|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
e-Računi i servisi(informacijski posrednici) za tvrtke
Tražio sam temu ali nisam vidio da ima. Inspiracija za ovu temu je prvotno mali rant ali i informiranje o načinu generiranja e-računa, ako tko ima kakvih znanja, iskustva, neka podjeli. Prvo mali rant; moj-eracun.hr mi je postala toliko gnjusna kompanija sa pre-agresivnim marketingom, taktikama zavaravanja, lažima, dosađivanjem, itd. Vjerujem da imaju kvalitetan sustav i (mislim) prvi su koji su pokrenuli sve ovo, ali brate mili konstantni pozivi, uvjeravanja, e-mailovi, znači užas. U početku su to bili samo pozivi i uvjeravanja kako je to jednostavnije i jeftinije od printanja papirnatih računa, ali onda su počeli sa obmanama u porukama tipa; od "01.01. zakonska obveza za prelaz na eRačun" - a u stvari samo je slanje eRačuna za državne ustanove i javnu nabavu obvezno. I to se relativno lako može poslati sa FINA stranice ukoliko Vaša tvrtka posjeduje FINA certifikat, a vjerojatno posjeduje. Sada su počeli sa slanjem mail-a u stilu; "Tvrtka d.o.o. prelazi isključivo na zaprimanje digitalnih te više neće biti u mogućnosti zaprimiti klasične račune radi modernizacije i unaprijeđenja poslovanja". Onda ja nazovem Tvrtku d.o.o. i pričam sa ljudima sa kojima radim kako postupiti i kako ćemo dalje nastaviti suradnju i naravno to nije istina, primati će i dalje klasične račune. Zaista mi idu na jetru i odlučio sam prijeći na eRačun isključivo iz inata i da kad me idući put nazovu da im kažem da koristim eRačun ali od konkurencije i da me više ne zovu i ne šalju mail-ove jer sam se "modernizirao". Sada konkretno pitanje; 1. Da li je moguće samostalno raditi eRačun? Tipa, imam FINA certifikat za njihove usluge(koristim ZABA B2G) - mogu li ja npr. sam napraviti račun u svom Knjigovodstvenom programu(IPOS Knjigovodstvo), digitalno ga potpisati sa certifikatom od FINA-e i ručno ga poslati mail-om? Jesu li ti informacijski posrednici neophodni u cijeloj priči ili samo olakšavaju život? 2. Ukoliko pod 1 nije izvedivo, ima li tko preporuku kojeg informacijskog posrednika koristiti a da nije moj-eracun.hr? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Datum registracije: Aug 2005
|
ako ti pomaže, ja iz synesisa šaljem B2G račun bez problema, bez moj-račun posrednika
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2020
|
Ne kužim fiskalni sustav u HR, pa da priupitam ovdje. Dali ste u HR obavezni izdavati e-račun ili ide račun u papirnom obliku, koji se kasnije knjiži i proslijedi prema poreznoj? Zašto se račun potpisuje (certifikad ili dig potpis), i dali je potpis obvezan za sve poslovne subjekte i kategorije? Pitam jer ja imam jednu aplikaciju, koja je prilagođena poslovanju u BiH. Tek iz znatiželje gledam kolika bi prilagodba bila za HR...
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Jul 2015
|
Ukratko, ako izdaješ gotovinski račun (maloprodajni dućani i slično) potreban je potpis (certifikat) i potpisanu datoteku online šalješ poreznoj i ona ti vraća JIR broj. Ako je plaćanje na račun (veleprodaja), dovoljan je papir. E-račun ide kad izdaješ račun državi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Super Moderators
Datum registracije: May 2002
|
Da. Ali ne još.
![]() |
#7 | ||
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
Mislim da su nužni jer treba formirati xml datoteku, to poslati, itd. Mi koristimo https://eposlovanje.hr/, i super smo zadovoljni, imaš prepaid opcije, i slično, support odličan. Cijene minimalne. E da, zaboravio sam reći da za generiranje računa koristimo Minimiax, koji je integrirana sa ovim e-poslovanje, i to onda ide automatski dalje. moj-eračun mi je dno dna. Citiraj:
U Hrvatskoj je obveza izdavanja e-računa ako se posluje sa državom i državnim agencijama (B2G), B2B još nije obvezno. Račun može ići u papirnatom obliku, pa ga poslje knjigovođa ili ti knjižiš i šalješ podatke poreznoj. Ako je račun potpisan digitalnim potpisom smatra se da je jednakovrijedan običnom računu. Potpis i pečat (obični ili digitalni) su bitni elementi računa, mi na naše račune stavljamo scan potpisa i pečata, i ono upozorenje da je izdan u digitalnoj formi, bla bla bla bla Komentirali su mi iz e-poslovanja da se pričalo da će od 01.01.2024 postojati obveza slanja svih računa između B2B u digitalnom obliku, ali mi već sada šaljemo svim pravnim osobama u formi e-računa. Jeftinije, nema kuvertiranja, nema manipulacije sa preporukama i povratnicama, imaš dokaz o primitku, milina Zadnje izmijenjeno od: Colop. 18.07.2023. u 13:41. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2007
|
Citiraj:
![]() Drago mi je da ima jeftinija i jednako dobra alternativa mojEracun, koje apsolutno nikad neću koristiti. Za sada ostajem na dobrom starom papiru. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2011
|
Citiraj:
Ne znam što bi ti rekao, to je stvarno puno previše novca za otključavanje jednog modula. Nama trebaju bazične mogućnosti izdavanja računa, i nama je Minimax ispao pun pogodak za cijenu. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|