Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 25.11.2024., 16:32   #61
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
poslao sam mu link na taj s alija, samo šta to ko da nema garanciju, jer ali.

on hoće u dućanu ili normalnom webshopu uzet radi prave garancije.

nisam baš popratio intel, a 12th gen zapravo niš ne fali, na 13 su počeli problemi tek.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 25.11.2024., 16:51   #62
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Nek kupi od kolege @calypso dell mini pc sa i7.
Cuky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.11.2024., 16:58   #63
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Intel NUC koji mu paše cijenom. Ne znam jel su svi imali 3 godine jamstva ili samo Extreme modeli, ali mogu preporučiti. Mene je vrhunski služio

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 26.11.2024., 07:57   #64
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ja sam si nedavno preko oglasnika nabavio HP Prodesk 600 G6 (Intel 10500T/512/16/W11P upgrade sa W10P). Očistio sam ga iznutra, ubacio još jedan M.2 i SSD te mi sada služi kao file server. Sve skupa me izašao 350 EUR.
Staro 02.12.2024., 12:19   #65
Lourdin
Premium
Moj komp

Lourdin's Avatar

Datum registracije: Jul 2012
Momci, trebao bi zamijeniti jednu veću kantu koja je stajala kraj TVa sa nekim mini PCem.
Služit će kao HTPC, za Kodi, youtube, torrente i takve stvari. Vjerojatno i dogodine djetetu za školu. Nikakve igre ili slično.
Bitna je i što manja potrošnja.
Ono što me zanima, bi li N150 bio dosta za gore navedene radnje? Koliko vidim, mali je potrošač, a čini mi se da bi bez problema mogao gurati sve ovo gore.
Ili ostale izvedenice tih procesora, N95, N97, N100..

EDIT:
Ovako nešto, npr. Beelink EQ14 Intel® Twin Lake N150 (https://www.bee-link.com/products/beelink-eq14-n150)
Ili je ovo bolje? https://store.minisforum.de/products...ale-amd-series (Ryzen 5 3450U)
A tu je i ovaj što je kolega prije naveo, Blackview MP60, https://vi.aliexpress.com/item/1005005739343393.html

Zadnje izmijenjeno od: Lourdin. 02.12.2024. u 12:29.
Lourdin je offline   Reply With Quote
Staro 02.12.2024., 14:44   #66
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Za manje od 200 eura uzmes bilo kakav rabljeni lenovo/hp/dell tiny/mini/micro pc, intel 6/7/8 gen. i to ce ti u idleu vuci 6-10W, pod loadom oko 40-50W. Dijelovi se daju nabaviti na aliji ako recimo krepa vent ili sata ladica sto nije neka sreca ako se dogodi na beelinku i slicnima... Ne znam, za to sto si naveo ne trebas hardverski nista specijalno. Proslo mi je nekoliko tih mini office pc-eva kroz ruke i preporucio bi lenovo m900/910/920 jer ima bolji ventilator. HP g4 600 imam trenutno i to mi vrti puno vise toga nego sto si gore naveo (6 jezgri, 2x nvme, nemastanema), ali mu se vent cuje sa oko 1m u potpunoj tisini (80% ljudi to vjerojatno ne bi culo). Mozda bi naglasak stavio na intel gen 7 pa navise zbog quicksynca i hardverskog dekodiranja h265 formata (zbog kodija). Makar gen. 6 to isto uredno zvace, nije neka drama.

Jedini "problem" je sto ovi navedeni office pc-evi cesto nemaju hdmi port po defaultu. Moze se kupiti port u vidu expansion carda na aliji za 10-15 eura.
Staro 02.12.2024., 15:13   #67
Lourdin
Premium
Moj komp

Lourdin's Avatar

Ma gledao sam i da su dimenzije što manje. A ovo tvoje predloženo mi izgleda znatno veće.
Ovih G4 600 nalazim po njuškalu za ispod 200 eura, no lenovo baš i ne.
Mislio sam da su ovi N chipovi najbolji za omjer potrošnje/iskoristivosti.
Staro 02.12.2024., 17:17   #68
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Iz iskustva sa N97 mogu reći da je sasvim ok za office rad.
Međutim, preporučio bih AMD verziju jer je grafika na tim Intelima prilično loša. 24" FHD monitor i slika mi izgleda mutno. Ne bih vilio blejiti u tu sliku duže vrijeme. Mislim da je AMD Vega ipak kvalitetnija.

Zadnje izmijenjeno od: coconut. 02.12.2024. u 17:30.
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 02.12.2024., 17:37   #69
Lourdin
Premium
Moj komp

Lourdin's Avatar

Nisu li ti AMDi stari nekoliko godina, pa nemaju podršku za AV1 recimo?
Ili sam nešto pobrkao? Previše informacija u kratkom vremenu, pa više ne znam gdje sam što pročitao

EDIT: I nije baš izravno povezano, ali ipak je.. Zna li netko ima li kakav filter na Aliju za pretraživanje samo onih stvari koje se šalju iz EU?

Zadnje izmijenjeno od: Lourdin. 02.12.2024. u 17:54.
Staro 02.12.2024., 19:53   #70
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
Citiraj:
Autor Lourdin Pregled postova
Momci, trebao bi zamijeniti jednu veću kantu koja je stajala kraj TVa sa nekim mini PCem.
Služit će kao HTPC, za Kodi, youtube, torrente i takve stvari. Vjerojatno i dogodine djetetu za školu. Nikakve igre ili slično.
Bitna je i što manja potrošnja.
Ono što me zanima, bi li N150 bio dosta za gore navedene radnje? Koliko vidim, mali je potrošač, a čini mi se da bi bez problema mogao gurati sve ovo gore.
Ili ostale izvedenice tih procesora, N95, N97, N100..

za navedeno neki od "domaćih" mini pc-jeva ti je vjerojatno zgodnije. nije da N100 nije dobar za tu primjenu, but still.

hp mini 600 ili 800 , ili ekvivalent u lenovu/dellu. naravno da je najzgodnije da ima 8. gen intel (zbog novijeg quicksynca) ali i 6th i 7th gen će ti uredno otvarati moderne formate jedino koliko me sjećanje služi neće h265 10bit profil hardverski dekodirat, a 4k mu će možda biti prevelik zalogaj za softverski dekodirat.

uglavnom za cijenu normalnog tv boxa, možeš ubost mini pc. ubaciš unutra ssd za windowse i mehaniku kao storage (imaš do 5TB u 2.5" formatu) i torrentiraj do mile volje.

u idle-u to troši zanemarivo, a teško da ćeš ga ikad dovoljno opteretit da počne cuclat više. shodno tome, nećeš ni ventilator čuti.

i da - velika većina tih pc-jeva dolazi sa 2 DP porta, ponekad sa dodatnim vga ili hdmi. ali na aliex imate za 1usd adapter DP na hdmi, meni uredno to radi , i gura i zvuk kroz to.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 02.12.2024., 20:19   #71
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Gen 7 vec ide sa hevc 10bit dekodiranjem tako da ja osobno gledam od 7 nadalje. Ako ne gledas 10bit sadrzaj, komotno i gen 6.

Gen 8 (maltene isti vrag kao 7) uredno gura i par 4k videa istovremeno, sve oke, ne osjeti se previse taj workload na njemu.

Ne bi se zamarao potrosnjom jer u idleu i Nxxx i klasicni mini pc trose ~10W. Je li 8 ili 12W manje je bitno.
Staro 02.12.2024., 21:24   #72
Lourdin
Premium
Moj komp

Lourdin's Avatar

Hvala na savjetima.
I mogu li samo još zamoliti za primjer 7/8 gen procesora? I na koji točno model da se fokusiram?
Naime, ja još doma imam i5-2500K, pa ono..

Sent from my M2011K2G using Tapatalk
Staro 02.12.2024., 21:38   #73
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

I5 7400T, 7500T (4c/4t)
I3 8100T, 8300T (4c/4t)
I5 8400T, 8500T (6c/6t)

I7 realno nemas potrebe traziti jer kod njih dobivas samo hyperthreading koji ti ne znaci puno, al ako nabavis za tebi ok cijenu, go for it (8700T, 7700T). Makar, bit ce overkill, a mrvu ce se vise grijati kod playbacka.

Gledaj da su T modeli procesora s 35W TDP-om i dobar si. Ne preporucam obicne non-T procesore (65W), griju se vise, a cooleri su dosta ograniceni performansama i aluminijski. Sve sam probao

Ako budes imao nedoumica izmedju Lenovo/HP modela i zasto je nesto skuplje ili jeftinije, pisi.

16GB rama bi bio neki minimum za Win masinu. Ne moras gledati kakav je ram, mislim da ce se po defaultu svaki vrtiti na nativnoj frekvenciji (2133 ili 2400 MHz). Jedino kod I5/I7 8xxx moze ici do 2666 MHz.
Staro 02.12.2024., 23:00   #74
Lourdin
Premium
Moj komp

Lourdin's Avatar

Dakle, pričamo o ovako nečemu..
https://www.njuskalo.hr/pc-racunala/...oglas-45388938

To bi sad bilo bolje od npr. ovako nečega?
https://vi.aliexpress.com/item/1005005829346998.html

Potrošnja slična, a onaj gore i5 puno potentniji? Samo mi još treba prije spomenuti adapter DP na hdmi?
Staro 02.12.2024., 23:12   #75
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Taj i5 je potentniji jedino po potrošnji, po svemu ostalom je slabiji od N100. Moraš znat da je taj 7500T iako sasvim ok stvar za mini pc u stvari starudija sad već stara skoro 8 godina, ne znam zašto bi odabrao to umjesto novog mini pc-a sa fora malim alder lakeom od 6W. Pa pogledaj samo razliku u veličini strujnog adaptera
Mislim neće sad u torrentima i sl. bit ne znam kakva razlika u potrošnji, ali opet ne znam zašto kupovat stare rage kad ne dobijaš ništa, čak nije ni jeftinije.
Plus, ovaj sa N100 je puno manji i puno lakši, ima 300 grama. Ovaj HP ima kilu i 200
Exy je offline   Reply With Quote
Staro 02.12.2024., 23:26   #76
Lourdin
Premium
Moj komp

Lourdin's Avatar

Tako nekako sam u startu razmišljao, ali su me onda kolege ovdje usmjerile na drugu stranu. Ne znam.. došao sam ovdje i tražim savjete na sve strane
Staro 02.12.2024., 23:47   #77
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Objasnile su kolege ranije,
kupit će kineza sa 0 supporta i onda sutra plakati ako nešto crkne

Zavisi o kolikom buđetu pričamo ?

Evo lokalno prvi link na koji sam naletio, 10-th generacija Intela za malo više nofčića > https://www.njuskalo.hr/pc-racunala/...oglas-45091043
https://www.njuskalo.hr/pc-racunala/...oglas-42634981
treba pažljivo gledati detalje i nađe se fina stvarčica.

Ovo oko potrošnje nije bauk, sve platforme tih malaca sa T cpu u zadnjih x godina su vrlo štedljiva i troše ovisno šta se radi, u idle su usporedivi i sa najnovijima a sa druge strane imaju snage ako treba prožvakati nešto zahtjevno.
Ako si malo pogledao testove N95 / N100 kada se koristi za multimediju (4k) stvari nisu idealne, u nekom momentu počne termo throtlanje ako hlađenje nije dobro napravljeno.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 03.12.2024., 00:02   #78
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Ne kužim baš, kakav support ima 8 godina star HP? Ak neš crkne ide i jedno i drugo u smeće Mislim, ovo novo bar u teoriji ima garanciju, ovo nema ništa. Ako je bmax problematičan može se pronjuškat pa nać neki minisforum ili beelink, oni su na malo boljem glasu i imaju i garanciju i support. Nek kolega razmotri sve opcije
Staro 03.12.2024., 08:34   #79
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Ukoliko će ti biti media player, ne trebaš previše razbijati glavu hardverajem - svi će ti biti dobri.
Ukoliko ćeš ga koristiti i za drugu namjenu, svakako bih savjetovao da bude W11 kompatibilan, a to su svi oni koji imaju 8th gen procesora ili novije. Hint: kod Intela ti prva znamenka u broju procesora (kod novijih modela, prve dvije znamenke) označavaju generaciju procesora.
Nedavno sam uzeo baš ovoga iz Nikky-jevog drugog linka. Očistio sam mu cooler od prašine i praktički se ni ne čuje.
Došao je sa M.2 diskom, a ima mjesta za još jedan M.2, još jedan 7mm SSD/HDD i još jedan keks RAM-a (SO-DIMM DDR4). Na njemu je bio W10Pro pa sam ga upgaradeao na W11Pro.
Ima jedan zgodan fičur. Pogledaj slike zadnjice toga sa drugog linka. Onaj VGA port. Taj dio je izmjenjiv i na njegovo mjesto možeš staviti nešto drugo - HDMI, DP, 2xUSB 3.0,.. Nađeš ga za par EUR na ebayu ili Aliji. Zamjena je trivijalna - otvoriš kućište, odšarafiš 2 šarafa stare štampane pločice sa konektorom i zašarafiš novu. Moj je došao sa 2xUSB 3.0 porta na tom mjestu.
Staro 03.12.2024., 09:18   #80
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Par sitnica, prošlo mi je dosta lenovo tiny i hp minija kroz ruke, oba stroja su odlična.
Da ih se naći za ispod 200€, da budemo precizniji, ja sam ih prodao za 150 i niže sa 8500T, 16gb RAM i 256gb SSD. Ne dolaze sa HDMI izlazom, ali to se riješi ili kupovinom zamjenskog modula sa alija, ili još jednostavnije (i jeftinije), sa DP-HDMI adapterom koji provjereno šalje i zvuk.
Ovo za mutnu Intel grafiku prvi put čujem i tu je riječ očito o neispravnom hardveru i/ili driverima.
Što se tiče dijelova, lakše će se naći nešto za HP i Lenovo ako krepaju, dok za ove kineze nećeš sigurno.
8500T je sasvim pristojan procesor za vrtit sve osim igri, tu je slab zbog grafike.
A potrošnja je 10ak W u idleu do max 60ak W pod punim opterećenjem. Stari 4 jezgreni su trošili cca 45W.

Ovi sa alije su zanimljivi ako se misliš igrat pa onda da iskoristiš 680m/780m grafu, ostalo je više manje bespotrebno za media centar, surfanje, YT, torente...
Staro 03.12.2024., 09:54   #81
grizli1
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2008
Drago mi je da je ovakva tema aktualna jer i sam gledam nekakvi tiny ili kineza za neki homelab.
Imao sam prije jednu m-atx konfu koja je služila dok nisam preselio u mali stan pa nije više mjesta bilo za nju. Sad gledam da bi mogao pasti nekakvi mini pc za homelab a transcode mislim da neće biti potreban jer sam uvijek gledao da se to radi na klijentu, znači da bi i nešto starije bilo ok?
grizli1 je online   Reply With Quote
Staro 03.12.2024., 10:26   #82
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Ne kužim baš, kakav support ima 8 godina star HP? Ak neš crkne ide i jedno i drugo u smeće Mislim, ovo novo bar u teoriji ima garanciju, ovo nema ništa. Ako je bmax problematičan može se pronjuškat pa nać neki minisforum ili beelink, oni su na malo boljem glasu i imaju i garanciju i support. Nek kolega razmotri sve opcije
Uredski mini pc mozes kompletno reparirati rezervnim dijelovima s alije, al najbitnije mozes sutra peomjeniti ventilator ili antene od wifija (ako pas potrga recimo). Mozes i maticnu promjeniti ako ti se to bas radi... Just sayin. Kineza u pravilu mozes samo gledati i baciti u smece ako nesto prdne, slazem se. Beelink dolazi iz kine, imas trosak pdv-a. Minisforum je bolja opcija. Svi imaju neku garu nakon koje si opet u banani i milost i nemilost hardverskih bogova

Da ne pricam kako lose implementarcije N100 proca na nekim random brandovima imaju i vecu potrosnju u idleu od jednog uredskog kompa pa i taj benefit u startu padne u vodu. Znaju imati potrosnju 12+ W dok meni osobno ni lenovo ni hp nisu isli iznad 8-9 W.
Staro 03.12.2024., 10:58   #83
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Svatko tko se odluci uzet kineza (kao ja i kolega Calypso npr.) je svjestan da se prakticki kocka jer to njihovo jamstvo cete tesko ostvarit.

Al s druge strane, ako bude sve ok s kompom onda je super.

On je narucivao direktno od GMKteca, a ja sam uzimao preko Alija (ja sam uzimao brend Aoostar).

Po meni, GMKtec je najisplativiji trenutno od tih kineskih masina, konkretno modeli Nucbox M7, M7 PRO, K8 PLUS.

Ti modeli imaju dobro rijeseno hladenje i tihi su (vent na cpu + vent na ram/ssd diskovima) i uz to se vrlo lako kompletni rastavljaju bez gubitka jamstva dok recimo kod mene Aoostar GEM12 sam morao pokidat neku naljepnicu na fronti (cime gubim jamstvo) da bih dosao do cpu-a kako bi mogao zamijeniti termalnu pastu.

Svi gore navedeni mini pc-i imaju po 2 slota za nvme ssd diskove, 2x ethernet port i mozda sto je jos najbolje, a to je da imaju occulink port pa se vrlo lako (uz pomoc eksternog adaptera) moze spojiti i eksterna graficka (citaj bilo koja graficka na trzistu) tako da po potrebi imate mogucnost vrtiti apsolutno sve na tim masinama.

Cak i bez te eksterne graficke imate vrlo jak graficki chipset unutra (ovisno o modelu je od AMD 680M pa do 780/880M) koji su u stanju omoguciti igranje na vrlo solidnom nivou.

Meni je recimo bilo bitno da ta integrirana grafika moze vrtiti Google SketchUp kako treba i mogu rec da sam jako zadovoljan sa 680M chipsetom.

S druge strane, sto se tice brand masina HP/Dell/Lenovo, sve to stoji s nadogradnjom i kvalitetom, ali sve i jedna ta masina pati od istog problema - losa grafika za bilo sto osim klasicnog rada i gledanja videa. Igrice na tom mozete zaboraviti.

Tako da trebate odvagnuti - kineski pc s dobrom grafikom koji nosi svoje rizike oko jamstva i brand pc s losom grafikom, ali puno boljom podrskom. Odluka ostaje do svakog ponaosob tako da tu nema smisla palamuditi oko toga.
Staro 03.12.2024., 11:10   #84
Lourdin
Premium
Moj komp

Lourdin's Avatar

Igrati se na tome sigurno neću jer je plejka odmah pokraj.
Sve što mi treba je media centar, surfanje, mail, YT kad me izbace iz Ukrajine da mogu neki adblocker složiti , torenti.
Želim imati mogućnost upaliti MPC sa svim kodecima uključenim i uživati u dobrim ripovima. Žena želi pogledati neku seriju kad joj dođe (Kodi) i to je manje više to.
Uz to, cilj mi je potrošiti što manje novaca
Staro 03.12.2024., 11:11   #85
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Onda slobodno idi na neki od brand name pc-a ili na dosta jeftiniji kineski N97/N100 pc. Neces fulat s nicim za to sto ti treba.
Staro 03.12.2024., 11:24   #86
Lourdin
Premium
Moj komp

Lourdin's Avatar

Puno hvala svima

Edit:
A ima li taj GMKtec neki eu store ili nešto slično?
Koliko vidim na Aliju, šalju samo iz Kine
Staro 03.12.2024., 11:45   #87
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Odes na njihov sluzbeni web. Mislim da salju iz EU, njemacke mozda.
Staro 03.12.2024., 12:00   #88
Lourdin
Premium
Moj komp

Lourdin's Avatar

Da. Uspio sam pronaći.

Option 2. Priority shipping (VAT pre-paid from our side)
France, Germany, United Kingdom, Italy, Netherlands, Spain, Austria, Hungary, Portugal, Poland, Switzerland, Belgium, Denmark, Luxembourg, Sweden, Croatia, Czech Republic, Finland, Norway, Bulgaria, Lithuania, Ukraine, Romania, Slovakia, Slovenia, Turkey, Cyprus, Latvia, Malta
1-2 Weeks, average 5-8 days;
Greece, 20-45 days

A vidim i da imaju akciju za N150. Mislim da ću na kraju uzeti taj.
Sve je ovo gore dobro objašnjeno, no jednostavnost, manji format i radi out of the box su ipak presudili. Također na kraju ispada i jeftinije.
Hvala svima još jednom.

EDIT: Ako još netko želi naručiti sa GMKTec stranice, možemo se udružiti, jer daju još dodatni popust na 2+ artikla.

Zadnje izmijenjeno od: Lourdin. 03.12.2024. u 12:40.
Staro 03.12.2024., 16:25   #89
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Intel Gen6 dekodira rvacki DVB-T2 stream (HEVC) u hardwareu bez pomoći CPUa.

Probao sam N100 (Bmax) sa 16GB RAMa i 512GB diska. Dekodirao je AV1 4K@60fps na 4K monitoru i na FullHD monitoru sa skaliranjem, glatko i bez trzaja. Intel_gpu_top je pokazivao 60-80% opterecenja video enginea.
Staro 03.12.2024., 23:04   #90
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Citiraj:
Autor Cuky Pregled postova
Po meni, GMKtec je najisplativiji trenutno od tih kineskih masina, konkretno modeli Nucbox M7, M7 PRO, K8 PLUS.
Malo sam gledao što sve nudi taj GMKtec i moram priznati da bi ovaj NucBox G5 sa alder lakeom N97 kupio iako mi uopće ne treba, toliko mi je simpatičan. Kakva zgodna mini stvarčica, ko šalica kave je velik a unutra N97 (koji je začudo u stvari jači od N100), 12GB RAM-a i 256GB SSD, genijalna mala kutijica.
Ove koje si nabrojao su već ozbiljni APU-i unutra.

Citiraj:
Autor Cuky Pregled postova
Cak i bez te eksterne graficke imate vrlo jak graficki chipset unutra (ovisno o modelu je od AMD 680M pa do 780/880M) koji su u stanju omoguciti igranje na vrlo solidnom nivou.

Meni je recimo bilo bitno da ta integrirana grafika moze vrtiti Google SketchUp kako treba i mogu rec da sam jako zadovoljan sa 680M chipsetom.
Imam na laptopu 680M i sasvim ugodno igram BG3 (uz malu pomoć FSR-a 2.2 )
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno