|
08.02.2022., 19:41 | #1 |
Premium
Datum registracije: Jun 2020
|
Retro optički uređaji i mediji
Imam i jedan malo jadni giveaway. Nabavio sam jedan CD drive jer mi treba malo stariji uredjaj ali ispalo je da ne radi. Vrti se i svijetli ali nece procitat diskove. Tu ima iskusnih popravljaca svega pa mozda znate to fixat. Pa evo, ako netko zeli, slobodno dodje po to. Meni je sexy jer je siv, ne beige (ne kuzi se bas dobro iz slika, uzivo je ljepsi). Zadnje izmijenjeno od: Razer. 15.08.2022. u 00:42. |
08.02.2022., 21:08 | #2 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Za cd / dvd vjerojatno treba samo očistiti leću lasera. Vidi na netu kako, jednostavan zadatak ako savladaš rastavljanje / sastavljanje. Jedan hint: spoji na napajanje > tipkom otvori ladicu > ištekaj mu napajanje, tako sa otvorenom ladicom se lakše rastavi. |
|
|
Oglas
|
|
08.02.2022., 21:17 | #3 |
Premium
|
|
09.02.2022., 00:53 | #4 | |
Guest
|
Citiraj:
Vezano uz VHS, ja imam na tone VHS kazeta, pa mi je teško zamisliti nekog tko ne koristi VHS Citiraj:
Da, da ... svi znamo da su se kompanije Lucky Star & Gold Star stopile u jednu, i da je "LG" kratica upravo njihovih imena ... ali to je bilo sredinom 90-ih, negdje 1994 ili 1995!! Stoga, dobro pogledajte datum proizvodnje ovog pogona, gdje jasno i glasno piše August 2000! Moram priznati da nisam siguran što da mislim ... možda nekakav preostali višak sa skladišta, koji se prodao pod GS imenom?! Jer je ovakvih ISTIH pogona bilo pod LG imenom, i za razliku od mojeg voljenog BTCa, danas ih ima koliko hoćeš! Stoga D00d, čestitam ti na ovom primjerku ... i svakako savjetujem da ga ne bacaš! Riječ je o zadnjoj preostaloj "GoldStar" seriji, za koju do danas nisam ni znao da postoji! |
|
09.02.2022., 09:33 | #5 |
Premium
|
Uh, onda se idem ucit popravljat lasere na 'raritetu' (iako su LG i GoldStar samo naljepnice). Fingers crossed da ne strgam. |
09.02.2022., 12:10 | #6 | |
Guest
|
Citiraj:
|
|
09.02.2022., 20:46 | #7 |
Premium
|
Moj problem je sto nemam vise bijele/beige optike ni za presadit. |
09.02.2022., 22:15 | #8 |
Guest
|
|
09.02.2022., 23:58 | #9 |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
LG/Goldstar iz tog doba su se dugoročno pokazali vrlo pouzdanima i trajnima. Nisu crkavali, bili su relativno tihi, a čitali su oštećene medije iznadprosječno dobro. Sjećam se situacije sa loše sprženim CD-om (Yamaha drive) gdje je LG 40X na IDE interfaceu izvukao dosta više podataka nego tada razvikani višestruko skuplji Plextor 32X SCSI Plextor je zapeo na dvije trećine CDa, a LG je tu nastavio u punoj brzini i izvukao još 50-100MB prije nego je počeo usporavati Nije pročitao cijeli disk ali je pročitao respektabilno puno. |
10.02.2022., 00:21 | #10 | |
Guest
|
Citiraj:
Sjećam se dobro negdje 2003, 2004. godine kad sam (napokon) zamijenio svoj BTC 40X za potpuno novi LG GCR-8523, 52X CD-ROM i radio je fenomenalno! Tiho, bešumno i precizno ... sve ono što BTC nije bio |
|
|
|
Oglas
|
|
10.02.2022., 00:31 | #11 |
#erase startup-config
|
Nisam ni mislio da si rekao da su šrot nego da podijelim kako su me tada ugodno iznenadili. Nisu bili skupi, a radili su više nego dobro BTW: Imao sam i ja onaj infrared serial 5.25" panel Trebao mi je za backup mojih Nokia mobitela, postavljanje operator i group logoa, etc. A spajao sam se i na Internet preko toga iz fore. 9600bps |
10.02.2022., 02:46 | #12 | ||
Guest
|
Citiraj:
Ipak ... koliko god bio dobar, nije imao onaj svoj "karakter". Bio je baš i samo tehnička komponenta, ništa više. Citiraj:
Kasnije su došli novi(ji) mobiteli, i oni su već imali podatkovni USB kabel, tako da je IC veza postala stvar prošlosti. |
||
13.02.2022., 18:39 | #13 |
Premium
|
OK, pokusao sam ovo popraviti. Otvorio, ocistio laser koji se cinio potpuno cist, podmazao one sipkice, i dalje vrti al ne cita. Ako nekog zanima giveaway je opet aktivan. Citiraj:
|
13.02.2022., 19:03 | #14 | |
Guest
|
Citiraj:
Budem ga popravio i (ako želiš) vratio natrag, pa si ga možeš staviti u svoju retro konfu |
|
13.02.2022., 19:06 | #15 |
15/JG52
Datum registracije: Nov 2007
|
|
13.02.2022., 19:20 | #16 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Pa vidi se na slici: GoldStar CRD-8482B 48X IDE |
13.02.2022., 19:53 | #17 |
15/JG52
Datum registracije: Nov 2007
|
|
13.02.2022., 20:09 | #18 | |
#erase startup-config
|
Citiraj:
Pod DOS-om u doba 16 i Pro kartica je to još bilo OK. Win95/98 još nekako. Win2000/XP u doba Live! kartica - katastrofa. Nisi znao što dobivaš s novim driverima. Uglavnom bi nešto popravili, a nešto drugo strgali. Nakon Live! 5.1 sam potpuno odustao od Creative zvučnih kartica. Nikada više od tada. Bilo je zanimljivo pratiti rasprave na kernel.org kako otkrivaju toplu vodu sa Creative zvučnim karticama. Creative Live chipovi su imali puno hardwareskih bugova koji su se (ne)uspješno ispravljali softwareski. Creative mi se najviše zgadio zbog toga što su upropastili Aureal. Aureal Vortex je bila pristupačna 3D zvučna kartica godinama ispred svog vremena. Ono što je Direct3D bio za grafiku to je A3D bio za zvuk. Njihov A3D za pozicioniranje zvuka u prostoru je bio daleko ispred Creative-ovog EAX-a koji je zapravo bio drek (običan reverb). Creative ih je vukao po sudovima za štogod su mogli samo da ih iscrpe. Aureal je na kraju dobio sudove ali ih je cijeli proces bankrotirao. Tko ih je onda kupio tako bankrotirane? Creative naravno! Mi smo ostali bez A3D-a i dobili smo ga nešto kasnije u obliku EAX2 i EAX3 na lošem hardwareu i lošem softwareu od Creativea Zadnje izmijenjeno od: medo. 13.02.2022. u 20:14. |
|
14.02.2022., 20:20 | #19 |
Premium
|
|
21.03.2022., 23:36 | #20 |
Guest
|
Dečki, jedno malo neobično pitanje... Da li netko od vas možda ide (ili prolazi blizu) Gajnica? Trebao bih pokupiti dva retro CD-ROM pogona sa Njuške, jedini problem je što je tip na drugom kraju grada. |
22.03.2022., 10:53 | #21 |
Pajcek
Datum registracije: Jun 2012
|
e jebga, prošo jučer baš tim putem za neki trade, mislim da nebum tak skoro na tu stranu opet |
22.03.2022., 12:21 | #22 | ||
Guest
|
Citiraj:
Riječ je o Acer CD-ROM pogonu koji ima Philipsov loader. Isti 1318/2 kao i BTC BCD 24XM serija na kojoj mi je otišao laser, pa sam ih mislio kombinirati Citiraj:
|
||
28.03.2022., 13:32 | #23 |
Guest
|
To veli i kolega Bertone, kojeg već dulje vrijeme nisam vidio ovdje u temi. Uglavnom, našao sam mu mislim 3 ili 4 komada, više se ne sjećam. Jednog, prvog sam mu poklonio osobno jer je tower bio glomazan, težak i (po mojem mišljenju) neugledan Ali ti mogu reći da nema previše razlike u izradi dva towera. "Adisoni" možda izgledaju jeftino, ali je i više nego očito da nisu štedili na kvaliteti konstrukcije. Sve debeli metal, ovo ne možeš saviti ili udubiti golim rukama. A kad sam ga odnio na pjeskarenje, čovjek koji to radi svakodnevno mi je rekao "da sa ovime ne bude bilo problema, jer da je metal puno deblji nego što je očekivao". Isto tako, jedna možda malo manje poznata zanimljivost "Adisona" je to da se taj tower mogao adaptirati u obje verzije - AT ali i ATX. Sve je modularno napravljeno, uključujući i power switch. Pa si mogao doslovce staviti "on/off" 220V prekidač na mjesto ATX tipkala i montirati unutra AT mašinu. Čak mislim da imam i jedan I/O shield za AT ploče, kojeg sam skinuo sa prvog Adisona. Edit Nego ljudi, da vas nešto pitam. Malo off-topic, ali valjda netko bude znao odgovoriti Može li mi netko objasniti o čemu je ovdje riječ? Očito da je Windows ME Beta ... ali nije mi jasno u kojem je to kontekstu. Je li to neka verzija koju su dijelili časopisima, ili softver developerima? Ista stvar kao i sa ovim Win2000 kompletom, može li mi netko objasniti čemu sve ovo služi? Kao i Office 2000 release candidate. Da li je to "Beta" ili neslužbeno, kompletirano izdanje? Zadnje izmijenjeno od: Trekkie4. 28.03.2022. u 14:38. |
28.03.2022., 14:55 | #25 | |
Guest
|
Citiraj:
Sumnjam da bi MS bio toliko lud da okolo dijeli aktivacijske ključeve besplatno, i to prije nego što su krenuli prodavati finalnu verziju A ovaj Win ME beta je oglašen na jednom ebay oglasu kao "ultra rare" ... i fakat ih nema nigdje drugdje. Barem ih ja nisam pronašao. |
|
28.03.2022., 18:32 | #26 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Meni ovo izgleda kao testne/candidate verzije OS-ova koje su se slale velikim firmama u IT za potrebe testiranja tako da se moze iztestirati unaprijed kako bi novi OS "legao" u postojeci sustav ako bi se odlucili na upgrade. Ja sam imao slicne "edukativne" verzije Win2000 Pro/Server koje sam dobio kada sam hodocastio po MS tecajevima za iste prije 100 godina. Diskovi su bili u ovom stilu i dolazili su u kompletu sa par kila popratne dokumentacije i key-evima koji su imali neki expiration date tipa 90 dana od instalacije (to nam je rekao instruktor, nije nigdje koliko se sjecam pisalo na diskovima), baš u svrhu toga da si dignes full unlocked OS i prckas po njemu i testiras ga bez kupnje. Npr. za Server verziju OS-a koji nit je jeftin niti ga ima smisla imati doma privatno ali na poslu je nesto s cim u velikim sustavima radis na dnevnoj bazi. Trebalo bi vidjeti za ove tvoje key-eve da li imaju neki time limit (vjerovatno imaju), ovi moji za Win2K bi se navodno zalokali nakon 90 dana i mogao si sve wajpati i slagati od nule ili ubaciti kupljenu licencu. Velim navodno jer nikad nisam probao osobno izgurati taj deadline, 2K mi nije bio napet kao OS za gejmanje i mjuzu tako da sam se unutar tjedan-dva testiranja vratio na XP koji je onda žario i palio kao friški sexy OS i cudo neviđeno |
28.03.2022., 19:06 | #27 | |
Guest
|
Citiraj:
Inače, vezano uz CD key... Prije puuuno godina, davne 2000. kupili smo od lokalnog "distributera" Office 2000. Došao je sa ISTIM ključem koji piše na ovom Office 2000 CDu (sam disk nije na fotki, iz očitih razloga) i koristio sam ga od onda do dan-danas ... u stvari znam ga na pamet! Budem samo rekao da počinje sa DT3FT... pa ako netko baš želi guglati bude našao o čemu je riječ Dakle, nema tu nikakvog expiration datea, očito da je riječ o ključu koji radi i na full, retail izdanju Office 2000 i nije po ničemu limitiran A vezano uz expiration date koji piše na Millennium CDu, uvijek možeš namjestiti BIOS na datum iz 1999. godine ... i problem riješen. Kako jedan Pentium II ili III bude znao koja je godina, tim više što nije spojen na internet?! |
|
28.03.2022., 19:15 | #28 |
Premium
Datum registracije: Jan 2006
|
Actually to se i radilo tako dosta cesto, cak ne moras niti u BIOS-u, uglavnom mozes i u win samo mu trebas zabraniti da se sinka iz BIOS-a. Ali da, logika ti je tocna A ovo za Office ne znam, ali znam da su se svakakve stvari radile po servisima prije u 90tima, nije se jednom desilo da netko kupi komp u kvartovskom servisu i dobije win, office i what-not vec instalirane free of charge |
28.03.2022., 19:34 | #29 | |
Guest
|
Citiraj:
By the way, vidi PP |
|
28.03.2022., 20:17 | #30 | |
tiki
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
|