metara+15 metara preko gigabitnog switcha.
Da li bi bio kakav dobitak sa šesticom. Uglavnom kako još ubrzati protok podataka?
__________________

AMD Phenom II X4 965 Black Edition/Gigabyte GA-MA770-DS3 v1.0/2x2GB Kingmax KLDE88F/Gainward Radeon HD 4670/Maxtor SATA-II 320GB/Bare ATA-100 120GB/D-Link DGE-528T/Chieftec GPS 400AA-101 A/Thermaltake's Sonic Tower+2x120 mm/Cooler Master Centurion/Logitech Wave keyboard/Logitech MX 1100 Cordless Laser Mouse/LG External Super Multi DVD Rewriter GE20NU11

AMD Athlon 64 3200+/ASRock 939Dual-SATA2/Supertalent 2GB PC3200/ATI Radeon HD 3200/Hitachi 80GB+320GB+1TB/Maxtor120GB/Samsung 2TB/D-Link DGE-528T/Potrošnja od 30 do 45 Wata bez uključenog monitora

AMD Phenom X3 8750/ASRock M3A785GMH/128M/3x1GB Apacher DDR2/Integrated ATI Radeon HD 4200/Samsung HGST Deskstar 2TB/Pionner DVR-1120/Realtek RTL 8168D/Trendsonic Opera Media Center/Samsung LE32B530 (PanelS-PVA)

Asus N750JK/ Intel i7 4700HQ 3.4 Ghz/ Intel Haswell H86 Express/ 2x4 Gb DDR3/ Intel HD 4600/ GeForce GTX850M/ SSD 24 Gb/ SSD 120 Gb/ HDD 1TB 7200rpm/ 17,3" LCD (FHD) Backlight Non-Glare 1920x1080/ Quad Bang & Olufsen speaker with External SonicMaster subwoofer/https://www.asus.com/Notebooks/N750JK/

HP nx7300/Intel Core Duo Processor T2250/1x2048 MB DDRII 667MHz/Intel Graphic 950/SSD 60Gb SATA III/DVD-RW/15.4" 1280 x 800

HP nx6325/AMD Sempron 3500+/1024 Mb DDR II (667 Mhz)/ATI Radeon Xpress 1150 (X300)/HDD 60Gb ATA/DVD-RW/15" 1024*768

HP 650/Intel Cor i3-2348M/2 Gb DDR3/Intel HD Graphic 3000/HDD 320Gb SATA/DVD-RW/15.4" 1366x768

Acer Iconia Tab A500/CPU DualCore 1 Ghz Cortex-A9/Chipset Nvidia Tegra 2 T20/GPU ULP GeForce/1 Gb DDR2/Storage 16 Gb+microSD 16Gb/10.1" 800x1200

Samsung Galaxy Tab 2 7.0 P3110/DualCore 1Ghz/1 Gb RAM/Chipset TI OMAP 4430/GPU PowerVR SGX540/Storage 16 Gb+microSD 16Gb/7" 600x1024

5" IPS/MediaTek MT6752 Octa Core 1.70GHz/ GPU Mali T760MP/2 Gb/16 Gb/MicroSD 16 Gb/ Dual SIM/13 mpx/5mpx/Li-Polymer 4000mAh

GPON TP-Link TX-6610, upstream 1.244Gbit/s, downstream 2.488 Gbit/s / Speedport W724V / D-Link GigaExpress DGS-1008D Green Tech. 8 port switch / 2x AP Linksys WRT 54GL v.1.1, Firmware DD-WRT v24-sp2 /


Kuhanje piva kod kuće by Amdejac
KAD SE MRTAV PROBUDIŠ, neznaš da si umro i nije ti teško, TEŠKO JE DRUGIMA, ISTO JE AKO SI GLUP.
Amdejac je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2010., 01:30   #47
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Zagreb - Osijek
Postovi: 15,988
Koju opremu imaš i kako ide preko 100 Mb? Teoretski bi s 1 Gb vezom morao imati 5 puta veću brzinu od 100 Mb, ali to realno bude uglavnom 3-4 puta brže. Sve ovisi o opremi i okolini što dosta utječe na performanse. Reci koji NIC-ovi su u pitanju, koji switch, koliko blizu su naponski i ostali kabeli koji bi mogli bilo kakvim poljem utjecati na UTP kabele i slično.
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 2 GB + 2 x 4 GB G.Skill DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics
SB: Creative X-Fi Xtreme Music
TV Tuner: Leadtek WinFast DTV1800 H
SSD: Samsung 840 Pro 128 GB
HDD: 3 x WD Caviar Green 2 TB + 2 x Samsung SpinPoint F1 1 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 10 Home x64

LCD monitor: LG 27MA73D + LG L1920P Flatron
LCD TV: Philips 26PFL3312
Keyboard: Logitech Wave Cordless
Mice: Logitech MX1100 Cordless Laser
Remote: iMON Inside Black
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
Speakers 1: Creative Labs Inspire T6100
Speakers 2: Aiwa P22 Amplifier + C22 Preamplifier & 2 x Pioneer 80 W @ 8 Ohm
Headphones: Canyon CN-HS2
Printers: Canon Pixma iP4300 + MP240 & HP LaserJet 6L
Scanner: Canon CanoScan 4400F + CanoScan LiDE 60
External storage: Sharkoon SATA QuickPort Pro + 2 x Samsung SpinPoint F1 1 TB + 2 x WD Caviar Green 1 TB + WD Caviar Green 2 TB
AP/Router: Linksys WRT54GL rev. 1.1 with DD-WRT v24-sp2 (08/12/10) vpn

Connected To B.net



HP ENVY x360 - 15-w100nm

CPU: Intel Core i7-6500U @ 2.5 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics 520 + nVIDIA GeForce 930M
SSD: Samsung 850 Evo 1 TB
LCD: 15.6" LG Philips IPS @ 1920 x 1080
Other: Intel Dual Band Wireless-AC 7265, Realtek RTL8168/8111 Gigabit-LAN, Bluetooth 4.0, 2 x USB 3.0 + 1 x USB 2.0, HDMI, SD card reader, accelerometer, compass, gyroscope,...
OS: Windows 10 Home x64

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Hitachi Travelstar 5K1000 1 TB in LC Power LC-25USB3-II

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2010., 11:44   #48
Amdejac
PCEkspert Agent
Moj komp
 
Amdejac's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2003
Lokacija: Monitoring Room
Postovi: 5,202
D-Link DGS-1008D 8-Port 10/100/1000 Desktop Switch
2 x D-Link PCI Card DGE-528T
Na žalost (nije moglo drugačije) kablovi na mjestima idu vrlo blizu strujnih kablova 220v i 12v.
__________________

AMD Phenom II X4 965 Black Edition/Gigabyte GA-MA770-DS3 v1.0/2x2GB Kingmax KLDE88F/Gainward Radeon HD 4670/Maxtor SATA-II 320GB/Bare ATA-100 120GB/D-Link DGE-528T/Chieftec GPS 400AA-101 A/Thermaltake's Sonic Tower+2x120 mm/Cooler Master Centurion/Logitech Wave keyboard/Logitech MX 1100 Cordless Laser Mouse/LG External Super Multi DVD Rewriter GE20NU11

AMD Athlon 64 3200+/ASRock 939Dual-SATA2/Supertalent 2GB PC3200/ATI Radeon HD 3200/Hitachi 80GB+320GB+1TB/Maxtor120GB/Samsung 2TB/D-Link DGE-528T/Potrošnja od 30 do 45 Wata bez uključenog monitora

AMD Phenom X3 8750/ASRock M3A785GMH/128M/3x1GB Apacher DDR2/Integrated ATI Radeon HD 4200/Samsung HGST Deskstar 2TB/Pionner DVR-1120/Realtek RTL 8168D/Trendsonic Opera Media Center/Samsung LE32B530 (PanelS-PVA)

Asus N750JK/ Intel i7 4700HQ 3.4 Ghz/ Intel Haswell H86 Express/ 2x4 Gb DDR3/ Intel HD 4600/ GeForce GTX850M/ SSD 24 Gb/ SSD 120 Gb/ HDD 1TB 7200rpm/ 17,3" LCD (FHD) Backlight Non-Glare 1920x1080/ Quad Bang & Olufsen speaker with External SonicMaster subwoofer/https://www.asus.com/Notebooks/N750JK/

HP nx7300/Intel Core Duo Processor T2250/1x2048 MB DDRII 667MHz/Intel Graphic 950/SSD 60Gb SATA III/DVD-RW/15.4" 1280 x 800

HP nx6325/AMD Sempron 3500+/1024 Mb DDR II (667 Mhz)/ATI Radeon Xpress 1150 (X300)/HDD 60Gb ATA/DVD-RW/15" 1024*768

HP 650/Intel Cor i3-2348M/2 Gb DDR3/Intel HD Graphic 3000/HDD 320Gb SATA/DVD-RW/15.4" 1366x768

Acer Iconia Tab A500/CPU DualCore 1 Ghz Cortex-A9/Chipset Nvidia Tegra 2 T20/GPU ULP GeForce/1 Gb DDR2/Storage 16 Gb+microSD 16Gb/10.1" 800x1200

Samsung Galaxy Tab 2 7.0 P3110/DualCore 1Ghz/1 Gb RAM/Chipset TI OMAP 4430/GPU PowerVR SGX540/Storage 16 Gb+microSD 16Gb/7" 600x1024

5" IPS/MediaTek MT6752 Octa Core 1.70GHz/ GPU Mali T760MP/2 Gb/16 Gb/MicroSD 16 Gb/ Dual SIM/13 mpx/5mpx/Li-Polymer 4000mAh

GPON TP-Link TX-6610, upstream 1.244Gbit/s, downstream 2.488 Gbit/s / Speedport W724V / D-Link GigaExpress DGS-1008D Green Tech. 8 port switch / 2x AP Linksys WRT 54GL v.1.1, Firmware DD-WRT v24-sp2 /


Kuhanje piva kod kuće by Amdejac
KAD SE MRTAV PROBUDIŠ, neznaš da si umro i nije ti teško, TEŠKO JE DRUGIMA, ISTO JE AKO SI GLUP.
Amdejac je offline   Reply With Quote
Staro 03.01.2011., 17:03   #49
hrabar.dabar
Premium
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 38
odličan i detaljan tutorial! hvala
hrabar.dabar je offline   Reply With Quote
Staro 25.01.2011., 22:00   #50
zwer54
Premium
Moj komp
 
zwer54's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: Dublin
Postovi: 1,316
Htio bih dodati za one koji ne znaju, u HR a i cijeloj okolici, tj ovom dijelu europe uvijek se koristi B standard redosljeda zica kod krimpanja RJ45 konektora...

a kaj se tice ovog tutoriala sa slikama...

nisu potrebna ni klješta za gulit kabel nit "špicange" a bome ni "cvikcange"

to sve ima na bilokojim malo boljim klještima za krimpanje, tj ima utor za kabel i nož za skinut izolaciju, a ima i za precvikat do kraja kabel s kojim se u biti cvikaju žice nakon kaj se rasporede tak da budu skroz ravno odrezane...

po meni, najlakše je najobičnijim skalpelom lagano zarezat izolaciju pa prelomiti da se odvoji skroz, rasporedit zice, klještima za krimpanje ravno odrezat zice, stavit konektor i stisnut... i kraj price...

di bi dosao kad bi neki malo veci sustav radio sa 5 raznih klješta i kad bi klještima slagao redosljed žica, pa nebi rack ormar slozio 6 tjedana...
__________________

Zadnje izmijenjeno od: zwer54. 25.01.2011. u 23:04.
zwer54 je offline   Reply With Quote
Staro 25.01.2011., 22:25   #51
zulije
Premium
 
zulije's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: zg
Postovi: 84
ako netko nema specijaliziranog alata (kao ja npr) može probati i bez alata krimpati kabel, teško je i ne uspije iz prve ali stvarno mi se ne isplati za krimpanje jednog kabla kupovat kliješta , znajuć da mi više neće trebat poslije

uglavnom, jednostavni alati... skalpelom ili nožem se obari kabel (oprezno) do potrebne duljine, obojeni kablovi ostaju presvučeni... postave se u konektor po shemi i zatim se malim odvijačem guraju bakreni konektori unutra da bi prerezali izolaciju... treba jako stisnut ali pazit da ne sklizne...

moja mreža trenutno je temeljena na tim krimpovima tako da nesumnjivo funkcionira i ovaj način koji naravno služi da bi se napravilo nekoliko krimpova a ne cijeli ormar naravno
zulije je offline   Reply With Quote
Staro 25.01.2011., 22:34   #52
zwer54
Premium
Moj komp
 
zwer54's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: Dublin
Postovi: 1,316
Citiraj:
Autor zulije Pregled postova
ako netko nema specijaliziranog alata (kao ja npr) može probati i bez alata krimpati kabel, teško je i ne uspije iz prve ali stvarno mi se ne isplati za krimpanje jednog kabla kupovat kliješta , znajuć da mi više neće trebat poslije

uglavnom, jednostavni alati... skalpelom ili nožem se obari kabel (oprezno) do potrebne duljine, obojeni kablovi ostaju presvučeni... postave se u konektor po shemi i zatim se malim odvijačem guraju bakreni konektori unutra da bi prerezali izolaciju... treba jako stisnut ali pazit da ne sklizne...

moja mreža trenutno je temeljena na tim krimpovima tako da nesumnjivo funkcionira i ovaj način koji naravno služi da bi se napravilo nekoliko krimpova a ne cijeli ormar naravno
tako su izgledala moja krimpanja u početku, jest da nije lako, treba strpljenja i srece da proradi i da se sarafciger ne izmakne prilikom pritiskanja tih bakrenih limica u zicu, ali kao što si rekao, da se i funkcionalno je...
__________________
zwer54 je offline   Reply With Quote
Staro 25.01.2011., 22:53   #53
WraGG
Premium
 
WraGG's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Stuttgart
Postovi: 1,296
Citiraj:
Autor zwer54 Pregled postova

ali za vaše kučne potrebe uopće nije bitno koja boja žice ide gdje, bitno da je redosljed isti u oba konektora ako se radi o straight kabelu, a ako se radi o crossover verziji bitno je zamjeniti 1. i 2. zicu sa 3. i 6. (koji redosljed boja odredite skroz je svejedno, bitno da fino sjedne u konektor)

.............................................................................
pa nebi rack ormar slozio 6 tjedana...
Sa duznim postovanjem kolega, vi niste u zivotu slozili komunikacijski ormar ako savjetujete ovo gore.
Da ne pametujem previse, potrazi malo po netu zasto se kabeli krimpaju bas po standardima, i sta se desava ako se zakrimpaju tako "proizvoljno"
NHF
WraGG je offline   Reply With Quote
Staro 25.01.2011., 23:03   #54
zwer54
Premium
Moj komp
 
zwer54's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2005
Lokacija: Dublin
Postovi: 1,316
Citiraj:
Autor WraGG Pregled postova
Sa duznim postovanjem kolega, vi niste u zivotu slozili komunikacijski ormar ako savjetujete ovo gore.
Da ne pametujem previse, potrazi malo po netu zasto se kabeli krimpaju bas po standardima, i sta se desava ako se zakrimpaju tako "proizvoljno"
NHF
ok, priznajem, nije najbolje zakrimpati bez redosljeda, ali prije 10-ak godina, zakrimpao sam 2 kabla upravo na taj nacin i bez klješta i dobio sam ono kaj mi je u tom trenu trebalo i radilo je...

a to sam ionako dodao kao zadnju opciju fušanja... nigdje nisam rekao da se to tak radi...
__________________
zwer54 je offline   Reply With Quote
Staro 25.01.2011., 23:33   #55
Amdejac
PCEkspert Agent
Moj komp
 
Amdejac's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2003
Lokacija: Monitoring Room
Postovi: 5,202
Vjerojatno prilikom spajanja dva kompa, router/modem PC i sličnim domaćim uratcima nestandardni pristup se neće niti primjetiti.
U slaganju gigabitne mreže, ako se ne pridržava standarda najmanje što se može dogoditi je sporiji promet. Ali i ozbiljni problemi pucanja veze u mreži, skupljanja šumova od el. kablova, restartanja spojenih komponenti i sl.
Nisu standardi izmišljeni bez veze i trebalo bi ih se pridržavati.
Kliješta za krimpanje sam platio 8$ i cca 4$ aparatić za provjeru kabla. Mislim da to nije prevelika investicija, a kliješta nisu pokvarljiva roba.
__________________

AMD Phenom II X4 965 Black Edition/Gigabyte GA-MA770-DS3 v1.0/2x2GB Kingmax KLDE88F/Gainward Radeon HD 4670/Maxtor SATA-II 320GB/Bare ATA-100 120GB/D-Link DGE-528T/Chieftec GPS 400AA-101 A/Thermaltake's Sonic Tower+2x120 mm/Cooler Master Centurion/Logitech Wave keyboard/Logitech MX 1100 Cordless Laser Mouse/LG External Super Multi DVD Rewriter GE20NU11

AMD Athlon 64 3200+/ASRock 939Dual-SATA2/Supertalent 2GB PC3200/ATI Radeon HD 3200/Hitachi 80GB+320GB+1TB/Maxtor120GB/Samsung 2TB/D-Link DGE-528T/Potrošnja od 30 do 45 Wata bez uključenog monitora

AMD Phenom X3 8750/ASRock M3A785GMH/128M/3x1GB Apacher DDR2/Integrated ATI Radeon HD 4200/Samsung HGST Deskstar 2TB/Pionner DVR-1120/Realtek RTL 8168D/Trendsonic Opera Media Center/Samsung LE32B530 (PanelS-PVA)

Asus N750JK/ Intel i7 4700HQ 3.4 Ghz/ Intel Haswell H86 Express/ 2x4 Gb DDR3/ Intel HD 4600/ GeForce GTX850M/ SSD 24 Gb/ SSD 120 Gb/ HDD 1TB 7200rpm/ 17,3" LCD (FHD) Backlight Non-Glare 1920x1080/ Quad Bang & Olufsen speaker with External SonicMaster subwoofer/https://www.asus.com/Notebooks/N750JK/

HP nx7300/Intel Core Duo Processor T2250/1x2048 MB DDRII 667MHz/Intel Graphic 950/SSD 60Gb SATA III/DVD-RW/15.4" 1280 x 800

HP nx6325/AMD Sempron 3500+/1024 Mb DDR II (667 Mhz)/ATI Radeon Xpress 1150 (X300)/HDD 60Gb ATA/DVD-RW/15" 1024*768

HP 650/Intel Cor i3-2348M/2 Gb DDR3/Intel HD Graphic 3000/HDD 320Gb SATA/DVD-RW/15.4" 1366x768

Acer Iconia Tab A500/CPU DualCore 1 Ghz Cortex-A9/Chipset Nvidia Tegra 2 T20/GPU ULP GeForce/1 Gb DDR2/Storage 16 Gb+microSD 16Gb/10.1" 800x1200

Samsung Galaxy Tab 2 7.0 P3110/DualCore 1Ghz/1 Gb RAM/Chipset TI OMAP 4430/GPU PowerVR SGX540/Storage 16 Gb+microSD 16Gb/7" 600x1024

5" IPS/MediaTek MT6752 Octa Core 1.70GHz/ GPU Mali T760MP/2 Gb/16 Gb/MicroSD 16 Gb/ Dual SIM/13 mpx/5mpx/Li-Polymer 4000mAh

GPON TP-Link TX-6610, upstream 1.244Gbit/s, downstream 2.488 Gbit/s / Speedport W724V / D-Link GigaExpress DGS-1008D Green Tech. 8 port switch / 2x AP Linksys WRT 54GL v.1.1, Firmware DD-WRT v24-sp2 /


Kuhanje piva kod kuće by Amdejac
KAD SE MRTAV PROBUDIŠ, neznaš da si umro i nije ti teško, TEŠKO JE DRUGIMA, ISTO JE AKO SI GLUP.
Amdejac je offline   Reply With Quote
Staro 25.01.2011., 23:55   #56
zulije
Premium
 
zulije's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2009
Lokacija: zg
Postovi: 84
Citiraj:
Autor AMD Pregled postova
...
Kliješta za krimpanje sam platio 8$ i cca 4$ aparatić za provjeru kabla. Mislim da to nije prevelika investicija, a kliješta nisu pokvarljiva roba.
pa ja se u potpunosti slažem s tobom da su kliješta isplativa ali ako imaš u planu više kablova radit... ovako kad imam za krimpat dva konektora ne isplati se

inače sam još i doštukljao kablove za lan sa telefonskim kablom u nedostatku drugog... kako? dal radi? radi skroz dobro... ne uočavam razliku zapravo

jednostavno onaj dobiveni kabel od t-coma koji dođe uz ruter prerežem na sredini, uzmem telefonskog kabla sa četri žice kojeg sam imao u višku i spojim samo pravilno boje, zalemim čak i izoliram... i to je to ... dobar tek

prava je umjetnost snalaženje sa oskudnim alatima i financijskim sredstvima ali google is your friend i po uputstvima i ja kao uber amater u ovom poslu imam ok rezultate tj. sve radi dosad
zulije je offline   Reply With Quote
Staro 26.01.2011., 00:30   #57
WraGG
Premium
 
WraGG's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Stuttgart
Postovi: 1,296
Pa ja ću se raniti...
WraGG je offline   Reply With Quote
Staro 26.01.2011., 17:47   #58
Amdejac
PCEkspert Agent
Moj komp
 
Amdejac's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2003
Lokacija: Monitoring Room
Postovi: 5,202
Citiraj:
Autor zulije Pregled postova
...
inače sam još i doštukljao kablove za lan sa telefonskim kablom u nedostatku drugog... kako? dal radi? radi skroz dobro... ne uočavam razliku zapravo

jednostavno onaj dobiveni kabel od t-coma koji dođe uz ruter prerežem na sredini, uzmem telefonskog kabla sa četri žice kojeg sam imao u višku i spojim samo pravilno boje, zalemim čak i izoliram... i to je to ... dobar tek

prava je umjetnost snalaženje sa oskudnim alatima i financijskim sredstvima ali google is your friend i po uputstvima i ja kao uber amater u ovom poslu imam ok rezultate tj. sve radi dosad
Nije da ne vjerujem i znam da ti radi, ali to je tebi za po doma. Razliku u brzini nemreš niti vidjeti jer u 100 mbitnoj vezi da ju napraviš sa dva i pol kvadrata zicom za struju nebi imao gubitak.
__________________

AMD Phenom II X4 965 Black Edition/Gigabyte GA-MA770-DS3 v1.0/2x2GB Kingmax KLDE88F/Gainward Radeon HD 4670/Maxtor SATA-II 320GB/Bare ATA-100 120GB/D-Link DGE-528T/Chieftec GPS 400AA-101 A/Thermaltake's Sonic Tower+2x120 mm/Cooler Master Centurion/Logitech Wave keyboard/Logitech MX 1100 Cordless Laser Mouse/LG External Super Multi DVD Rewriter GE20NU11

AMD Athlon 64 3200+/ASRock 939Dual-SATA2/Supertalent 2GB PC3200/ATI Radeon HD 3200/Hitachi 80GB+320GB+1TB/Maxtor120GB/Samsung 2TB/D-Link DGE-528T/Potrošnja od 30 do 45 Wata bez uključenog monitora

AMD Phenom X3 8750/ASRock M3A785GMH/128M/3x1GB Apacher DDR2/Integrated ATI Radeon HD 4200/Samsung HGST Deskstar 2TB/Pionner DVR-1120/Realtek RTL 8168D/Trendsonic Opera Media Center/Samsung LE32B530 (PanelS-PVA)

Asus N750JK/ Intel i7 4700HQ 3.4 Ghz/ Intel Haswell H86 Express/ 2x4 Gb DDR3/ Intel HD 4600/ GeForce GTX850M/ SSD 24 Gb/ SSD 120 Gb/ HDD 1TB 7200rpm/ 17,3" LCD (FHD) Backlight Non-Glare 1920x1080/ Quad Bang & Olufsen speaker with External SonicMaster subwoofer/https://www.asus.com/Notebooks/N750JK/

HP nx7300/Intel Core Duo Processor T2250/1x2048 MB DDRII 667MHz/Intel Graphic 950/SSD 60Gb SATA III/DVD-RW/15.4" 1280 x 800

HP nx6325/AMD Sempron 3500+/1024 Mb DDR II (667 Mhz)/ATI Radeon Xpress 1150 (X300)/HDD 60Gb ATA/DVD-RW/15" 1024*768

HP 650/Intel Cor i3-2348M/2 Gb DDR3/Intel HD Graphic 3000/HDD 320Gb SATA/DVD-RW/15.4" 1366x768

Acer Iconia Tab A500/CPU DualCore 1 Ghz Cortex-A9/Chipset Nvidia Tegra 2 T20/GPU ULP GeForce/1 Gb DDR2/Storage 16 Gb+microSD 16Gb/10.1" 800x1200

Samsung Galaxy Tab 2 7.0 P3110/DualCore 1Ghz/1 Gb RAM/Chipset TI OMAP 4430/GPU PowerVR SGX540/Storage 16 Gb+microSD 16Gb/7" 600x1024

5" IPS/MediaTek MT6752 Octa Core 1.70GHz/ GPU Mali T760MP/2 Gb/16 Gb/MicroSD 16 Gb/ Dual SIM/13 mpx/5mpx/Li-Polymer 4000mAh

GPON TP-Link TX-6610, upstream 1.244Gbit/s, downstream 2.488 Gbit/s / Speedport W724V / D-Link GigaExpress DGS-1008D Green Tech. 8 port switch / 2x AP Linksys WRT 54GL v.1.1, Firmware DD-WRT v24-sp2 /


Kuhanje piva kod kuće by Amdejac
KAD SE MRTAV PROBUDIŠ, neznaš da si umro i nije ti teško, TEŠKO JE DRUGIMA, ISTO JE AKO SI GLUP.
Amdejac je offline   Reply With Quote
Staro 26.01.2011., 17:47   #59
m4dm4n
Does youer dewg byte?
Moj komp
 
m4dm4n's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,843
Apropo 568A i 568B, vidim da je bilo neke rasprave, ima jedan iznimno zanimljiv tekstić oko te priče.
http://www.ablecables.com.au/568avb.htm

Za majčine dušice, prije godinu dana je predstavljen novi 568C standard...
__________________
" Have you tried turning it off and on again ? Are you sure it is plugged in ? "
m4dm4n je offline   Reply With Quote
Staro 14.06.2011., 11:30   #60
metalacos
Premium
Moj komp
 
metalacos's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: Osijek
Postovi: 58
Ovdje sam preko ovih slika i tutoriala naucio krimpat, kupio kvalitetna kljesta za 150kn, preko ebaya narucio cable tester koji testira sve zivo rj11, rj 45 i usb i sad sam siguran kad nesto zakrimpam, poanta posta je da si narucite ili kupite negdje taj cable tester nije skup al bar ste mirni.
metalacos je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na