Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Intel
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 21.07.2009., 18:27   #571
maX
Banned
Moj komp
 
maX's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: tu negdi uku Varaždina
Postovi: 7,323
10-20 sekundi je dosta, kakvih par sati
maX je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2009., 18:30   #572
n4d44
Premium
Moj komp
 
n4d44's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2007
Lokacija: Split
Postovi: 259
Citiraj:
Autor Gilbert5 Pregled postova
Ovo još nisam čuo.
Da nekad se dogodi da to brzo brisanje (od par sekundi) ne upali.
Dogodilo mi se to na jednoj DFIici. Tek kad sam izvadija bateriju na duže vrijeme onda se CMOS "dobro" izbrisa i ploča je bootala normalno.

edit: znam da zvuči smiješno ali da mi se nije dogodilo ni sam ne bi vjerovao. Klokam svog kvadonju i ploča zablesi. Neće više da boota. Brišem CMOS nekoliko puta, vadim bateriju, ne trza, Izvadim na (oko) 1 sat. Komp pali normalno.

edit2: To što ploča non-stop restarta me upućuje na problem s BIOSom//COMSom. Ako neki dio ode obično takva ploča nakon bootanja zamrzne (i to mi se dogodilo).
Ovo o vađenju baterija "over nigh" piše na više foruma i također nisam virova dok mi se nije dogodilo. IIRC ovo je bio jedan od problema kada su ove ploče po prvi put izašle na tržište i to se uglavnom događalo onoj p35c-ds3.
Traba provjerit i memoriju možda je krepala.

edit3: LINK Evo sličnih problema na gigabajtovom forumu.

Zadnje izmijenjeno od: n4d44. 21.07.2009. u 18:51.
n4d44 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 21.07.2009., 18:57   #573
ThePornstar
Premium
Moj komp
 
ThePornstar's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: -
Postovi: 3,365
Citiraj:
Autor n4d44 Pregled postova
Veoma zanimljivo kako matična radi bez CPUa.
Izvadi bateriju na par sati pa probaj ponovno. Jesi li šta dira po hardweru/BIOSu prije nego se ovo dogodilo?
Da, da :S
Update biosa sam radio prije par dana (zadnji bios, f14). Po hardwareu nisam prčkao. Jednostavno se desilo nakon shut downa.

Evo video sa youtubea od lika koji je imao isti problem i prikazao ga je:
http://www.youtube.com/watch?v=y2Mai...eature=related

Izgleda da se radi o koruptiranom biosu :S
Navodno stvar riješava neki ručni bios tool
ThePornstar je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2009., 19:26   #574
n4d44
Premium
Moj komp
 
n4d44's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2007
Lokacija: Split
Postovi: 259
Nemam pojma o kakvom se tu alatu radi koji tip navodi na youtube (možda imaju BIOS na PCI kartici - nikad čuja). Drago mi je što kod ovih novijih iti malo skupljih điđabajtica imaš dupli bios (no tko zna koliko i to pomaže).

Ima li ta ploča još garancije?

Sve što ti mogu reći je izvadi je iz kućišta i probaj opet. Izvadi bateriju na 1 sat pa probaj.
Uglavnom (to ti tako ide), uštekaji, ištekaji, lupaj, probaj druge komponente, mjenjaj stikove/slotove, itd... dok ne oživi.
Ako nemaš garanciju i ako je stvarno BIOS u pitanju moglo bi se jedino odlemit taj bios i hotfleshat ga na drugoj ploči. No čim je tu lemljenjue u pitanja mislim da to zaboraviš. Asus bar stavlja sokete za BIOS čip tako da ga možeš jednostavno izgulit i stavit drugi.

Probaj van kučišta ploča+procesor+napajanje i jedan stik rama i to probaj s više stikova u raznim utorima. Ako tako neće i sve si ovo drugo proba bojim se da joj nema pomoći.

Još samo da pitam. Koliko je ploča stara? Kako je bilo riješeno hlađenje northbridga? Samo pasivno? Kolika je bila temperatura?

edit:
Moraš ploču probat i s nekim drugim napajanjem, po mogučnosti i s drugim procesorom da se stvarno uvjeriš da je crkla. Ni chieftec nije imun na crkavanje.

Zadnje izmijenjeno od: n4d44. 21.07.2009. u 19:39.
n4d44 je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2009., 19:46   #575
ThePornstar
Premium
Moj komp
 
ThePornstar's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: -
Postovi: 3,365
Garanciju nemam, uzeo sam je prošli tjedan od jednog člana tu na forumu koji je rekao da nema gare.
Vadio sam sve iz kućišta, prvo što sam pomislio da je kratki spoj u pitanju, međutim nije
Nema šta nisam probao i nemam više ideja. Ostavit ću bateriju prek noći vani pa ću vidjet ujutro. Lemit znam, samo ne želim se upuštat u sigurno uništenje ploče.

Probao sam vani sve spojit, kombinirao memoriju, ma sve, al rezultata nema.

Ploča iskreno neznam kolko je stara, kažem kupio sam od člana foruma. Na NB-u je bio Zalman nbf 47 kojeg sam ja stavio i da bilo je pasivno al je vent pirkao po njemu. Temp mbo je bila oko 40, no zanemari to jer je senzor iznad grafičke, ne na nbu tak da... A zalman je bio mlak.
ThePornstar je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2009., 19:51   #576
n4d44
Premium
Moj komp
 
n4d44's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2007
Lokacija: Split
Postovi: 259
Ako ne proradi s ovim malo dužim vađenjem baterije. Digni taj zalman i očisti NB od paste pa pogledaj da NB nije oštećen na rubovima. Ovo se također često dešava kada ljudi mijenjaju NB hladnjake. NB malo pukne sa strane jedva vidljivo i moš se slikat s pločom.

Ono lemljenje je bilo onako čisto teoretsko, znam da je praktički neizvedivo.
n4d44 je offline   Reply With Quote
Staro 21.07.2009., 20:11   #577
ThePornstar
Premium
Moj komp
 
ThePornstar's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: -
Postovi: 3,365
NB nije napuknut nigdje, provjerio sam
ThePornstar je offline   Reply With Quote
Staro 23.07.2009., 13:36   #578
ThePornstar
Premium
Moj komp
 
ThePornstar's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2007
Lokacija: -
Postovi: 3,365
Evo, nakon 2 dana guglanja i isprobavanja svakakvih rješenja ostale su mi još 2 mogućnosti:
1. dfi long bios clear (http://forums.pcper.com/showthread.php?t=454487)
2. prdnuta memorija, odnosno testiranje druge memorije (http://www.tomshardware.co.uk/forum/...9721_13_0.html)

Zanimljivo da likovi u oba threada imaju iste simptome, no međutim druga rješenja su u pitanju.
Za ovaj 1. sam malo sumnjičav, no 2. mi se čini kao logično rješenje.

Zaboravio sam napomenut da također kad isključim atx 12v kabel, ploča se ne gasi, ostaje radit, no nema nikakvog pomaka. Nema posta, nema beepova ama baš nikakvih.
Opet sam provjeravao kratki spoj, isprobao drugo napajanje, ista stvar.

EDIT:
1. long bios clear --> 0 bodova
2. Memorija radi na druga 2 kompa tako da problema nema sa memorijom. Također sam i probao rame koji provjereno rade stavit u svoj komp--> 0 bodova
3. Probao i treće napajanje (Thermaltake thoughpower 700w) --> 0 bodova

Eto, sve naslućuje na defektnu matičnu, poslje svega ovoga ostaje gorak okus u ustima pri sjećanju na logo gigabyte. Sumnjam da će sljedeća matična bit od istog proizvođača, pošto isti šalje poluproizvode na tržište. Usto sve, tehnička podrška im je... 0 bodova skraćeno.
Nije mi jasno da je ta ista ploča al rev 1.1 imala ista sranja (ne svi, al dobar dio je). Rev 2.0 je to trebao ispravit (isti k), također i rev 2.1 (same shit).
Ljudi imaju takvih problema i sa p35c ds3, p35 ds4, pa čak i ep45 ud3r. Nemora bit da su sve ploče defektne, ali dobar dio njih to upravo je
Najgore je što ploča može radit normalno duže vrijeme i bez ikakvih naznaka na rikavelu, al onda odjednom...
LP gigabyte, nadam se nikad više

Zadnje izmijenjeno od: ThePornstar. 28.07.2009. u 15:23.
ThePornstar je offline   Reply With Quote
Staro 29.07.2009., 11:37   #579
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp
 
Burko's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,300
Kako resetirati BIOSa na Gigabyte GA-P35-DS3L?

evo, ploca sa gigabajtove stranice ako treba detaljnije - GA-P35-DS3L (rev. 1.0).

e sad.............
nocas ja guram ovaj E8200 ES umjesto E5200 i katanu 3 (btw, na def sa eist i c1 su temp strasne - cpu ispod 20, jezgre oko 25 stupnjeva). nego, dok sam raskapao, idem za svaki slucaj ja resetirati bios. jer mijenjam procesor, da se ne zblesira bios, jel'. i fino ja naglavio jumper na pinove za CLR_CMOS, i stajao je taj jumper dobrih pol sata, mozda i vise. i prvo paljenje kompa, pojavi se post screen od gigabajta, i ona ponuda koji load biosa izabrati. ja sam to preskocio, lupio f1 i pustio da digne vindovse. resetirao komp, del - bios (jel', da namjestim sve kako hocu), kad on mene trazi sifru koju inace imam, prije resetiranja biosa?! mislim, to je super jer ocito negdje drzi sve postavke (boot uredaje, datum, ma sve), ali kako da ja inace resetiram bios ako mi ikad zatreba?

tako da je pitanje; jeste li se susretali sa slicnim problemom, ima kakvog utjecaja / rjesenja, dogada li se na drugim plocama (gigabyte + ostatak) ista stvar?


btw, vadenje baterije jednako rezultira. to sam jos prije probao, ali nisam obracao pozornost jer sam zakljucio da je baterija bila prekratko vani. ali ocito da nije.........


i da, neki dan bio kod frenda koji ima GA-P35-DQ6. te kod njega je isti ovaj jumper odradio posao kako treba, sve se vratilo u biosu na tvornicke postavke. tako da nije do jumpera, niti do svih gigabyte ploca.......
__________________
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor.
Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars!

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 29.07.2009., 11:54   #580
Gilbert5
Agent 0
Moj komp
 
Gilbert5's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Kutina - ZG
Postovi: 4,236
Ne trebaš ništa jumper stavljati, pošto je na gigabyte-icama imaš ccmos od dva pina, koji samo kratkospojiš s vodicem. Zato mi je čudno malo da si "naglavio jumper"

A jel ti radi load fail safe postavke iz biosa?

Zanimljiv problem, moram priznati.

Imao dvije P31 DS3L, dvije (E)P35 DS3P i sada DQ6 i nisam imao s time problema.
Gilbert5 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 29.07.2009., 12:18   #581
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp
 
Burko's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,300
ma dobro to za kratko spajanje, tako se pali vecina ploca kad su na "tretmanu" . serafcigerom ili bilo kako, jednak je rezultat.

load fail safe postavke? zasto to probati? mislim, najvjerovatnije radi, jer sve radi kako treba (save postavki itd)...........

a inace mi ova ds3l laganini zadaje glavobolje u nekim stvarima, jer se dogadaju samo meni . ovo sad sa biosom, ne radi zvuk na jednom kanalu, na glavnom izlazu (tj daje cca 5% jacinu, dok drugi izlaz radi 5/5, kao i ostatak jackova), kad sam instalirao w7 nikako namjestiti drivere za realtek zvucnu (a ljudi sa ds3r i ostatkom p35 ergele skroz najnormalnije).................
cini mi se da cu prvo morati uzeti drugu plocu, a ovu utopiti za neke pare sto naide (ovo mi sada trenutno se cini kao vrlo dobar izbor).
__________________
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor.
Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars!

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 29.07.2009., 12:37   #582
Wolverine
Moderator
Moj komp
 
Wolverine's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Vancouver, BC // Zabreg, Maximir
Postovi: 12,288
jel ploča slučajno pod naponom tj jesi li ištekao napajanje iz mreže
__________________
''Of all the things I've lost I miss my mind the most''
Mark Twain



Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64



Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1


Wolverine je offline   Reply With Quote
Staro 29.07.2009., 13:10   #583
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp
 
Burko's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,300
raskopana cijela ploca bila, na krevetu. obavezno meni 220V ide sa napajanja, casak posla, a nece me opet drmat .
__________________
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor.
Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars!

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 05.10.2009., 18:58   #584
Halos
muimerP
Moj komp
 
Halos's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VG
Postovi: 3,233
Pozz.

Ovako, pitanje jedno malo. Ploča u sigu...Temperaturamaticne mi je u idleu 44-45 stupneva. Sad, nisam bas ziher da bi trebala tak vruca bit, na osjet se osjeti tih 45 stupnjeva sam tak, pa ono...
fsb 382, cpu na 1.36v = 4.0ghz

?NIje da imam probleme, nego cisto pitam reda radi, jer bih piknuo 92mm tam negdje da piri ak je to tu mač
Halos je offline   Reply With Quote
Staro 05.10.2009., 21:16   #585
Gilbert5
Agent 0
Moj komp
 
Gilbert5's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Kutina - ZG
Postovi: 4,236
Citiraj:
Autor Halos Pregled postova

Ovako, pitanje jedno malo. Ploča u sigu...Temperaturamaticne mi je u idleu 44-45 stupneva.

Haha, normalno je. Kada usporediš sa 680i SLI, sa 40mm ventom i 92 stupnja u idle...ovo je mila majka.
Gilbert5 je offline   Reply With Quote
Staro 05.10.2009., 22:24   #586
Halos
muimerP
Moj komp
 
Halos's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VG
Postovi: 3,233
Citiraj:
Autor Gilbert5 Pregled postova
Haha, normalno je. Kada usporediš sa 680i SLI, sa 40mm ventom i 92 stupnja u idle...ovo je mila majka.
, 92...a fak e

Onda nema brige, bojim se ljeta pa
Halos je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2009., 00:24   #587
Atrax
Premium
Moj komp
 
Atrax's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 553
Eto i mene sa problemima.
Do neki dan, proca je uredno radila na 3.0 GHz, dok nisam išao nešto čačkat po biosu, mijenjat, isprobavat, i sada ga više ne mogu natjerat na 3.0 nikako.
Problem je što i nisam neki stručnjak kad se radi o OC-u proce, ne volim se baš igrat voltažama i tim pizdarijama, jer ak spalim ovu procu, za drugu nemam ^^
Naime, kolega mi je davnih dana to tako naštimao da radi na 3.0 GHz, i sad ne znam više to vratit.

Uglavnom, mislim da su postavke bile ovakve:
DDR Overvoltage Control: +0.3V
PCI-E Overvoltage Control: Normal
MCH Overvoltage: +0,2
CPU voltage je mislim bio negdje oko 1.4 ili možda nešto niže.

Sada sam ga uspio natjerat sa ovim postavkama na 2.6GHz sa voltažom 1.375. Ne ide ni MHz preko. Stavim na 2.7, povećam voltažu za jednu razinu, ali ne prolazi.

Komp je općenito dobro hlađen, i na 3.0 je proca radila glatko i hladno (oko 38C idle, 55 load nakon duljeg igranja), nikakvih rušenja nije bilo, sve je stabilno radilo, pa pretpostavljam da nije niš krepalo nego jednostavno nešto krivo radim.

Ugasio sam EIST, Enhanced Halt (C1E) i Thermal monitor također.

Ne kužim, ova proca bi navodno trebala potegnut 3.2 bez problema sa stock hladnjakom, a i ploča je sudeći po dojmovima i recenzijama dobra za OC, tako da mi nije jasno zašto me tolko zeza. Jedino ako je memorija usko grlo, ne znam...

Fora je u tome što osjetim veliku razliku u winsima i igrama između 2.3 i 3.0 jer i grafa valjda onda dobije više "zraka" pa se igre bolje vrte, inaće se ne bih previše zamarao time da nije neka razlika.

Probao sam na netu nać nekakve šablone ili primjere drugih sa sličnim konfama, pa da copy-pejstam postavke, našo jedan primjer al ne funkcionira, resetira mi postavke.

Znam da kod OC-a nema nekih pravila, treba isprobavat i poigrat se time, ne očekujem quick fix, al neke smjernice recimo, šta da probam promijenit, šta ne treba dirat i tome slično.

__________________
*The King of Techno*
Atrax je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2009., 02:04   #588
B@re
Premium
Moj komp
 
B@re's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Split,Hrvatska(Croatia)
Postovi: 302
@atrax - jedino rjesenje ti je da pomalo i postupno dizes fsb, sa svim ostalim postavkama na default, te kad dodjes do neke visine, kad mu treba napona, pomalo dizes, meni je tako bilo isto, postepeno ga dizem do neke visine, pa mu pomalo dajem napona koliko treba... treba se igrati



edit- sumnjam da je memorija usko grlo, moja poteze do 1100mhz, bez nekih bolesnih voltaza....
B@re je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2009., 11:33   #589
SRV
Premium
Moj komp
 
SRV's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: n/a
Postovi: 6,088
Pa sad, ja imam Supertalente CL5 pa ne idu preko 930MHz bez obzira na napon.
SRV je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2009., 18:37   #590
Atrax
Premium
Moj komp
 
Atrax's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 553
Evo, poslušao savjet, vratio sve na default, i pomalo dizao taktove, došao do 3.0 na 1.35V..

Uglavnom, problem je bio u DDR2 ratio koji je po defaultu na 2.4 pa mi memu digne na 1033, stavio sam na 2.0, sad radi na 858 i bez greške funkcionira. Ali prije je išla na 1030 uredno tako da ne znam zašto sad neće.
FSB je na 429.
Bitno da sad radi...

Latencije sam stavio na 5-5-5-15, to OK? Default je 5-5-5-18.

Možda bih mogo probat do 3.2 dogurat pomalo ^^

Što se voltaže tiće, koja je neka granica koju nije preporučljivo prelazit? 1.5V? Ili to ovisi isključivo o hlađenju tj temperaturama?
__________________
*The King of Techno*
Atrax je offline   Reply With Quote
Staro 12.10.2009., 19:54   #591
Speedbreaker
Premium
 
Datum registracije: Jun 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 545
@atrax
Moj E6550 radi na 3325MHz sa naponom jezgre 1.38V.Mrak
Speedbreaker je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2009., 01:54   #592
Atrax
Premium
Moj komp
 
Atrax's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 553
Citiraj:
Autor Speedbreaker Pregled postova
@atrax
Moj E6550 radi na 3325MHz sa naponom jezgre 1.38V.Mrak

Ne znam, ja sam sada došao do 3.1, na 1.38V, dalje ne ide. Do 2.9-3.0 ide bez problema sa 1.35V .
Probao 3.2 na 1.4 ali štanga, kao da ga memorija koči.
Zašto ne mogu memu klokat odvojeno od FSB-a? Čim FSB povećam, povećava se paralelno i OC meme. Samo mogu omjer odredit, stavio na 2.0 al to je previše da bi digo na 3.2 procu. Ne vidim nigdje za namjestit da bude 1:1. Ako stavim "Normal", ploča ga postavi na 2.4
__________________
*The King of Techno*
Atrax je offline   Reply With Quote
Staro 13.10.2009., 17:48   #593
Astral
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,497
2.0 je isto ko 1:1

u vezi 5-5-5-15, da, to je ok

inace probaj prvo do kud ide mema pa onda donosi zakljucke u vezi proca, kako??
tako da stavis omjer recimo 3.0 i FSB na 266 pa polako dizes, a s FSBom dizes i voltazu rama kad postane nestabi9lno, proc ce bit na nekoj malo frekvenciji koju sigurno drzi jer ces mu i smanjit multiplier na recimo 6, a ram ce bit na dost velikoj pa testiraj do kud ide, ako vidis da ram na taj nacin ide do recimo 950mhz onda to znaci da mozes FSB stavit max na 475 dok ti je omjer 2.0

inace nemoj se bojat dat 1.4v procu, pa ni 1.45v ako je temperatura ok (pricam za 24/7 rad)
Astral je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2009., 03:06   #594
Atrax
Premium
Moj komp
 
Atrax's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 553
Citiraj:
Autor Astral Pregled postova
2.0 je isto ko 1:1

u vezi 5-5-5-15, da, to je ok

inace probaj prvo do kud ide mema pa onda donosi zakljucke u vezi proca, kako??
tako da stavis omjer recimo 3.0 i FSB na 266 pa polako dizes, a s FSBom dizes i voltazu rama kad postane nestabi9lno, proc ce bit na nekoj malo frekvenciji koju sigurno drzi jer ces mu i smanjit multiplier na recimo 6, a ram ce bit na dost velikoj pa testiraj do kud ide, ako vidis da ram na taj nacin ide do recimo 950mhz onda to znaci da mozes FSB stavit max na 475 dok ti je omjer 2.0

inace nemoj se bojat dat 1.4v procu, pa ni 1.45v ako je temperatura ok (pricam za 24/7 rad)
Aha, to je 1:1....newb

Thnx, jasne su mi upute, pozabavit ću se time, jer za neke naslove koji će skoro izać će mi trebat zadnji atom snage iz konfe
Grafa je dosegla svoj maximum, al proca i mema idu još gore, sigurno.

Što se temp tiće, na trenutnim frekvama nisam primjetio nikakvu razliku u temp od stock frekvi, jezgre su trenutno recimo 23/29, za load nisam siguran, ali mislim da ne prelaze 60, grafa trenutno u idle 33, load ne prelazi 68 (furmarkom mjereno), tako da temp ne bi smjele bit ograničavajuć faktor što se OC-a tiće.
Imali koji prog tipa furmarka, ali za proc, koji bi tokom benchmarka mjerio i trenutnu temp? Kad alt-tabam iz crysisa recimo nakon sat vremena igre u everest, pokaže mi nekih 55C temp proce, al ne znam kolko je to pouzdana metoda mjerenja.

Btw, koju temp jezgre treba gledat, core 1 ili core 2? ne kužim zašto je to upće podjeljeno. Nije da su jezgre fizički odvojene pa ima svaka svoju temp...ne kontam...
__________________
*The King of Techno*
Atrax je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2009., 09:07   #595
Astral
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,497
jezgre jesu fizicki odvojene gledas obje temp, nebi niti jedna trebala prelazit recimo 65c pod load

load mjeris programom real temp, a proc zagrijavas sa orthos programom, istim programom i testiras za stabilnost procesora tako da ga ostavis da radi barem 6h, najbolje bi bilo 24h i ako se ne srusi za to vrijeme, mozes rec da je proc stabilan
Astral je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2009., 12:19   #596
Atrax
Premium
Moj komp
 
Atrax's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 553
Citiraj:
Autor Astral Pregled postova
jezgre jesu fizicki odvojene
Khm, bolje da ja ne pametujem više, izgleda da mi puno tog nije jasno.

Uglavnom, skinuo progije, pa ću vidit. I probat to sa memom šta si reko, pronać joj maksimum.
Editiram post pa javim.
Ako me nebude par dana tu, onda znači da je nekaj pregorilo ^^
Pozz.
__________________
*The King of Techno*
Atrax je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2009., 14:11   #597
Astral
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,497
hehe ma sve bu ok, nije to tak opasno kak mislis
Astral je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2009., 00:35   #598
Atrax
Premium
Moj komp
 
Atrax's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: Zagreb
Postovi: 553
Problem nastao.
Realtemp, orthos i everest mi pokazuju krive frekve, tj one defaultne, bez obzira što ja nariktam u biosu.
Bios ih uredno pamti i zadržava, ali u winsima pokazuje 2333MHz. Probao sam samo malo podić frekve, na 2.4, ali nema razlike, uvijek pokazuje default vrijednosti.

Mislio sam ionako formatirat vistu sutra, pa ću vidjet ima li promjene kakve, da nije do windowsa možda.
Prvo sam posumnjao na bios, flashao ga, ali ništa. U biti, bios bez greške pamti sve postavke tako da nije do njega valjda.
__________________
*The King of Techno*
Atrax je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2009., 12:12   #599
DomagojX
Banned
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Zagreb/Sesvete
Postovi: 1,307
si provjerio tamo u control panel / power options da ti je na HIGH stavljeno
DomagojX je offline   Reply With Quote
Staro 16.10.2009., 12:30   #600
Astral
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,497
hm, to se i meni nedavno dogodilo i samo sam ocistio cmos (izvadis bateriju iz ploce na 1-2min) i nakon toga sve normalno

ako nisi to nikad radio, bilo bi dobro da iskljucis napajanje za vrijeme dok je baterija van ploce ili samo maknes kabel od napajanja pa ga vratis kad vratis i bateriju
Astral je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na