Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking > Memorije
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 13.11.2020., 18:18   #1
Le0n
Groarrr
Moj komp
 
Le0n's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Pula
Postovi: 315
Ryzen 5xxx i memorija

Vidim da je arhitektura nešto drugačija od prijašnjih i da ima benefita od nekih stvari koje prije nisu bile bitne (2 ili 4 keksa) pa sam otvorio novu temu, ako ne paše, spojite s drugom.

1) 3200/14 ili 3600/16
- Neki benchmarci idu u jednom smjeru a drugi u drugom.
- kako shvaćam novoj arhitekturi paše 3600(+)

2) 16 ili 32GB
- iako je pitanje glupo i odgovor može biti "uzmi više ako imaš novaca" gledam s gledišta best buy. Možda uzeti malo sporiju memoriju ali imati 32 GB za budućnost ili uzeti manje (16 je danas dovoljno) pa kalkulirati u budućnosti i kupiti jeftinije dodatno.

3) 2 ili 4 keksa
- jesu li stvarno potrebna 4 keksa ili je to 10% više (to nije malo) uz rizik da imaš problema s OC jer je teže uskladiti 4 od 2

4) Što ako uzmeš 4000+ CL 18 pa spustiš na 3600...možeš li spuštati CL?

5) RGB ili ne
- zayebavam se
Le0n je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2020., 18:59   #2
Mommistake
Moderator
Moj komp
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 14,675
3600, 16, 2 keksa.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 13.11.2020., 19:14   #3
d0X
Let's Fighting Love!
Moj komp
 
d0X's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2006
Lokacija: Rijeka
Postovi: 731
Ryzen 5000 Memory Performance Guide

Ne interesira me Zen3, pa ne znam detalje, ali ukratko: bitan je broj rankova, tako da najbolje performanse dobiješ sa 4 single-rank keksa ili sa 2 dual-rank keksa.
__________________
PSN Steam
d0X je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2020., 21:11   #4
Sn4k3
Premium
Moj komp
 
Sn4k3's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Zd
Postovi: 4,065
Citiraj:
Autor d0X Pregled postova
Ryzen 5000 Memory Performance Guide

Ne interesira me Zen3, pa ne znam detalje, ali ukratko: bitan je broj rankova, tako da najbolje performanse dobiješ sa 4 single-rank keksa ili sa 2 dual-rank keksa.
Tocno to, isto tako treba imati na umu da je velika vecina danasnjih 8GB plocica single-rank, dok je vecina 16GB dual-rank (zasad) - iako nije pravilo...

Citiraj:
Autor Le0n Pregled postova
Vidim da je arhitektura nešto drugačija od prijašnjih i da ima benefita od nekih stvari koje prije nisu bile bitne (2 ili 4 keksa) pa sam otvorio novu temu, ako ne paše, spojite s drugom.

1) 3200/14 ili 3600/16
- Neki benchmarci idu u jednom smjeru a drugi u drugom.
- kako shvaćam novoj arhitekturi paše 3600(+)

2) 16 ili 32GB
- iako je pitanje glupo i odgovor može biti "uzmi više ako imaš novaca" gledam s gledišta best buy. Možda uzeti malo sporiju memoriju ali imati 32 GB za budućnost ili uzeti manje (16 je danas dovoljno) pa kalkulirati u budućnosti i kupiti jeftinije dodatno.

3) 2 ili 4 keksa
- jesu li stvarno potrebna 4 keksa ili je to 10% više (to nije malo) uz rizik da imaš problema s OC jer je teže uskladiti 4 od 2

4) Što ako uzmeš 4000+ CL 18 pa spustiš na 3600...možeš li spuštati CL?

5) RGB ili ne
- zayebavam se
1) Manje-vise ista stvar, jako su male razlike u pitanju iako je zbog same arch bolje ici na brzi/kvalitetniji ram tipa 3600Mhz pa ga navuci na 3800-4000Mhz

2) Odgovor je gore, sve ovisi o samoj namjeni pc-a... Ako mislis gejmati uz klasicne pozadinske procese - 16Gb je dovoljno. Ima dosta videa na tu temu - primjer

3) Ovisi o pitanju iznad, ako mislis da ti je 16Gb dovoljno onda definitivno 2 keksa - samo ces u tom slucaju najvjerojatnije dobiti single-rank...
Ako se odlucis na 32Gb, ziher je ici na 4x8Gb a mozes lako proci i sa 2x16Gb jer su vecina 16Gb stickova dual-rank...

4) Naravno, ako odredjeni kit rama moze podniti CL18 pri 4000Mhz onda sigurno moze postici i CL14 pri 3600 (primjer)

5) RGB daje 10% performansi, to svi znaju
__________________

Zadnje izmijenjeno od: Sn4k3. 13.11.2020. u 21:33.
Sn4k3 je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2020., 15:42   #5
Spreher
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: doma
Postovi: 48
Ah, eto još jednu glupost sam napravio prilikom kupovanja kompjutera, nisam pazio da je memorija kompatibilna s CPUom i naravno da sam uzeo neku koja nije na listi kompatibilnih s Ryzen 5000 serijom.

Ovo je moj problematični combo:
Asrock B550 Pro4
Ryzen 5 5600x
G Skill F4-3200C16-16GIS

XMP profile bi trebao biti 3200-CL16-18-18-38-56, probao sam ga uključiti u BIOSu, morao sam vaditi bateriju da se resetira.
Ono što radi je da ostavim na 1.2V, a dignem frekvenciju na 3200MHz, ali onda imam CL22.

Jel ima smisla igrat se s manual timings i probati dobiti nešto što radi ili da jednostavno zamijenim s ovim npr. https://www.adm.hr/ddr4-32gb-2x16-ki...68085/product/ (prilično sam siguran da je to jedini 32GB kit dostupan u ADMu koji je na listi kompatibilnih s Ryzen 5000 serijom...)

Malo sam razočaran da me nisu upozorili da sam odabrao memoriju koja nije kompatibilna (a bome razočaran sam i sa sobom da nisam bio svjestan činjenice da je to "a thing"... Ako ništa, barem sam svašta naučio iz ovoga!
Spreher je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2020., 16:15   #6
Sn4k3
Premium
Moj komp
 
Sn4k3's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Zd
Postovi: 4,065
Citiraj:
Autor Spreher Pregled postova
Ah, eto još jednu glupost sam napravio prilikom kupovanja kompjutera, nisam pazio da je memorija kompatibilna s CPUom i naravno da sam uzeo neku koja nije na listi kompatibilnih s Ryzen 5000 serijom.

Ovo je moj problematični combo:
Asrock B550 Pro4
Ryzen 5 5600x
G Skill F4-3200C16-16GIS

XMP profile bi trebao biti 3200-CL16-18-18-38-56, probao sam ga uključiti u BIOSu, morao sam vaditi bateriju da se resetira.
Ono što radi je da ostavim na 1.2V, a dignem frekvenciju na 3200MHz, ali onda imam CL22.

Jel ima smisla igrat se s manual timings i probati dobiti nešto što radi ili da jednostavno zamijenim s ovim npr. https://www.adm.hr/ddr4-32gb-2x16-ki...68085/product/ (prilično sam siguran da je to jedini 32GB kit dostupan u ADMu koji je na listi kompatibilnih s Ryzen 5000 serijom...)

Malo sam razočaran da me nisu upozorili da sam odabrao memoriju koja nije kompatibilna (a bome razočaran sam i sa sobom da nisam bio svjestan činjenice da je to "a thing"... Ako ništa, barem sam svašta naučio iz ovoga!
Ja bi se na tvom mjestu definitivno malo "poigrao" s ramom prije nego ga jednostavno zamjenis. Prije svega provjeri jel imas zadnji dostupan Bios za svoju plocu. Nako toga malo prouci sto je DRAM Calculator for Ryzen by 1usmus - lik koji ga je napravio). Uz navedeni calculator trebat ce ti i Thaiphoon burner - program s kojim ces tocno identificirati cipove na ram-u... Da sad ne pisem tu detaljno sto i kako, imas brdo tutorijala na netu (reddit, youtube, itd.), a i ovdje se dosta pricalo o tome. Na kraju krajeva, moguce je da ram jednostavno nece radi kako treba s tvojom plocom (Asrock zna imati mucisave biose kod nekih modela ploca), al ne kosta te nista probati...
__________________
Sn4k3 je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2020., 19:55   #7
Spreher
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: doma
Postovi: 48
Citiraj:
Autor Sn4k3 Pregled postova
Ja bi se na tvom mjestu definitivno malo "poigrao" s ramom prije nego ga jednostavno zamjenis. Prije svega provjeri jel imas zadnji dostupan Bios za svoju plocu. Nako toga malo prouci sto je DRAM Calculator for Ryzen by 1usmus - lik koji ga je napravio). Uz navedeni calculator trebat ce ti i Thaiphoon burner - program s kojim ces tocno identificirati cipove na ram-u... Da sad ne pisem tu detaljno sto i kako, imas brdo tutorijala na netu (reddit, youtube, itd.), a i ovdje se dosta pricalo o tome. Na kraju krajeva, moguce je da ram jednostavno nece radi kako treba s tvojom plocom (Asrock zna imati mucisave biose kod nekih modela ploca), al ne kosta te nista probati...
Pa hvala na preporuci, proučavao sam neko vrijeme, ali nisam uspio skužiti kako bih dobio nešto korisno iz kombinacije te dvije aplikacije (jer je uporno on predlagao CL14, a moje je specificirano na CL16 pa sam pretpostavio da je negdje greška u računici), ali napravio sam BIOS update i stavio XMP profile i dignuo voltažu na 1.36V (sa 1.35V) i sve je prošlo glatko. Ne znam jel moguće da je tih 0.01V napravilo razliku ili je bio BIOS update ipak, a nisam htio testirati da ne moram opet otvarati i vaditi CMOS bateriju

Kad sam pokrenuo Cinebench vidio sam da mi je boost CPU takt niži (4.05 GHz, a prije diranja memorije je bio cca 4.4GHz). Jel to može imati veze? Skroz sam zbunjen. Doduše kad nije u Cinebenchu, onda ide do standardnih 4.64 GHz pa je valjda ok...

Ako sad radi na 3200-CL16-18-18 jel to mogu proglasiti da radi i zaboraviti na to i imam ok performance? Nije mi nešto bitno da izvučem svaki promil iz mašine, ali imam ipak 5600X i RTX3080 pa da mi to ne bi bila eventualno neka prepreka...

EDIT: Vrag mi nije dao mira, loadao sam default XMP config (1.35V) i radi i dalje. Dakle samo BIOS update je bio potreban...

Zadnje izmijenjeno od: Spreher. 19.12.2020. u 20:13.
Spreher je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2020., 22:30   #8
Sn4k3
Premium
Moj komp
 
Sn4k3's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Zd
Postovi: 4,065
Citiraj:
Autor Spreher Pregled postova
Pa hvala na preporuci, proučavao sam neko vrijeme, ali nisam uspio skužiti kako bih dobio nešto korisno iz kombinacije te dvije aplikacije (jer je uporno on predlagao CL14, a moje je specificirano na CL16 pa sam pretpostavio da je negdje greška u računici), ali napravio sam BIOS update i stavio XMP profile i dignuo voltažu na 1.36V (sa 1.35V) i sve je prošlo glatko. Ne znam jel moguće da je tih 0.01V napravilo razliku ili je bio BIOS update ipak, a nisam htio testirati da ne moram opet otvarati i vaditi CMOS bateriju

Kad sam pokrenuo Cinebench vidio sam da mi je boost CPU takt niži (4.05 GHz, a prije diranja memorije je bio cca 4.4GHz). Jel to može imati veze? Skroz sam zbunjen. Doduše kad nije u Cinebenchu, onda ide do standardnih 4.64 GHz pa je valjda ok...

Ako sad radi na 3200-CL16-18-18 jel to mogu proglasiti da radi i zaboraviti na to i imam ok performance? Nije mi nešto bitno da izvučem svaki promil iz mašine, ali imam ipak 5600X i RTX3080 pa da mi to ne bi bila eventualno neka prepreka...

EDIT: Vrag mi nije dao mira, loadao sam default XMP config (1.35V) i radi i dalje. Dakle samo BIOS update je bio potreban...
Da, kao sto rekoh - update biosa je bitan...
Calc obicno daje dobre rezultate i ne zahtjeva neko prethodno znanje, samo treba screen-shotati postavke koje izbaci i postaviti to u biosu... Kazem obicno, jer nekad se zna zblesirati kod odredjenih ic-a (memorijskih cipova). Kad smo kod toga, koje cipove uopce ima tvoj ram, to bi thaiphoon burner trebao raspoznati...
__________________
Sn4k3 je offline   Reply With Quote
Staro 19.12.2020., 22:50   #9
Spreher
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: doma
Postovi: 48
Ja iskreno nisam uspio shvatiti, evo ti screenshot:


Ovo sam bio popikao u dram calcu:


Meni se čini da ne mogu biti dobre postavke? Ali DRAM calc nema uopće Zen3, niti B550 matičnu, i Samsung chip je, ali dal jesam pogodio da je B die nemam pojma...
Spreher je offline   Reply With Quote
Staro 20.12.2020., 03:40   #10
exzzy
Premium
Moj komp
 
exzzy's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2014
Lokacija: Zagreb
Postovi: 736
To izgleda je neki jeftini bdie, al sam malo skeptican da ce ovo izbaceno radit na toj voltazi. I kolko mi se cini krivi si PCB revision stavil.

Sent from my RMX2001 using Tapatalk
__________________
exzzy je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 20.12.2020., 19:40   #11
Spreher
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: doma
Postovi: 48
Citiraj:
Autor exzzy Pregled postova
To izgleda je neki jeftini bdie, al sam malo skeptican da ce ovo izbaceno radit na toj voltazi. I kolko mi se cini krivi si PCB revision stavil.

Sent from my RMX2001 using Tapatalk
Pa to i ja mislim. Ja sam ostavio ovaj normalni XMP profil, to mi je bio i cilj jer prije BIOS updatea nisam mogao dobiti komp da se boota do BIOSa uopće bolje od 3200-CL22... Ali ako radi na ovom XMP profilu onda se ne moram zamarati sa zamjenom RAMa na nešto officially kompatibilno s ryzen 5000 serijom? Nema nešto skriveno što propuštam kao potencijalnu zamku? To je sve što mi treba iskreno
Spreher je offline   Reply With Quote
Staro 20.12.2020., 20:35   #12
Spreher
Registered User
 
Datum registracije: Feb 2009
Lokacija: doma
Postovi: 48
Meni je bilo korisno, super napravljen video: https://www.youtube.com/watch?v=kEP8iVVQR-g
Spreher je offline   Reply With Quote
Staro 20.12.2020., 21:05   #13
exzzy
Premium
Moj komp
 
exzzy's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2014
Lokacija: Zagreb
Postovi: 736
Citiraj:
Autor Spreher Pregled postova
Pa to i ja mislim. Ja sam ostavio ovaj normalni XMP profil, to mi je bio i cilj jer prije BIOS updatea nisam mogao dobiti komp da se boota do BIOSa uopće bolje od 3200-CL22... Ali ako radi na ovom XMP profilu onda se ne moram zamarati sa zamjenom RAMa na nešto officially kompatibilno s ryzen 5000 serijom? Nema nešto skriveno što propuštam kao potencijalnu zamku? To je sve što mi treba iskreno
Neznam na sta mislis s nije kompatibilan sa 5000? Ako misliš s na onu listu rama na stranici od maticne, to ti je nebitno. Tam je samo memorija koju su testirali, tak da ak nije tamo samo znaci da nije testirano a ne da nije kompatibilno. Makar se i to moze desit al rjetko.

Sent from my RMX2001 using Tapatalk
__________________
exzzy je online   Reply With Quote
Staro 09.09.2021., 19:08   #14
CptShambaDa
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2021
Lokacija: Trogir
Postovi: 1
Pozdrav, evo jedno pitanjce...u pc je: r9 5900x, rog strix x570 f-gaming i ostale komponente.... zanima me sto je bolje staviti 2x8GB aorus 4400MHz ili 4x16gb gskill 3200MHz...citam tu da su se neki zaletili pa sam se i ja zaletio te kupio 2x 2x8GB aorus 4400MHz ali na moju maticnu plocu moze u tom slucaju ici samo 2x8GB 4400MHz...doma imam ove 4x16GB Gskill 3200MHz...sto uvaliti i sto napraviti, ove gskill preko d.o.c.p uredno digne na 3200MHz i kad stavim ove 2x8GB 4400MHz urednu digne na tu frek...kad stavim sve 4x8GB 4400MHz komp se rusi i frek je na 2166MHz...pa sam istrazio i skontao da nemoze ici u kombinaciji 4DIN samo 1 i 2...imam jos opciju povratka ovih AORUS memorijskih kartica te zamjene u trgovini gdje sam kupio za neke druge...hvala ljudi
CptShambaDa je offline   Reply With Quote
Staro 09.09.2021., 21:36   #15
kiki85
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2021
Lokacija: zagreb
Postovi: 56
Haha kakve tipične AMD anomalije

Uglavnom pitanje ti je dosta jednostavno, imati 16gb 4400mhz ili 64gb 3200mhz. Svakako na drugu opciju odi, 1200mhz razlike u frekvenciji može zvučati wow ali istina je da se frekvencija memorije ne osjeti
kiki85 je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na