|
18.11.2024., 15:30 | #212 |
Premium
Datum registracije: Jul 2015
|
I meni je najbolje čitati na plaži, osvjetljenje je tada beskorisno. Ne kužim osvjetljenje u tom slučaju, pa sve se vidi. Da nisi slučajno pobrkao e-ink i čitanje na tabletu. |
18.11.2024., 15:34 | #213 |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
Imam Kindle PW. Čitam po mraku u spavaćoj sobi dok žena spava. Odlična stvar. Stavim na skoro najmanje osvjetljenje, žuto obavezno, i uživam. Ne znam zašto nebi bio po mraku... Sent from my M2011K2G using Tapatalk |
18.11.2024., 16:05 | #214 |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Bijela slova na crnoj pozadini, jeli moguće? Nemam e-ink, al tu shemu koristim na tabletu po noći. |
18.11.2024., 16:16 | #215 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2015
|
Citiraj:
I relativno je ok sa žutim svjetlom, ali koliko se god vi čudili ne čitam ga u mraku. Nije to baš dobro za oči makar bio e-ink. Uvijek uz neku lampu. A full brightness i bijelo svijetlo puno više pomaže po sunčanom danu. Sent from my motorola edge 40 using Tapatalk |
|
18.11.2024., 23:09 | #216 |
Kostolomac
Datum registracije: Jun 2006
|
|
19.11.2024., 03:05 | #217 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
...konkretnije Kobo Libre Znam da nepotrebno okolo seciram žebe i da bi mi bio dobar bilo kakav e-reader za 100 eura al jebga, tužite me ne ženi. Odlučio sam pročitat prvo sve fizičke knjige koje sam s vremenom skupio a nisam pročitao pa tek onda kupit e-reader. From Tapatalk with love |
|
19.11.2024., 04:16 | #218 |
Pink Floyd fan
Datum registracije: Nov 2001
|
Meni je za oko zapeo TCL NXTPAPER. Kao najbolje od oba svijeta. Jedino sto ga jos nema za kupit, tj. ima Verizon al' uz pretplatu. Ne treba mi cellular netowrk na tabletu a jos manje pretplata za isti. https://www.tcl.com/us/en/products/m...r-11-dark-grey
19.11.2024., 11:36 | #219 | |
Premium
|
Citiraj:
Žena mi ima Kobo, i meni ti to sve izgleda isto. E-ink je super za čitanje i ako ti je primarno čitanje samo je bitno da je e-ink. Kao što je gore rečeno, nove generacije nemaju fizičke tipke, listaš dodirom na touchscreen. Ali to meni paše, čak sam prije ležeći na plaži na boku znao nehotično pritisnuti gumb za listanje, pa vraćaj stranicu.. Ovo mi je bolje. Postoji Calibre app i to mi je na instalirano na laptopu, pa iako kindle ima puno manje knjiga koje su u formatu nativno podržanom od kindlea, sa Calibreom sve pretvaraš u kindle format i to ti nije nikakvo ograničenje. Jedino nisam probao, ali naše knjižnice podržavaju elektronske knjige i epub format. To nije kindlov format, ali je za kobo. Može li se preko njega posuđivati e-knjige i kako to radi ne znam. To ti mora objasniti netko bolje upućen u to, ali mi izgleda kao jako zgodna opcija, učlaniti se u neku knjižnicu i čitati posuđene e-knjige. |
|
19.11.2024., 13:35 | #221 |
Premium
|
Dobro pitanje... Knjižnice i posuđivanje e-knjiga. Provjerit cu kod sebe u Bj al ne očekujem puno. Prije bi reko da ima neka online knjižara di se "posuđuje" pa ti pošalju na račun/mail. Edit: https://www.kgz.hr/hr/informacije/up...e-knjiga/53172 From Tapatalk with love |
19.11.2024., 13:47 | #222 |
Premium
Datum registracije: Nov 2010
|
Novije generacije kindlea podržavaju epub, na starijima konvertiraš i vozi. Ovo da se pozadinsko osvjetljenje koristi po danu, a ne po mraku je ono wtf. Sunčano ili ne, po danu ti ne treba apsolutno nikakvo pozadinsko osvjetljenje što i je poanta e-inka. Po mraku je stvar preferencije. Ja bez problema čitam sa pozadinskim osvjetljenjem u mraku bez vanjskog svjetla. Vezano za knjižnice... Kakav je izbor knjiga na hrvatskom ako je netko koristio? Gledam za staru uzeti neki e-ink koji bi podržavao te aplikacije, ali đabe ako nema knjiga na hrvatskom. |
19.11.2024., 14:00 | #223 |
Premium
|
Koliko sam ja skužio pozadinsko osvjetljenje treba za čitanje e-inka u mraku, u osvjetljenom prostoru je nepotrebno jer je isto ko da čitaš papir. Navodno nije neka sreća sa e-knjigama na hrvatskom, možda novija i razvikanija izdanja. Ja imam neke na hrvatskom ali su u PDF formatu. From Tapatalk with love |
19.11.2024., 15:06 | #225 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Ima 10+ godina kako sam pokušao nagovoriti direktora jedne domaće izdavačke kuće da krenemo digitalizirati njegova izdanja, od udžbenika do kuharica. Rekao mi je da sam lud Nema interesa za time uopće u HR
19.11.2024., 15:42 | #226 |
Premium
|
Pa za takav tip literature sam siguran da nema interesa. Teško da će netko ići čitati kuharicu na e-readeru. S druge strane vjerujem da bi za nekakvu beletristiku bilo interesa, naročito za stariju gardu koje ne barata vješto engleskim. |
19.11.2024., 17:59 | #227 |
Premium
|
Baš bi bilo dobro da netko opiše svoja iskustva sa knjižnicom i posuđivanjem e-knjiga. Mene to zanima, jer bi htio čitati na hrvatskom. Ono malo knjiga što sam našao na hrvatskom sam već pročitao tako da trenutno čitam na engleskom. Može proć, ali hrvatski mi je draži. Postoje besplatne elektronske knjige, i tu skineš knjigu i prebaciš je na čitač bez problema. Ali tu je jako ograničena dostupna građa. Volio bi da možeš čitati noviju beletristiku na hrvatskom, pa makar i par godina staru. Na ovoj poveznici koju je @conan stavio postoje navedena dva e-book čitača. Moram li baš imati jedan od ta dva za naše knjižnice ili? U opcijama koje sam gledao knjige koje se posuđuju su u epub ili html formatu. Kindle koji ja imam ima ugrađeni web preglednik, mogu li je onda posuditi html format ili? |
19.11.2024., 18:04 | #228 |
The mighty pirate
|
Napisao sam digitalizirati, ne nužno pobacati sve u epub. Ima servisa preko kojih se mogu rentati i kupovati mjesečna izdanja časopisa i sl. Nema granica. Od beletristike u ePubu, do kuharice u digitalnoj kolor verziji s dodanim video sadržajem koje možeš listati na tabletu. Mogućnosti su stvarno beskonačne
19.11.2024., 18:48 | #230 |
Premium
|
@Ivan Jasno, ono što htjedoh reći je da bi sigurno bilo interesa za određen tip literature kao što je beletristika, odnosno literatura koja se posuđuje u knjižnicama i to prvenstveno u formatu za e-readere. @acmevagabundo Moraš imati e-čitač na koji možeš instalirati naveden aplikacije @Mik Imam stariju generaciju Kindle-a pa nemam tih problema, ali mislim da kod ovih novijih generacija, ako uzmeš jeftiniju verziju onda te lešinari spamaju sa reklamama. Ako hoćeš bez reklama moraš dati više para. |
19.11.2024., 19:03 | #232 |
The mighty pirate
|
Oduvijek je bilo tako. Imao si reklamu na ekranu dok je bio na standby. Skuplje verzija nije imala ništa. Tijekom čitanja nikad nije iskakalo ništa. Ne znam jel ikome smetalo jer je izgledalo kao screensaver.
08.12.2024., 17:18 | #233 |
Mirko, a ne Harry
Datum registracije: Nov 2009
|
Imaju li sad Kindle-i kakve zaštite od prebacivanja ebooksa skinutih s interneta na internu memoriju? Imam neki stariji i nikakvih problema nema s time, ali ne znam kako je s novijima.
08.12.2024., 17:30 | #234 |
Premium
|
Prebaciš bez problema. Ali, više je korisnika prijavilo da im je kod ažuriranja pobrisalo knjige. Ako možeš bez mreže i ažuriranja nebi trebalo bit problema. |
08.12.2024., 18:07 | #235 |
Registered User
Datum registracije: Aug 2014
|
Ja sam svoj PW spojio dva puta ove godine na wifi radi updatea i oba puta mi je izbrisalo sve knjige sa njega. Ali prebacivanje knjiga ručno ili ako koristiš Calibre funkcionira bez problema. Ako nisi spojen na net nemaš brige. |
08.12.2024., 19:12 | #238 |
49%winner
|
Moj je spojen na net valjda 10 puta u ovih 6 godina. Net nije obavezan za rad ako sve radis preko Calibrea. Mozes update napraviti i rucno bez neta.
|
|