Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 13.11.2017., 07:18   #1
TinoJ
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2016
Lokacija: Zagreb
Postovi: 29
Windows failed to start

Pozdrav "experti"!

Zamolio bih cijenjene kolege za pomoc. Moj problem bi se mogao opisati ovako:
https://www.youtube.com/watch?v=dKqeT7NWJxk

Nastanak problema:
Problem je nastao kada sam pokusao snimiti windowse, a to sam htio uciniti preko racunala (without cd or usb). Napravio sam novu particiju u koju sam smjestio windowse i napravio da je ta particija glavna za pokretanje. Nakon restart-a racunala, javlja mi se ova greska i nema povratka.

Da, da...sam sam si kriv. Znaci napravio sam sve cega sam se mogao dosjetiti. Promjenio sam sve zivo u BIOS-u i nisam popravio stvar. Nikako, nema promjene. Ubacio neke stare windowse (CD) i ne ocita ih.

Eh, sta sad? Ima li strucnjaka u tom podrucju ili barem nekog tko je imao slican problem i uspio ga rijesiti? Znaci, prosao sam 100-tinu tutoriala na youtube-u, nisam rijesio problem, uopce ne ide dalje od onog crnog na ekranu. Ja bi sad molio, u prvu ruku, da li ima rijesenje da se udje u Windows-e koju su trenutno gore, a u drugu ruku, kako da nasmnimam "nove" windowse ako mi ih ne zeli ucitati!?

Unaprijed se zahvajujem na komentarima!!

TinoJ
TinoJ je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2017., 08:09   #2
Mommistake
or dadmistake?
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 8,424
O kojem se računalu radi i koje windowse želiš, ajmo to za početak?
Mommistake je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 13.11.2017., 08:30   #3
TinoJ
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2016
Lokacija: Zagreb
Postovi: 29
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
O kojem se računalu radi i koje windowse želiš, ajmo to za početak?

Ispricavam se, zaboravio....

Radi se o laptopu marke "Lenovo", trenutno su instalirani windows 10 (originalni, dosli sa laptopom).
Volio bih se vratiti u te windowse ili bih instalirao windows 7 64 bit, svejedno mi je!
TinoJ je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2017., 08:37   #4
Mommistake
or dadmistake?
 
Mommistake's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Varaždin
Postovi: 8,424
Jesi li dobio key s njim ili je OEM windows?
Mommistake je online   Reply With Quote
Staro 13.11.2017., 08:50   #5
TinoJ
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2016
Lokacija: Zagreb
Postovi: 29
Citiraj:
Autor Mommistake Pregled postova
Jesi li dobio key s njim ili je OEM windows?

OEM WIndows..
TinoJ je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2017., 09:03   #6
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 910
Znači laptop je došao s predinstaliranim/orginal Windows 10 sustavom, napravil si novu/dodatnu particiju i što točno znači da si u tu particiju smjestil Windowse preko računala? Copy-paste postojeće instalacije na novu particiju, pokretnje nove instalacije unutar postojeće i prebacivanje na novu particiju ili nešto treće? Iskoristi Windows Media Creation Tool za kreiranje nove bootabilne USB instalacije, a obzirom da već imaš orginal Windows 10, automatski će se aktivirati pomoću laptop OEM ključa.
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 13.11.2017., 09:24   #7
TinoJ
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2016
Lokacija: Zagreb
Postovi: 29
@The Exiled

Laptop je dosao sa predinstaliranim/orginal Windows 10-kom 64 bit. Napravio sam novu particiju (G i na nju sam kopirao windows 7 64 bit koju sam prethodno skinuo. Napravio sam extract i napravio da mi boot-a iz te particije. nakon toga sam restartao racunalo i pojavila se greska.

Ovaj Windows Media Creation Tool moram instalirati na USB!?
TinoJ je offline   Reply With Quote
Staro 13.11.2017., 09:29   #8
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 910
Windows Media Creation Tool skineš i pokreneš na nekom drugom računalu, a onda taj alat kreira Windows 10 bootabilni medij. Može biti CD ili USB, ali obzirom da si spomenul da ti CD ne radi (možda nije bio bootabilan), ja sam odmah navel USB opciju. Uglavnom, na tvoj (copy-paste Windows instalacije) način ne možeš instalirati sustav. Pogotovo, ako si mijenjal prethodno kreirane sistemske particije, a pošto se radi o predinstaliranom sustavu, uz UEFI je sigurno uključen i Secure Boot, pa se cijela stvar skršila do te mjere da više ne možeš ni bootati.
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 13.11.2017., 09:34   #9
TinoJ
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2016
Lokacija: Zagreb
Postovi: 29
Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Windows Media Creation Tool skineš i pokreneš na nekom drugom računalu, a onda taj alat kreira Windows 10 bootabilni medij. Može biti CD ili USB, ali obzirom da si spomenul da ti CD ne radi (možda nije bio bootabilan), ja sam odmah navel USB opciju. Uglavnom, na tvoj (copy-paste Windows instalacije) način ne možeš instalirati sustav. Pogotovo, ako si mijenjal prethodno kreirane sistemske particije, a pošto se radi o predinstaliranom sustavu, uz UEFI je sigurno uključen i Secure Boot, pa se cijela stvar skršila do te mjere da više ne možeš ni bootati.

Probat cu jos sa ovim programom, pa javim rezultate!
TinoJ je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2017., 07:16   #10
TinoJ
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2016
Lokacija: Zagreb
Postovi: 29
Veliki pozdrav svima!

Evo ovako:
@The Exiled, pokrenuo sam Windows 10 preko alata WMCT putem USB-a. I da, ponudio mi je mogucnost instalacije winowsa, cime sam se odusevio. Ali sam naisao na problem, dodje mi do dijela kada trebam odabrtati disk na koju hocu windowse (trenutno su tri particije) i odaberem naracno C, i evo sto se dogodi; pise ovako:

"Instalacija sustava Windows na taj disk nije moguca. Odabrani disk ima MBR particijsku tablicu. Na EFI sustavima Windows mozete instalirati samo na GPT diskove."

I to mi javlja za svaku particiju koju odaberem.
Sta je to? Sta to znaci?

Zadnje izmijenjeno od: TinoJ. 14.11.2017. u 07:42.
TinoJ je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 14.11.2017., 07:46   #11
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 910
Moraš u BIOS-u ili isključiti EFI podršku, tj. prebaciti na Legacy BIOS ili prilikom instalacije odabrati kreiranje GPT particija, odnosno pretvaranje postojećih MBR u GPT.
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 14.11.2017., 07:57   #12
TinoJ
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2016
Lokacija: Zagreb
Postovi: 29
Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Moraš u BIOS-u ili isključiti EFI podršku, tj. prebaciti na Legacy BIOS ili prilikom instalacije odabrati kreiranje GPT particija, odnosno pretvaranje postojećih MBR u GPT.

U BIOS-u sam prebacio u Legacy i kada sam restartao racunalo, vratio mi se na onu gresku iz pocetka pitanja, znaci; nije mi uopce ponudio instalaciju WIN 10. Sto se tice kreiranje GPT Particije, to mi uopce nije ponudio...

Pronasao sam ovaj video:
https://www.youtube.com/watch?v=DQf9YqbD8WI

Slican problem, samo za WIN 10. I to bi vjerojatno rijesilo stvar, ali ja imam podatke na D disku koje bih morao sacuvati pod svaku cijenu. Radi se o mojim privatnim i poslovnim stvarima, jbga, nisam napravio backup jer nisam slutio da bi do ovoga doslo. Uglavnom, podaci bi mi svakako trebali ostati po cijenu da nosim racunalo na servis, to mi je jako vazno.

Zadnje izmijenjeno od: TinoJ. 14.11.2017. u 08:11.
TinoJ je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2017., 08:13   #13
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 910
OK, onda ide samo EFI. Kaj se tiče GPT particija, ne ponudi ti automatski. Provjeri ovaj vodič koji sam linkal. Ima sve kaj trebaš.
Moraš prilikom instalacije odabrati Custom (Napredno ili Prilagođeno - koji je već naš prijevod), pa onda ili jednostavno obrišeš postojeće particije ili ih pretvoriš u GPT.
Citiraj:
Autor TinoJ Pregled postova
...ali ja imam podatke na D disku koje bih morao sacuvati pod svaku cijenu. Radi se o mojim privatnim i poslovnim stvarima, jbga, nisam napravio backup jer nisam slutio da bi do ovoga doslo. Uglavnom, podaci bi mi svakako trebali ostati po cijenu da nosim racunalo na servis, to mi je jako vazno.
E jebiga sad. U slučaju da želiš podatke prije nego napraviš još veću štetu, možeš iskoristiti neku od popularnih Linux distribucija i eksterni disk.
Bootati Linux i prebaciti sve važno na vanjski disk. Nakon toga možeš krenuti s formatiranjem diska kojem si skršil sistemsku particiju.
Možda ne bi bilo loše da zamoliš nekoga da ti to napravi.

Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. 14.11.2017. u 08:21.
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 14.11.2017., 08:18   #14
TinoJ
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2016
Lokacija: Zagreb
Postovi: 29
Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
OK, onda ide samo EFI. Kaj se tiče GPT particija, ne ponudi ti automatski. Provjeri ovaj vodič koji sam linkal. Ima sve kaj trebaš.
Moraš prilikom instalacije odabrati Custom (Napredno ili Prilagođeno - koji je već naš prijevod), pa onda ili jednostavno obrišeš postojeće particije ili ih pretvoriš u GPT.

A kaj s time da sacuvam podatke na D disku? Hoce li mi ostati ili se sve izbrisati?
TinoJ je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2017., 08:24   #15
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 910
Odgovoril sam ti, jer si u međuvremenu editiral post. Nemoj više ništa dirati i rađe daj nekome da ti pomogne.

Mada možeš ostaviti D:\ na miru prilikom MBR - GPT pretvaranja, ali stvarno zamoli nekoga da ti pomogne s tim.

Ako kreneš s pretvaranjem MBR u GPT, odnosno brisanjem postojećih particija - odu ti svi podaci.
The Exiled je online   Reply With Quote
Staro 14.11.2017., 08:28   #16
TinoJ
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2016
Lokacija: Zagreb
Postovi: 29
Citiraj:
Autor The Exiled Pregled postova
Odgovoril sam ti, jer si u međuvremenu editiral post. Nemoj više ništa dirati i rađe daj nekome da ti pomogne.

Mada možeš ostaviti D:\ na miru prilikom MBR - GPT pretvaranja, ali stvarno zamoli nekoga da ti pomogne s tim.

Ako kreneš s pretvaranjem MBR u GPT, odnosno brisanjem postojećih particija - odu ti svi podaci.

Probat cu to rijesit sa servisom. Zahvaljujem na trudu i zalaganju u rjesavanju mog problema.!
TinoJ je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2017., 09:49   #17
TinoJ
Registered User
 
Datum registracije: Jul 2016
Lokacija: Zagreb
Postovi: 29
USPIO SAM!!!

Znaci ovako:
Nesto mi nije dalo mira i isao sam prckati po BIOS-u. Znaci tamo gdje je trebalo promijeniti EFI u Legacy i to sam ucinio, rekao sam da mi je vratio na pocetnu gresku. I to stoji, ali sam u medjuvremenu primijetio da kada promijenim tu postavku, automatski mi se neka druga postavka tzv BOOT nesto promijeni u EFI. Zatim sam obje te postavke promijenio u Legacy i potom sam mogao napraviti normalno instalaciju kako sam i zelio.

To sam ucinio preko USB-a i programa kojeg mi je @The Exiled preporucio (Windows Media Creation Tool). Podaci NISU izgubljeni, ostali su na D disku, Na C disku su sada novi Windows 10 S i sve radi savrseno.

U slucaju da ima netko sa slicnim kvarom, evo, nadam se da ce mu pomoci ovo sto sam napisao. Samo treba provjeriti da sve postavke budu promjenjene u Legacy kako bi disk bio GPT.

Zahvaljujem na pomoci @The Exiled, velikoj pomoci. Ako budes isao do Zaboka, imas pivu. Cheers
TinoJ je offline   Reply With Quote
Staro 14.11.2017., 15:02   #18
kasko
Premium
Moj komp
 
kasko's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: Ivanić_Grad
Postovi: 1,642
Mjesate kruske i jabuke.
Ako je disk MBR tada mora biti sve na Legacy/Compatibility.
Ako je disk GPT tada mora biti na UEFI/EFI.

Disk je ili u gpt ili u mbr formatu, postojeće particije se ne mogu konvertirati zasebno, vec se cijeli disk mora preformatirati gpt/mbr po potrebi.

Nadalje, moze se konvertirati kompletni disk iz mbr-a u gpt i obrnuto BEZ gubljenja podataka(bez formatiranja) ukoliko disk nije sistemski tj ne koristi se za boot niti sadrzi operativni sustav.
Ako moramo konvertirati sistemski disk, moze se s AOMEI Partition Wizard programom to napraviti live bez gubljenja podataka (i to je jedini koji je pred pola godine imao support za to... i par puta je odradio kako treba)
kasko je online   Reply With Quote
Staro 14.11.2017., 20:35   #19
The Exiled
McG
Moj komp
 
The Exiled's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2014
Lokacija: Varaždin
Postovi: 910
U pravu si. Ja sam nepotrebno dodatno zakompliciral, do te mjere da sam se sam pogubil na MBR - GPT relaciji. Dosta je bilo da uključi Legacy BIOS.
The Exiled je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na