|
![]() |
#721 | |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Citiraj:
![]() ![]()
AMD Ryzen 7 Pro 4750G + Vega iGPU | be quiet! Pure Rock 2 Black | MSI B450 Tomahawk Max II | 32GB G.Skill DDR4-2666 Value | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Corsair CX450M Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. 21.05.2023. u 21:43. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#722 |
Modder
Datum registracije: Mar 2004
|
Ryzen 7950x3D Asus X670E ProArt Inno3D RTX 4090 OC 32Gb G.Skill 6000MHz CL36 2 * Crucial P5 Plus 2TB M.2 PCIe Gen4 NVMe Alphacool Eisbaer Pro Aurora 360 Super Flower 1200W Platinum Lian Li o11 Dynamic PCMR |
![]() |
![]() |
![]() |
#724 |
Modder
|
Čekam Alphacool core GPU blok da bude na stanju. |
![]() |
![]() |
![]() |
#725 |
..starija garda
Datum registracije: Dec 2002
|
__________________ MojSkuter ---------------------------------PEACE |
![]() |
![]() |
![]() |
#726 |
Modder
|
2x16, stiže još toliko. |
![]() |
![]() |
![]() |
#728 | ||
McG
|
Da, diskovi kao removable device se na tu foru prikazuju od XP-a. ![]() Citiraj:
AMD Ryzen 7 Pro 4750G + Vega iGPU | be quiet! Pure Rock 2 Black | MSI B450 Tomahawk Max II | 32GB G.Skill DDR4-2666 Value | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Corsair CX450M Zadnje izmijenjeno od: The Exiled. 02.06.2023. u 15:11. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#729 | |
#erase startup-config
Datum registracije: Nov 2001
|
Citiraj:
Zato jer su SATA portovi na koje su zakačeni u BIOSu označeni kao removable/eSATA/hot swap…. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#730 |
Prvoklasni Krkan
Datum registracije: Jan 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#731 |
McG
|
AMD Ryzen 7 Pro 4750G + Vega iGPU | be quiet! Pure Rock 2 Black | MSI B450 Tomahawk Max II | 32GB G.Skill DDR4-2666 Value | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Corsair CX450M |
![]() |
![]() |
![]() |
#733 |
Registered User
Datum registracije: Aug 2020
|
Kad će 7040 laptopi? AMD definitivno mora poraditi na dostupnosti svojih proizvoda u mobilnom svijetu, 6000 seriju se jako dugo čekalo, na kraju sam i odustao od kupnje. A vidim i poplavu ovih ručnih konzola koje koriste 7040 pa pretpostavljam da to neće pomoći. |
![]() |
![]() |
![]() |
#734 |
Registered User
Datum registracije: Mar 2022
|
Planiram kupiti ryzen 7600x proc,gskilovu 6000 EXPO memoriju i msi 670E tomahawk plocu.Slusam probleme sa EXPO memorijom i plocama da soc voltaza mora biti manja od 1.3v jel se zna dogoditi da kroz neko vrijeme izgori socket zajedno sa procom.E sada da li se to dogada sa svim 7000 procesorima ili samo sa 3d verzijama i da li su sredili bios da se to vise ne dogada jer da bi ova memorija radila na 6000 pise na njoj da joj je deklarirana voltaza 1.35??? |
![]() |
![]() |
![]() |
#735 | |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Citiraj:
Kombo ryzena 7600x i 670E Tomahawk je vrlo čudan pošto je riječ o mini zenu4, osim ako ti iz nekog razloga ne treba masa storage slotova i konektora, razmisli o pločama sa B chipsetima. I ja sam čuo o problemima sa expo memorijom i meni je kroz neko vrijeme već izgorio socket zajedno sa procom, a onda i čitavom kućom. Srećom sam imao garanciju pa sad opet eto čekam neko vrijeme novi požar. Šalu na stranu, to su uglavnom pizdarije, bilo je nekih problema sa Asusom i 3D procesorima, u međuvremenu kažu riješeno. DDR5 voltaža tih 6000 modula je 1,35V i nema veze sa SOC voltažom koja nema nikakve potrebe preći 1,25V na zenu4. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#736 | |
Registered User
Datum registracije: Mar 2022
|
Citiraj:
Exy hvala ti na odgovoru i na dozi cinizma ![]() Tu plocu sam uzeo iz razloga sto ce ova platforma potrajati pa ako budem kasnije nadogradivao proc ne trebam uzimati jacu plocu... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#737 |
..starija garda
|
Kingston memoriju uzmi, dobijes hynixa zicer i to ti je to.. preskoči gskill ovog puta.. I B ploču uzmi koja ima ono što ti treba, X ploču uzimas ako ti fali USBa ili drugih nekih utora itd.. Dakle ne gledaj naziv, već što je na njoj sve od opcija.. Ako uštediš na ploči taman da ti ostane za r7, pa to je to.. uz 8c nećeš tako brzo ni razmišljati o upgradeu ![]()
__________________ MojSkuter ---------------------------------PEACE |
![]() |
![]() |
![]() |
#738 | |
Premium
|
Citiraj:
Kao što reče kolega Eladio, jači čipseti i jače ploče u am5 slučaju samo znače više konektora za diskove, više pcie staza za storage i sl. Tek sad je AMD objavio "budget" AM5 čipset (A620 - njega bih izbjegavao), ovo sve što je bilo ranije nije nikakav budget što se tiče VRM-a na pločama i eventualnog bottleneckanja proca. ![]() Tu se lijepo vidi da i na najjačem 16/32 zenu4, nema throttlanja (čak ni na ovom Asus poluproizvodu koji ima probleme sa temperaturom zbog lošeg dizajna ploče). Znači i sa B650 pristojnom pločom si sasvim spreman za zen5 i dalje. AMD nije Intel pa se očekuje da zen5 bude trošio manje od zena4, ne više ![]() @Eladio - odlična ideja, B650+7700X, puno bolje nego X670+7600X |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#739 |
Prvoklasni Krkan
|
Ne kužim da taj cache može takvu razliku donest da osjetno veći IPC i takt te DDR5 ne mogu pomoći. Negdje 5800X3D ubije 7700 pošteno, negdje obrnuto, u prosjeku jednaki. Kaže Stevan kupite zen4 jer je noviji, a cijene su valjda tu negdje sada. Vjerujem da ga u svemu ostalom nevezanom za igranje 7700 šiša bez problema. 7800X3D je cca 13% brži, i čini mi se da je to dosta manje u odnosu na koliko je 5800X3D brži od ostalih zen3 CPUa u igrama. Kako njemu cache ne donosi toliku prednost? Ajd jedva čekam taj zen5 koji bi trebao biti navodno potpuno nova arhitektura. |
![]() |
![]() |
![]() |
#740 |
#erase startup-config
|
Ako većina koda stane u cache onda se to daleko brže izvršava nego da CPU ide u RAM po instrukcije. Ključno je spustiti temperaturu CPUa što niže jer cache ne voli visoke temperature. |
![]() |
![]() |
![]() |
#741 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
Igre imaju upite prema memoriji, i to puno puta u kratkom vremenu. I onda je bitno da je svaki upit kratak (puno ih je), a nije zanemarivo i da je bandwith upita velik. Tako da 3dCache na 7800x3d ima cca 600GB/s read, dok memorija ima 60GB. Latencije su 60tak ns prema memoriji i 10tak ns prema cache. 7800x3d ima manji pomak nego prošli jer je AMD napravio redizajn cache, tako da ima 2xL2 više u odnosu na prethodnu generaciju. Ono koliko sam ja čitao zen5 ne bi trebao imat redizajn $, tako da ni ne očekujem neke bitne performanse više. Svejedno brzina memorije i latencije su bitne i kod X3D procesora i kod običnih. Tako da ako netko igra igre koje su memorijski zahtjevne, može dobit i do 40% performansi na običnim i 20% performansi na X3D verzijama. Evo ti primjer https://www.youtube.com/watch?v=vYaC...hannel=GameDay |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#742 |
..starija garda
|
Napominjem da sam ja bio relativno nezadovoljan upgradeom sa 5900x na 5800x3d, gdje se u svakodnevici osjeti da je takt niži, u hrpi sitnica se to osjeti, a pogotovo u mt prilikom obrade videa s obzirom na vise c/t itd. Koliko sam osjetio u igri? ..s obzirom da je tada bilo preko 300fps, i po mojoj procjeni mozda +10% razlike, rekao bih jedva i gotovo ništa.. Uz to temp na 5800x3d brže skaču i više se grije, što je razumljivo s obzirom ksko je napravljen, ali eto mene je i to iritiralo jer je bio u.prosjeku (ne max, nego avg) rekao bih 10°C iznad 5900x.. x3d ima intelov pr ako se mene pita, gaming je poprilično prenaglašen ![]()
__________________ MojSkuter ---------------------------------PEACE Zadnje izmijenjeno od: Eladio. 11.06.2023. u 16:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#743 |
Prvoklasni Krkan
|
Ma znam ja što cache, nego mi nije bilo jasno zašto je zen3x3d toliko brži u odnosu na obične za razliku od zen4x3d. Čak i njihova međusobna razlika i nije neka. Barem za sada. |
![]() |
![]() |
![]() |
#745 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
X3D je pločoca (koja proizvodi toplinu), koja je stavljena na CCD, koji proizvodi toplinu, pa je jasno da će CCD imat veću temperaturu jer se toplina lošije odvodi. Ak ti je bitna obrada videa, trebao si ić na intel. 5800x3d se ne grije više od 5900x, grije se znatno manje, to što se tiče temperature je opisano par rečenica prije i trebalo bi bit jasno. 5900x kao i svaki oblik s 2 CCD su loš izbor za igre. To su procesori s dva škarta. Da se mene pita bilo što osim X3D kod AMD je lošiji izbor nego po cijeni ekvivalent intela. Ja imam 7800x3d, najzahtjevnije stvari koje radim su igre. Tu je odličan 7800x3d, znatno je bolji 1% low nego 7700x. To je ono što je bitno u igrama. Kao što si napisao ta toplina se teško odvodi, tako i ja s brutalno predimenzioniranim 420mm AIO u igrama imam 60+C...i mogu nafrljit AIO ventilatore i pumpu do kraja al nema nekog bitnog pomaka u temperaturi jer se ta toplina ne može odvesti zbog $ pločice+ full debelog heat sinka. X3D procesori nisu hype, to su procesori koji su stvarno brži u memorijski zahtjevnim igrama i tu su puno bolji od ostalih. To su igre kod kojih je teško dobit 100fps. Za igre tipa CS, valorant overwatch, nema nekog smisla, al za simulacije, open world zahtjevne shootere (squad, HLL, ARMA3) je odličan. Ima gore video u SC, di se vidi koja je razlika, a razlika je nebo i zemlja... Zadnje izmijenjeno od: markecSMB. 12.06.2023. u 06:11. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#747 |
Premium
|
Isključivo za igre kupiti nešto sa 2 ccd-a baš i nema smisla, ali očito se ti procesori mogu koristiti i za nešto drugo osim igara ![]() 3D je zbilja ponegdje puno brži od non 3D-a u 1% low (recimo corsa competizione, i ona meme "igra" star citizen) pa ako se igraju takve igre, valja razmisliti o 3D-u ako cpu može pomoć u dostizanju fps targeta. |
![]() |
![]() |
![]() |
#748 |
..starija garda
|
Isto kao što ja ne znam danas ni jednog ajmo reći kompetitivnog gejmera koji nešto ne objavljuje na YT, ne reže neke clipove i sl.. A 12c-24t na višem taktu pored 8c-16t na nižem taktu se također osjeti dok ti komp 10 ili 15 minuta drlja da izbaci 5min videa.. ![]() Da, može se raditi i na slabijem, bez beda, ali traje puno duže. Probao sam, ne bih više hvala. Zašto ovo govorim, zato jer single player igrači u pojedinim naslovima provedu 30-40 sati i idemo sljedeća.. igraju ajmo reći 20 igri godišnje i to na gpu kartici koja je i to ako 4070 klase, od čega uistinu osjete razliku u cpu između 5600x, 5900x ili 5800x3d jedino kad upale metrics xD (pa čak i da je 4090).. Ljudi sline za tim x3d procesorima bez razloga, a koštaju puno više.. cijene fps više nego vrijeme cekanja dok pc nešto radi, i to je krivi nacin gledanja na stvari.. Naravno da postoje primjeri igraca koji imaju sve predispozicije da x3d iskoriste kako treba, od jakog gpua do toga da ga koriste baš u tim specifičnim uvjetima često, i to je opravdano.. Ali po meni je takvih manje, nego onih koji i nešto drugo rade na pcu a ne samo da igraju corsu.. Cak i ovi koji upgrejdaju.. recimo netko upgrejda stari am4 pc, i često mu se sugerira 5800x3d, a tip jedva kuburi s budgetom ima rx6600xt i sta ja znam.. pa kupi brate 5700 i jacu grafičku, zanemari 5800x3d.. Zato kažem, da je pr odradio svoje.. ako sam u krivu pc više nije pc već je onda ocito high end konzola za noobe ![]() ![]()
__________________ MojSkuter ---------------------------------PEACE Zadnje izmijenjeno od: Eladio. 12.06.2023. u 20:18. |
![]() |
![]() |
![]() |
#749 |
#erase startup-config
|
AMD Ryzen "ZEN4" (7000 CPU series) Info thread
To je pravo pitanje: što dobivaš s novijim procesorom? Što možeš s njim a da sa starijim nisi mogao? Ljudi se nabrijavaju i na aute pa kupuju prevelike i/ili prejake aute koji im realno ne trebaju a neki ih još idu modificirati pa ih time skoro uvijek pokvare. Pri tome bace puno novca u vjetar koji su mogli završiti na dječjoj štednji npr. ili u nekom fondu gdje generiraju profit. Netko ima osobnu satisfakciju za nebitnih 13% ubrzanja koje se jedva primjete. Meni je to bacanje novaca. Današni PC-i su toliko moćni da upgrade godinama nije potreban velikoj većini. |
![]() |
![]() |
![]() |
#750 |
..starija garda
|
mene muci vise dilema u smislu 5900x i 5800x3d su u istoj cijeni.. 5900x kao nema nikom smisla, a 5800x3d je ono velesila... (slicno vrijedi i za zen4, iako su oni ipak ponudili i 12c i 16c opcije) vecina ljudi koji to tvrde nisu koristili duze vrijeme takav proc kao sto je 5900x.. pa samo volim skrenuti paznju, ja sam bio nezadovoljan "upgradeom".. osjetio sam sve mane naspram 5900x i nisam uzivao nikakve posebne benefite x3da proca kojima bi rekao uh ovo se osjeti.. izvrtio sam sve bencheve, probao nekoliko igara ne samo ovu moju.. kazem, nisam impresioniran bio ni malo.. više nezadovoljan zbog kompromisa koji čim izađem iz igre osjetim.. komp ne gasim i nije mi zao dati lovu u njega, stvarno dosta vremena svaki dan provedem na njemu.. potrosim lovu i na vece gluposti od kompa ![]() ![]() ![]() ..ali da, ja da nemam 240hz monitor i nisam competitive nabrijan gdje sam skupio vec preko 3000h u glavnoj igri koji igram (da zena zna dobio bi otkaz ![]() ![]() mislim da je x3d precjenjen, ali to je tako čim je to "najjači" "gaming" proc, i zato me podsjeca na nekadasnji intelov PR, gdje su ljudi bacali lovu na neke intelove i5 K procove , a uzmes F proc i prst u uho.. ili uzmes neki nonK i7 i imas bolji allround proc.. uglavnom to mi se vrti po glavi.. AMD je s X3D postigao brutalan marketing.. jer to je sve samo ne jeftin proc jel, i svi ga žele, i prodaje se.. ..u konacnici i sam sam ga probao na kraju i platio školu..... ![]() .. tako nešto u marketingu AMDu fali u radeon diviziji ![]()
__________________ MojSkuter ---------------------------------PEACE Zadnje izmijenjeno od: Eladio. 13.06.2023. u 01:11. |
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|