|
![]() |
#481 | |
Propali Amigaš
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
Nije problem što nema sunca po noći zimi, problem je što ga nema po danu |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#482 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2021
|
Solarno zimi je beskorisno u kontinentalnim krajevima. Ili je oblačno ili je magla negdje tamo do podne. Jako malo sunca ima. |
![]() |
![]() |
![]() |
#483 |
Premium
Datum registracije: Nov 2005
|
Ima netko sa solarima u pogonu ? Kolika je iskoristivost po oblačnom / kiši / magli ? Na internetu nalazim brojke 10-50% što baš i nije neka informacija. |
![]() |
![]() |
![]() |
#484 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Ne znam kako ćeš to akumulirati… možda u veće bojlere? |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#485 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
![]() |
#487 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
![]() |
#489 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Citiraj:
Trebao bi ih min... 50 komada panela ... izgleda za nekih 1.5kw kad je naoblaka ...!? Znaci kucica od max 50-60 kvadrata .. I izolacija zidova pola metra ... I ako netko otvori vrata .kuku lele ! ![]()
![]() |
![]() |
#491 |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Surfajući naišao na solarna-elektrana.hr, koji su izgleda web od solarno.hr tj. tvrtke Hvaljen budi d.o.o. Prodaju solare Kineske tvrtke Risen Energy, model Titan. Ima li tko kakve komentare na tvrtku i na solare? Imate li kakve proporuke izvođača i modela solara i ostale opreme za cca +-10kW na krovu? |
![]() |
![]() |
![]() |
#492 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Citiraj:
U papirologiji piše da je priključna snaga u smjeru predaje u mrežu 6,00kw jer su toliko napisali projektanti u projektu. Također zanima me ima li tko da je na opskrbljivaču Eon, zanima me njihov mjesečni obračun poslane i predane el energije. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#493 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2022
|
Razmišljam o investiranju u solarnu elektranu. Pročitao sam prethodne postove i za početak imam neka pitanja: 1. Treba li prije traženja ponuda imati projekt ili postoje izvođači koji imaju svoje projektante te mogu dati ponudu za kompletnu realizaciju (uklj. projekt i ishođenje potrebnih papira od HEP-a? 2. Ako postoje, mogu li se, barem neki, ovdje navesti? 3. Traje li obračuska godina za predaju energije u mrežu i potrošnju iz mreže od 1.1. do 31.12. ili od početka ljetnog do zaršetka zimskog obračunskog razdoblja potrošnje energije iz mreže (kod mene je to sada 1.2. do 31.1. slijedeće godine)? |
![]() |
![]() |
![]() |
#494 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
1. Mozete samostalno napraviti projekt cca 3t kn ako bi se prijavljivali na neke poticaje od države/županije. Inace možete ugovoriti "ključ u ruke" da date punomoc nekoj firmi i oni vam sve naprave. 2. Google, teško je preporučiti, pošaljite par upita za ponudu i koji vam se čine ok na njih se odlučite. 3. Obračunska godina je od 1.1 do 31.12. Evo meni su u petak 07.04 završili sa montažom elektrane, 3 dana je trajala montaza. Ugovor sam sklopio 15.10.22 god., znači skoroooo 6 mj je prošlo do montaže, ali još čekam HEP za zamjenu brojila i da da dozvolu za trajni pogon... Ugovorili smo 9,9 kw panela, što ispadne 22 kom od 450w ali kad je došao majstor monter nije uspio smontirati 2 kom je kao nema mjesta na krovu pa ih je smontirao 20 kom ili 9kw... ![]()
ORIGIN: CR0_VandaL | STEAM: vandalzd | TDU2: VaandaL | R* Social Club: vandal_zd | DayZ: VandaL | battle.net: VandaL #2220 |
![]() |
![]() |
![]() |
#495 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#496 |
Registered User
Datum registracije: Dec 2022
|
@VandaL.pr!, hvala lijepa. Sada sam mali potrošač, između 2000 i 2500 kWh godišnje, ali s perspektivom povećanja potrošnje (npr. elektro automobil, toplinska pumpa za grijanje na struju_barem djelomično, priprema ptv na struju, smanjenje udjela niže noćne potrošnje). Instalacija je 3 fazna. Krov je orjentiran na jugoistok, a nalazim se u kotlini s čestim maglovitim jutrima. Razmišljam da bi panele bilo poželjno orjentirati tako da je zimi što je moguće bolja iskoristivost, a to je na mojoj lokaciji jugozapadna strana. Ideja je da od fotonaponskih panela izradim nadstrešnicu uz jugozapadno pročelje, s nagibom optimalnim za zimski period. Za definiranje nadstrešnice, pomogli bi mi odgovori na slijedeća pitanja: 1. Ima li moje razmišljanje smisla? 2. Postoje li neka ogranićenja za ugradnju nadstrešnice na pročelje u ruralnom području? 3. Kolika je dimenzija pojedinog panela (širina x duljina)? 4. Mora li širina panela (manja mjera) biti horizontalno, ili može i u smjeru nagiba? 5. Na koliko mjesta i na kojem razmaku je pojedini panel oslonjen na podlogu? Zadnje izmijenjeno od: IHJ. 15.04.2023. u 16:35. |
![]() |
![]() |
![]() |
#497 |
Premium
Datum registracije: Jul 2017
|
Ako je netko upućen u tematiku, kako trenutno tržište stoji sa ponudom baterija za solarne elektrane? Uglavnom me zanima rang 10-25 kW, ali možda i nešto jače u poslovnoj primjeni. Ima li smisla, koji se modeli preporučuju, prednosti, mane... |
![]() |
![]() |
![]() |
#498 | |
Premium
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#499 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Ništa onda, a i onako sam odustao jer bi dodatna dva panela bila montirana na SZ dio krova što mi ne znači puno. Inverter je 8kw, max što sam proizvodio zadnjih par dana kad je bilo sunčano je bilo 5.6 kwh, moguće da će na ljeto biti još malo veća proizvodnja u satu ali valjda neće prelazit 6kwh. |
![]() |
![]() |
![]() |
#500 | |
Premium
Datum registracije: Aug 2016
|
Citiraj:
Ako imaš 6kW panela, nemreš dobiti 8kW ... Inverter se uzima jači, zbog eventualnog peeka, kojeg u ovom slučaju ja ni jednom nisam imao ... Nego zanima me nešto, ako ima tu koji stručnjak ... Pošto sam bio pionir u ovome, i nije to toliko bilo razglašeno, zanima me da li je moguće zamjeniti inverter koji trenutno nema za baterije, za onoga koji ima za baterije ... Naravno postoji ALI : ploče su mi stavljene u seriju na krovu, pa da li i njih treba okretati u paralelu, jer koliko vidim ovi inverteri rade do 48V, da bi punili baterije ili se varam ??? Na krovu imam 2x15 ploča, znači 2 serijska kruga .... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#501 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2021
|
Neki stavljaju više ploča na manji inverter jer je peek ionako teoretski a ovako si maksimiziraš off the peek produkciju. Znači bude flat krivulja kroz dobar dio dana umjesto nekog brijega s vrhom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#502 |
Premium
|
Inverter se uvijek uzima slabiji jer je snaga ploca izrazena u Wp ionako, a i krivulja mu je bolja kad radi na 100%. A kako je krenula ova godina sa suncanim danima, povrat investicije sve dalji ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#503 |
Premium
Datum registracije: Mar 2019
|
Pozdrav! Da li tko od vas koji imate solarnu elektranu ima Huawei inverter i DTSU666-H smart meter i da li ste sudjelovali (gledali) puštanje elektrane u rad? Naknadno smo ugradili smart meter koji na svojem ekranu prikazuje sve potrebne podatke ali instalater i ja imamo mali problem kako ga dodati u Fusion solar aplikaciju. Njemu je to prvi smart meter, nije ga još nikad ugrađivao pa ako ima koja posebna fora? Postupak koji je na službenim stranicama ne pali - ili ne prihvaća SN number ili ne prepoznaje da je nešto spojeno na inverter... |
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|