|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2006
|
AiO racunalo - drma struja kroz spojene slusalice ili mobitel
Frendica ima problem na svom AiO kompu, drma ju struja kad spoji slusalice (3,5mm ulaz je) ili mob stavi punit. Danas ju je zdrmala struja, veli poprilicno, kad je pricala s nekim na mob dok je bio spojen na komp (slusalice nisu bile spojene kad ju je streslo kroz mob). Ne vidim nista cudno na ulazima na slikama koje je poslala, nema onih limova oko ulaza gdje bi moglo doci do problema, cijelo kuciste je plasticno: ![]() ![]() Sta bi to moglo biti? Ne zvuci mi ko problem s napajanjem i kaze da nema nikakvih drugih problema s kompom.
![]() |
#2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Za početak mogao si staviti precizno oznaku modela, potom kako je izvedeno napajanje kompa i kakva mu je utičnica. Ako je std. šuko neka i spoji na šuko utičnicu sa uzemljenjem. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Eh, nisam na lokaciji pa ne raspolažem svim informacijama. Na šta misliš pod time kako je izvedeno napajanje kompa? Šuko pretpostavljam da je i kabel i utičnica, to je manje više standard odavno a računalo je staro cca 3 godine Edit: Ovdje mi de čini da je na ulazu strujnog kabela je untra kao omotan komad gume ili kabela oko središnjeg crnog plastičnog dijela, možda je u tome problem: ![]()
![]() |
#5 |
Premium
|
Kaže da je sve origigi kako je i kupljeno, niš nije mijenjala na njemu. Ne znači naravno ništa, i orginalni može bit loš ili se oštetit.
![]() |
#6 | |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
A moze bit i da uticnica nema uzemljenje to je isto moguce. Ja iman jednu uticnicu, gdje moram ustekati letvu sa zaštitom od prenapona naopako, ako uštekam normalno, ne svijetli mi protected... Nezz kako se to desilo, neobično skroz ali može bit do tog. A drugi par postola je adapter strujni koji imam, koji jednostavno pušta AC voltažu Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Feb 2010
|
Oni koji "puštaju" napon su OK jer imaju ugrađen filter (sa kondenzatorima i prigušnicama) da sa switching adaptera ne mogu smetnje izaći u kućnu el. mrežu (to su one smetnje koje npr. smetaju powerline adapterima). To što se može izmeriti napon(V) ne smeta jer struja(mA) ubija a ne napon, pa vidjeli ste Teslin transformator na slikama koliko puta sa više metara varnica i milion Volti .... Jedino se "digne kosa" na glavi ![]() Zadnje izmijenjeno od: D/G. 15.04.2023. u 09:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Aug 2016
|
Malo mi je čudno da ju drma preko kompa, jer je tu 12-20V ulaz, koji se nebi trebao osjetiti ... Koji je adapter spojen ... I slušalice su mi isto tako upitne, da velim, jer je sve osim konektora koji se ušteka u komp gumeno/plastično ... Mob ima ulaz od 5V koji nikako, ali doslovno nikako se nebi smio osjetiti kao "udar" ... Možda bi išao gledati dalje malo od kompa, recimo produžna letva i sam utičnica ... Nek proba komp spojiti na drugu utičnicu pa da vidimo jel bu i dalje "treslo" ... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
![]() |
#13 |
Premium
Datum registracije: Feb 2010
|
Nikky je lijepo prvi odgovorio točno zašto trese. Napon je jedino neugodan pri dodiru , ali je struja vrlo mala pa nam ne može naškoditi. Ako imate suhe ruke i ne dirate drugim djelom tjela uzemljenje neće se često ni osjetiti peckanje. Da je statički napon pražnjenja kad drugi put nakon par sekundi opet dotakneš više ne puca po prstima. Zadnje izmijenjeno od: D/G. 19.04.2023. u 20:33. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|