Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 18.09.2023., 15:21   #1
xraven13
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 143
(riješeno) Problem sa pregrijavanjem, i9 procesor

Procesor Intel Core i9-9900K 3.6-5.0GHz 8-Core 16-Thread
GTX 1080ti
Samsung Evo 970 i 980 PRO SSDovi
Toshiba 2TB i Firecuda 2TB HDDovi
Hladjenje NZXT Kraken 120 120mm Black Liquid Cooler, LGA1700 Ready (RL-KR120-B1)
Maticna Gigabyte Z390 Gaming X
Kuciste https://www.phanteks.com/Eclipse-P30...eredGlass.html
Napajanje Seasonic M12II-620 EVO 620Watts 80Plus Bronze Full ModularSKU: 07181887


Grijao se preko 100C, pa sam kupio novo hladjenje, par mjeseci bilo ok i opet isti problem. Pasta je ok, hladjenje je dobro postavljeno, ventilator se vrti, osjetim nekakav protok kad stisnem oko kablova hladjenja.

Trenutno kad je proc opterecen oko 30%, ode na temperature oko 90C.
Mogu koristiti racunalo, ali je limitirano na osnovne stvari zbog razloga gore.

Zadnje izmijenjeno od: xraven13. 19.09.2023. u 07:33.
xraven13 je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2023., 15:48   #2
nino
PizzoZder
Moj komp
 
nino's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Umag
Postovi: 12,458
A ko ti je preporucio aio 120mm za taj cpu? Jako optimisticno.
__________________
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla.....
Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad
NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili....

NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera
nino je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 18.09.2023., 15:52   #3
xraven13
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 143
Citiraj:
Autor nino Pregled postova
A ko ti je preporucio aio 120mm za taj cpu? Jako optimisticno.
To je bio hladnjak koji sam imao i prije na i7, iako se malo drukcije zvao, ali ovaj je novija verzija istog modela, ali da, na svoju ruku. Problem je takodjer sto LED kablovi se ne mogu spojiti.

Sto bi ti preporucio?

Zasto je bilo ok par mjeseci i sad opet problemi?
xraven13 je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2023., 16:02   #4
veve
woot!!!
Moj komp
 
veve's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2005
Lokacija: Varaždin
Postovi: 2,473
Gledaj Dark Rock Pro 4 ili AIO vodeno AC 280mm ili 360mm.
Dobro provjeri što ti stane u kućište, tj. koje je kućište u pitanju?
veve je offline   Reply With Quote
Staro 18.09.2023., 17:05   #5
tomek@vz
Premium
Moj komp
 
tomek@vz's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: München/Varaždin
Postovi: 3,577
Kao sto su ti kolege se vec izjasnile - na i9 (a bome ni na i7) NIKAD ne stavljas 120mm AIO jer su vecinom losiji od kvalitetnih zracnih hladnjaka. Ides ili na kak spada zracni hladnjak ili minimum 280mm AIO.
__________________

Lenovo Thinkpad L590 | Intel Core i5 8265U / 8GB DDR4 / WD SN750 240GB / Windows 10 Enterprise
Lenovo Thinkpad T14s Gen3 | Intel Core i5 1235U / 16GB DDR5 / Micron 2450 256GB / Windows 10 Education
HP Elitebook 840 G8 | Intel Core i5 1145G7 / 16GB DDR4 / SK Hynix PC711 256GB / Windows 10 Enterprise | Fedora 40 Workstation

tomek@vz je online   Reply With Quote
Staro 18.09.2023., 17:58   #6
medo
#erase startup-config
Moj komp
 
medo's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2001
Lokacija: Zagreb
Postovi: 3,053
Probaj za prvu ruku postaviti AIO hladnjak na prednji panel kućišta ako možeš. To nekad zna spustitintemperature za par stupnjeva.
__________________
"It's not a bug, it's a feature!"
1N6pJsvusP7afu23qs1uBscK16wfcG7C8m
medo je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 00:32   #7
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 4,992
Daj ti pogledaj jel ti procesor ravan i jel ti se pasta rasporedi kako treba na njemu.

Kakvu pastu koristis, mozda je vrijeme za zamjenu?

Btw, jel taj blok sto lezi na procesoru zbilja toliko vruc? Ako je proc na 90'C to bi moralo bit jako vruce, uz uvjet da je dobar kontakt izmedju.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 07:32   #8
xraven13
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 143
Kuciste je https://www.phanteks.com/Eclipse-P30...eredGlass.html
Napajanje Seasonic M12II-620 EVO 620Watts 80Plus Bronze Full Modular
SKU: 07181887
Intel Core i9-9900K 3.6-5.0GHz 8-Core 16-Thread

Ok, kupiti cu onda drugi hladnjak, koji preporucavate za ovo kuciste i maticnu Gigabyte Z390 Gaming X.
xraven13 je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 08:03   #9
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 33,469
Tebi fale ventilatori na prednjoj strani kućišta koji unutra uvlače hladni zrak. Nije ni čudo da dolazi do pregrijavanja.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 08:22   #10
xraven13
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 143
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Tebi fale ventilatori na prednjoj strani kućišta koji unutra uvlače hladni zrak. Nije ni čudo da dolazi do pregrijavanja.
Zaboravih reci da sam vec odavno otvorio kuciste, maknuo staklo sa strane jer se pregrijavala graficka. Tako da je skroz otvoreno vec godinama. To je rjesilo problem sa grafom.

Dok sam imao i7 sve je bilo ok i nisam odmah primjetio probleme sa i9, tek nakon 6-12 mjeseci otprilike. Iako sjecam se da je temp znala ici na 60ak C nakon instalacije i9 od samog pocetka.
xraven13 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 19.09.2023., 09:14   #11
ansha
¯\_(ツ)_/¯
Moj komp
 
ansha's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: Sibenik
Postovi: 1,049
Sta si mijenjao? Update bios-a ili postavke po bios-u? Software od nzxt-a? Dal vidis rpm od pumpe u hwinfo-u ili nzxt-ovom software-u ako je instaliran?

Price da je nedovoljan cooler su gluposti posto je kod tebe sve bilo ok dok se nesto nije dogodilo a pokusavamo utvrditi sto...
ansha je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 10:21   #12
Nbdy32
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Aug 2016
Lokacija: Bestovje,Sv.Nedelja
Postovi: 2,674
A da nisi zaboravio foliju skinuti sa bakra ????


Ono slučajno ....
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 10:38   #13
ansha
¯\_(ツ)_/¯
Moj komp
 
ansha's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: Sibenik
Postovi: 1,049
Citiraj:
Autor Nbdy32 Pregled postova
A da nisi zaboravio foliju skinuti sa bakra ????


Ono slučajno ....
Sta stvarno nitko ne procita post prije nego odgovori?
ansha je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 15:01   #14
xraven13
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 143
Citiraj:
Autor ansha Pregled postova
Sta si mijenjao? Update bios-a ili postavke po bios-u? Software od nzxt-a? Dal vidis rpm od pumpe u hwinfo-u ili nzxt-ovom software-u ako je instaliran?

Price da je nedovoljan cooler su gluposti posto je kod tebe sve bilo ok dok se nesto nije dogodilo a pokusavamo utvrditi sto...
Instalirao sam BIOS noviju verziju prije mjesec dva kad sam imao problem sa hard diskovima nakon sto su prestali raditi zbog nestajanja struje, uspio sam rjesiti problem i popraviti sve diskove. NZXT sam instalirao prije tjedan dana zbog ovih problema, znaci problemi su dosli prije instalacije.
Moguce da je uzrok povezan sa oscijalacijama napona na otoku, mozda se i nesto poremetilo u BIOSu, maticnoj ili negdje drugdje. Iako imam UPS, ne koristim ga uvijek jer je preslab pa se racunalo povremeno iskljuci, trebam malo vise uloziti ovdje. Uglavnom, mozda je bio direktno povezan na racunalo kada je bilo problema sa strujom i nakon toga krenuli opet problemi.


NZXT software



U cooling sekciji pise Not detected jer nisu spojena 2 kabla, citao sam na Redditu da je to ok, glavno je da su spojeni za ventilator i hladjenje, istina? Ventilator se vrti, a kao sto rekoh osjetim da nesto protjece kroz pumpe, ali nemam iskustva koliko bi jak protok trebao biti itd. Uglavnom kada temp skoci te pumpe cijevi budu isto vruce.


HWInfo


FanControl



Ako treba mogu u BIOS pogledati?
xraven13 je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 15:12   #15
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 33,469
Kakve 'oscilacije napona na otoku'? Tebi piše da si u ZG.
Gdje ti je smješten vent AIO coolera?
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 15:18   #16
xraven13
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 143
Da, u juznoj Aziji na otoku, duga prica.


Pumpa na CPU FAN
Ventilator na SYS FAN 1

Evo neke fotke iz BIOSa, ali javite ak treba nesto specificno
xraven13 je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 15:21   #17
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp
 
Ivo_Strojnica's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,267
Kolika ti je ambijentalna temperatura?
__________________
"Who is your daddy and what does he do?"
Ivo_Strojnica je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 15:29   #18
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 33,469
Nisi me razumio. Gdje u kućištu je fizički smješten cooler?
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 15:46   #19
xraven13
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 143
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Nisi me razumio. Gdje u kućištu je fizički smješten cooler?
Aha, evo slike

xraven13 je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 16:01   #20
xlr
49%winner
Moj komp
 
xlr's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: PU
Postovi: 8,987
Iii nasli smo problem - krivi smjer ventilatora

Edit: aha tebi je case otvoren... Onda vjerojatno nije do toga
__________________
Keep calm and fastboot oem unlock.
xlr je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 16:44   #21
tomek@vz
Premium
Moj komp
 
tomek@vz's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: München/Varaždin
Postovi: 3,577
Tropska klima (CPU na 45 u Idle dok je vent na 2k okretaja) + Top End (za onda) CPU + nizi razred vodenog kojeg posten zracni pojede za dorucak. Koji dio tu nije jasan?

1. High End zracni hladnjak (Noctua/Bequiet/Scythe)
2. 280mm + Vodeno
3. Daljnje diskusije u prazno na forumu.

Biraj.

P.S.- ak ti struja varira provjeri voltaze da slucajno MBO ne puca vise struje nego treba u smjeru CPU. To je jedino jos kaj mi pada na pamet.
__________________

Lenovo Thinkpad L590 | Intel Core i5 8265U / 8GB DDR4 / WD SN750 240GB / Windows 10 Enterprise
Lenovo Thinkpad T14s Gen3 | Intel Core i5 1235U / 16GB DDR5 / Micron 2450 256GB / Windows 10 Education
HP Elitebook 840 G8 | Intel Core i5 1145G7 / 16GB DDR4 / SK Hynix PC711 256GB / Windows 10 Enterprise | Fedora 40 Workstation

tomek@vz je online   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 17:04   #22
xraven13
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 143
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Tropska klima (CPU na 45 u Idle dok je vent na 2k okretaja) + Top End (za onda) CPU + nizi razred vodenog kojeg posten zracni pojede za dorucak. Koji dio tu nije jasan?

1. High End zracni hladnjak (Noctua/Bequiet/Scythe)
2. 280mm + Vodeno
3. Daljnje diskusije u prazno na forumu.

Biraj.

P.S.- ak ti struja varira provjeri voltaze da slucajno MBO ne puca vise struje nego treba u smjeru CPU. To je jedino jos kaj mi pada na pamet.
S obzirom na ostale probleme i starost maticne 7 godina, razmisljam da uzmem odmah set maticna, hladnjak, ventilatori, kuciste i prebacim ostale komponente. Volio bih da taj set bude future proof za top komponente.

Sto se tice voltaze, kako to ispitati?
xraven13 je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 17:20   #23
tomek@vz
Premium
Moj komp
 
tomek@vz's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: München/Varaždin
Postovi: 3,577
__________________

Lenovo Thinkpad L590 | Intel Core i5 8265U / 8GB DDR4 / WD SN750 240GB / Windows 10 Enterprise
Lenovo Thinkpad T14s Gen3 | Intel Core i5 1235U / 16GB DDR5 / Micron 2450 256GB / Windows 10 Education
HP Elitebook 840 G8 | Intel Core i5 1145G7 / 16GB DDR4 / SK Hynix PC711 256GB / Windows 10 Enterprise | Fedora 40 Workstation

tomek@vz je online   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 22:18   #24
ansha
¯\_(ツ)_/¯
Moj komp
 
ansha's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: Sibenik
Postovi: 1,049
Citiraj:
Autor xraven13 Pregled postova
Aha, evo slike

Blokiras radijator s tom stranicom kucista koju si naslonio, daj mu prostora, bar 10-15cm da ima...

Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Tropska klima (CPU na 45 u Idle dok je vent na 2k okretaja) + Top End (za onda) CPU + nizi razred vodenog kojeg posten zracni pojede za dorucak. Koji dio tu nije jasan?

1. High End zracni hladnjak (Noctua/Bequiet/Scythe)
2. 280mm + Vodeno
3. Daljnje diskusije u prazno na forumu.
Ni ti ne citas, rekao je da je sve bilo ok donedavno i da su odjednom pocele puuuno vise temperature proca nego prije... Dakle ne treba nista kupovat nego ustanovit sta je napravio da je usrao hladjenje...

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 20.09.2023. u 12:07. Razlog: spojeni postovi
ansha je offline   Reply With Quote
Staro 19.09.2023., 23:54   #25
tomek@vz
Premium
Moj komp
 
tomek@vz's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: München/Varaždin
Postovi: 3,577
Citiraj:
Autor ansha Pregled postova
Ni ti ne citas, rekao je da je sve bilo ok donedavno i da su odjednom pocele puuuno vise temperature proca nego prije... Dakle ne treba nista kupovat nego ustanovit sta je napravio da je usrao hladjenje...

Tvoj post iznad > kakve veze ima sto vent puse prema van na prednjoj strani ak je kuciste otvoreno? Kao sto sam napisao > ak voltaze ne luduju - taj hladnjak je preslab. Googlaj.
__________________

Lenovo Thinkpad L590 | Intel Core i5 8265U / 8GB DDR4 / WD SN750 240GB / Windows 10 Enterprise
Lenovo Thinkpad T14s Gen3 | Intel Core i5 1235U / 16GB DDR5 / Micron 2450 256GB / Windows 10 Education
HP Elitebook 840 G8 | Intel Core i5 1145G7 / 16GB DDR4 / SK Hynix PC711 256GB / Windows 10 Enterprise | Fedora 40 Workstation

tomek@vz je online   Reply With Quote
Staro 20.09.2023., 07:37   #26
xraven13
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 143
VCORE 1.176V - 1.296V
VR VOUT 1.16V - 1.26V

VR VIN 3.6V - 11.86V

CURRENT IIN 2.4A - 10A
CURRENT IOUT 18A - 85A

Sto se tice nedavnih evenata, vjerovatno nesto sa strujom kao sto rekoh, nista drugo mi ne pada na pamet da je bilo zadnjih 10ak dana. Druga mogucnost je instalacija novog BIOSa, ali to je bilo prije 1-2 mjeseca.

Prije 8 mjeseci sam imao isti problem sa temperaturom, rjesio sam kupnjom hladjenja istog tipa, i sad opet isti problem nakon otprilike 8 mjeseci. Mozda se zbog nekog razloga hladnjak s vremenom potrosi/pokvari zbog problema na maticnoj ili opcenito temperaturom? Ne znam, nagadjam samo, mozda nekome klikne nesto. Sto se tice termalne paste, zamijenio sam odmah nakon sto se pojavio ovaj problem i to 2 puta jer sam naknadno jos jednom skidao hladnjak za test. A i prije toga pasta je bila ok, pokrivena povrsina, nije bila suha.

Uglavnom, nije nuzno da se nesto pokvari iznenada, moze se i kvariti polako tijekom duzeg perioda. Ja nisam primjetio probleme jer nisam gledao parametre, a racunalo je radilo ok, al vjerovatno ne optimalno. Sad kad temp skacu na 95C+ primjetim jer pada takt i sve steka.

Zadnje izmijenjeno od: xraven13. 20.09.2023. u 07:52.
xraven13 je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2023., 07:51   #27
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp
 
Ivo_Strojnica's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,267
Citiraj:
Autor xraven13 Pregled postova
Da, u juznoj Aziji na otoku, duga prica.


Pumpa na CPU FAN
Ventilator na SYS FAN 1
Ovo obavezno zamijeni.
Pumpa na SYS FAN, ventilator na CPU FAN.
__________________
"Who is your daddy and what does he do?"
Ivo_Strojnica je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2023., 07:56   #28
ansha
¯\_(ツ)_/¯
Moj komp
 
ansha's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2008
Lokacija: Sibenik
Postovi: 1,049
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Tvoj post iznad > kakve veze ima sto vent puse prema van na prednjoj strani ak je kuciste otvoreno? Kao sto sam napisao > ak voltaze ne luduju - taj hladnjak je preslab. Googlaj.
Nisam napisao da ima ikakve veze gdje vent puse nego da mu je izlaz zraka iz radijatora gadno blokiran/restriktivan... Imao sam custom loopove u vise kucista i nekoc me to zanimala pa sam svasta isprobavao, ono sigurno nije dobro...
ansha je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2023., 08:01   #29
xraven13
Registered User
 
Datum registracije: Mar 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 143
Sorry nisam komentirao to kak je naslonjeno, inace je zatvoren taj dio
xraven13 je offline   Reply With Quote
Staro 20.09.2023., 08:07   #30
Ivo_Strojnica
PRO
Moj komp
 
Ivo_Strojnica's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2010
Lokacija: Zagreb
Postovi: 4,267
da, tu ti mora biti prozračno, bez tog dijela.
__________________
"Who is your daddy and what does he do?"
Ivo_Strojnica je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na