Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 06.03.2017., 19:21   #1
real01
Registered User
Moj komp
 
real01's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 83
Spajanje SPDIF-a na header

Dakle, kad sam birao matičnu, promaklo mi je da nema iza SPDIF otraga - ali, ima na matičnoj header gdje s SPDIF priključi.

Kupio sam si ovo - naravno, ne za tu cijenu već sam našao jeftiniju varijatnu s ebaya:

https://www.amazon.com/Gigabyte-12CR.../dp/B003E7HS24

http://www.ebay.com/itm/152029581888...%3AMEBIDX%3AIT

E, sad - kako se to spaja?
Naime, kad gledam shemu, nije mi baš najjasnije, bilo da gledam onu Amazona, e-baya ili s službene Gigabytove stranice:


http://www.gigabyte.com/MicroSite/12/1-eng.jpg

Na matičnoj, header ima dva 'šiljka' za spajanje - a na bracketu imama pet 'rupica' (pinova).

Na shemi je raspored 1(power), pa 2 (nema pina), 3, 4 itd. a meni je
raspored drukčiji (ne samo meni - i na slici je drugačiji raspored - na slici je s lijeve strane bez pina, dok je meni s desne strane bez pina).
Pa se bojim da nešto krivo ne spojim...
real01 je offline   Reply With Quote
Staro 06.03.2017., 19:46   #2
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,103
ako imaš samo 2 pina, onda nemaš coax spdif. samo data i gnd. nemoš spojit optiku na to, samo coax.
izvuci si iz plastike pinove koji ti trebaju i ubodi na matičnu.
ja sam si sam bio napravio to šta ti treba, običan rca ženski konektor od 2 kn iz elektromaterijala zakeljio na pinove na matičnoj. i onda običnim interkonektom na HT receiver.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 06.03.2017., 23:56   #3
real01
Registered User
Moj komp
 
real01's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 83
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova
ako imaš samo 2 pina, onda nemaš coax spdif. samo data i gnd. nemoš spojit optiku na to, samo coax.
Aha, to je znači problem.
Damn, što nisu mogli ti Gigabytovci staviti još i normalno iza SPDIF (kad već matična ima svu silu priključaka iza - usbovi, HDMI itd.), pa da se čovjek ne mora mučiti nego samo ukopča optiku i uživa u mjuzi...

Dobro, mogu i ovako spojiti pojačalo s kompom, ali kažu da je optika bolja, jel...
real01 je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2017., 00:27   #4
jp_rv
Premium
 
Datum registracije: May 2014
Lokacija: rijeka
Postovi: 1,103
pardon, gore sam htio reć da nemoš spojit optiku, nego samo coax na ploču

šta te sprečava u tome da pojačalo spojiš coax-om? za stereo, između optike i coax-a nema razlike. za surround je zapravo coax bolji, jer za optiku se vrši kompresija (ne uzimaj me zdravo za gotovo, o tome sam davno nešto čitao...).

tako da - ako već imaš taj bracket , pronađi 2 pina koja ti idu na rca konektor, i to spoji na matičnu, i onda spoji komp digitalno preko coax-a. pod uvjetom da ti pojačalo ima coax ulaz, a ne samo optiku.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2017., 11:06   #5
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,030
Koliko vidim sa gornjih linkova "sprava" ima:
- In i Out
- coax i optical transiver

Za coax je dovoljno "pogoditi" samo dva pina (spdif data i gnd).
Ako spoji i power radit će i transiver koji pretvara u optiku pa može koristiti oboje.
Ako je na mobo samo klasični sa dva pina, to je spdif data out i gnd, ostane dovesti napajanje od nekud (pretpostavljam +5V).
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 07.03.2017., 19:16   #6
real01
Registered User
Moj komp
 
real01's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 83
Citiraj:
Autor jp_rv Pregled postova

tako da - ako već imaš taj bracket , pronađi 2 pina koja ti idu na rca konektor, i to spoji na matičnu, i onda spoji komp digitalno preko coax-a. pod uvjetom da ti pojačalo ima coax ulaz, a ne samo optiku.
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Za coax je dovoljno "pogoditi" samo dva pina (spdif data i gnd).
Ako spoji i power radit će i transiver koji pretvara u optiku pa može koristiti oboje.
Ako je na mobo samo klasični sa dva pina, to je spdif data out i gnd, ostane dovesti napajanje od nekud (pretpostavljam +5V).
Ploča je GA-Z270-HD3P Gigabytova, i koliko sam pogledao, ima dva pina.

Onda, da samo isprobavam dok ne pogodim 'kombinaciju'?
Tu ne može doći do kratko spoja ili nekog vraga ako krivo spojim?
real01 je offline   Reply With Quote
Staro 07.03.2017., 19:48   #7
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,030
Bemu miša ne treba pogađati.
Na mobo imaš 11 - S/PDIF Out Header, označeno:
1 - signal
2 - gnd

Na ovom bracketu šta si kupio koristit ćeš samo out (izlaz) dio.
Sa onog 5-pin konektora te interesiraju pinovi:
3 - spdif (signal)
5 - gnd

Valjda ne treba objašnjavati spajanje:
1 - 3
2 - 5

Time bi trebao proraditi coax izlaz.
Za optiku bi trebalo dovesti +5V na pin 1 bracketa šta si kupio.

Ja bi jedino razdvojio (precvikao) napajanje koje ide prema input strani (2-4-6) koju nećeš koristiti.
Na slikama se vidi dvije crvene žice spojene zajedno na pin 1, cvikneš onu šta ide prema kabelu i input dijelu bracketa.

Nadam se da je sad sve jasno.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 11.03.2017., 17:20   #8
real01
Registered User
Moj komp
 
real01's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2008
Lokacija: Hrvatska
Postovi: 83
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Bemu miša ne treba pogađati.

Nadam se da je sad sve jasno.
A gledaj, ima ljudi koji kad pogledaju neki konektor ili kabel ili žičice različito obojane ili neku nacrtanu shemu itd. (da ne nabrajam dalje) odmah kuže o čemu se radi. A ima i onih koji nisu baš sigurni, pa im treba objašnjavati.

Očito spadam u ovu drugu skupinu. Zahvaljujem na objašnjenjima.

A budem i kontaktirao Gigabyteovu podršku, čisto da imaju malo posla.
real01 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na