Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Tvrdi diskovi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 02.01.2018., 08:32   #1891
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 2,991
SHR ne zahtjeva iste kapacitete diska (u tome i je prednost nad standardnim RAIDom). A opet zasto tebi nedozvoljava prosirenje to nisam siguran, hmm.
__________________
RS1 - MB:Asus Z9PE-D8WS, CPU: Dual Xeon E5-2690, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs:2*GTX 1080Ti + GTX 1080
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 02.01.2018., 08:41   #1892
tborzic
Premium
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: 21000 Split, Hrvatska
Postovi: 118
ovako kaže na njihovim stranicama:
"Before You Start
Before starting, make sure the drives that you want to add meet the following size requirements:

For SHR: The capacity of the drive you wish to add must be equal to or larger than the largest drive in the volume or disk group, or be equal to any of the drives in the volume or disk group. For example, if your SHR volume is composed of three drives – 2 TB, 1.5 TB, and 1 TB respectively – then the capacity of the new drive must be at least 2 TB or equal to 1.5 TB or 1 TB."
tborzic je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 02.01.2018., 08:56   #1893
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 2,991
ehh onda si "out of luck". Jel nemozes iskopirati ovo sadasnje podatke sa NASa negdje na komp/kod prijatelja pa onda napraivti novi volume a oba diska i vratiti sve nazad na NAS ?

RAID 1 neces moci ako diskovi nisu isti tako da ostaje ti samo SHR kad napravis novi volume.
__________________
RS1 - MB:Asus Z9PE-D8WS, CPU: Dual Xeon E5-2690, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs:2*GTX 1080Ti + GTX 1080
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2018., 13:25   #1894
tborzic
Premium
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: 21000 Split, Hrvatska
Postovi: 118
Pozdrav,

samo da rezimiram ovi moju (gornju) situaciju.
Dakle kopiranje foldera interno (s diska na disk) je trivijalno (samo primijeniti lokaciju foldera s Volume 2 na Volume 1 i to je to).
Pobrisao prvi disk i kreirao new i sustav ga je sam podesio u SHR i kopirao podatke (sad kaže da imam zaštitu .
To je dosta dugotrajan proces, tako da kad sam noćas kužio da je "nekad" nestalo struje, nije mi bilo svejedno. Srećom, u log fileu jedne od zadnjih poruka (osim impropper shutdown) su bila da je proces s podacima završen OK .

t.
tborzic je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2018., 13:29   #1895
Lewis
Freelancer
Moj komp
 
Lewis's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2007
Lokacija: Bilje (Osijek)
Postovi: 2,991
'Ajde super da si rjesio, sto se tice procesa i nestanka struje to je zeznuto i bas moras biti baksuz, doduse ja vec 10ak godina nista po NASu ne radm bez UPSa ali eto imao si srece .
__________________
RS1 - MB:Asus Z9PE-D8WS, CPU: Dual Xeon E5-2690, RAM:64GB, GPUs: 3*GTX 1080Ti
RS2 - MB:Asus X99-E WS, CPU: i7 6850K, RAM:64GB, GPUs:2*GTX 1080Ti + GTX 1080
Lewis je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2018., 14:18   #1896
mann
Premium
 
mann's Avatar
 
Datum registracije: May 2004
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,304
Citiraj:
Autor tborzic Pregled postova
Pozdrav,

samo da rezimiram ovi moju (gornju) situaciju.
Dakle kopiranje foldera interno (s diska na disk) je trivijalno (samo primijeniti lokaciju foldera s Volume 2 na Volume 1 i to je to).
Pobrisao prvi disk i kreirao new i sustav ga je sam podesio u SHR i kopirao podatke (sad kaže da imam zaštitu .
To je dosta dugotrajan proces, tako da kad sam noćas kužio da je "nekad" nestalo struje, nije mi bilo svejedno. Srećom, u log fileu jedne od zadnjih poruka (osim impropper shutdown) su bila da je proces s podacima završen OK .

t.
Nece meni NAS bez UPS-a tako skoro. Imas cyberpower BU600 za cca 300kn iako nema usb sto je minus jer se synology sam gasi ako ima usb konekciju na ups...
mann je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2018., 15:16   #1897
tborzic
Premium
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: 21000 Split, Hrvatska
Postovi: 118
Sve stoji, ups će uskoro, pa ću stavit njega i TV na ups.
TV čisto radi dodatne zaštite
Imam par tih ups-ova s crknutim baterijama pa ću vidjet što mi se isplati uredit.

Nego, kako su mi različiti diskovi u NAS-u, (2 i 2.5 TB) očekivao sam kad Synology napravi svoj raid da će višak iz većeg diska prijaviti kao dodatni disk/slobodan prostor, ali nije, ne znam zašto mi je ostalo u sjećanju da sam to odradi?
tborzic je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2018., 19:55   #1898
Old Iggy
Premium
 
Old Iggy's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,629
Citiraj:
Autor tborzic Pregled postova
Nego, kako su mi različiti diskovi u NAS-u, (2 i 2.5 TB) očekivao sam kad Synology napravi svoj raid da će višak iz većeg diska prijaviti kao dodatni disk/slobodan prostor, ali nije, ne znam zašto mi je ostalo u sjećanju da sam to odradi?
Nijedan pravi RAID to ne radi, dapače, nije poželjno.
__________________
Igor Batinic
Old Iggy je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2018., 12:02   #1899
Zmajur
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Rijeka
Postovi: 10
Nedavno sam uzeo QNAP 231P. Gušter sam u ovim vodama ali se pomalo uhodavam. S vremenom instalacija tor. kljenta, sonarr, radarr ( da vidim i čemu to služi), emby.. etc.. Duže vremena vodio borbu sa neznanjem pa na kraju skopčao frku sa SSL certifikatom (DDNS, NO-IP, NAMECHEAP).-Kako vrijeme prolazi uviđam kako je ovo jako zgodna igračka i shvačam da moram uzeti jači model. Ipak 231P ima x41 proc. pa su neke bolje stvarčice, aplikacije zapostavile navedenu verziju. Gledam sada u skorašnje vrijeme uzeti QNAP TS-253A-4G ili QNAP NAS HS-251+, oboje imaju prednosti i mane, pa me interesira vaše mišljenje. Ili uzeti Synology, koji su znatno skuplji ako gledam samo hardwer.
Zmajur je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2018., 13:00   #1900
NITROS
Premium
Moj komp
 
NITROS's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2005
Lokacija: Varaždin - Zagreb
Postovi: 874
Citiraj:
Autor Zmajur Pregled postova
Nedavno sam uzeo QNAP 231P. Gušter sam u ovim vodama ali se pomalo uhodavam. S vremenom instalacija tor. kljenta, sonarr, radarr ( da vidim i čemu to služi), emby.. etc.. Duže vremena vodio borbu sa neznanjem pa na kraju skopčao frku sa SSL certifikatom (DDNS, NO-IP, NAMECHEAP).-Kako vrijeme prolazi uviđam kako je ovo jako zgodna igračka i shvačam da moram uzeti jači model. Ipak 231P ima x41 proc. pa su neke bolje stvarčice, aplikacije zapostavile navedenu verziju. Gledam sada u skorašnje vrijeme uzeti QNAP TS-253A-4G ili QNAP NAS HS-251+, oboje imaju prednosti i mane, pa me interesira vaše mišljenje. Ili uzeti Synology, koji su znatno skuplji ako gledam samo hardwer.
QNAP nisam koristio, synology imam DS416play. Izrazito zadovoljan, veoma dobar komad hardware-a s nevjerojatnom software podrškom. Do sada sam svaki problem rješavao s par google upita jer je za 99.99% stvari već netko imao problem i riješio ga je preko foruma.
Tako da je moja preporuka na Synology strani
__________________
MacBook Pro 15" (late 2011), 16GB RAM, Quad 2.2 i7
Asus PA246Q
Wacom Intuos 4 M
NITROS je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 15.01.2018., 14:41   #1901
Zmajur
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Rijeka
Postovi: 10
Citiraj:
Autor NITROS Pregled postova
QNAP nisam koristio, synology imam DS416play. Izrazito zadovoljan, veoma dobar komad hardware-a s nevjerojatnom software podrškom. Do sada sam svaki problem rješavao s par google upita jer je za 99.99% stvari već netko imao problem i riješio ga je preko foruma.
Tako da je moja preporuka na Synology strani
Gledam cijene u Linksu Shop , ako se nisu zajebali,jer u naslovu im piše jedno, specifikacije su drugačije po tom modelu.

Synology DS41play - Intel Celeron 1.6 (dual core) - 1GB meorije - 3700kn
Qnap 253A-4G - Intel Celeron 1.6 (quad core) - 4Gb memorije - 2700kn

To je impresvna razlika u hardveru a bogami i u cijeni....
Zmajur je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2018., 21:36   #1902
NITROS
Premium
Moj komp
 
NITROS's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2005
Lokacija: Varaždin - Zagreb
Postovi: 874
Citiraj:
Autor Zmajur Pregled postova
Gledam cijene u Linksu Shop , ako se nisu zajebali,jer u naslovu im piše jedno, specifikacije su drugačije po tom modelu.

Synology DS41play - Intel Celeron 1.6 (dual core) - 1GB meorije - 3700kn
Qnap 253A-4G - Intel Celeron 1.6 (quad core) - 4Gb memorije - 2700kn

To je impresvna razlika u hardveru a bogami i u cijeni....
Uspoređuješ kruške i jabuke Synology je 4-bay sistem, Qnap je 2-bay. Ima i Synology 2-bay rješenja sličnih performansi. Međutim, ja sam samo dao svoje iskustvo sa Synology. Nisam koristio Qnap, ali mi je bio u užem izboru kada sam birao NAS.
__________________
MacBook Pro 15" (late 2011), 16GB RAM, Quad 2.2 i7
Asus PA246Q
Wacom Intuos 4 M
NITROS je offline   Reply With Quote
Staro 15.01.2018., 23:50   #1903
Sa_Stilom
Premium
 
Sa_Stilom's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 2,495
4 bay - way to go Synology, vrijedi svake kune.
__________________
Keep it Simple!
Sa_Stilom je offline   Reply With Quote
Staro 16.01.2018., 14:56   #1904
Roy
15/JG52
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 286
Citiraj:
Autor Zmajur Pregled postova
Gledam cijene u Linksu Shop , ako se nisu zajebali,jer u naslovu im piše jedno, specifikacije su drugačije po tom modelu.

Synology DS41play - Intel Celeron 1.6 (dual core) - 1GB meorije - 3700kn
Qnap 253A-4G - Intel Celeron 1.6 (quad core) - 4Gb memorije - 2700kn

To je impresvna razlika u hardveru a bogami i u cijeni....
416play možeš lako sam zamijeniti/povećati memoriju jer skoro svaka DDR3L 1600 odgovara, nemoj me 100% držati za riječ ali mislim da su neki stavili i radilo je i sa 8GB modulom. Osim ako iz nekog razloga ne želiš Intel procesor 418 obični u Linksu je 50kn skuplji a noviji a u budget kategoriji 418j je isto dobra opcija.
Roy je offline   Reply With Quote
Staro 17.01.2018., 17:07   #1905
Sa_Stilom
Premium
 
Sa_Stilom's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 2,495
Ja tako žalim što 416j ima samo 512MB RAM i što nemrem ništa povodom tog. Da je barem bio 418j onda kad sam uzimao 416j

Iako nije NAS uređaj, ovo mi je sljedeća kupovina:
https://www.amazon.com/LaCie-STEY600...+Thunderbolt+2

= 6TB, 2k kn, brzine cca 360/360 MBs

Zašto, imam 4TB audio samplova za NI Kontakt i nemam sad love za kupovat 4TB SSD, pa će mi ovo dobro doći za dodatni backupa najvažnijih fajlova koji su na Synology-u koji ima cca 1TB + Samples Library.
__________________
Keep it Simple!
Sa_Stilom je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2018., 12:51   #1906
Zmajur
Registered User
 
Datum registracije: Nov 2014
Lokacija: Rijeka
Postovi: 10
Naručio ja i preuzeo preko weba QNAP 253A-4G - 2700kn

Ne znam jel su oni nešto sjebali, HG - 3450kn, ADM - 3400kn, COMEL - 3650kn, INSTAR - 3600kn, CONRAD - 4600kn, MIKRONIS - 3700kn

Lijepa razlika reklo bi se. Sad je vrijeme da ga upregnem i da mališana 231p utalim nekome....
Zmajur je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2018., 16:56   #1907
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 910
to ti je samo škola da treba dobro gledati gdje se što kupuje,razlike od dučana do dučana
znaju biti ogromne,a s druge strane nije sve najeftinije u jednom dučanu.
__________________




skalar je offline   Reply With Quote
Staro 18.01.2018., 22:13   #1908
Pupo
Premium
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 5,678
U Mallu je 2500kn xD Iako, to je meni i dalje previse love za uređaj s 2 slota za diskove.
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 19.01.2018., 12:48   #1909
Sa_Stilom
Premium
 
Sa_Stilom's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Croatia
Postovi: 2,495
Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
U Mallu je 2500kn xD Iako, to je meni i dalje previse love za uređaj s 2 slota za diskove.
Slažem se, nemaju oni šta ponuditi za te novce. Davat tolke pare radi media enkodera ili što već mi je bezveze. DS418j, 2400 kn i kupim si nVidia Shield TV, i vozi brale. Kakve media library, itd... WDTV v1,2,3,4 gura već 10 godina i dok mi ne dođe 4K telka, tak bu i bilo

Ali dobro, krenuo sam i ja s 2bay nasom, doduđe za 500 kn koji me služio 7 godina.
__________________
Keep it Simple!
Sa_Stilom je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2018., 06:00   #1910
sharkri
Premium
Moj komp
 
sharkri's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Rijeka
Postovi: 369
Planiram si uzeti neki NAS i 2 hdd-a, pa me zanima dali moram formatirati oba dva harda ili može samo jedan koji će biti sistemski hdd kao kod windowsa, jer na drugom imam dosta filmova i nebi htio ih izbrisati.
__________________
Sig-5 redova normalne veličine max
sharkri je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2018., 06:34   #1911
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 28,403
Nema sistemskog harda kod NAS-a. NAS ima vlastiti OS koji je ugrađen u njegovu elektroniku i ne treba mu hard za to.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2018., 07:46   #1912
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 958
Citiraj:
Autor sharkri Pregled postova
Planiram si uzeti neki NAS i 2 hdd-a, pa me zanima dali moram formatirati oba dva harda ili može samo jedan koji će biti sistemski hdd kao kod windowsa, jer na drugom imam dosta filmova i nebi htio ih izbrisati.
Ako planiraš uzeti NAS i 2 diska, kakve veze ima što na nekom trećem disku imaš filmova?
NAS ima opcije za kontrolu diskova, da ih budeš stavio u "raid" polje ili ne tvoj izbor. Ako su u bilo kakvom polju onda se podaci uništavaju na diskovima
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2018., 07:54   #1913
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 1,852
Pa ako ih stavi nutra
Formatira u ext4 garant
I jbod polje
I kakav nas, nemaju svi sustav u sebi
Znam da moj zyxell (yes da je stari 6g)
Nsa 320, sustav ima na disk1
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2018., 10:54   #1914
sharkri
Premium
Moj komp
 
sharkri's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Rijeka
Postovi: 369
evo, radi se o ovom nas-u ako će vam šta pomoć, naravno u drugom dućanu pošto ga ovi nemaju
https://www.links.hr/hr/eksterno-kuc...-3-0-051604094

Sent from my FRD-L09 using Tapatalk
__________________
Sig-5 redova normalne veličine max
sharkri je offline   Reply With Quote
Staro 15.02.2018., 14:12   #1915
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,614
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2018., 21:03   #1916
Hrwoye
Premium
Moj komp
 
Hrwoye's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2004
Lokacija: Zagreb
Postovi: 236
Preporuča li se u NAS staviti NAS hdd (tipa Segate Iron Wolf) ili će dobar biti i vulgaris? Nemam trenutno para za Synology a treba mi hard pod hitno pa da znam šta uzeti!
Hrwoye je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2018., 07:43   #1917
SinfulSaint
Premium
Moj komp
 
SinfulSaint's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2006
Lokacija: Zagreb
Postovi: 159
Bit će dobar i vulgaris.
SinfulSaint je offline   Reply With Quote
Staro 08.03.2018., 09:02   #1918
mann
Premium
 
mann's Avatar
 
Datum registracije: May 2004
Lokacija: Rijeka
Postovi: 1,304
Vulgaris je naravno good enough ali vodi racuna da u nasu diskovi rade 24h, 365 dana pa puta godina. Diskovi u personal kompovima ipak ne rade toliko. Max smjena (8h) ili slicno najcesce, od tuda potreba za malo "jacim" diskovima. Ali i tak ces vjerojatno uzeti nas sa dva diska pa ako i krepa jedan zamjenis ga lako...
mann je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2018., 16:39   #1919
mladen77
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2017
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 21
Pozdrav, pročitao sam nešto zadnjih stranica, no trebam malu pomoć. Nakon pročitanog (i prosurfanog) nekako sam se odlučio za Synology DS918+, (najviše radi opcije dodatnog proširenja sa DX513). Bavim se nešto foto-videom, pa ako bude potrebe.

Trenutno koristim jedan Zyxel NSA 325 2x6TB, 2x6TB kao cold storage, jedan Seagate 8TB isto cold, te par manjih 2 i 4TB, off site OneDrive.

Glavno pitanje bi bilo obzirom da su diskovi različito popunjeni:

Koristeći SHR mogu ubacivati jedan po jedan 6TB disk, (međusobno prebacivati podatke da oslobodim jedan po jedan) ili moram odmah osloboditi dva 6TB diska.

U NAS bih stavio 4x6TB.

Hvala.
mladen77 je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2018., 19:46   #1920
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,614
Mislim da je pametnije / bolje odmah staviti 4x6TB samo bi trebala biti prazna / slobodna,
standardni zaheb je gdje sa podacima u međuvremenu.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na