|
![]() |
#1 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Objašnjenje beepova s matične ploče
Ukoliko imate takav problem da se komp nakon paljenja neće bootat, tj. nema slike na ekranu, preko beepova koje daje zvučnik unutar kućišta možete otprilike saznati koja komponenta je u kvaru. Sljedeći korak je utvrditi koji BIOS imate na ploči, ukoliko još ne znate. To se lako utvrdi po izgledu samog BIOS-a, a i vjerojatno piše kod POST screena (trenutak kada se iščitavaju informacije o procesoru, memoriji, diskovima,...). Nakon toga možemo krenuti s objašnjenjem beepova za pojedini BIOS. AWARD BIOS Izgleda ovako: ![]() 1 kratak beep -> sistem se normalno podiže, sve je OK 2 kratka beepa -> greška u postavkama CMOS-a/BIOS-a 1 dugi & 1 kratak beep -> greška s DRAM memorijom 1 dugi & 2 kratka beepa -> problem u grafičkoj kartici ili monitoru 1 dugi & 3 kratka beepa -> greška s tipkovnicom 1 dugi & 9 kratkih beepova -> ROM greška dugi ponavljajući beep -> DRAM memorija nije pravilno umetnuta kratak ponavljajući beep -> problem u napajanju AMI BIOS Izgleda ovako: ![]() 1 kratak beep -> DRAM flash greška 2 kratka beepa -> greška u provjeri DRAM ECC memorije 3 kratka beepa -> DRAM memorija nije pronađena 5 kratkih beepova -> CPU greška 6 kratkih beepova -> greška s tipkovnicom 8 kratkih beepova -> problem u memoriji na grafičkoj kartici 9 kratkih beepova -> ROM greška 1 dugi & 2 kratka beepa -> problem u grafičkoj kartici ili monitoru, a može biti i u memoriji 1 dugi & 3 kratka beepa -> DRAM memorija u kvaru 1 dugi & 8 kratkih beepova -> problem u grafičkoj kartici ili monitoru Kad pronađete značenje svojih beepova, znat ćete otprilike što ne valja pa možete krenuti od te komponente. Sretno! Stavljam ovo na vrh, ako se slažete. ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 28.10.2010. u 10:51. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Strichek Moderator
|
Odlično, aj stavi to kao sticky puno će pomoć ![]()
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Moze sticky:clap:
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium moderator
Datum registracije: Aug 2005
|
Definitivno sticky ![]()
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
hvatač zaleta
Datum registracije: Sep 2007
|
![]() svaka čast za objašnjenje beepova,to je ono što treba nama blaženima u neznanju. kod mene je riječ o award biosu i trenutno se čuje 1 kratki beep i to je ok valjda,ali danas nakon nekoliko dana ponovno ukopčan komp i bio je čini mi se poduži beep ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
dev
Datum registracije: Nov 2007
|
wtf ja imam AMI koji izgleda ko AWARD ???!?! i btw sta znaci beskonacni beep. znaci nema nikakvis stanki samo beeee....eeee... i uvijek kad upalim komp beep-1sec-beep. to bi znacilo da nes ne valja al upali se(nakon 32672 bsoda) |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
freak
Datum registracije: Aug 2006
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Jan 2004
|
Zaboravio si josh napisati da kada ploca uopce ne posta & beeepa da je vjerojatno mrtva ili nije beepzvucnik spojen ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
freak
|
![]() |
#17 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
![]() |
#18 | |
Dr. Hardware
Datum registracije: Jan 2005
|
Citiraj:
po mojem iskustvu to bi značilo da komp pokušava bootat bios ali ne uspjeva pa pokušava povući postavke iz drugog biosa što također ne uspijeva pa se nakon nekog vremena restarta i ponovi proces još 2 puta nakon toga se ili gasi ili ostane u idle-u dok na nekim pločama to vrti neprekidno dok ne ugasiš komp (problem dosta čest na x48 pločama pogotovo gigabyte). Ako ti je cijelo vrijeme na monitoru samo crni ekran nema spasa osim ako imaš Asus ploču 975 Deluxe ili 965 Deluxe dok sve novije asusice (P35 nadalje) imaju smart bios update koji funkcionira na način da na usb stick staviš bios file i stick pikneš u prvi usb (krajnje gornji lijevi na backpannelu). Ako ni to ne prolazi ploču na servis (ako je pod garancijom ili u smeće). Makar ako imaš onaj stariji bios koji se da vadit i još jednu ploču sa takvim biosom onda ga možes prevarit pa updateat svoj bios na drugoj ploči (za detaljne upute ako negog zanima možete me PM-at.
Besmisleno je stajati ako možeš sjediti, a glupo je stajati ako možeš ležati. ![]() Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 13.10.2008. u 12:58. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
^_-
Datum registracije: May 2006
|
Malo kasnim al evo, za potrebe sticky-a posto vidim da nitko nije odgovorio.. iz mojeg iskustva beskonacan beep aka tuljenje je kad ti grafa nije skroz u (agp) slotu. Znaci ugasis komp te jos malo zesce stisnes grafu u slot, onak, po muski. ^^
![]() |
#20 | |
freak
|
Citiraj:
![]() ![]() Inace,ako nije do grafe,probaj sve ponovno iskljucit i ukljucit,jer inace on govori da nesto nije dobro ustekano kako treba ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
the one
|
upit- kaj znači beep koji zvuči kao milicijska sirena. tuli dok god ne isključim šalter na napajanju. počinje poslije boota,, kad ulazi u windovse... ???? čim počne tulit , zgasi se i tuli li tuli. nema šanse podić win ,, probao sa win cd napravit kakav repair windovsa, al čim i s cda diže win ,, ista priča... komp iz siga. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Moderator
|
kod abita to znači da ti ili vent nije spojen ili radi presporo, ili su naponi previsoki/preniski pogedaj si kak si namjestio napone i brzine ventilatora
![]() |
#24 |
EMP moderator
|
Pregrijavanje procesora ili prespora vrtnja ventilatora. Taj zvuk se najčešće javlja na Abitovim pločama. EDIT: Kasnim...
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
the one
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
the one
|
sve meni poznate opcije sam koristio i ništa od toga. nekaj je riknulo. eh sad, jel riknula ploča ili procesor,, ili možda napajanje?? ![]() ![]() idem laganini putem forumske tržnice.... lol. |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
3.14zda ®
Datum registracije: Nov 2005
|
Jesi ti odcepio stranicu kucista i vidio jel se vrti vent na procesoru? Iscupaj ramove i vrati ih natrag, stajaznam, pokusaj bilosto prije nego otpises procesor, po meni je to zadnja ali stvarno zadnja opcija...
![]() |
#29 |
the one
|
sve sam to probao. pri bootanju mi nekad daje pisano upozorenje da je procesor neupotrebljiv ili promijenjen i da mu trebam podesiti opcije u biosu, al ništa . samo boota, al u windovse ne ide, čim dođe do njih počne zgasi se i tuli ko lud. mijenjao sam i hardove sa windovsima, grafičku, 5 komada ddr ramova, optički pogon...... nažalost svaki put ista stvar. mislim da sam pri čišćenju pomaknuo kuler s proca i da se dobro pregrijao , pa sad luduje. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
^_-
Datum registracije: May 2006
|
Opisani beep ima veze s ventilatorom 100%. Meni je tak beepalo dok je zhica s napajanja privremeno zaustavila vent na procu ![]() A probaj promijenit vent.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|