|
05.08.2023., 21:44 | #1 |
Mirko, a ne Harry
Datum registracije: Nov 2009
|
(riješeno) Čudan problem s nevidljivim fajlovima na HDD-u
Znači ovako.. imao sam Kingston SSD iz Moj Komp i na njemu Windowse. Danas izvadim taj Kingston i ugradim novi Samsung EVO 980 i instaliram Windowse na njega. Ubacim ovaj Kingston u obični M2 slot da kopiram fajlove koje trebam, ali ga nigdje ne mogu vidjeti, ni u biosu se ne vidi. Vratim taj Kingston na Ultra M2 slot i sve uredno, boot-a se stara instalacija Windowsa. Osim SDD-a, u PC-u imam dva HDD-a, jedan 6TB, a drugi 4TB. Rekoh, da se ne zajebajem, na ovaj 6TB HDD ću kopirati sve što mi treba s tog Kingstona i onda ubaciti novi Samsung EVO SSD. Kopiram folder "Users" na taj HDD jer tu je sve što mi treba, izvadim Kingston i ubacim Samsung i tog "Users" foldera nigdje nema. Niš mi nije jasno, instaliram Treesize da vidim je li negdje skriven, ali ništa, ali čini mi se da se kapacitet tog 6TB HDD-a smanjio, kao da su fajlovi negdje na njemu, ali eto ne vide se. Vratim nazad Kingston i vidim Users folder na 6TB HDD-u. Niš mi nije jasno. Rekoh možda taj Users folder ima neku zaštitu jer je bio na (C disku pa rekoh ući ću u taj Users folder pa u folder od usera i od tamo kopirati što mi treba. Napravim novi "Stari fajlovi" folder na 6TB HDD-u i tamo kopiram šta mi treba. Ubacim Samsung SSD, upalim PC i opet nema tog "Stari fajlovi" foldera. I dalje mi ništa nije jasno. Vratim Kingston, folder tamo. Izbrišem ga. Sad sam spojio externi hdd pa na njega prebacujem fajlove s Kingstona pa ću onda ubaciti Samsung i vidjeti može li vidjeti te fajlove na eksternom HDD-u. Ima li itko pojma šta se ovdje događa Edit: uredno vidim fajlove na eksternom, ali i dalje ako netko zna u čemu je problem slobodno neka napiše.
Hala Madrid! Zadnje izmijenjeno od: Mirkopoter. 06.08.2023. u 00:08. |
06.08.2023., 10:11 | #2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Vjerojatno M$ igrokaz oko hidden + pravo pristupa ovisno o useru .... to je ona priča kad i jesi admin ali ne pravi / puni admin ... U Exploreru privremeno / trajno upali da vidiš hidden fajlove a potom preuzmi ovlasti nad tim folderom tj. svim fajlovima u njemu. |
|
|
Oglas
|
|
06.08.2023., 11:36 | #3 |
gadget freak
Datum registracije: Oct 2009
|
Skini takeownership.reg, dodaj ga u rightclick meni, primjeni ga na sve te foldere i probaj onda.
08.08.2023., 23:39 | #5 |
Mirko, a ne Harry
Datum registracije: Nov 2009
|
Uspio tako da sam preuzeo ovlasti nad tim fajlovima. Svašta, a normalno radilo bez toga kad sam kopirao na eksterni hdd. Uglavnom, riješeno, hvala ekipa.
Oglas
|
|
Uređivanje | |
|
|