Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 25.09.2020., 21:23   #1
shamtam
Registered User
 
shamtam's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 20
Question HT/Bnet telefonija

Opet ja
Mislim da mi je ovo zadnja nedoumica - u stanu postoje žice od HT-ove telefonske linije. Njih ću ostaviti i staviti novu telefonsku utičnicu u zidu, a same žice pretpostavljam da dolaze negdje iz hodnika zgrade.


However, kako trenutno trošim Bnet (bez telefona doduše), zanima me kako funkcionira njihova telefonija - jel se treba tražiti neki IP telefon kojeg ću spojiti sa LAN kablom u modem? Ili?

Ideja mi je složiti sve da imam future-proof, pa ako budem nekada prešao na HT da imam instalaciju i za to.

Pa je plan zato dovesti HT žice u TK ormarić, i od tamo provesti te žice na dva mjesta u stanu gdje će u nekoj budućnosti biti jedan ili dva telefonska uređaja. Tako da će u zidu zapravo biti dva kabla i dvije modularne utičnice - jedna klasična telefonska (rj11?) i druga mrežna (rj45).

Isto tako, na ista ta mjesta bih proveo i LAN kabl koji bi bio za telefon dok sam na Bnetu.



Ima li to smisla, drži vodu?


Htio bih ostaviti HT žice jer, koliko mi je poznato, one rade i kada nestane struje (ako je telefonski aparat neki obični), dok za Bnet nisam siguran jel radi telefon ako modem ne radi (rekao bih - ne).


Jel uopće moguće imati 2 telefonska uređaja u takvom setupu ili će biti samo jedan?
shamtam je offline   Reply With Quote
Staro 25.09.2020., 21:24   #2
Ag008
RESPECT MY AUTHORITAH
Moj komp
 
Ag008's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2008
Lokacija: Rijeka
Postovi: 6,312
i na ht-u i na bnetu spajaš telefon kakav na tel utor u routeru.
__________________
.
Ag008 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 25.09.2020., 21:48   #3
Blagus
Premium
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 249
Citiraj:
Autor shamtam Pregled postova
Mislim da mi je ovo zadnja nedoumica - u stanu postoje žice od HT-ove telefonske linije. Njih ću ostaviti i staviti novu telefonsku utičnicu u zidu, a same žice pretpostavljam da dolaze negdje iz hodnika zgrade.
Instalacija ide negdje iz hodnika u stan. Ja bih obavezno izvukao sve te žice i povukao sve na novo.
Razlog je taj da je vjerojatno serijski povučeno od utičnice do utičnice i to nikako ne valja za ADSL/VDSL.
Povuci novi kabel (preporučeno Cat5 a ne obični telefonski) iz hodnika u svoj TK ormarić u stanu. Tu ćeš spajati ruter. Od tud po utičnicama u stanu vuci telefonsku instalaciju. Taj dio možeš s običnim telefonskim kabelom i slobodno serijski. Bitno je samo da dolazna DSL linija bude "čista", bez prespoja, dodatnih utičnica itd.

Citiraj:
Autor shamtam Pregled postova
Pa je plan zato dovesti HT žice u TK ormarić, i od tamo provesti te žice na dva mjesta u stanu gdje će u nekoj budućnosti biti jedan ili dva telefonska uređaja.
Tako napravi i pročitaj što sam gore napisao za dolaznu liniju.

Citiraj:
Autor shamtam Pregled postova
Htio bih ostaviti HT žice jer, koliko mi je poznato, one rade i kada nestane struje (ako je telefonski aparat neki obični), dok za Bnet nisam siguran jel radi telefon ako modem ne radi (rekao bih - ne).
HT već godinama izbacuje analognu telefoniju. Nema šanse da ćeš dobiti analognu telefoniju ako ćeš u budućnosti spajati HT, tako da ti bez UPS-a za ruter neće raditi niti internet niti telefon ako nestane struje.

Citiraj:
Autor shamtam Pregled postova
Jel uopće moguće imati 2 telefonska uređaja u takvom setupu ili će biti samo jedan?
Na jedan telefonski port na ruteru (bilo HT ili Bnet) možeš spojiti više telefona.
Blagus je offline   Reply With Quote
Staro 25.09.2020., 22:31   #4
shamtam
Registered User
 
shamtam's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 20
Citiraj:
Autor Blagus Pregled postova
Instalacija ide negdje iz hodnika u stan. Ja bih obavezno izvukao sve te žice i povukao sve na novo.
Razlog je taj da je vjerojatno serijski povučeno od utičnice do utičnice i to nikako ne valja za ADSL/VDSL.
Povuci novi kabel (preporučeno Cat5 a ne obični telefonski) iz hodnika u svoj TK ormarić u stanu. Tu ćeš spajati ruter. Od tud po utičnicama u stanu vuci telefonsku instalaciju. Taj dio možeš s običnim telefonskim kabelom i slobodno serijski. Bitno je samo da dolazna DSL linija bude "čista", bez prespoja, dodatnih utičnica itd.


Tako napravi i pročitaj što sam gore napisao za dolaznu liniju.


HT već godinama izbacuje analognu telefoniju. Nema šanse da ćeš dobiti analognu telefoniju ako ćeš u budućnosti spajati HT, tako da ti bez UPS-a za ruter neće raditi niti internet niti telefon ako nestane struje.


Na jedan telefonski port na ruteru (bilo HT ili Bnet) možeš spojiti više telefona.
OK. Dakle, plan je sljedeći:
  • iz hodnika dovući mrežni kabl koji će biti generalni "ulaz" HT-a u stan. Slično kao što je coax kabl kod Bneta, jel tako?
  • Od modema do priključnog mjesta u zidu negdje u stanu provući klasični LAN kabl (provlačit ću svugdje Cat6)
  • Jedan kraj tog kabla će biti piknut u telefon, a drugi u telefonski port na modemu. Tu mi nastaje najviše glavobolje jer gledam evo u Bnetov modem, ima 4 LAN porta, i 2 telefonska, uža, sa 4 žičice unutra.

Zapravo, sam da sebe "razbistrim"
- iz hodnika treba dovući HT-ove žice (Cat5 idealno, osim ak ga nema u zgradi, u tom slučaju dovlačim ove obične) i one čekaju u TK ormaru da nekad pređem na HT i dobijem njihov modem
- U modem piknem telefonski kabl i vodim ga po zidu u modularnu telefonsku utičnicu
- Iz utičnice ide telefonski kabl u telefon.


Jel tako? Ne trebam imati ethernet kabl osim eventualno na ulazu HT-a u stan?


Drugo pitanje Možeš mi pojasniti to "serijsko spajanje"? Koja je prednost/mana toga u odnosu na to da uzmem dva telefona i spojim svakog u svoju rupu na modemu (obzirom da imaju dvije rupe za telefone)?
Jel će jedan telefon "prisluškivati" drugi i to ili?

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 26.09.2020. u 10:17.
shamtam je offline   Reply With Quote
Staro 25.09.2020., 23:07   #5
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,177
Citiraj:
Autor shamtam Pregled postova
Drugo pitanje Možeš mi pojasniti to "serijsko spajanje"? Koja je prednost/mana toga u odnosu na to da uzmem dva telefona i spojim svakog u svoju rupu na modemu (obzirom da imaju dvije rupe za telefone)?
Jel će jedan telefon "prisluškivati" drugi i to ili?

Dvije "rupe" za telefon u HT routerima su za dvije razlicite telefonske linije, tj za dva razlicita broja. Na svaku "rupu" ide samo jedan broj, a tu "rupu" mozes djeliteljem podijelit na nekoliko razlicitih aparata, ali ce svi radit samo na tom jednom broju.
__________________
Trebaš Huawei B525S 23A_CAT6 -> PP
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2020., 01:02   #6
Blagus
Premium
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 249
Dovuci neki kabel iz hodnika u svoj centralni ormar. To može biti i Cat6 kojeg već planiraš razvlačiti za LAN. Iz ormara povučeš bilo kakav (isti Cat6, Cat5, obični telefonski) do jedne utičnice, a od nje na drugu. S tim dobiješ klasično ponašanje telefona gdje jedan "prisluškuje" drugog.

Možeš i spojiti svaku utičnicu na svoju paricu pa kemijati sa ATA adapterom ali nećeš puno dobiti kad na kraju oba telefona moraju dijeliti istu telefonsku liniju prema van, bez mogućnosti dva paralelna odlazna poziva. Izvedivo je do neke mjere, recimo da izvučeš SIP podatke od Bneta/HT-a pa napraviš mini kućnu centralu s dvije interne linije, ali previše je posla za umiruću tehnologiju. Ja bih, recimo, rađe iskoristio te utičnice za LAN i skroz zaboravio na fiksni telefon.
Blagus je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2020., 10:03   #7
shamtam
Registered User
 
shamtam's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 20
Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
Dvije "rupe" za telefon u HT routerima su za dvije razlicite telefonske linije, tj za dva razlicita broja. Na svaku "rupu" ide samo jedan broj, a tu "rupu" mozes djeliteljem podijelit na nekoliko razlicitih aparata, ali ce svi radit samo na tom jednom broju.
aaaa, tako. OK, hvala na toj informaciji

Citiraj:
Autor Blagus Pregled postova
Dovuci neki kabel iz hodnika u svoj centralni ormar. To može biti i Cat6 kojeg već planiraš razvlačiti za LAN. Iz ormara povučeš bilo kakav (isti Cat6, Cat5, obični telefonski) do jedne utičnice, a od nje na drugu. S tim dobiješ klasično ponašanje telefona gdje jedan "prisluškuje" drugog.

Kužim, hvala.
Znači, ne moram zapravo ni kupovati telefonski kabl, samo iskoristim 2 žice iz Cat6? Jer kupujem 100m kabla za provođenje ostatka mreže, pa pretpostavljam da je iskoristiv.


Što se ostatka mreže tiče, da, u svakoj sobi je planirano da će biti po 3-4 priključna mjesta, i sve će se spojiti lijepo na patch panel u ormariću i poslije u switch. Ali eto, neka postoji i priprema za telefon

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 26.09.2020. u 10:18.
shamtam je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2020., 10:36   #8
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,482
Još par napomena:

- možeš i ne moraš posebno vući Cat5 ili tel. kabel (na mjesta gdje misliš / trebaš telefon) jer se uz malo pažnje može RJ11 uštekati u mrežnu RJ45 utičnicu i tako koristiti mrežni "spoj" / kabel

- kada radovi budu pri kraju posudi mrežni tester i provjeri šta je meštar napravio + neka označi brojevima na patch panelu i na modul utičnicama (ima za nabaviti male naljepnice sa 2x br. 1 - 24 ili koliko treba)

- ne jedan put sam vidio da "električar" ne zna / neće / nije spojio mrežne kabele (pogotovo na modul utičnice) nego ih je samo potrpao u kutiju i stavio masku ko fol gotovo ... zato zadnju trećinu nofčića se da tek kad je sve ispravno spojio / napravio
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 26.09.2020., 11:07   #9
Blagus
Premium
 
Datum registracije: Jun 2012
Lokacija: Zagreb
Postovi: 249
Ajde ti napravi ovako: povuci Cat6 i stavi Cat6 utičnice, ponašaj se kao da vučeš još 2 LAN priključka.
U njih možeš uštekati RJ11 za telefon i on će raditi, a odmah ćeš imati i LAN, ako se predomisliš oko telefona (ili ga jednog dana ukineš nakon uvođenja, ili ako ćeš ikad koristiti LAN telefone).
Blagus je offline   Reply With Quote
Staro 27.09.2020., 11:13   #10
shamtam
Registered User
 
shamtam's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 20
Citiraj:
Autor Blagus Pregled postova
Ajde ti napravi ovako: povuci Cat6 i stavi Cat6 utičnice, ponašaj se kao da vučeš još 2 LAN priključka.
U njih možeš uštekati RJ11 za telefon i on će raditi, a odmah ćeš imati i LAN, ako se predomisliš oko telefona (ili ga jednog dana ukineš nakon uvođenja, ili ako ćeš ikad koristiti LAN telefone).

Ali drugi kraj tog kabla (u mrežnom ormariću) treba biti stvarno RJ11 jer u modemu moram piknuti baš telefonsku rupu, koja je RJ11. Eventualno kasnije mogu prekrimpati ako će mi baš taj kabl trebati za još jednu mrežu, jel tak?


A kad smo već došli do mrežnih telefona - ima netko to, koristi? Koja je razlika između mrežnog i klasičnog telefona?
shamtam je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 27.09.2020., 11:39   #11
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,482
Čitaj pažljivo, nije bitno jeli u TK ormariću ili mrežna modul utičnica u zidu, oboje je RJ45,
RJ11 (pojednostavljeno rečeno za telefon) se može uz malo pažnje uštekati u mrežnu RJ45.

Iz modema ide RJ11 kabel i koristiš navedeni trik, isto je i na željenoj lokaciji.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 27.09.2020., 11:45   #12
shamtam
Registered User
 
shamtam's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 20
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Čitaj pažljivo, nije bitno jeli u TK ormariću ili mrežna modul utičnica u zidu, oboje je RJ45,
RJ11 (pojednostavljeno rečeno za telefon) se može uz malo pažnje uštekati u mrežnu RJ45.

Iz modema ide RJ11 kabel i koristiš navedeni trik, isto je i na željenoj lokaciji.
E baš sam si sad razmišljao točno kako će izgledati - dakle:
  • provesti Cat6 kabl i u zidu ga kripmnuti na Cat6 RJ45 utičnicu, a u TK ormariću ga spojiti na patch panel
  • Telefon spojiti RJ11-RJ11 kablom u tu RJ45 utičnicu
  • U ormariću u patch panel rupu (koja je isto RJ45) upiknuti RJ11 konektor koji će s druge strane biti upiknut u RJ11 rupu u modemu
Jel bi to bilo to?
I onda u budućnosti ako budem gasio telefon i trebao taj zidni priključak za mrežni telefon ili za komp ili nešto, samo piknem u zid i iz patch panela u switch mrežni kabl i super.
shamtam je offline   Reply With Quote
Staro 27.09.2020., 13:03   #13
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 18,482
Dobro si shvatio

Da sad ne pišem(o) u drugu temu,
sad vidiš da osim ostalog trebaš mrežni switch sa min. 5 ili 8 portova,

pa ako će u TK ormariću biti patch panel, switch, router operatera, eventualno coax razvod .... poželjno da taj ormarić bude i dublji i veći da sve skupa lakše stane,

poželjno da mu je poklopac (vrata) od pvc - a da ne ubije WiFi, nebitno sad hoćeš li dodavati još AP - ova ...

isto tako ne zaboravi dovesti 230V napajanje, zgodan artikal "produžni bez kabela":
https://elektro-materijal.com/shop/c...z-kabela-23001
https://elektro-materijal.com/shop/c...z-kabela-24001
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 27.09.2020., 23:09   #14
shamtam
Registered User
 
shamtam's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2019
Lokacija: Zagreb
Postovi: 20
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Dobro si shvatio

Da sad ne pišem(o) u drugu temu,
sad vidiš da osim ostalog trebaš mrežni switch sa min. 5 ili 8 portova,

pa ako će u TK ormariću biti patch panel, switch, router operatera, eventualno coax razvod .... poželjno da taj ormarić bude i dublji i veći da sve skupa lakše stane,

poželjno da mu je poklopac (vrata) od pvc - a da ne ubije WiFi, nebitno sad hoćeš li dodavati još AP - ova ...

isto tako ne zaboravi dovesti 230V napajanje, zgodan artikal "produžni bez kabela":
https://elektro-materijal.com/shop/c...z-kabela-23001
https://elektro-materijal.com/shop/c...z-kabela-24001
LOL, prvi put vidim ove produžne bez kablova


Ali da, ormarić će biti 9U, 19-inčni, širok 600, dubok 450, visok 500mm.

U njega ide 24portni patch panel, switch (mikrotikov CRS326-24G-2S+RM), danas sutra i video snimač za nadzornu kameru, i NAS (synology 214+) koji će biti uz modem lijepo smješten, po svemu sve to bi trebalo stati unutra. A što se struje tiče, plan je dovesti jedan ili dva šuko utikača na zid gdje će biti ormar, i obzirom da neće biti stražnja strana ormara, u to ću uštekati jedan od onih produžnih što se također montira na railse ormara (plan je ušarafiti to u one "stražnje", jel).


Poklopac bude stakleni, a wifi ću razvlačiti po stanu sa AP-ovima, tak da će i to biti riješeno.



Uglavnom, veliko hvala Nikky i Blagus, sad je sve jasno
shamtam je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na