|
29.09.2023., 10:27 | #181 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2016
|
Evo, ja znam da u NZG tu jedan bivši kolega s faksa je živio i imao je Daikin Althermu je mislim, i generalno nisam čuo niti jednu lošu riječ niti žalbu na to Za druga iskustva nažalost ne znam da bi imao neki reprezentativniji uzorak |
29.09.2023., 10:31 | #182 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2005
|
Citiraj:
|
|
29.09.2023., 16:33 | #184 |
Premium
Datum registracije: Mar 2018
|
Mislim da imaš veliki problem što ni sam ne znaš što bi, a ono što čitaš na internetu je hrpa gluposti i ljudi koji imaju svakakva mišljenja za dizalicu, a nikad je vidjeli nisu. Vidim da razmišljaš o tome što ako se dizalica pokvari. A ne razmišljaš o tome što ako se kotao pokvari? Onda nemaš ništa za grijanje, pogotovo ako gledaš ovaj jedan s dvostrukom kombinacijom Grijanje na drva daleko najsigurnije ( ja osim dizalice topline imam i kamin za drva kao alternativu ), ali nema komocije kao dizalica. + Cijena više nije kao prije par godina. + koliko ćeš vremena izgubiti dok si sve posložiš, svaki dan unosiš u kuću, stalno stavljaš u peć - znam kako je to jer se moji u staroj kući griju na drva.. Ista stvar je i peletima. Za 105 m2 moje kuće predviđali su grijanje na nekih 21-22 stupnja vreću, vreću i pol dnevno. Ispadne kroz 11,12,1 i 2. mjesec ako vreća peleta košta 39kn - 4.680kn ( realno griješ i dio 10 mj. i zna se desiti da ćeš grijati do sredine 3 možda i kraj 3 mjeseca - a ja s dizalicom 12,1,2,3,4 mjesec nisam toliko struje potrošio uz sve aparate koje imam ) - imam 15cm fasade, troslojna stakla - novogradnja završio sam sve početkom ove godine znači rađeno je sve po psu. ( ovo pričam zato što mi je između ostalog peć na pelete bila u projektu, ali sam izmijenio na kraju ). S time da i cijena samih peći više nije kao prije par godina, znatno je sve poskupilo. - Neću ti ni pričati da ako pelete ne kupiš u ljeto ćeš proći 2x skuplje ( prošle godine u 12. mj i ove godine u 1. mj je vreća bila po 100kn ) Ako već i stavljaš peć na pelete, šta će ti solari? To je tek trošak koji je pitanje kada će ti se isplatiti. Po meni nema smisla. Solare si staviš ako imaš pun k struje + recimo dizalicu ili klime koje će trošiti energiju, a ne peć na pelete.. Kada sam gledao prošle godine Cijenu + instalaciju dizalice i peleta, dizalica je bila skuplja za nekih 15.000kn ( s time da sam uzeo unutarnju jedinicu s 190L spremnikom za toplu vodu), al onda kad sam vidio koliko bi struje potrošio s dizalicom, a koliko svega s peletima odustao sam od tih peleta odmah. Moj osobno savjet, sada kada gledam i imam tu dizalicu je da uložiš početno malo više i budeš miran, a ovo šta razmišljaš šta ako se ovo ili ono pokvari onda jeb*ga, nećeš tako kupiti ništa. |
29.09.2023., 18:58 | #185 | |||
jedan i jedini :D
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Stvar je sto imam kaos u glavi od svih tih informacija, al morat cu to profiltrirat i konacno donijet odluku. |
|||
30.09.2023., 00:39 | #186 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ruki upoređuje održavanje i popravak primitivnog sistema na drva s dizalicom topline, pa ja ne vjerujem što čitam...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
30.09.2023., 11:07 | #187 | |
Premium
|
Citiraj:
Ne uspoređujem primitivni sistem na drva nego kotao koji ima drva i pelete u jednom i koji se mora redovito čistiti, jednom godišnje raditi servis,godišnje očistiti dimnjak, 2 puta veća prostorija koja će biti kotlovnica nego sta treba za dizalicu - ako ćemo po pravilima sve i ako se projekt radi iz početka Sent from my iPhone using Tapatalk |
|
30.09.2023., 19:44 | #188 |
EMP moderator
|
To je i dalje primitivan sistem kojeg možeš srediti uz pomoć priručnika, foruma, YouTubea, interneta općenito, ako si imalo sposoban. Ako ložiš suha drva/pelete s dovoljno zraka, dimnjak će biti čist godinama. Kvalitetan kotao dura 20+ godina. Što možeš s dizalicom osim redovno čistiti? Za sve ostalo trebaš kvalificiranog majstora, a cijena dijelova da padneš u nesvijest. To je cijena komocije, ne kažem da dizalica ne valja. I gore se misli na solarne kolektore, ne panele.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
01.10.2023., 17:49 | #189 | |
Registered User
Datum registracije: Mar 2016
|
Citiraj:
Uglavnom, on s tim sustavom nema nikakvih posebnih troškova, sam čisti dimnjak, peć uglavnom čistiš sam ako nisi nesposoban i slično. Mislim da će mu sad biti jedno 6-7 godina otkako to ima i sad dolazi na nulu što se tiče troškova. Kod kotlova s peletima, čak i kad imaš nekakve fancy kontrole sustava, WiFi, to je sve nekakva rudimentarna elektronika, čipovi po nekoliko godina stari, prilično jednostavne ploče, sustavi čitanja temperatura i slično što imaju. S druge strane, samo daljinske kontrole dizalica topline su koštale više tisuća kuna kad sam zadnje nešto to gledao. Dizalica topline, za razliku od kotla koji ima hrpu jednostavnih dijelova koje se lako mijenja, je integrirani stroj sa visokonaprednim komponentama, inverterima, kompresorom, hrpom automatiziranih ventila za plin, napajanjima, matičnim pločama za komunikaciju s korisnikom, itd… Sve je to nešto što nazivno nema neki nužni vijek trajanja i ne bi trebalo krepat, ali zato kad krepa, obično je to veselje za popravak jer je popravak zamjena. I svaki taj pojedinačni dio je bogovski skup. Peć na drva u krajnjem slučaju ako ti rike neka ta elektronika možeš ručno zakurit i spojit pumpu direktno na struju da vrti vodu. |
|
02.10.2023., 00:22 | #190 | |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Citiraj:
05.07.2024., 16:03 | #191 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Pitanje ako netko zna, Kako imamo radijatore po kući stavili bi dizalicu topline ove nove što izlaze sa R290 plinom. Sad vidim da te DT imaju i hladjenje, kako bi to funkcioniralo sa već postojećim radijatorima?
ORIGIN: CR0_VandaL | STEAM: vandalzd | TDU2: VaandaL | R* Social Club: vandal_zd | DayZ: VandaL | battle.net: VandaL #2220 |
05.07.2024., 17:08 | #192 | |
Flajing super šiiiip
Datum registracije: Aug 2006
|
Citiraj:
Morao bi sve mjenjati ako bi htio iskoristiti i hlađenje od DT.
05.07.2024., 17:18 | #194 |
Flajing super šiiiip
Datum registracije: Aug 2006
|
Ne samo radijatore, instalacije isto moraš provlačiti po svim prostorijama gdje misliš hlađenje staviti. I moraš odlučiti da li ćeš da ti svaki radijator ima na sebi i hlađenje, ili misliš staviti one klasične centralne zidne /stropne izlaze (što više manje izgledaju kao unutarnje jedinice klima uređaja). Ispao sam malo iz toka (stavljao sam dizalicu topline 2016.), pa ne znam što je trenutno isplativo od konkretnih marki i uređaja ali ne vjerujem da ćeš imati problema naći up to date info online.
05.07.2024., 17:43 | #195 |
EMP moderator
|
Ima modela koji guraju i radijatore i hlađenje preko dodatne zidne jedinice sličnoj klimi, to su meni nudili prije par godina...
|
05.07.2024., 17:46 | #196 |
Premium
|
Ma više me zanima ta tehnička ivedba nego proizvodjači, a dosta je šturo to online a nemam koga pitaiti. Što onda ne ide na isti vod grijanje i hlađenje nego treba provući još 2 cijevi? A onda mi se više isplati dognuti estrih i položiti podno, jel ide hladjenje na podne cijevi ili samo grije?
ORIGIN: CR0_VandaL | STEAM: vandalzd | TDU2: VaandaL | R* Social Club: vandal_zd | DayZ: VandaL | battle.net: VandaL #2220 |
05.07.2024., 17:56 | #197 |
EMP moderator
|
Imaš vanjsku jedinicu malo veću od vanjske za klimu na koju se veže unutarnja jedinica koja izgleda kao veći bojler i u tvom slučaju ide kod centrale za grijanje. Tu se spaja na postojeću instalaciju radijatora. Od unutarnje jedinice se povuku dvije bakrene cijevi za rashladni medij do ventilokonvektora. Nisam čuo da netko hladi kroz podno, to jedino da imaš gas furnace.
|
05.07.2024., 18:18 | #198 |
Premium
|
Ok, znači radijatori otpadaju, a recimo ovakvi ventilokonvektori dali bi išli na postojeću instalaciju? Gledam video i po ovome ide hladjenje preko podnog, ne puno ali ide
05.07.2024., 18:39 | #200 |
Premium
|
Ma samo grijanje, sad se grijemo/hladimo na klime ali ubije to puhanje klime, pogotovo na grijanju pa gledam kako što bolje iskoristiti ovo što imamo.
05.07.2024., 19:51 | #201 | |
jedan i jedini :D
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
Ne znam koji to vrli projektanti preporucuju, ali bas i nema smisla. Npr. Tlaka sa stropnim je vlaga tokom ljeta. Kad je prevelika razlika temperature kondenzacija na cijevima se stvori u roku keks. I onda smanjuj temperaturu polaza da bi izbjegao vlagu u prostoru, po potrebi jos zatvaraj ventile na cijevima, itd, itd. Pa onda na to jos ne smijes tokom ljeta otvarat prozore jer ces automatski zarosit te jebene cijevi obzirom na veliku rwzliku temperature. Na kraju to ispadne veca tlaka nego komoditet. |
|
05.07.2024., 22:49 | #202 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
|
|
05.07.2024., 22:56 | #203 |
Premium
|
Ma mislio sam da ih nemogu iskoristiti za hlađenje kao takve ne da bi ih maknuo. Znači koliko sam shvatio ako zamjenim po 1 klasicni radijator sa ventilokonvetorom u svakoj prostoji mogao bi dobiti i grijanje i hlađenje preko DT. Nista, ajde malo sam pametniji pa cu se raspitati kod prodavača/montera što i kako dalje. Upravo mi (fzoeu) država vratila 50% od fotonaponske pa gledam kako bi i dogodine isao na natječaj za DT
ORIGIN: CR0_VandaL | STEAM: vandalzd | TDU2: VaandaL | R* Social Club: vandal_zd | DayZ: VandaL | battle.net: VandaL #2220 Zadnje izmijenjeno od: VandaL.pr!. 05.07.2024. u 23:01. |
06.07.2024., 06:42 | #204 | |
Varilnik
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
|
|
06.07.2024., 11:39 | #205 |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
Upravo tako. Imam podno i ventilokonvektore i uopće mi se ne sviđa ta kombinacija. No možda je do mog sustava..ne znam. Znam samo da nisam pretjerano zadovoljan. Što puhanjem, što samim hlađenjem. Što se tiče stropnog grijanja, bio sam u prostoru kad se grijalo i meni je to bilo sasvim dobro. Što se tiče stropnog hlađenja (nisam doživio, već samo čuo iskustva), kažu da radi odlično. Nema nikakvog puhanja, a u prostoru je hladno. Nešto kao u crkvama ili takvim starim građevinama. A kondenzacija ljeti, ne znam.. ne otvaram prozore na 28+ Sent from my M2011K2G using Tapatalk |
06.07.2024., 16:41 | #206 |
Premium
|
OK, onda sve jasno, ostaju stari radijatori + DT za grijanje i klime za hladjenje.
12.07.2024., 00:11 | #207 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Imaš na YT kanalu od Heat Geek-a, oni su probali na radijatore staviti hlađenje. Rezultat je bio - hladan radijator samo na dnu, rošenje i na kraju prvih 10cm od poda hladno, ostalo toplo. Svi su u sobi imali dodatni ventilator koji je raspuhivao zrak i onda je bilo OK. Ventilokonvektor je OK i dobro rješenje, ali kako je već netko rekao - puše kao klima + svalo treba imati odvod kondenzata. Idealno bi bilo podno grijanje i stropno hlađenje. No to košta ohoho novaca. Stavi klimu na DRY/Odvlaživanje i to ti je mod za siromašne (najmanje troši) i najčešće slabije puše.
12.07.2024., 08:53 | #208 |
Premium
|
Imamo hlađenje preko podnog i radi odlično. Nažalost ne palimo baš jer imamo malo dijete a od toga pločice budu prehladne, ali bio sam desetak dana doma sam ( kad je bilo par dana onih vrućina ) i dobro se rashladi. Naravno nije da se može usporediti s klimom, ali odlično odradi posao. Uvijek mi je bilo u kuci oko 24 kako mi je i namješteno. Imam vaillant DT |
03.12.2024., 22:39 | #209 | ||
Propali Amigaš
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
Citiraj:
|
||
05.12.2024., 08:41 | #210 |
Premium
Datum registracije: Apr 2003
|
https://www.youtube.com/@Heatmaster-007/videos neznam dal je ko prije stavio link na ovaj kanal tip objašnjava o dizalicama topline i ostalim načinima grijanja pa možda će nekom koristit |
Uređivanje | |
|
|