Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 13.08.2015., 11:42   #91
uploader
Premium
Moj komp
 
uploader's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2006
Lokacija: Germany
Postovi: 692
Sto je s driverima? Jer win ipak instalira neke generičke drivere bas za tu masinu na koju je instaliran
__________________
Keep it Real, Keep it Simple!!!

uploader je offline   Reply With Quote
Staro 13.08.2015., 12:01   #92
syss
Moderator
Moj komp
 
syss's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10,396
pa ako ih nisi slipstream-ao u instalaciju onda naravno da će staviti generičke.

inače ako ne staviš ovo u generalize:

<DoNotCleanUpNonPresentDevices>true</DoNotCleanUpNonPresentDevices>
<PersistAllDeviceInstalls>true</PersistAllDeviceInstalls>

onda će ti i na hardverski identičnom stroju pojebat drivere.
syss je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 13.08.2015., 12:03   #93
uploader
Premium
Moj komp
 
uploader's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2006
Lokacija: Germany
Postovi: 692
Ok tnx.....sve sam saznao sto me je zanimalo...mislim da tema moze pod kljuc, jer lagano skrecemo s teme
__________________
Keep it Real, Keep it Simple!!!

uploader je offline   Reply With Quote
Staro 13.08.2015., 12:21   #94
Drift_King
Never Forgetti
 
Drift_King's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: .
Postovi: 1,640
Citiraj:
Autor uploader Pregled postova
Sto je s driverima? Jer win ipak instalira neke generičke drivere bas za tu masinu na koju je instaliran
Meni je sve imigano u VMWaru, znaci sve je odradjeno (osim drivera) snimljen je image koji se samo restora na stroj. Dodaju se driveri, aktiviraju Windowsi i to je to.

Update se napravi ako je potreban, ali svako toliko se radi upgrade imaga pa bude svjezi. Zanimalo me nesto prije kao OEM setup ali san odusta, nema tu kruva.
__________________
Drift_King je offline   Reply With Quote
Staro 13.08.2015., 15:26   #95
stribor919
Premium
 
Datum registracije: Aug 2014
Lokacija: vukovar
Postovi: 69
Citiraj:
Autor Darkgriz Pregled postova
nisam bas siguran da postoji software za ovo
al ako ga ima mozete li me uputiti u njega
nisam bas vican ghostanju jer se nikad nisam bavio njime

hvala unaprijed
Najjednostavnije je pomocu Hirens Boot CD-a, ali nemaju svi Norton Ghost integriran (probaj naci Hiren's BootCD 15.2 Rebuild All in One Bootable CD). Postavis ga na bootabilni USB (npr. pomocu WinSetupFromUSB), podesis u BIOS-u 1. BOOT DEVICE = USB, pokrenes Norton ghost unutar HBCD-a i dalje odabires particiju koju zelis ghostati, kao i lokaciju gdje spremiti ghost image (u tvom slucaju na USB). Kada image vracas postupak je obrnut.
stribor919 je offline   Reply With Quote
Staro 13.08.2015., 18:02   #96
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 3,437
Koristi acronis true image jer je bolji od norton ghosta koji je debelo zastario. Imas ga isto na hirensu pod nazivom "seagate disk wizzard" ili tako nesto.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2015., 20:01   #97
wrath
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2008
Lokacija: Shitville
Postovi: 95
Instalacija Windowsa na SSD disk

Kupujem novi laptop koji ce kao sistemski disk koristiti SSD disk, a HDD za pohranu podataka. Laptop dolazi bez OS-a. Još se nisam odlučio koje ću windowse staviti. Nemam iskustva s SSD diskovima, niti windowsima iznad 7-ice (malo sam van toka zadnjih par godina). Da li postoji nešto na što posebno moram paziti prilikom instalacije Windowsa na SSD disk? Jer tip iz dućana gdje kupujem računalo mi je masu toga napričao u 30 sekundi, a spomenuo je i nešto tipa da nakon 2 godine korištenja računala zbog načina na koji SSD disk zapisuje podatke neću moći doći do nekih podataka (??). I koji je vrag UEFI? Jel trebam to disableat prilikom instalacije? trebam li nakon instalacije ponovno enableat?

btw. u obzir mi svakako dolazi instalacija win 8.1 ili win 10...ako ništa onda najviše zbog radoznalosti...što god ljudi mislili o tome
wrath je offline   Reply With Quote
Staro 16.09.2015., 20:09   #98
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 27,864
UEFI je ustvari BIOS u kojem radiš mišem, a ne tastaturom kao nekada. Jedina stavr na koju trebaš paziti je da podesiš SSD u AHCI mod.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2015., 00:13   #99
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp
 
Bubba's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2002
Lokacija: M82
Postovi: 5,683
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
UEFI je ustvari BIOS u kojem radiš mišem, a ne tastaturom kao nekada
Bome ga lupetas, svaka cast.

"BIOS u kojem radis misem" smo koristili i prije 20 i kusur godina.

UEFI je konceptualno razlicit od dinosaurusa kao sto je BIOS, jednog od mnogih arhaizma x86 arhitekture.
__________________
Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
§ PCI-Z §
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2015., 00:52   #100
smuchac
AMD Hammer
Moj komp
 
smuchac's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Korčula
Postovi: 839
Na sto sve treba paziti i sto iskljuciti nakon instalacije na SSD? Cuo sam da se defragmentacija gasi,ovo/ono pa da se ne zaletim...
smuchac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 17.09.2015., 02:40   #101
Funkie
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Sep 2014
Lokacija: Vukovar
Postovi: 12
evo tu imas.. treba samo malo pogledati po forumu...

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=238109
Funkie je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2015., 08:20   #102
imart
Banned
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,167
ovisno o disku, dobiješ i programčić koji sve to napravi umjesto tebe..
ali podesiti sata mod na ahci moraš ručno..
imart je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2015., 08:30   #103
Mario92
Omicron Alpha resident
Moj komp
 
Mario92's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2009
Lokacija: Vrbovec
Postovi: 3,934
Još jedan od mitova - ne trebaš ništa gasiti defragmentaciju, štoviše, ostavi sve po defaultu.
Windowsi sami otkriju jel je u pitanju HDD ili SSD te defragmentira HDD dok na SSD-u pokrene TRIM.

__________________
Dnevna doza PC Ekspert foruma


CPU: Intel Core i5 4300U
MBO: Lenovo
RAM: 8GB 1600MHz
VGA: Intel HD 4400
SSD: Intel SSD 180GB
OS: Windows 10 Pro build 16299 (Fall Creators Update, 1709)
BAT: 6 cell
Monitor: 12.5" 1366x768
Tipkovnica: Logitech K360 Wireless
Miš: Logitech M705 Marathon


CPU: Intel Core i5 4200M
MBO: HP
RAM: 8GB DDR3 1600MHz
VGA: Intel HD Graphics 4600
SSD: Patriot Blast 240GB
OS: Windows 10 Ent 16299 (Fall Creators Update, 1709)
BAT: 6cell
Monitor: 15.6" FullHD + HP EliteDisplay E231
Tipkovnica: Logitech K120
Miš: Logitech M500

95% of the world is retarded, I'm glad I am the 10%.
Mario92 je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2015., 08:40   #104
imart
Banned
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,167
to je na windows 10?
imart je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2015., 09:23   #105
Dottore
Noblesse oblige
Moj komp
 
Dottore's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: 「 ✖ ✖ ✖ 」
Postovi: 4,435
Da. 10 znakova
__________________
Salus Nostra Extrema Thule

ThinkPad T41 2373-S19
Intel Pentium M (Banias) 705 (1.6GHz)
512MB RAM
60GB 5400rpm HDD Western Digital
14.1 XGA(1024x768) TFT LCD
32MB ATI Radeon 7500
24x-8x DVD, option, Modem, 1Gb Ether, Secure chip, UltraNav, 6 cell Li-Ion Batt
WinXP Pro 32 bit


ThinkPad T43p 2668-PFG
Intel Pentium M (Dothan) 770 (2.13GHz)
2GB RAM
120GB 5400rpm HDD Samsung
14.1in 1400x1050 LCD
128MB ATI Fire GL V3200
CDRW/DVDRW, Intel 802.11abg wireless, Bluetooth/Modem, 1Gb Ethernet, UltraNav, Secure chip, UltraNav, 6 cell Li-Ion batt
Win 7 Professional 32bit



ThinkPad R61i 8918-DMG
Intel Core 2 Duo (Merom) T5750 (2GHz)
3 GB RAM
160GB 5400rpm HDD Hitachi
15.4in WSXGA+ 1680x1050
nVidia Quadro NVS 140M VGA 128MB
CDRW/DVDRW, Intel 802.11agn wireless, Bluetooth, Modem, 1Gb Ethernet, UltraNav, Fingerprint reader, 9c Li-Ion
Win7 Ultimate 32bit


ThinkPad SL500 2746-E5G
Intel Core 2 Duo (Merom) T5870 (2GHz)
2GB RAM
250GB 5400rpm HDD Hitachi
15.4in 1280x800 LCD
Intel 4500MHD
CDRW/DVDRW, Intel 802.11agn wireless, Bluetooth, Modem, 1Gb Ethernet, UltraNav, Camera, 6c Li-Ion
Win7 Professional 32bit


ThinkPad T430 2347-FF9
Intel® Core™ i5-3320M (Ivy Bridge) 2,60 GHz
16 GB RAM
Intel 520 240 GB SSD
750 GB 7200rpm HDD Seagate
14.0in 1600x900 LCD
Intel HD 4000
CDRW/DVDRW, Intel N 6205 wireless, Bluetooth, Modem, 1Gb Ethernet, Camera, 6c Li-Ion
Win7 Professional 64bit




ThinkPad X240
Intel® Core™ i5-4300U (Haswell) 2,90 GHz
8 GB RAM
SanDisk X210 512 GB SSD
12.5in 1366x768 LCD
Intel HD 4400
Intel N 7260 wireless, Bluetooth, 1Gb Ethernet, Camera, 6c Li-Ion
Win10 Professional 64bit


AMD Athlon 64 3700+ San Diego 2.2GHz
2GB RAM
250GB 5400rpm HDD Hitachi
3x WD 2TB (WD20EARS)
ATI Radeon HD 3650 512Mb@Zalman VF900
Win XP Professional 32bit








Dottore je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2015., 12:28   #106
wrath
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Jun 2008
Lokacija: Shitville
Postovi: 95
U shopu mi ugrađuju disk tako da bi ga oni na ahci trebali prebacit ako se ne varam.
wrath je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2015., 06:58   #107
dmihovi5
Premium
 
dmihovi5's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: HR
Postovi: 448
Instalacija/Kloniranje OS-a na HDD/SSD - how-to, info, problemi, savjeti

Imam jednu dvojbu pa bi molio pomoć .
Znači plan mi je preći s hard diska koji je veličine 1tb i ima tri particije na SSD veličine 128GB koji bi imao jednu particiju, ja bi želio clonirati sistemsku particiju s mog harda ( koji inače ima tri particije) na ovaj ssd . To bi trebao uraditi da idem na clon partition pa onda to odradim samo me zanima da li je to moguće , tj da li ću to moći pokrenuti na ssd-u? Ova moja sistemska c : particija ima cca 200gb od toga zauzeta je max 100gb a ssd je 128 gb .

Nekako sam skeptičan da se to može.

Molim pomoć
__________________
P4 3.0 ghz 800+Intel bayfeeld 865
ati 9800pro+DVD RW nec dual +2x512 2.5 apacer mosel ddr ,ANTEC PLUSVIEW 1000AMG-EU BIG TOWER w ,thermaltake 480 W
dmihovi5 je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2015., 07:46   #108
Drift_King
Never Forgetti
 
Drift_King's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: .
Postovi: 1,640
Moguce je. Bar s acronisom, klonira se sve, samo manualno definiras particije.
__________________
Drift_King je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2015., 07:53   #109
catroot
Premium
Moj komp
 
catroot's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2009
Lokacija: I live in 43 05'04.11"N 17 57'36.71"E
Postovi: 597
Ja bi recimo sljedeće, preko bootabilnog acronis rescue media cd ili usb-a napravio backup te sistemske particije negdje na drugu particiju, ako je isti disk ide sporije, ok, i zatim preko istog tog acronisa vratio restore tog backupa na ssd. S tim da prije toga restorea napraviš dvije particije na ssd-u, jednu od 100mb za system reserved i resto za windowse koje ćeš restorat.
Sad baš ako hoćeš ići tipa na clone disk probaj ništ te ne košta. Govorim ti za acronis pošto sam i ja radio isto kako sam ti reko.
U biti za backup jedino i koristim taj acronis bootable rescue media, sve možeš s njim.
catroot je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2015., 09:16   #110
dmihovi5
Premium
 
dmihovi5's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: HR
Postovi: 448
vidi , problem je sta ovaj stari hard ima 2tb a ssd 128gb. zato zelim samo clon sistemske particije.
__________________
P4 3.0 ghz 800+Intel bayfeeld 865
ati 9800pro+DVD RW nec dual +2x512 2.5 apacer mosel ddr ,ANTEC PLUSVIEW 1000AMG-EU BIG TOWER w ,thermaltake 480 W
dmihovi5 je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2015., 09:18   #111
Bono
Uptime 99.99%
Moj komp
 
Bono's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Zagreb Croatia
Postovi: 2,281
Citiraj:
Autor dmihovi5 Pregled postova
vidi , problem je sta ovaj stari hard ima 2tb a ssd 128gb. zato zelim samo clon sistemske particije.
Macrium reflect ti je program za to, kad me acronis bootabilni zezao jer nije mogao klonirati, to sam rijesio s ovim programom. Samo dragas particije koje ti trebaju i sistemsku ako je manja expandas na punu velicinu ssda i to je to. Naravno particije ubacujes po njihovom redosljedu.
__________________
“Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.”
Bono je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2015., 09:26   #112
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 27,864
Na Acronisu (True Image) možeš podesiti hoćeš li da klonira samo 'pune' sektore ili cijelu particiju zajedno sa praznim clusterima. U tvom slučaju, u obzir dolazi samo prva opcija.
Nakon toga možeš sa Acronis Disc Directorom tu novonastalu 'praznu' particiju mergeati s nekom drugom, već postojećom na hardu.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2015., 22:32   #113
Komba
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 94
Da ne otvaram novu temu, pitat cu ovdje:

Kupio sam dellov tablet(dell venue 11 pro) i imam problem jer su ga u firmi od koje sam ga kupio u potpunosti ocistili ssd i sad nemam windowse gore. zanima me da li netko zna kako mogu doc do windows cd-keya kad predinstaliriani windowsi nisu na disku? trebam li kontaktirati dell?
PS-pod garancijom je do 4mj 2016.
Komba je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2015., 22:40   #114
Black Dragon
Premium
Moj komp
 
Black Dragon's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Agram
Postovi: 2,858
Citiraj:
Autor Komba Pregled postova
Da ne otvaram novu temu, pitat cu ovdje:

Kupio sam dellov tablet(dell venue 11 pro) i imam problem jer su ga u firmi od koje sam ga kupio u potpunosti ocistili ssd i sad nemam windowse gore. zanima me da li netko zna kako mogu doc do windows cd-keya kad predinstaliriani windowsi nisu na disku? trebam li kontaktirati dell?
PS-pod garancijom je do 4mj 2016.
Ključ bi ti trebao biti u BIOSu. Dakle samo install Windowsa koji idu sa tim tabletom i on bi trebao iz BIOSa povući key. Mislim sada sam dobio 57 Notebooka u firmi i niti jedan nema nikakav ključ od windowsa nigdje ... osim u BIOSu u kojem piše koji je ključ i samo se obavi install i on ga od tamo povuće i aktivira.
__________________

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Black Dragon je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2015., 22:45   #115
syss
Moderator
Moj komp
 
syss's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2003
Lokacija: Zagreb
Postovi: 10,396
koji je to os u pitanju?

mislim dobro je znati ovakvu informaciju
syss je offline   Reply With Quote
Staro 18.11.2015., 23:14   #116
Komba
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 94
Hmmm, ok mozda sam trebao onda 8.1 stavit gore, a ne 10, probat cu sutra. hvala na info
Komba je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2015., 10:49   #117
Black Dragon
Premium
Moj komp
 
Black Dragon's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2002
Lokacija: Agram
Postovi: 2,858
Citiraj:
Autor Komba Pregled postova
Hmmm, ok mozda sam trebao onda 8.1 stavit gore, a ne 10, probat cu sutra. hvala na info
Ako je 8.1 bio aktiviran onda može direktno 10.
Primjer, moj Y510p je došao sa Win 8.1 Pro koji sam koristio, dakle aktivirao. Upgrade na 10 pro nije prošao baš najbolje. Ubio disk, full format, ubacio stick sa win10 pro i install i nikada upisao serial, ali je win aktiviran. Dakle ako su ikada win 8.1 bili aktivirani ključ automatski prelazi u win 10 ako se win 10 instalira. Barem mi se tako čini.
__________________

Some men aren't looking for anything logical. They can't be bought, bullied, reasoned or negotiated with. Some men just want to watch the world burn.
Black Dragon je offline   Reply With Quote
Staro 01.12.2015., 18:10   #118
Limeni
Premium
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 168
Neznam kako da postavim pitanje u tražilici, možda negdje već ima ali:
Prije mjesec dana kupio SSD za laptop. Htio clean install windowsa nakon ugradnje ali jok, morao vaditi hdd i ostaviti samo ssd. Pitanje je , može li se u biosu samo disable disk ili baš mora fizički se odspojit, ili mora li se uopće sada tako nešta raditi jer mislim clean instalaciju windowsa na ssd ali sada na hdd više nema sistemskih particija nego je samo podatci.
Limeni je offline   Reply With Quote
Staro 01.12.2015., 19:42   #119
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,111
Zavisi od slučaja, pameti Biosa ili sl.
Možda je dovoljno samo da na hdd makneš Active / Boot opciju sa Boot particije.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 01.12.2015., 21:12   #120
Limeni
Premium
 
Datum registracije: Feb 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 168
Eh, zaboravio sam reći da je sve normalno prošlo bez vađenja HDD, bez potrebe za mijenjanjem postavki BIOS, znači ovo što je nikky rekao samo maknuti kvačice i onda ide normalno (doduše to sam napravio odmah nakon peripetija oko ugradnje SSD kad sam ga kupio)!
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Zavisi od slučaja, pameti Biosa ili sl.
Možda je dovoljno samo da na hdd makneš Active / Boot opciju sa Boot particije.
Hvala, niš, idem probati!

Zadnje izmijenjeno od: Limeni. 15.12.2015. u 11:37.
Limeni je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na