Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 02.02.2018., 17:18   #691
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,653
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2018., 18:10   #692
sttipe
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: split
Postovi: 32
Proba mi nije urodila plodom.
Znanje mi je premalo, a objašnjenja traže puno veće.
Neznam niti šta neznam.
Padoh na prvoj skali.
Prvi link od tog australca ima neki fajl za skinit i kad ga skinem, neznam niti di ga spremit, s čim ga otvorit, itd, itd.
Nisam uspija skužit klepam li ja tu neki novi iso, ili s time kopam po svom kernelu, postojećem, dosta sam u prošlosti pisa koječega u terminal, jednostavnijih naredbi, za razno. Ovo mi se čini komplicirano skroz.
Te sh naredbe ikad nisam koristija. Samo apt-get, i install..
sttipe je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2018., 14:44   #693
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,653
Za vratiti W10 smetje vidi > http://www.bee-link.com/Beelink-222-1-1.html
Na brzinu sam pogledao pa evo par dijagnoza / savjeta:
- toliko je "napredna" sprava pa treba mijenjati Bios ovisno jeli se želi vrtiti x32 ili x64 os
- ako sam dobro vidio tvoja varijanta ima 4GB rama > pametnije je vrtiti x32, trebaš utvrditi sa kojom verzijom ti je došao x32 Legacy ili x64 UEFI bios - om jer o tome ovisi koji os ćeš digniti (osim ako nećeš mijenjati Bios)
- kako je sprava bazirana na relativno novom Intel Atom X5-Z8350 (Cherry Trail) SoC - u pa su ti falili dravjeri za HDMI audio, wifi and bluetooth,
treba instalirati Linux sa najnovijim kernelom koji ima podržano to najnovije govance.
- probaj dignit neki drugi xbuntu sa šta novijim kernelom, koliko sam vidio trebaš barem 4.11.x ili noviji ili stariji + specific patch


Info:
http://linuxz83.blogspot.hr/
http://linuxiumcomau.blogspot.com/20...trail-and.html
https://techtablets.com/forum/topic/...vices/page/19/
...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.02.2018., 14:13   #694
sttipe
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: split
Postovi: 32
Hvala.
Pokušaj instalacije ubuntu mate 14.04, kojem sam naša izbornik, da se može odabrat arhitektura, i intelova grupa procesora, nije prošla. Ponovio sam pokušaj, i medju koracima odabrao opciju dual boota.
Instalacija nije uspila, i ne uspjevam više ni pokrenit instalaciju.
Piše mi samo neka rečenica nešto kao da mi je minimal bash line aktiviran, i rječ grub.
U biosu sam bio deaktivirao uefi, pa ga opet aktivirao, ništa. Reset biosa, opet ništa.
Sve mi se čini da će baterijica matične opet bit ištekana...
Moj bios je 64 bitni, uefi, legaci nisam nigdi vidija za aktivirati.
Ovaj bt3 pro je drugačiji nego bt3, ili z83, koji imaju isti firmware..
sttipe je offline   Reply With Quote
Staro 05.02.2018., 18:19   #695
sttipe
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: split
Postovi: 32
Postoji li ubuntu mate 18.04, ili ga samo nemogu nać?
Mate ima opcije za intel, a 16.04 mi se neće da instalira.
W10 još nema rom za bt3 pro/z83II, samo za bt3/ z83.
sttipe je offline   Reply With Quote
Staro 05.02.2018., 19:49   #696
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,653
Pošto još nije ta verzija službena trebaš tražiti pod alfa / beta izdanjima.

EDIT: Evo ovdje ima "dnevno izdanje" 'Alpha 1' releases > http://cdimage.ubuntu.com/ubuntu-mat...-live/current/
ako se varam, trebao bi ti odgovarati > http://cdimage.ubuntu.com/ubuntu-mat...ktop-amd64.iso

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 06.02.2018. u 11:49.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 06.02.2018., 13:15   #697
sttipe
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: split
Postovi: 32
Imao sam mate instaliran, bez drivera, pa sam mislija da će s novim kernelom bit zvuka. Sad me bios tare. Pukne instalacija s porukom nešto input/output, i nešto 5
Edit, sad sam ja na mobu, mogu ti napisat točno kad budem doma.
sttipe je offline   Reply With Quote
Staro 07.02.2018., 21:29   #698
sttipe
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: split
Postovi: 32
Neće. Pukne u startu instalacije, neda niti live, da vidim kakav je.
Mate 16.04, digne sa sticka.

Edit; dal bi ovdi radija ikakav sistem instaliran na usb 3.0, da probam to na laptopu napravit?
Iako i to bi tribalo znat napravit, pa u to baš i nisam siguran...

Zadnje izmijenjeno od: sttipe. 09.02.2018. u 08:24.
sttipe je offline   Reply With Quote
Staro 09.02.2018., 08:16   #699
sttipe
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: split
Postovi: 32
Sad neće niti w10, koji sam već bija instalira, pa nije bilo zvuka...
Samo mogu dignit 16.04 live sa usb-a.bionic zapne pri podizanju i live.
W10 pri početku instalacije.

Vadjenje baterije nije pomoglo, jedino ako je reset triba bit još nešto osim vadjenja, primjerice stiskanje ili držanje kojeg botuna. Reseta, ili power-a...
Promjenu s uefi na legacy neznam napravit, u biosu nema opcije za paljenje ili gašenje bilo čega od toga.
Bios je vrlo siromašan, da dirat datum i sat i stranu s boot izbornikom..
sttipe je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2018., 22:41   #700
sttipe
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: split
Postovi: 32
Napravija sam nešto i vratija w10..
C/P boot folder od ubuntu mate linuxa 16.04, onoga kojeg nisam moga instalirat, nego samo dignit sa sticka, pokraj boot foldera u w10 na ssdu od boxa. Zatim sam obrisa folder boot koji je bija u windowsima.
Pa restart, digli se windowsi 10, i uredno nastavili instalaciju.
W10 radi uredno, tribam nabavit drivere za zvuk wi-fi, bt, itd.
Sad ću probat i ubuntu ili fedoru, na dual boot.
sttipe je offline   Reply With Quote
Staro 11.02.2018., 00:02   #701
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,653
Tako je to kod novih i rijetkih igračaka, sretna zabava.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.02.2018., 13:07   #702
sttipe
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: split
Postovi: 32
Valjda će iduće distribucije pokrit i ovaj box, ima boxova s ovim procesorom!!
Recimo wi fi i bluetooth da mi i ne rade, nije greda, ima žice, nije to mob...
Ali zvuk je neoprostiv...
sttipe je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na