Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Storage > Tvrdi diskovi
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 21.05.2020., 18:31   #661
domy_os
EMP moderator
 
domy_os's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2005
Lokacija: Osijek
Postovi: 16,835
Dole će se nešto manje grijati pošto topliji zrak po fizici ide prema gore.
__________________
Member Of FKT Team


MBO: ASRock Z68 Pro3
CPU: Intel Core i5-2500 + Arctic Cooling Freezer 7 Pro
RAM: 2 x 4 GB G.Skill Sniper DDR3-1600 + 2 x 4 GB DDR3-1600 Corsair Vengeance
VGA: Intel HD Graphics
TV Tuner: Hauppauge WinTV-HVR-5525
Capture: Blackmagic Design Intensity Pro
SSD: Samsung 840 Pro 128 GB
HDD: 2 x WD Gold 8 TB
ODD: LG GSA-H62N
PSU: Corsair VX450W
Case: Sharkoon Rebel 9 Economy Edition > Link To Case Mod
OS: Windows 7 Pro x64

LCD monitor: LG 27MA73D
Keyboard: Roccat Vulcan 120 AIMO
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
Remote: iMON Inside Black
Gamepad: Logitech Cordless Rumblepad 2
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
Printers: Canon Pixma iP4300 + MP240
Scanner: Canon CanoScan 4400F + CanoScan LiDE 60
External storage: Sharkoon SATA QuickPort Pro + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

Connected To B.net



HP ENVY x360 - 15-w100nm

CPU: Intel Core i7-6500U @ 2.5 GHz
RAM: 2 x 8 GB Crucial DDR3-1600
VGA: Intel HD Graphics 520 + nVIDIA GeForce 930M
SSD: Samsung 850 Evo 1 TB
LCD: 15.6" LG Philips IPS @ 1920 x 1080
Other: Intel Dual Band Wireless-AC 7265, Realtek RTL8168/8111 Gigabit-LAN, Bluetooth 4.0, 2 x USB 3.0 + 1 x USB 2.0, HDMI, SD card reader, accelerometer, compass, gyroscope,...
OS: Windows 10 Pro x64

Mice: Logitech VX Nano
External HDD: Maxtor M3 Portable 4 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 21.05.2020., 18:59   #662
Darira
Registered User
 
Datum registracije: Sep 2019
Lokacija: Varaždin
Postovi: 18
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Dole će se nešto manje grijati pošto topliji zrak po fizici ide prema gore.
To je ok, mislio sam na perfomanse dal je bolje ako je u sloti m2_1.
Darira je offline   Reply With Quote
Staro 21.05.2020., 22:26   #663
mamutarka
ODUZIMAM VAM RIJEČ
Moj komp
 
mamutarka's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2005
Lokacija: Zagreb
Postovi: 9,932
ja sam stavio ''bliže cpu-u'' jer kažu bliže čipsetu - bolje, placebo vjerojatno

a možda i ima istine, ko će ga znat
__________________
mamutarka je online   Reply With Quote
Staro 22.05.2020., 14:04   #664
OuttaControl
Premium
Moj komp
 
OuttaControl's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2007
Lokacija: Dalmacija
Postovi: 2,164
S obzirom da struja putuje brzinom skoro svjetlosti, tih par cm ti nece puno pomoc, jedino ce smanjit mogucnost smetnji, al to opet ovisi o uredjajima u blizini
OuttaControl je online   Reply With Quote
Staro Danas, 08:07   #665
ThomasCro
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2019
Lokacija: Zg
Postovi: 17
Pozdrav ekipa, imam problema sa svojim NVME driveom.

Imam b450 Tomahawk Max i ADATA SX8200 Pro.

Problem se javlja kada preko noći ugasim PC i ujutro ga upalim, boot me baci u BIOS i kaže da nema nikakvog drivea sa windowsima instaliranim.

Onda moram otvorit kućište, napravili uplug/plug NVME drivera (i sa šarafom je dodatno pričvršćen tako da ne gubi kontakt) i onda sve radi normalno.

Ako radim samo restart PCa, uvijek se normalno boota, problem je samo kada je ugašen neko dulje vrijeme.

BIOS firmware je najnoviji, v36, nisam nikakav poseban firmware instaliravao za ADATA drive jer nisam nigdje našao nešto što bi trebalo instalirat.

Jel netko ima ideje u čemu bi bio problem?

Hvala

Zadnje izmijenjeno od: ThomasCro. Danas u 08:35.
ThomasCro je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 08:27   #666
Libertus
Premium
 
Libertus's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2017
Lokacija: Vinkovci
Postovi: 812
Onako na prvu, jesi bios digao na zadnji dostupni?

Od kada sam sve podesio nemam problema sa B450 Mortar MAX, ali mi nije htio očitati niti napraviti instalaciju win10 na nvme disk dok god je sata SSD bio priključen. Kada sam iskopčao sata SSD, normalno je očitao nvme, instalirao win10, digao bios na zadnji dostupni, spojio natrag sata SSD i sve radi normalno već mjesecima. Možda je i kod tebe neko križanje sa drugim diskovima ukoliko ih imaš?
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 08:48   #667
ThomasCro
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2019
Lokacija: Zg
Postovi: 17
Citiraj:
Autor Libertus Pregled postova
Onako na prvu, jesi bios digao na zadnji dostupni?

Od kada sam sve podesio nemam problema sa B450 Mortar MAX, ali mi nije htio očitati niti napraviti instalaciju win10 na nvme disk dok god je sata SSD bio priključen. Kada sam iskopčao sata SSD, normalno je očitao nvme, instalirao win10, digao bios na zadnji dostupni, spojio natrag sata SSD i sve radi normalno već mjesecima. Možda je i kod tebe neko križanje sa drugim diskovima ukoliko ih imaš?
Poteškoća je bila takva kada sam prvotno instaliravao windowse.

Tada sam morao iskopčat sve SATA diskove, i samo kad je NVME bio ukopčan sam uspio pokrenut normalnu instalaciju.

Vidiš, moguće je da se i to događa.....ali u boot priorityu mi je ADATA stavljen kao prvi, i na drugim SATA driveovima nemam opće win instalaciju..... i sve radi uredno kod hot rebootova

Kada kažeš zadnji dostupni, misliš kao da li sam ga flashao na najnoviji? Bio je već v36 i prije nego sam nabavi NVME, misliš da ga možda opet flasham?
ThomasCro je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 09:05   #668
Libertus
Premium
 
Libertus's Avatar
 
Datum registracije: Jul 2017
Lokacija: Vinkovci
Postovi: 812
Ma ne, ako je već na ovom v36 koji je star mjesec dana, onda je to to.
Libertus je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 09:06   #669
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 30,373
U kojem utoru ima NVME, a u kojem drugi disk? Da nisu oboje na istom kanalu (obično NVME 'oduzima' jedan SATA/PCI utor).
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je online   Reply With Quote
Staro Danas, 09:19   #670
ThomasCro
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2019
Lokacija: Zg
Postovi: 17
Piše da se uključivanjem m.2 drivea gube SATA5 i SATA6 portovi, koji su kod mene prazni.
ThomasCro je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 09:21   #671
killuminati
Premium
Moj komp
 
killuminati's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 224
Tomahawk max ima samo jedan M.2 slot, tak da tu nema izbora, ako je neki disk uštekan u sata 5 i/ili 6, prebaci u druge.

Ja sam imao problem na mortax max da mi s vremena na vrijeme nije očitao drugi M.2 SX6000, dok sa SX8200 u prvom M.2 nikakvih problema. Dignuo malo napon SOC-a i otad nema više problema.

Za adatu ne trebaš instalirat nvme drivere, eventualno pogledaj jel postoji noviji firmware za SX8200 od onog kojeg imaš. Ako ćeš flešat fw, preporučljivo je napravit backup tog diska.
killuminati je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 09:36   #672
ThomasCro
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2019
Lokacija: Zg
Postovi: 17
Citiraj:
Autor killuminati Pregled postova
Tomahawk max ima samo jedan M.2 slot, tak da tu nema izbora, ako je neki disk uštekan u sata 5 i/ili 6, prebaci u druge.

Ja sam imao problem na mortax max da mi s vremena na vrijeme nije očitao drugi M.2 SX6000, dok sa SX8200 u prvom M.2 nikakvih problema. Dignuo malo napon SOC-a i otad nema više problema.

Za adatu ne trebaš instalirat nvme drivere, eventualno pogledaj jel postoji noviji firmware za SX8200 od onog kojeg imaš. Ako ćeš flešat fw, preporučljivo je napravit backup tog diska.
Ne mogu nigdje nać FW za SX8200, na službenoj stranici nemaju nikakav uopće za download.

Kad kažeš malo digao napon, ja imam uključen onaj automatski OC "game mode", koliko "malo" misliš?
ThomasCro je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 10:25   #673
killuminati
Premium
Moj komp
 
killuminati's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 224
Nema ga po support stranicama, vidi kaj ti veli Adata SSDTool, makar i s time su nešto drmali, meni je skidao stariji FW nego imam.

edit: zadnje kad sam gledao je taj tool bacao na support stranicu gdje nema FW

Soc je dignut s cca 1.050V na cca 1.100V.

Zadnje izmijenjeno od: killuminati. Danas u 10:40.
killuminati je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 10:51   #674
ThomasCro
Registered User
 
Datum registracije: Oct 2019
Lokacija: Zg
Postovi: 17
Yep, nema FW updatea, budem onda probao malo dić voltažu manualno pa ćemo vidjet sutra
hvala svima na odgovorima
ThomasCro je offline   Reply With Quote
Staro Danas, 11:08   #675
killuminati
Premium
Moj komp
 
killuminati's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2017
Lokacija: Zagreb
Postovi: 224
Probaj, velim meni je dizanje napona SOC-a pomoglo s diskom u drugom M.2 slotu, hoće li imat utjecaja u tvom slučaju, ne znam. Otad se nije niti jednom "izgubio".
killuminati je offline   Reply With Quote
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno

Idi na