Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja i modding > Kućišta i napajanja
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.12.2024., 14:20   #271
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Čajniz proizvođač, e sad, treba vidjeti za tu odr. seriju .... moguće da šta i valjaju ... specs vs cifra ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.12.2024., 19:58   #272
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
a čikitičajna da, ali je dosta zastupljen na našem tržištu. uglavnom nino mi je dao dobru ponudu, tako da ide c-lion sa ekstenzijom. taj set sa 12 baterija je jeftiniji od ostalih brendova dovoljno da mi opravda investiciju. jedino nema ethernet, a nedam 200eura za taj modul.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 02.12.2024., 20:01   #273
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Imaš neki link sa detaljnijim specs ?
Staro 02.12.2024., 20:14   #274
jp_rv
Premium

apsolutno ne, nisam našao ništa.
Staro 02.12.2024., 21:27   #275
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Hm, ne znam šta bih ti rekao, svaka čast kolegi ali nije mala lova "u pitanju"

Obzirom da tražiš nešto kvalitetnije + dodatni battery pack za produženje autonomije + pretpostavljam cca 1.500 VA,
pogledaj Socomec NETYS PR Rack/Tower:
https://www.socomec.co.uk/en-gb/p/netys-pr-racktower
https://www.socomec.co.uk/sites/defa...78601EN_EN.pdf
oni imaju svoj opcionalni dodatni battery pack ...

slična im je i ITYS serija:
https://www.socomec.co.uk/en-gb/p/itys
https://www.socomec.co.uk/sites/defa...YS3XX01_EN.pdf

pa pronjuškaj
Staro 03.12.2024., 20:11   #276
jp_rv
Premium

će vidimo. gledao sam neki eaton ali toliko su me naživcirali prošli tjedan (nisu prepoznavali nove baterije) da sam ih čekićem htio... i to 2 različita eatona. jedan je javljao da je baterija na 0% a drugi me odjebao sa "battery disconected" i morao sam ih power cyclat da dođu sebi. a nije zgodno power cyclat ups na kojemu su serveri.

taj drugi je ko kreten javljao da je battery na 100% iako je baterija bila 2 metra dalje, nije ni alarm upalio da nema baterije. jebeno. eaton. a onda kad sam bateriju vratio - onda ju nije vidio.

apc je tu i dalje majka, mislim da nema drugo. s njima nisam nikad imao problema ikakve vrste.
Staro 03.12.2024., 20:48   #277
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ma bogati, ti bi da radi hot swap baterija

To zapravo rijetki modeli imaju, navode u specs (neovisno o proizvođaču),
vjerojatno samo oini skuplji Online.

Kao kod winsa, podrazumijeva se reboot ili skroz ugašen kada se mijenja baterije.

Druga je sad stvar šta ti voziš server koji mora biti Online,
zamjena u gluho doba noći ?

APC je majka ali su se malo ubezobrazili sa cijenama a i noviji modeli su složeni tako da ti smanje DIY opcije oko baterija.
Staro 03.12.2024., 20:58   #278
jp_rv
Premium

škužaj ako se nije kapilo - govorimo o poslovnom okruženju.

za rack ups se podrazumijeva da podržava hotswap baterija, naravno. tj JA to podrazumijevam i nije mi palo na pamet da ups to NE podržava.

novi serveri imaju redundanciju, stari nemaju, pa sam se trebao malo snać.

apc ima simpatičan uređaj koji ima 2 power inputa i prebacuje između njih ako na nekom ulazu nestane struje. jedino šta to košta oko 2k eura, pa smo malo škrti s njima.
Staro 03.12.2024., 21:39   #279
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Traži UPS sa bypassom i odvojivim backplaneom pa onda vadi cijeli UPS naživo, ako baš hoćeš.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 03.12.2024., 21:50   #280
xlr
49%winner
Moj komp

xlr's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Kad sam mijenjao bateriju na svom SMT750 isao sam bas probati taj hot swap baterije i proslo je automagicno dobro. Od skidanja samo prednje maske, pull tab za bateriju, nije nabubrila pa je bilo ok. Nisam morao micati ili dirati UPS kuciste. Jbga al i kosta...
Staro 03.12.2024., 22:38   #281
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

@p_rv
Kad si rekao da ti treba za server(e) sam pretpostavio da govorimo o poslovnom okruženju.
Zato sam ranije i predlagao one Socomec

Sad jedna izjava koja je u koliziji sa poslovnim okruženjem
A da otvorite taj jedan "simpatičan uređaj koji ima 2 power inputa i prebacuje između ..." ?
Ako nema preciznu kontrolu AC source (mada bi se i to dalo složiti) + cca 3 sklopnika i eto si ga složite za cca 5 puta manju cifru.

Ista / slična stvar kod konkurencije:
https://emea.socomec.com/en/c/automa...-switches-atse
https://emea.socomec.com/en/reference/93544004

Ovo šta govori xlr, APC SMT (ili čuvena stara SUA serija) ipak spada u tu bolju, skuplju klasu gdje radi zamjena baterija na živo,
nebitno jeli u rack ili tower izdanju.
Staro 06.12.2024., 10:08   #282
jp_rv
Premium

kupujemo šta je dostupno na HR tržištu i ne ove kemije nećemo radit. nemam električara u firmi od povjerenja koji bi to mogao složit.

inače montirao sam grdosije, i to je tako ali tako "kinesko".

ups ima slot za baterije, ispred maske, naravno. 6 aku je unutra.

battery pack nema. u smislu - mislim da nije predviđen za zamjenu baterija. osim šta su oni to predvidili da se taj dodatni battery pack spoji odnapred, a ne odiza (nisam pametan šta je bolje zapravo), battery pack ne dolazi sa uputama, zapravo sa ničime.
tako da rezime nedostatka informacija:
1) nema uputa, nikakvih.

2) ne dolazi sa railom za rack. doplata 100 eura za svaki.

3) opcija u "meniju" nema, trebaju ti upute za shvatiti šta je pisac htio reći jer nema izbornik već skraćenice od 3 slova sa vrijednostima.

4) EPO je kurac. to je mali zeleni konektor za emergency shutdown. u svim drugim ups-ovima taj mali konektor stoji uboden u UPS i sve radi. u uputama za ovaj c-lion piše "držite EPO konektor spojen i kada EPO nije u funkciji" - istog trena kad sam uštekao konektor u EPO stvar se ugasila i nije ju bilo moguće upaliti preko power buttona. blješti EPO na displayu i odjeb. tako da sam ga izvadio. dobro da nisam još ništa spojio na ups.

5) izrada prednje maske je šit, za skinuti prednju masku treba odvidati vide i onda slajdati ulijevo, ali je debeli kruti gančo koji se drži. naravno da sam ga slomio -.-

pa sad cijela stvar stoji nahero.

...

ali cijena je bila super. mislim da ću uzet naknadno još jednog kad preselim i drugi rack u ovaj prostor i kad vidim koliko mi je prostora ostalo, malo smo nagurani.

PS, APC 1500 mi drži 3 nas-a (8 diskova) i switch. sa starim baterijama to je trajalo oko 15 minuta. nadam se da će sad trajati bliže 2 sata.

u drugom racku sa 2 x eaton 9130 je 5 servera koji su zadnji put izdržali oko sat vremena. taj dio ne održavam ja pa neznam detalje.

ovdje je sad 24 akumulatora (u mom racku) na 5 servera. još ću malo preraspodjelit load-e i nadam se da će sve bitno odradit barem 2 sata. radovi elektre rijetko kada traju toliko, uglavnom sat vremena, čak i kvarove rješavaju do nekih sat vremena.

Zadnje izmijenjeno od: jp_rv. 06.12.2024. u 10:17.
Staro 08.12.2024., 16:22   #283
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Htio sam još neki dan nastaviti ali St Nicolas je bio zauzet ovih dana

Prvo jedan interesantan detalj a sudeći po web - od Eaton - a,
čini se da je Eaton preuzeo Tripp Lite (ili barem zajedno nastupaju),
na ovim prostorima možda nije ali u USA & Pacific je itekako poznati proizvođač.

Kad smo već kod Eaton - a evo pojašnjenje oznaka tj. serija:
Glavna razlika između 5PX i 9PX serija, 5PX je line-interactive a 9PX je double-conversion online UPS.
X označava extended runtime (po potrebi preko dodatnih battery paketa), Eaton ih zove extended battery module (EBM).

5PX seriju mijenja nova 5PX G2, evo jedan revew:
Eaton 5PX G2 Rackmount UPS Review
https://www.storagereview.com/review...unt-ups-review
https://www.eaton.com/content/dam/ea...td153033en.pdf
Njihov "službeni" video (mada za stariju seriju) Eaton 5PX 1500 - Replacing the batteries > https://www.youtube.com/watch?v=04fP4_513Bk

Zanimljiv detalj, battery pack je 48V (4x 12V), tako im je i u EBM - u.
Zašto je to "važno / interesantno" ?
Zato jer baterija treba dati manje struje za istu snagu, a to automatski znači (barem bi trebalo) lakši / duži vijek baterije(a).
Nezgodan detalj je šta pri zamjeni imaš veći trošak zbog većeg broja komada.

Evo i CyberPower UPS Cross Reference Tool > https://www.cyberpowersystems.com/to...oss-reference/
Naravno malo njihove reklame tj. koji njihov uređaj je al pari drugih proizvođača.

Za tog kineskog lava (c-lion) ćeš nam prenijeti iskustva obzirom da nikakvih informacija nema

Kažeš da nemate električara u firmi od povjerenja, nećete raditi DIY kemije,
uredu, ali valjda možete imati nekog dovoljno educiranog za brigu oko baterija,
makar nekog vanjskog (ugovor o djelu, neka firma).

Sorry, ali šta će ti manual za battery pack ?
Nije valjda zalijepljen / crna kutija ?
Fino ga se rastavi kako ga je tvornica sastavila,
za prvi put napraviš foto dokumentaciju (da se zna kako nešto stoji, interni spojevi i sl.),
vidiš kakve bateriju su unutra (gledaš nazivni napon, gabarit, kapacitet),
po potrebi svaku bateriju se može zasebno testirati, prije nego se proglasi za otpis,
nabaviš nove (ovisno o izvedbi / gabaritu, sad se može nabaviti 9Ah istog gabarita kao 7.x Ah),
obrnuta procedura tj. sastaviš kako je bilo ..... i vozi miško

Za kraj, kakve su temperature tih UPS - ova u rack - u ?
Malo mi je to nabijeno sve skupa.

To be continued
Staro 09.12.2024., 10:03   #284
jp_rv
Premium

za eaton je battery bank EOL pa ću vidit dal je dobavljiv.

ovaj c-lion je upravo tako - black box. zavidan je sve ukrug i iza prednje maske ima samo metalnu plohu u koju su od gore i od dole vide od kučišta. treba doslovno izvuć uređaj iz racka za ga otvorit.

razmišljat ću o tome kad dođe vrijeme.

temperature su normalne, to je sve pod klimatizacijom. ako i nestane struja, pa ugasi klimu, imamo servisere u 3 smjene koji su već istrenirani za takve situacije. a i ja sam 3 minute od firme.
Staro 09.12.2024., 16:34   #285
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Ima netko iskustva s ovako nečim?

APC Back-UPS Connect 12Vdc 36W, lithium-ion, mini network ups to protect internet routers, IP cameras and more.

https://www.apc.com/be/en/product/CP...ras-and-more-/

Izgleda mi zgodno ako nema prostora za cijeli UPS, a treba napojiti samo neki router i sl. uređaj na 12V.
c-shadow je online   Reply With Quote
Staro 09.12.2024., 18:47   #286
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

@jp_rv
Ajde pls. budi malo precizniji, opširniji i detaljniji

Kažeš "za eaton je battery bank EOL",
misliš na baterijski paket u UPS - u ili na dodatnom extended battery module ?

Jeli UPS odrađuje šta trebaš (dok su baterije bile ok) ?

Zanemarimo sad ugrađeni nedostatak da ga možda treba ugasiti upaliti jer ne skuži zamjenu baterija.
Bitno je procijeniti jeli mu elektronika ispravna.

Napiši / slikaj punu oznaku modela da precizno znamo o čemu govorimo.
Zapravo daj model UPS - a i EBM - a.

Pa šta onda da je proizvođač proglasio EoL za neki uređaj (zamijenio ga novom verzijom) ?

I W7/8//10 je EoL pa se i dalje koristi ako znaš(mo) kako

Mislim ono, šta, bacit ćeš uređaj na ledinu a ni to ne smiješ jer treba "zeleno zbrinuti" + izvaliti 2.xxx € za novi ??
A možda ti treba samo 2xx € za zamijeniti baterije.

@c-shadow
Gledao sam tu spravicu informativno,
prva (a možda i jedina) takvog tipa na EU tržištu pod nekim brand name.
Naravno da je zgodno za dosta situacija / primjena, gdje treba DC 12V, relativno malog gabarita jer su unutra aktualne Li-Ion baterije.
Ono šta mi tu kvari dojam je relativno mali kapacitet i šta izlazni napon nije stabiliziran kada "radi na baterije" nego napon opada kako se baterije prazne.

CyberPower ima nešto slično ali većeg gabarita jer je unutra klasična olovna baterija:
https://www.cyberpower.com/global/en...c_ups_with_12v

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 09.12.2024. u 19:29.
Staro 09.12.2024., 20:07   #287
jp_rv
Premium

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
@jp_rv
Ajde pls. budi malo precizniji, opširniji i detaljniji

Kažeš "za eaton je battery bank EOL",
misliš na baterijski paket u UPS - u ili na dodatnom extended battery module ?

Jeli UPS odrađuje šta trebaš (dok su baterije bile ok) ?

Zanemarimo sad ugrađeni nedostatak da ga možda treba ugasiti upaliti jer ne skuži zamjenu baterija.
Bitno je procijeniti jeli mu elektronika ispravna.

Napiši / slikaj punu oznaku modela da precizno znamo o čemu govorimo.
Zapravo daj model UPS - a i EBM - a.

Pa šta onda da je proizvođač proglasio EoL za neki uređaj (zamijenio ga novom verzijom) ?

I W7/8//10 je EoL pa se i dalje koristi ako znaš(mo) kako

Mislim ono, šta, bacit ćeš uređaj na ledinu a ni to ne smiješ jer treba "zeleno zbrinuti" + izvaliti 2.xxx € za novi ??
A možda ti treba samo 2xx € za zamijeniti baterije.

ma dobro, battery bank - odnosim se na taj odvojeni modul. ta serija je EOL , shodno tome lokalni dobavljači naravno nemaju u ponudi. čekam nina ako mi uspije iskopati nešto ako ne ništa. nije da je ups neispravan, sad ima nove baterije. ne želim testirati koliko drži, ali ubacio sam svima 9Ah baterije umjesto 7Ah. jedino, prije se očito kupovao CSB koji je dosta na glasu, a sad sam uzeo neki multipower.

radim preinake u server sali, selim hrpu opreme u "moju" salu, da se riješim ostatka šta je razbacano po firmi i pod raznim ključevima. kad stane (a stalo je dvaput ove godine) onda čekaš pol sata nekog tko ima ključeve. zapravo duže jer je bila subota.
Staro 09.12.2024., 21:28   #288
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

OK, dok čekaš feedback od nina ....
jesi li probao rastaviti postojeći battery bank ?
99.9% da je i u njemu izvjesna količina 12V 7.x Ah baterija i da je postupak zamjene isti kao i u samom UPS - u.
Moguće da treba primijeniti neke trikove da se rastavi

CSB je na glasu ali često sa napumpanom cijenom na lokalnom tržištu.
Od tih 12V, 151x65x9x mm imaš još Yuasa, FIAMM, nekakav Emos, taj Multipower ....
koliko će potrajati zavisi od x faktora.
Staro 12.12.2024., 19:13   #289
jp_rv
Premium

nastavak teme. stigao mi još jedan set c-liona pa ajde da utvrdim gradivo.

DA, battery bank je neotvoriv. skinuo sam prednju masku, ispod koje je metalna ploča zavidana sa 6 vida (izvana od gore i dole - kad je ups u racku baš ću racku odvidat te vide), ali onda opet nisam uspio tu ploču skinut jer ju drže metalne "stopice" koje su zavarene za kučište i doslovno treba cijeli poklopac (sa jedno 18 vida) odvidati da bi se to nekako skinulo. nekako vidim da ću, jednog dana, izgubiti cijeli radni dan za to servisirati.

aaanyway, sad sam miran neko vrijeme.
Staro 12.12.2024., 20:23   #290
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Znači maksimalno su onemogućili / zagorčali otvaranje i zamjenu baterija
Da sad ne tražim(o), navedi koji / čiji je to battery bank da znamo zabilježiti u smislu zaobilaženja, konkurencija to ne radi.
Staro 16.12.2024., 20:47   #291
jp_rv
Premium

sve je c-lion. nemaš neki izbor, mislim da je sprint.

veliki plus - synology ga prepozna kad ga se spoji na usb.
podesio sam da mi šalje mail kad je na bateriji i battery low, ujedno synology ima "ups server" pa ga ostali synology-ji vide u mreži i idu u standby.

idući korak je da napravim to isto ali za serverijadu. trenutno ne mogu ali čim stignu novi serveri ću se poigrat, treba mi samo da mi hibernira virtualke. trenutno je sve baremetal pa nemam centralni management.
Staro 16.12.2024., 21:46   #292
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Sorry, ali ništa specijalno za uređaj te kategorije (da je detektiran od strane NAS - a, servera).
Ono šta je tu "problem" je izmišljena c-lion marka, nemaš ama baš nikakvih informacija / iskustava / detaljne dokumentacije ......
Naravno da je cijena "namještena" kako bi ti bio povoljniji u odnosu na brand name komkurenciju.

Ovo za slanje i primanje komandi,
jednako kako ti sada ostali synology-ji vide (nazovimo ga tako) glavni synology sa tim ups serverom,
tako mogu i hw serveri da odu u hibernaciju / sleep kada su baterije pri kraju ....
treba izračunati / testirati koliko vremena treba svima da odrade (hibernaciju / sleep).
Buđenje možda možeš riješiti kao kod synology (Bios - Allways On), pa će se probuditi čim dobiju napajanje.
Staro 16.12.2024., 22:46   #293
jp_rv
Premium

uzmeš u obzir da uglavnom ups-ovi po server salama nisu spojeni na ništa za nikakvu automatiku, imaju ethernet radi slanja mailova i to je to. nije im niti uloga da nešto ugase, jer se podrazumijeva da imaš agregat, već samo da jave da nema struje. i tako je bilo svugdje do sada di sam radio, osim ovdje, jer nemamo fizički mjesta za agregat.

ne mogu to trenutno izvesti, jer je sve baremetal. stiže ubrzo mašinerija sa hypervizorom koji će valjda kužit ups.
Staro 16.12.2024., 23:21   #294
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Jasno da sad nema smisla slagati kad će ubrzo nova mašinerija ....
ali zašto bi na baremetal to bio problem ??
Jedino ako nemaš ovlasti / root ili drugi odgovarajući pristup na os razini
Staro 17.12.2024., 22:15   #295
jp_rv
Premium

nečemu imam pristup, nečemu ne. ovo čemu imam je manjebitno i to se može i ugasit, dok erp sustav i pripadajući das su zatvoreni. to je modus operandi svih većih softverskih kuća, server je tvoj ali je u praksi njihov, ti ga možeš samo gledat.

po novome, hypervizor je moj, virtualke su njhove. dakle mogu napravit nešto osim ga gledat kako blicaju lampice na diskovima.

:P
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno