|
![]() |
#1 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Programi za testiranje komponenata
Da li vam se ikada dogodilo iznenadno "smrzavanje" računala, kad sve pa i miš jednostavno ne mrdaju? Ili pak iznenadno resetiranje, pojava BSOD-a (plavog ekrana smrti)? Vjerujem da su se svi susreli s ovim problemima, u većoj ili manjoj mjeri... U ovoj temi ću ukratko navesti nekoliko programa koji vam mogu olakšati pronalaženje problema. Vjerujem da će mnogi provrtiti testove čisto da vide jesu li kupljene komponente ispravne ili nisu. Popis ću podijeliti u par kategorija: procesor & memorija, grafička kartica, tvrdi disk, optički pogon i ostalo. Popis će se s vremenom nadopuniti informacijama kako testirati pojedinu komponentu... Procesor & memorija: OCCT PerestroikaGrafička kartica: 3DMarkUređaji za pohranu podataka: H2testwOptički pogon: Opti Drive ControlOstalo: AIDA64 (može testirati cijeli sustav odjednom)Nadam se da će neki pomoću ovih programa uistinu otkriti problem. Ukoliko se i dalje događaju čudne stvari, krenite od napajanja jer pad sistema u čak 25% slučajeva uzrokuje loše i jeftino napajanje.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 13.01.2021. u 21:37. Razlog: update linkova |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
Vrlo korisna lista, ono sto svaki kompjuteras ima u dzepu na stick-u. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Nov 2001
|
Mogao bi dodati HDDregenerator i Spinrite kao utilitije za testiranje diskova te dvdinfopro za optiku |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Čovjek
Datum registracije: Oct 2006
|
Nabavi Ultimate Boot CD i Hiren's Boot CD. Na oba diska imaš hrpu programa za razne zadatke - npr. dijagnostiku, testiranje, particioniranje, formatiranje, backup, itd itd.). UBCD možeš skinuti sa sajta, no Hiren's ćeš morati potražiti na nekom od p2p sajtova / programa i sl (link koji sam dao je samo info o aplikacijama koje se gore nalaze). http://www.ultimatebootcd.com/ http://homepage.ntlworld.com/hiren.thanki/bootcd.html Na tim diskovima imaš i neke od programa koje je domy_os naveo. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | ||||||||||
Moderator
Datum registracije: Jan 2003
|
Samo da napomenem da pola gore linkova ne radi pa bi trebalo to sanirat ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
EMP moderator
|
Server im je očito down, radilo je kad sam stavljao. Pričekat ću još malo pa promijenit, ako ne proradi.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
4K FTW
Datum registracije: Dec 2006
|
pohvala za topik i još jedan pohvala za ubcd, ubcd4win i hirensboot cd koristim ih već godinama you must love it ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
Vjerojatno imaš *.iso file. Pokreneš Nero ili neki program za burning, odabereš burn image (kod nero ti je to pod Recorder) i snimiš na CD. Onda restartaš komp i preko BIOS-a ili boot menia (ovisi da li ga imaš ili ne) staviš da se komp boota prvo sa CDROM-a. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Premium
Datum registracije: Jul 2006
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Registered User
Datum registracije: Jun 2007
|
pod hitno dodati alat MHDD u grupu HDD testnih alata!!! http://hddguru.com/content/en/software/2005.10.02-MHDD/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
mogao bi dodati i orthos.
![]() |
#18 |
Guest
Datum registracije: Jul 2008
|
Evo skinuo sam samo provjere radi, i gle što meni piše: WD 400GB star 11 mjeseci - 100% Samsung 160GB star cca 3 godine - 100% Od frenda hardovi koji su kod mene radi prebacivanja podataka: WD 80GB star 1 god - 57% Seagate 80GB star 26 mjeseci - 53% Očito je do održavanja diska, defragmentaciji i dugotrajnoj radnoj temperaturi. Moji su k0onstantno hlađeni sa 92mm hladnjakom i temperature nejdu iznad 26°C za moj WD, 17°C za mog samsunga. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
EMP moderator
|
Daj molim te... Koliko ti je onda u sobi? 5-10°C? Uključi grijanje da si ne prehladiš bubrege... Komp je tvoj rob, a ne ti njegov.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 | |
Guest
Datum registracije: Jul 2008
|
Citiraj:
![]() A općenito se samsung previše ne grije... ![]() ![]() PS - Diskovi od frenda su uredno na 42°C, ali normaolno, bez hlađenja, samo vise iz kućišta! ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
EMP moderator
|
Idemo si svi kupiti deset Thermaltakeovih 92 mm ventova pa smrznuti cijeli komp ispod temperature okoline... ![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
3.14zda ®
Datum registracije: Nov 2005
|
...samo da nadodam da je ovo vrlo handy i jeftin dodatak za dijagnostiku računala. http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...=STRK:MEWAX:IT
![]() |
#25 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Citiraj:
jesi probao taj tester? zanima me da li ta čuda rade ili su samo porez na budale mislio sam si naručiti jednoga ali nisam htio biti prvi koji će probijati led
![]() |
![]() |
#26 |
3.14zda ®
Datum registracije: Nov 2005
|
Rade bez problema i spasio sam nekoliko ploča koje sam mislio da su vrisnule, a ustvari su bile nekompatibilne s memorijom, grafičkom i slične zavrzlame koje POST display prikaže kodom. Koja je baš riknula - neće je spasiti ni 10 takvih kartica, jebiga.
![]() |
#27 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2010
|
Nokia Monitor Test ne radi na XP x64 (nisam siguran za Vistu/7) Alternativa je Eizo Monitor Test |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2006
|
Citiraj:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
EMP moderator
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Registered User
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
|
|
![]() |