Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kriptovalute
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.01.2024., 16:27   #91
prileee
laser
Moj komp

prileee's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Virujem da si u pravu, jer ti si onda ostvario kapitalni gubitak a ne kapitalnu dobit kada bi trebao platiti.

Bas sam jucer citao clanak na tu temu, vezano za dionice/ETF ali mislim da su pravila ista: https://tonivitali.com/2022/02/investiranje-i-porezi/

Citiraj:
Porez na kapitalnu dobit se primjenjuje pri prodaji bilo koje vrijednosnice (dionica, obveznica, kriptovaluta, zlato itd.) , odnosno njene zamjene za klasičnu (fiat) valutu. Neovisno radilo se o HRK, EUR, USD ili kuvajtskim dinarima.

Ako ste ostvarili kapitalni gubitak, onda niste obvezni platit nikakav porez (logično).
Staro 14.11.2024., 19:55   #92
Roverinho
Registered User

Datum registracije: Mar 2021
Pozdrav svima.
Iskreno,nemam bas previse znanja ni o kriptu ni o oporezivanju istoga.
Pa sam se zato javio ovdje za pomoć.
Koristim Bitcoin Store i u walletu nemam neke velike novce.
A njihov support baš i ne želi konkretno neka pitanja odgovorit nego samo zalijepe linkove o porezu pa ti si čitaj .
A ja još više zbunjen.
Dio koji me najvise zanima,ako u njihovoj aplikaciji prodam jednu kriptovalutu, i za te novce kupim drugu, da li se to oporezuje ?
Obzirom da je bilo u walletu i nije isplata napravljena na moj račun.
Oni su mi samo rekli kako porezna nema uvid u moju aplikaciju.
Roverinho je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.11.2024., 19:57   #93
kopija
DIY DILETANT

kopija's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Dokle god zaradu ne iskeširaš u fiat, miran si.
kopija je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2024., 20:00   #94
Roverinho
Registered User

Hvala na odgovoru. A šta je fiat ? Moje tekući račun ili ?
E da, i koje recimo cifre porezna gleda ?
Znam da je kod nas sami lopovluk i svašta,a da li će gledat i dobit tipa 10-20 eura da se mora oporezivat ili im je to presitno ?
Staro 14.11.2024., 20:02   #95
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Citiraj:
Autor kopija Pregled postova
Dokle god zaradu ne iskeširaš u fiat, miran si.
To nije baš točno. Jeste u praksi, ali nije u teoriji

U teoriji ako pretvoriš bilo koji crypto u fiat (EUR, USD) i bez da keširaš van pare, dužan si platiti porez. Zato i jesu izmišljeni stablecoini (USDT, USDC etc.) da možeš pretvarati kripto u drugi coin i na taj način izbjegnuti plaćanje poreza kod svake kupoprodaje.

Citiraj:
Autor Roverinho Pregled postova
Hvala na odgovoru. A šta je fiat ? Moje tekući račun ili ?
E da, i koje recimo cifre porezna gleda ?
Znam da je kod nas sami lopovluk i svašta,a da li će gledat i dobit tipa 10-20 eura da se mora oporezivat ili im je to presitno ?
Fiat je zamjena kripta za USD, EUR, ili bilo koju drugu tekuću valutu, koja nije kripto (stablecoini USDT, USDC... su kripto).

Isplata je tu nebitna, radio ti nju ili ne, ako je zamjena za fiat, dužan si platiti porez.

Ne gledaju na iznose do 5-10 tis. EUR, ali dužan si platiti porez pa kad počnu gledati da ne bi bilo čuđenja
dakky je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2024., 20:04   #96
Roverinho
Registered User

Citiraj:
Autor dakky Pregled postova
To nije baš točno. Jeste u praksi, ali nije u teoriji

U teoriji ako pretvoriš bilo koji crypto u fiat (EUR, USD) i bez da keširaš van pare, dužan si platiti porez. Zato i jesu izmišljeni stablecoini (USDT, USDC etc.) da možeš pretvarati kripto u drugi coin i na taj način izbjegnuti plaćanje poreza kod svake kupoprodaje.

A kako oni to znaju ako su mi sad rekli ovi da porezna nema uvid u aplikaciju i moj wallet ?
Staro 14.11.2024., 20:05   #97
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Citiraj:
A kako oni to znaju ako su mi sad rekli ovi da porezna nema uvid u aplikaciju i moj wallet ?
Pa to je razlika između prakse i teorije.
Staro 14.11.2024., 20:06   #98
Roverinho
Registered User

Aha. i jos jedno pitanje.
Ako se valuta nadoplati s vremena na vrijeme, ili svaki mjesec po malo...
kako se gleda onih 2 godine ?
Treba proći 2 god od zadnje uplate na tu valutu da se ne plati porez ?
Staro 14.11.2024., 20:10   #99
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

FIFO metoda (first in, first out). Ako hoćeš biti full legalan, treba voditi evidenciju, koliko je kupljeno i kada i onda kod isplate paziti na to. Ako baš hoćeš na cijeli iznos, onda od zadnje uplate, da. Ali recimo kupiš danas 100€ i dobiješ 0.1 BTC (kak da ne) i za točno 2 godine možeš prodati tih 0.1 za 1000€ bez da te itko išta pita.

U praksi i realnosti, neće te nitko ništa pitati i da radiš isplatu na tekući durgi dan nakon slanja, ali eto, uvijek postoji prvi put.

Ista stvar je sa onim "oni nemaju uvid u aplikaciju" - to je u praksi točno, ali u teoriji nije jer imaju pravo zatražiti uvid u tvoje transakcije ako ikad požele i kripto mjenjačnica im to mora dostaviti (bio to Binance ili Bitcoin store, svejedno je, oboje podlježu našim zakonima)
Staro 14.11.2024., 20:10   #100
pogi
aka Mali Mirko
Moj komp

pogi's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
To i mene zanima isto koristim Bitcoin Store.

Znači npr. uložio sam, odnosno uplatio na svoj wallet na Bitcoin storeu za kupnju cripta 100 EUR, i recimo da imam dobit od 150 EUR kad prodam cripto i prebacim to natrag na svoj tekući, da li se to oporezuje?

Pretpostavljam da me za tih 150 EUR neće nitko ni pogledati, ali gdje je granica? 1000, 5000, 10000EUR.....?
Verifikacija poštenog trgovca #1, #2, #3, #4, #5, #6, #7, #8, #9
pogi je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.11.2024., 20:12   #101
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

To vam je kao 0.5 promila u krvi. Jedan policajac će vas pustiti i sa 0.7, drugi će napisati kaznu za 0.51... u prekršaju si čim to radiš, dobro je dok ide, dok nekog ne opale po džepu za primjer drugima.
Staro 14.11.2024., 20:13   #102
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Datum registracije: Jul 2017
Ovako kako je dakky rekao. Nije bitna isplata nego pretvaranje kripta u fiat. Zakon nije samo za kripto nego je u početku bio za dionice, a tamo nema pretvaranja dionice u drugu dionicu, tako da smo u prednosti za crypto.

Što se tiče 2 godine, ja pretpostavljam da će te tražiti dokaz kada si kupio kripto i kada si prodao. Teoretski bi se trebalo gledati fifo metodom, što si prvo kupio to prvo prodaješ (u slučaju da si npr kupovao BTC tri puta). Tj. npr kupio si btc prije 3 godine, prije 2.5 godine i prije 1 godinu, i sve si prodao odjednom. Na prva dva ne bi trebao platiti porez, na treći bi trebao.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2024., 20:14   #103
Roverinho
Registered User

Citiraj:
To vam je kao 0.5 promila u krvi. Jedan policajac će vas pustiti i sa 0.7, drugi će napisati kaznu za 0.51... u prekršaju si čim to radiš, dobro je dok ide, dok nekog ne opale po džepu za primjer drugima.
Hvala ti na objasnjenju.
Ja sam prije jednom povukao na tekuci.
Al nije tu neke dobiti bilo.
Ni 10 eura.
Sumnjam da će me ganjat za tak malo
Staro 14.11.2024., 20:15   #104
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Konkretno osobno pred jedno 2 godine sam izvadio nekih 5000€ i par mjeseci kasnije nekih 7000€ i samo su u PBZ-u pitali "što su ti novci" - rekoh "prodaja kripta" - oni rekli OK i to je bilo to. Nikakva porezna (još) nije zvala.

To što oni ne gledaju te iznose, ne znači da se smije ... kad netko plati par tisuća Eura kazne za "utaju poreza" jer je prodao 15€ onda se više nećemo igrati, a do tad "valjda neće mene" - isto kao kad vozite pijani
Staro 14.11.2024., 20:18   #105
Roverinho
Registered User

Svaka čast na iznosu.
Vidim da ti to kužiš malo bolje
Staro 14.11.2024., 20:23   #106
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Samo da zaključim: ako krenu njuškati, na*ebali ste bilo 15€ ili 15000€. Kazna za utaju poreza je golema. Na vama je oćete se igrati ili ne

Po meni tih 10% poreza plus prirez ovisno o mjestu prebivališta uopće nije puno. Samo kad bi naša vrla država omogućila da se plati taj porez jednostavno, a ne da moram otvarati 147 tisuća transakcija da zbrojim kad je što ušlo, kad se prodalo i kad je izašlo.

Na kraju krajeva upravo zbog te silne papirologije mislim da i ne ganjaju ljude. Jer evo recimo u mom slučaju, 2014. sam kupio nešto Litecoina. 2 godine poslije sam taj LTC pretvorio za BTC, taj BTC je od onda pretvoren u 200 drugih kripta, pa nazad u BTC i nazad u LTC. Ako bi htio dokazati da je točno taj LTC iz 2014 upravo ovaj iznos koji je upravo sad vraćen prodajom BTC, trebao bi doslovno šleper (ili par njih) A4 papira sa svim transakcijama gdje se to vidi (ili PDF na jedno 3 blu-raya).

Evo ti prodaja, evo ti 10% na prodaju, pusti me na miru. E NE MOŽE TO TAKO U HR!!!!
Staro 14.11.2024., 21:02   #107
Roverinho
Registered User

Da,kod nas nazalost papirologija je komplicirana za sve.
Mozda skočim do porezne pitat.
Mislim dobit mi je smijesna dok sam isplatio tih 20 eura
Trebao bih gledat transakcije da točno vidim ali je cca oko 5 eura.
Mislim da ih to pitam tamo da ce mi se smijat dok čuju cifru
Staro 14.11.2024., 21:08   #108
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Radi se o tome da ti nitko ne smije od njih reći da ih zapravo nije briga, već će ti reći da prijaviti porez moraš iako je realnost drugačija.

Drugi problem je što ti neće sve štimati u računici zbog fee-jeva, a ako to prijaviš tek onda im se pali crvena lampica...

Ukratko, okani se ćorava posla. Radi što misliš da je najbolje i šuti o tome
Staro 14.11.2024., 21:46   #109
Roverinho
Registered User

Citiraj:
Konkretno osobno pred jedno 2 godine sam izvadio nekih 5000€ i par mjeseci kasnije nekih 7000€ i samo su u PBZ-u pitali "što su ti novci" - rekoh "prodaja kripta" - oni rekli OK i to je bilo to. Nikakva porezna (još) nije zvala.

Nisam te skroz skuzio za ovaj dio kad si napisao porezna jos nije zvala.
Za taj iznos nisi platio porez ili ?
Staro 14.11.2024., 21:56   #110
dakky
Uptime freak
Moj komp

dakky's Avatar

Nisam platio niš. Istina, bilo je preko 2 godine u "hodlu", da je netko pitao, mogao bi dokazati da je stajalo. Ali nitko ništa nije pitao, a napamet mi nije palo podnositi prijave da je 0 poreza za platiti "zbog stajanja" (iako bi tehnički trebalo).
Staro 14.11.2024., 22:39   #111
Roverinho
Registered User

Gledam baš po netu više o tim obračunima poreza.
Pa da pitam vas stručnije jer sam malo zbunjen.
Na youtube lik prica ako prodas jednu dionicu za profit, a druga ti je gubitak koju si prodao,da se onda gleda ta razlika ?
Ja sam imao vise ta isprobavanja dok nisam skuzio kako sta funkcionira.

I sad npr, ako sam prodao jednu valutu s dobiti od par eura sto mi se dodalo na stanje onog wallet-a, a drugu sam prodao s puno vecim gubitkom..
Kako se onda to gleda ? Da je to gubitak ili ?
ako gledam cifru koju sam povukao na svoj tekuci, i ako to idem prijavljivat ispada mi 1.75€ nakon tih 10% +prirez,što je zaista smiješna cifra i ludo mi djeluje da će nekog ganjat za skoro 2 eura utaje poreza.
A opet, živimo u HR i tak nešto vas ne može iznenadit.
Poslat ću mail poreznoj najbolje pa pitat.
Trebala bi bit možda neka granica ispod koje ne plaćaš porez.
Frend koji je u Irskoj trenutno mi kaže da oni ne placaju ispod 2000€ ništa

e sad, ja sam guglanjem našao ovaj text :

Naplati poreza ne podliježu kapitalni dobici do određene granice. Prema obavijesti Porezne uprave, svi porezni obveznici koji su tijekom 2023. godine ostvarili ukupan neto oporezivi kapitalni dobitak posredstvom financijskih posrednika i o tome dobili potvrdu (obavijest), a pritom je ukupno ostvareni neto kapitalni dobitak u 2023. godini manji od 17,90 eura te bi obveza poreza na dohodak po osnovi kapitalnih dobitaka - primjenom prosječne stope prireza od 12 posto - iznosila ukupno do dva eura nisu dužni podnositi prijavu i plaćati porez.

Zadnje izmijenjeno od: Roverinho. 15.11.2024. u 00:19.
Staro 15.11.2024., 01:28   #112
vacs
Premium
Moj komp

vacs's Avatar

Datum registracije: Oct 2008
fifo metodom...u obrascu popunjavas koliko si uplatio, koliko si isplatio i placas porez na razliku dobiti

Citiraj:
e sad, ja sam guglanjem našao ovaj text :

Naplati poreza ne podliježu kapitalni dobici do određene granice. Prema obavijesti Porezne uprave, svi porezni obveznici koji su tijekom 2023. godine ostvarili ukupan neto oporezivi kapitalni dobitak posredstvom financijskih posrednika i o tome dobili potvrdu (obavijest), a pritom je ukupno ostvareni neto kapitalni dobitak u 2023. godini manji od 17,90 eura te bi obveza poreza na dohodak po osnovi kapitalnih dobitaka - primjenom prosječne stope prireza od 12 posto - iznosila ukupno do dva eura nisu dužni podnositi prijavu i plaćati porez.
eto safe si
vacs je offline   Reply With Quote
Staro 23.11.2024., 09:31   #113
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Staro 25.11.2024., 18:38   #114
Roverinho
Registered User

Evo,došao i odgovor od porezne pa koga zanima.
Izgleda da neke stvari mijenjaju slj mjesec.

U 2024. godini bilo je propisano da ukoliko je ostvareni kapitalni dobitak u 2023.g. bio manji od 17,90 eura te bi obveza poreza na dohodak po osnovi kapitalnih dobitaka iznosila ukupno do 2,00 eura, porezni obveznici nisu bili u obvezi dostaviti Obrazac JOPPD do 29. veljače 2024.g.
Međutim, budući da u prosincu 2024.g. kreću izmjene pojedinih poreznih propisa, molimo da popratite iste, radi eventualnih izmjena propisa koje se odnose na oporezivanje kapitalnih dobitaka.
Također skrećemo pozornost na to da je Porezna uprava do sada svake godine u mjesecu siječnju na službenim internetskim stranicama stavljala obavijest o načinu prijave kapitalnih dobitaka za prethodnu kalendarsku godinu.
Staro 26.11.2024., 16:56   #115
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Jel se plaćanje poreza odnosi i na situacije kad se sredstva nazad ulože u kripto? Recimo ako se trguje uz pomoć Revoluta?

Ja sam preko revoluta prodao negdje u 10. mj neki kikiriki bitcoina i zaradio 50€ i sredstva su došla na revolut račun ali sam onda opet ista uložio u kripto kad je Trump pobjedio. Što bih sad trebao platiti porez na tih 50€?
Staro 26.11.2024., 17:06   #116
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Da. Čim prodaješ u fiat, trebao bi platiti porez. Zato ne prodaješ u EUR ili USD, nego u USDT, USDC, EURC itd. To se smatra kao da si zamijenio dionice Kraša za dionicu Podravke, nisi prodao za novac, nema porezne obveze.
Staro 26.11.2024., 18:14   #117
Orgazmatron
Premium
Moj komp

Orgazmatron's Avatar

Datum registracije: Nov 2007
Citiraj:
Autor Libertus Pregled postova
Da. Čim prodaješ u fiat, trebao bi platiti porez. Zato ne prodaješ u EUR ili USD, nego u USDT, USDC, EURC itd. To se smatra kao da si zamijenio dionice Kraša za dionicu Podravke, nisi prodao za novac, nema porezne obveze.
malo uletavam kao padobranac

Recimo da imamo situaciju:
1.) Stavim na revolut 100e i kupim BTC
2.) BTC poraste na 110e te ga promjenim u neki stable coin
3.) Opet mjenjam stable u BTC te poraste BTC na 150e
4.) Prodam BTC tj sjedne 150e na revolut (recimo da nije proslo 2god od kupnje)
5.) Ispunjavam obrazac za poreznu, 50e je profita i na to placam porez.

Da li je dovoljno dokumentirati 2 transakcije (kupljen BTC za 100e i prodan za 150e) ili je potrebno ovo pretvaranje u stable coin takodjer navesti?
Orgazmatron je online   Reply With Quote
Staro 26.11.2024., 18:56   #118
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Citiraj:

Znači: odem u mjenjačnicu, kupim dolare, prodam ih za godinu dana i pri tome zaradim više od 17.90€…. Ja bi time trebao platiti porez?
Staro 26.11.2024., 19:51   #119
Libertus
Premium
Moj komp

Libertus's Avatar

Citiraj:
Autor Orgazmatron Pregled postova
malo uletavam kao padobranac

Recimo da imamo situaciju:
1.) Stavim na revolut 100e i kupim BTC
2.) BTC poraste na 110e te ga promjenim u neki stable coin
3.) Opet mjenjam stable u BTC te poraste BTC na 150e
4.) Prodam BTC tj sjedne 150e na revolut (recimo da nije proslo 2god od kupnje)
5.) Ispunjavam obrazac za poreznu, 50e je profita i na to placam porez.

Da li je dovoljno dokumentirati 2 transakcije (kupljen BTC za 100e i prodan za 150e) ili je potrebno ovo pretvaranje u stable coin takodjer navesti?
Nemam odgovor. Teoretski bi trebao navesti sve transakcije, ali vjerojatno bi prošlo i ovo što si naveo.

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
Znači: odem u mjenjačnicu, kupim dolare, prodam ih za godinu dana i pri tome zaradim više od 17.90€…. Ja bi time trebao platiti porez?
Ne razumijem pitanje.
Staro 27.11.2024., 09:37   #120
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Citiraj:
ok, wow, hvala! Sad mi je jasnije kako bogati ne gube novac - jer ga pretaču tim po tim vrijedonosnim papirima. Dakle najveći no-no je pretočiti nešto u fizički novac i ako se već mora nešto kupiti u RL, to je najbolje da se odradi sa samom kriptovalutom.
My mind is blown

Citiraj:
Autor medo Pregled postova
mislim da prodaja novca spada pod porez na dobit ALI da se oporezuje tek ako zaradiš više od 1,000.000€
https://www.porezna-uprava.hr/HR_por..._na_dobit.aspx

Zadnje izmijenjeno od: telefunken. 27.11.2024. u 10:14.
telefunken je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno