Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 25.02.2017., 13:18   #1
frulex
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 587
Komp prikazuje/koristi samo pola RAM-a?

Radi se od konfiguraciji s Gibabyte GA-MA785GT-UD3H, AMD Phenom II x4 955BE i 16GB RAM-a (4x4GB). Sustav prikazuje 8GB, ako izvadim 2 pločice prikazuje 4GB, u bilo kojoj kombinaciji uvijek pola. Stavljen zadnji BIOS (iz 2010) jos prije par godina, a ovaj problem je čini se poceo u zadnjih 6 mj, tek nedavno skužio. S čime pokušati, re-flash BIOSa, nešto treće? Inače, bila je Win7 gore, sad 10-ka, problem isti...
frulex je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2017., 13:37   #2
Bodisson
Premium
Moj komp
 
Bodisson's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2014
Lokacija: Zagreb
Postovi: 204
Ako u BIOSu pokazuje pola, nije do OSa...
Bodisson je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 25.02.2017., 13:59   #3
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp
 
Cuky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2005
Lokacija: novi zagreb
Postovi: 3,690
Spusti brzinu memorije na 1333 mhz-a pa javi jel sad vidi svih 16gb.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2017., 16:51   #4
bamuja
ex zmaster76
Moj komp
 
bamuja's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2007
Lokacija: pula/rotterdam
Postovi: 263
clear cmos? ili u biosu probaj prvo load optimized defaults, spremi postavke, reboot pa opet u bios, podesis sta treba, spremis pa provjeris dal je uspjelo. znam da je bila tema da laptop nije prepoznavao plocicu od 8gb pa se tako rijesio problem
bamuja je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2017., 19:42   #5
frulex
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 587
Naravno, probao sam prvo Optimal settings, ali nista, BIOS pokazuje 8GB, a clock vec je na 1333...

Sent from my Jiayu S3
frulex je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2017., 21:12   #6
Pupo
Premium
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 5,774
Daj isprobaj prvo sve module dal rade, jedan po jedan. Moguće je da su ti 2 modula krepana, doslovno, i zato ih ni nevidiš. I probaj s jedim modulom, za koji znaš da radi, sve slotove. Je da ćeš imat par restarta, al znat ćeš na čemu si s memorijom, i s pločom.
Ili, da nisi stavio unutra low voltage memoriju?
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2017., 21:28   #7
Kinez
Premium
Moj komp
 
Kinez's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2006
Lokacija: Split
Postovi: 98
U jednom mom takvom slicnom slucaju problem je bio sto sam previse stegnuo hladnjak od procesora.
__________________

[Opteron 165 + TT 120]***[TwinMos 4x512 MB CL2]***[DFI NF4 LanParty]***[ATI HD4850]
[Hitachi 1TB HDD]***[Seasonic S12G-650G Gold 650W]***[Razer Lycosa]***[NZXT Beta Black Metal Edition, SCYTHE Kaze Master II KM05-BK]***[Samsung 22" B2230]

Kinez je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2017., 21:28   #8
frulex
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 587
Reflashao zadnji BIOS, i dalje isto - rekao bih da bi mogao biti neki fail na matičnoj što i ne bi bilo čudno jer radi dan i noć od kad sam sklopio konfu 2009.
Mislim, komp uredno radi s 8 GB tako da se ne opterećujem previše s tim, ionako bi trebao neki generalni upgrade u skoroj budućnosti...

Citiraj:
Autor Pupo Pregled postova
Daj isprobaj prvo sve module dal rade, jedan po jedan. Moguće je da su ti 2 modula krepana, doslovno, i zato ih ni nevidiš. I probaj s jedim modulom, za koji znaš da radi, sve slotove. Je da ćeš imat par restarta, al znat ćeš na čemu si s memorijom, i s pločom.
Ili, da nisi stavio unutra low voltage memoriju?
Dobri su moduli, tako sam i skuzio da prikazuje pola jer sam imao 8 GB (2x4GB) Kingstona (1333) i frend mi je dao 2x4GB Corsair (1600). Kad sam ih isao dodavati skuzio sam to i isprobao sve kombinacije, i samo s oba Corsaira pokazuje pola i u ostalim kombinacijama. A i pastu sam jučer promijenio na procu tako da nije prejako stegnut hladnjak (i isti problem ostao

Zadnje izmijenjeno od: nino. 25.02.2017. u 23:55.
frulex je offline   Reply With Quote
Staro 25.02.2017., 23:52   #9
Pupo
Premium
Moj komp
 
Pupo's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2005
Lokacija: Vallis Aurea / ZG
Postovi: 5,774
A kad stavis samo corsair? I koji je tocno model corsaira?
Pupo je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2017., 02:14   #10
Nick7
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Nov 2004
Lokacija: Zagreb
Postovi: 999
Da nije mozda problem ako je memorija double sided?
__________________
Idiocracy. Kad satira postaje stvarnost.
Nick7 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 26.02.2017., 08:45   #11
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 28,684
Zaboravio si najvažnije - imaš li x32 ili x64 verziju W10?
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2017., 09:08   #12
imart
Banned
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,167
da je x32 nebi prepoznao ni 8..
imart je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2017., 10:05   #13
Igneos Eructid
običan user
Moj komp
 
Igneos Eructid's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2006
Lokacija: Phuket, Thailand
Postovi: 844
jednostavno, imas 4x2gb, a ne 4x4
Igneos Eructid je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2017., 12:02   #14
Wolverine
Moderator
Moj komp
 
Wolverine's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Vancouver, BC // Zabreg, Maximir
Postovi: 12,288
Citiraj:
Autor frulex Pregled postova
Dobri su moduli, tako sam i skuzio da prikazuje pola jer sam imao 8 GB (2x4GB) Kingstona (1333) i frend mi je dao 2x4GB Corsair (1600). Kad sam ih isao dodavati skuzio sam to i isprobao sve kombinacije, i samo s oba Corsaira pokazuje pola i u ostalim kombinacijama. A i pastu sam jučer promijenio na procu tako da nije prejako stegnut hladnjak (i isti problem ostao
A zašto se ovakve stvari ne navedu odmah u startu?

Imaš dva posve različita seta memorija koje mogu ali i ne moraju raditi zajedno. Ako radi s dva kingston i jednim Corsair modulom (a oba corsaira sama na ploči rade uredno) onda te zeza bank/rank adresiranje tj ploča vjerojatno ne može raditi s 4 dual sided modula.


Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Zaboravio si najvažnije - imaš li x32 ili x64 verziju W10?
Tak jasno da ima x64 jer uredno adresira 8GB a ima 16GB instalirano.


Citiraj:
Autor Igneos Eructid Pregled postova
jednostavno, imas 4x2gb, a ne 4x4
__________________
''Of all the things I've lost I miss my mind the most''
Mark Twain



Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64



Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1


Wolverine je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2017., 12:39   #15
frulex
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 587
Ma nemaju veze različiti moduli, da rezimiramo - u kompu je zadnjih 5 godina 8 GB Kingstona koji su se prije par mjeseci počeli prikazivati kao 4GB. Corsair koji sam dobio je samo POTVRDIO da je to tako jer se i tih Corsair 8 GB prikazuje kao 4GB. A ako stavim sve 4 pločice zajedno, onda prikazuje 8 umjesto 16GB, makar im mijenjao mjesta itd. Windows 7 prije kao Win10 sad su x64...

Sent from my Jiayu S3
frulex je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2017., 12:43   #16
VedranO
Premium
Moj komp
 
VedranO's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2013
Lokacija: Zg
Postovi: 400
a da ih odneses kod nekoga da se vidi da li rade skupa na drugoj ploci?
Mozda je maticna otisla
VedranO je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2017., 13:49   #17
imart
Banned
Moj komp
 
Datum registracije: Feb 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 1,167
Pokreni neki pc scan da vidis koje memorije vidi. Npr piriform speccy
imart je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2017., 13:51   #18
xulos
Someone needed a Butcher?
Moj komp
 
xulos's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2007
Lokacija: In requiem for a dream
Postovi: 6,126
Meni to smrdi na krepane slotove. Probaj update biosa i clrcmos pa vidi onda.
xulos je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2017., 14:10   #19
Wolverine
Moderator
Moj komp
 
Wolverine's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Vancouver, BC // Zabreg, Maximir
Postovi: 12,288
Citiraj:
Autor frulex Pregled postova
Ma nemaju veze različiti moduli, da rezimiramo - u kompu je zadnjih 5 godina 8 GB Kingstona koji su se prije par mjeseci počeli prikazivati kao 4GB. Corsair koji sam dobio je samo POTVRDIO da je to tako jer se i tih Corsair 8 GB prikazuje kao 4GB. A ako stavim sve 4 pločice zajedno, onda prikazuje 8 umjesto 16GB, makar im mijenjao mjesta itd. Windows 7 prije kao Win10 sad su x64...

Sent from my Jiayu S3

U svom prvom postu nisi ni približno naveo ovaj problem. U tom slučaju tvoj problem su gotovo sigurno DIMM utori. Ili su prljavi ili su jednostavno crkli.
__________________
''Of all the things I've lost I miss my mind the most''
Mark Twain



Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64



Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1


Wolverine je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2017., 15:55   #20
frulex
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 587
Nisu slotovi - sva 4 rade i prikazuju da svaki keks ima 2 GB, evo i SS od Piriforma: http://imgur.com/a/MpIAR (1 i 2, 3 i 4 su isti kad se expandaju).
frulex je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2017., 16:21   #21
Wolverine
Moderator
Moj komp
 
Wolverine's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Vancouver, BC // Zabreg, Maximir
Postovi: 12,288
Odnesi to nekome da proba na drugoj ploči.
__________________
''Of all the things I've lost I miss my mind the most''
Mark Twain



Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64



Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1


Wolverine je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2017., 16:29   #22
VedranO
Premium
Moj komp
 
VedranO's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2013
Lokacija: Zg
Postovi: 400
Ja bi probao malo napon na RAM-u dici.
I mozes probat jos smanjit frekenciju na 1066.
VedranO je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2017., 16:35   #23
Forace
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jul 2012
Lokacija: Petrinja
Postovi: 1,544
Ne znam što ima kod koga drugoga probavat niti kako je bilo 8 GB kingstona ?

Po ovome:
http://www.corsair.com/en-eu/xms3-4g...x4gx3m2b1600c9

Corsair ti je kit 2x2GB ne 2x4GB dok je po ovome:
http://www.memorybenchmark.net/ram.p...-011.A03LF+2GB

Kingston također modul od 2GB ne od 4GB ....

tako da 4 x 2GB = 8 GB

Osim ako part number nije isti za 2GB i 4GB module, što čisto sumljam....
Forace je online   Reply With Quote
Staro 26.02.2017., 16:41   #24
Wolverine
Moderator
Moj komp
 
Wolverine's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Vancouver, BC // Zabreg, Maximir
Postovi: 12,288
Tu jebe lud zbunjenog koliko mi se čini. Jer veli da je godinama Kingston radio kako treba da bi na onoj slici što je digao stajalo da ima 2GB module tj 4GB kitove.
__________________
''Of all the things I've lost I miss my mind the most''
Mark Twain



Asus P6T SE w/P6T WS Pro BIOS mod
Intel Xeon X5650 @ 4,0 GHz + TT Frio OCK
4x 2GB Mushkin SilverLine Stiletto 1600
Gigabyte GTX 560Ti
Kingston V300 120GB + 640GB WD AAKS + 1TB WD EARS + 2,5'' Hitachi 500GB
DVD-RW LiteOn SATA
Corsair HX520
TT Chaser MK-1
Philips 200WP7ES / LG 32LG6000 Scarlet
Samsung ML-2160 / CL I-Trigue 5600
Logitech MX3200
Windows 10 Pro x64



Intel DP67BG
Intel G1610
2x 2GB Kingston HyperX Limited Edition 1600 MHz
Hitachi 250GB
VTX3D HD6670
DVD-RW Asus SATA
FSP 350 PNF
CoolerMaster Cavalier
ViewSonic VX922
Win7 x64 SP1


Wolverine je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2017., 16:41   #25
VedranO
Premium
Moj komp
 
VedranO's Avatar
 
Datum registracije: Jun 2013
Lokacija: Zg
Postovi: 400
Yep, obadva broja pokazuju da je 2x2 GB....the fuck.
VedranO je offline   Reply With Quote
Staro 26.02.2017., 17:40   #26
frulex
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 587
Da, Corsair bi mogao biti kit jer vidim da na pločici piše ovako "4GB (2x2GB)". Budem još jednom sve povadio van i pogledao natpise, a mislim da imam negdje još par Kingstona od 2 ili 4GB pa ću onda bit pametniji... Hvala svima na inputu i savjetima...

Sent from my Jiayu S3
frulex je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na