|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Feb 2009
|
Razlika USB vanjskog harda i USB sticka
Molio bi vas pomoć jer ne razumijem se baš u ovo... Treba mi stick za vrtit UHD 4k filmove na tv, i sad problem... Imam 2 harda vanjska 3.0 ali su 3TB a tv podržava do 2TB, usb stick od 16GB 2.0 i hard vanjski 2.0 od 256GB, probam film sa ovim 2.0 hardom i slika mi zapinje, sada mi savjetuju usb 3.0 i onda bi trebalo ići sve ok... Kako mi treba USB od "samo" 128GB jer su filmovi 40GB do 100GB odmah sam htio stick jer je praktičniji ali sada pregledavajući stickove i hardove 3.0 ili 3.1 nije mi jasno zašto se stickovi ne čitaju do 5Gbps kao hardovi, nego manje i od usb 2.0 harda... 100 MB/s do 150 MB/s a i manje je čitanje sa 3.0 sticka dok je sa harda usb 3.0 5Gbps? I sad to ne kontam... Ako mi netko može to pojasniti, hvala... |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Tebi je bitnije kakav je usb priključak na TV-u. Ako je usb 2.0 badava ti kupovati usb 3.0 stick/hard. Možda bi ti bolje bilo nabaviti NAS, spojiti NAS i TV na istu mrežu tj. LAN kabelom pa streamati filmove direktno sa NAS-a. U to slučaju ne bi bilo ni teoretske šanse da slika zapinje.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#4 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
To što si naveo nije brzina HDD-a ili sticka nego brzina sučelja/interfacea u teoriji. Ako je sva oprema USB 3.0, onda eksterni HDD-ovi imaju čitanje 80-140 MB/s, eksterni SSD-ovi 250 MB/s i više, a stickovi su jako šareni, ima ih i s 30 MB/s, a ima ih i s preko 200 MB/s. Ako koristiš USB 2.0, onda apsolutno sve pada na 30-35 MB/s.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Registered User
|
Tv je Philips Ambilight 4k UHD HDR 140cm... Ma uglavnom a sve a što se tiče utora ima ih USB 5.0V - 500mA i plave 5.0V 900mA, znači može stick ili hard napojit od USB 1.0 do 3.2 samo ne smiju biti preko 2 TB. Obzirom da su UHD 4k filmovi do 100gb (većinom oko 50gb) htio sam uzeti stick 3.0 ili noviji sa 128gb ili 256gb mislim da je to sasvim dovoljno a i praktično ako moram na hard ići znači isto jači USB standard do 2TB jer tv ne podržava veće. I našao sam u Linksu stickova 128GB i hardova raznih i svega koji su dostupni u Osijeku da odmah sutra kupim, a sad me muče brzine... Čitao sam po netu da za UHD vrtit, brzima čitanja mora bit oko 150Mbit/sek. A ja imam doma 2 harda WD Elements USB 3.0 3TB samo nemogu ih spojit jer su veći pd 2TB. Ali sam probao njihovu brzinu mjerit i ide oko 98Mbit/sek čitanje. I sad ne znam sam što uzeti... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Registered User
|
Ne mogu raditi particije zato što su mi puni i ne mogu brisati sadržaj ![]() Ma moram kupiti nešto, za sada imam ove opcije u glavi: Stick: https://www.links.hr/hr/memorija-usb...-g46-051300497 https://www.links.hr/hr/memorija-usb...crni-051300489 https://www.links.hr/hr/memorija-usb...-otg-051300450 https://www.links.hr/hr/memorija-usb...-g46-051300412 Hard: https://www.links.hr/hr/tvrdi-disk-v...crni-051520467 https://www.links.hr/hr/tvrdi-disk-v...crni-051520471 (Kod hardova ne znam koja je brzina čitanja kao kod sticka, ne nađem ni na netu) Eventualno ovaj SSD: https://www.links.hr/hr/ssd-240-0-gb...tail-051410008 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Feb 2005
|
Čini mi se da miješaš byte (8 bitova) i bit, odnosno MB i Mb ... brzina 150 Mbit/s je 18,75 MB/s iako mi se i to čini previše, za 4K bi trebalo biti dovoljno i 35-45 MBit/s. Zadnje izmijenjeno od: Max Rockatansky. 20.01.2018. u 00:32. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Registered User
|
Citiraj:
Capacity128 GB Read Speedup to 200 MB/s Write Speedup to 150 MB/s GenerationUSB 3.1 (Gen 1) Da je dovoljno 35-45 MB/s onda bi mi radio i sa 2.0 hardom jer sam ga testirao na kompu i išao je prosječno 52MB/s a filmovi zapinju... čitao sam po forumima da je za 4k UHD HDR potrebno minimum 120MB/s a preporučuju 150MB/sek... Kažu da oko 30MB/s treba za full hd film a za 4k dakle 4 puta više... |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Registered User
|
Ma USB stick 2.0 obični mi je imao manje skoro za 40% manje, ali taj hard sata sa 2.0 usb je išao toliko brzo možda zato jer ima 2 USB 2.0 kabla, spaja se duplo, mislim da je do toga bila veća brzina... Mjerio sam sa FlashBench programom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
To nije dupli kabel, nego dodatak samo za struju sa drugog porta, nema veze sa prijenosom podataka (takvo rješenje se koristi jer USB 2.0 ima max 0.5V, a neki hard diskovi trebaju više, bar za spin-up ako ne i za normalan rad). Ali i dalje krivo računaš ... pa sam si napisao da je prosječan film ukupno 50-100GB. Da stvarno treba brzinu 120MB/s onda bi film od 90 min. bio 650GB (120 x 60 sec x 90 min). I dalje mi se čini da bi i 120Mbit/s bilo previše, ali ok, ovisi o codecu i sadržaju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Registered User
|
Ne znam stari, ja sam to provjeravao po netu, našao sam negdje gdje je neki stranac imao sličan problem di mu ljudi savjetuju da su potrebne takve brzine... A što se tiče harda tog iskreno ne znam, ugl. 2.0 je i ima 2 kabla i "leti" naspram sticka, nisam se ono nikad susreo sa takvim diskom, kolega mi donio da probam. Ma ugl. nebitno, mene u biti zanima dali će recimo ovo https://www.links.hr/hr/memorija-usb...-g46-051300497 stvarno ići 200 MB/s i to je to, ako ide, problem riješen a ionako mi treba veći stick... |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Premium
|
Onda su možda i oni pomiješali MB/s i Mbit/s, ali ok, da ne offtopičarimo sad ... taj stick (ako stvarno ima te brzine) je i više nego dovoljan. Ako video i dalje zapinje onda je problem negdje drugdje u lancu, codec ili player. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17 | |
EMP moderator
|
Citiraj:
EDIT: Prestigli me dok sam prelistao sve tabove. ![]()
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Registered User
|
I na preporuku prodavača kupio vanjski hard 3.0, test pokazuje brzinu čitanja 105 MB/sek i opet UHD šteka... Ne kao prije, malo bolje ide ali šteka i ako čačkam postavke ruši programe, vlc, mx player i defaultni... fino bačeno 700kn... |
![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Ja čitam malo po netu, i nitko ništa ne piše za brzine USB-a. Ja gledam najnormalnije 4k kod staraca i rade normalno s bilo kojim USB-om. Nikad problema. Citiraj:
A to što je prodavač tebi uvalio vanjski hard, bravo za njega. Ti si kriv što si bacio 700kn na nagovor čovjeka kojemu je posao da te nagovori ![]() Btw. možeš vratiti HDD u roku 7-14 dana. Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 21.01.2018. u 20:08. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Premium
Datum registracije: Jun 2007
|
S obzirom da se spominje prodavac, znaci da ne moze vratiti osim na nacin dobre volje trgovine. Tesko je ovdje nesto pametno reci kad se mijesaju MB i Mb i usporedjuju teoretske brzine sucelja koje sa praksom veze nemaju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#21 |
Registered User
|
Ma kratko i jasno, imam USB 3.0 drive, test pokazuje brzinu čitanja 105 MB/sek, spojim u USB 3.0 utor u TV-u i 4k filmovi štekaju na default playeru, VLC-u i MX Playeru a trebao bi radit... 1080p Full HD rade bez problema. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
EMP moderator
|
Onda je procesor u TV-u jednostavno spor da obradi 4k sadržaj. Probaj naći film s nižim bitrateom ili updateati firmware TV-a.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
EMP moderator
|
Napravi factory reset onda. Možeš li pokrenuti film s mreže, čisto da eliminiraš USB interface? Ne znam što bih ti više rekao.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
EMP moderator
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Registered User
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Premium
Datum registracije: Aug 2008
|
Ovo piše u uputama od tvog televizora – Maximum supported total bit rate for a media file is 30Mbps. – Maximum supported video bit rate for a media file is 20Mbps |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
Premium
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
30mbit je manje od 4mbps, sto moze svaki stick prozvakati.. trazi videe sa manjim bitrateom i radit ce |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|