Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 11.04.2025., 09:06   #1
Warrior
Premium
Moj komp

Warrior's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Odjednom šteka wiFi 5GHz

Pozdrav,
odjednom prije par dana mi je počeo štekati 5GHz WiFi na način da su uređaji spojeni, ali bez pristupa internetu. Ništa nisam mijenjao niti imam nove uređaje u kući.
Mijenjao sam 5G kanale, stavljao ručno, automatski, resetirao... Nakon akcija, WiFi radi pola sata i onda opet počne štekati.
WiFi 2,4G radi bez problema te WiFi 5G na katu koji je s LAN-om spojen na ruter radi bez problema. Zaključio bih da ništa ne ometa WiFi 5G.
Na HT optici sam te imam bijeli njihov modem.
Možda je riknula 5G antena na modemu?
Imate li kakva iskustva što mi je činiti, a tijekom dana zovem HT podršku.
Staro 11.04.2025., 09:48   #2
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
2 su mogućnosti koje mi padaju na pamet.

1. Da je HT nešto mjenjao s kanalima i postavkama.
2. Da, moguće da hardveraj zajebava.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 11.04.2025., 11:30   #3
Kruno M
Premium
Moj komp

Kruno M's Avatar

Datum registracije: Nov 2004
Uzmi neki tool za skeniranje mreže tipa : advanced ip scanner

I dok su ti uređaju spojeni a bez neta skeniraj mrežu i samo će jedan po jedan biti online opet.

S vremena na vrijeme router zblesa iz nekog razloga. Održavam jednu mrežu sa hrpom Speedporta i to se događa.

Iako nemora biti da je isti slučaj i rješenje problema kao kod tebe.
Staro 11.04.2025., 18:05   #4
maverick13
Registered User

Datum registracije: Apr 2025
Čekaj sad imaš više ap-ova ako sam dobro shvatio? koristiš i onaj mesh ap koji se dobije ht-a?

Djeluje mi kao nekakav update routera / ap-a koji je zeznuo nešto pa uređaji ne roamaju kako treba između njih.. probaj na mob skinuti "WiFiman" app od Ubiquiti-a.
tamo pod signal tabom imaš access point roaming.. trebao bi točno vidjeti kad se prebaci..koji je ap jači sa signalom na kojoj poziciji itd..

Također ako ubodeš latency.. vidjet ćeš real-time pingove do rutera i do 8.8.8.8 pa možeš možda procijeniti kada dolazi do gubitka interneta..
maverick13 je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2025., 19:23   #5
Spikeman
Premium

Ista stvar se meni desila prije par dana, ali problem je bio samo na mom mobu kojem se svakih 10-15 sec gasio wifi pa se ponovo spajao, nisam imao pojma zasto pa sam prvo probao sve moguće resete, od moba i rutera, pa mjenjao neke postavke na wifi-u na samom mobu sa savjetima sa neta, isto tako ništa... mjenjao kanale na wifiju isto ništa, i onda negdje naso savjet da mozda 5Ghz radi problem i prebacim ja samo na 2,4 GHz i to je riješilo stvar, sad se više ne gasi net al nije ni brzina kakva bi trebala bit al radi jel

isto HT optika, isto "bijeli" ruter

kaj je najbolje problem se pojavio točno na dan ili dan nakon što sam produljio ugovor i dobio novu veću brzinu pa vjerujem da su oni to neš sjebali
Spikeman je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2025., 22:35   #6
Warrior
Premium
Moj komp

Warrior's Avatar

Citiraj:
Autor maverick13 Pregled postova
Čekaj sad imaš više ap-ova ako sam dobro shvatio? koristiš i onaj mesh ap koji se dobije ht-a?

Djeluje mi kao nekakav update routera / ap-a koji je zeznuo nešto pa uređaji ne roamaju kako treba između njih.. probaj na mob skinuti "WiFiman" app od Ubiquiti-a.
tamo pod signal tabom imaš access point roaming.. trebao bi točno vidjeti kad se prebaci..koji je ap jači sa signalom na kojoj poziciji itd..

Također ako ubodeš latency.. vidjet ćeš real-time pingove do rutera i do 8.8.8.8 pa možeš možda procijeniti kada dolazi do gubitka interneta..
Ne koristim mesh. Imam samo HT SpeedPort ruter spojen na ONT i taj SpeedPort emitira WiFi 2,4G i 5G. Na katu imam svoj switch/ruter koji je LAN-om spojen na SpeedPort i gore emitira WiFi 2,4G i 5G. Uzeo sam taj 5G na katu kao primjer da radi da dokažem da nema utjecaja okoline na WiFi 5G signal.
Nije stvar roaminga uređaja, već u prizemlju odjednom WiFi 5G nema interneta i ne radi mi ni laptop ni mobiteli. WiFi 2,4G radi bez problema.

Citiraj:
Autor Spikeman Pregled postova
Ista stvar se meni desila prije par dana, ali problem je bio samo na mom mobu kojem se svakih 10-15 sec gasio wifi pa se ponovo spajao, nisam imao pojma zasto pa sam prvo probao sve moguće resete, od moba i rutera, pa mjenjao neke postavke na wifi-u na samom mobu sa savjetima sa neta, isto tako ništa... mjenjao kanale na wifiju isto ništa, i onda negdje naso savjet da mozda 5Ghz radi problem i prebacim ja samo na 2,4 GHz i to je riješilo stvar, sad se više ne gasi net al nije ni brzina kakva bi trebala bit al radi jel

isto HT optika, isto "bijeli" ruter

kaj je najbolje problem se pojavio točno na dan ili dan nakon što sam produljio ugovor i dobio novu veću brzinu pa vjerujem da su oni to neš sjebali
Tako je i kod mene. Ništa nije pomoglo. WiFi 5G nema interneta i niti jedan uređaj spojen na taj WiFi 5G nema net. WiFi 2,4G radi bez problema isto kao i tebi i to mi je trenutno workaround. Ali moj OKP radi jer ako već imam optiku i WiFi 5G, onda želi da radi na 5G bez problema kako mi je radilo zadnjih 4-5 godina.
Zvao sam SZK i zamijenit će mi ruter za novi Arcadyan pa ćemo vidjeti hoće li to riješiti problem.
Koliko čitam, na dotičnom ruteru su zabranili bilo kakvo prčkanje po postavkama, uključujući mijenjanje imena WiFi mreža i dediciranja passworda što mi je suludo, ali budem porazgovarao s tehničarem.
Staro 12.04.2025., 18:23   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Na žalost došlo je vrijeme da hoćeš / nećeš moraš ulagati u svoju mrežnu opremu,
pogotovo kad ISP stavlja jeftini šroteks / smetje od opreme i još ograniči opcije / mogućnosti (pogotovo ova remote RDK platforma).

Hoćeš li samo rješavati WiFi dio ili kompletni routing (barem) za Internet ... stvar je odluke i mogućnosti.
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 15.04.2025., 12:55   #8
Warrior
Premium
Moj komp

Warrior's Avatar

Stigao mi novi ruter, a SZK mi zatvorila smetnju.
Znači, kada dođem doma, samo maknuti stari SpeedPort i uključiti novi ruter? Čudno da mi nije došao tehničar. E ne budem li mogao barem WiFi mreže nazvati i kriptirati kako želim, ne znam što ću...

Poslano sa mog Samsung S23 Ultra koristeći Tapatalk
Staro 15.04.2025., 13:56   #9
Prezime
Premium

Datum registracije: Aug 2013
WiFi postavke mozes promjenit na "https://moj.hrvatskitelekom.hr/internet/postavke-wlan-modem" bez obzira na dostupnost tih podesavanja u routeru
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 15.04.2025., 14:18   #10
Warrior
Premium
Moj komp

Warrior's Avatar

Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
WiFi postavke mozes promjenit na "https://moj.hrvatskitelekom.hr/internet/postavke-wlan-modem" bez obzira na dostupnost tih podesavanja u routeru
Nešto je to okljaštreno. Ne mogu dati zasebno ime 2,4G mreži i 5G mreži te zasebne passworde za obje.
Postoji samo jedna kućica SSID i lozinka.
Nije to to.

Poslano sa mog Samsung S23 Ultra koristeći Tapatalk
Oglas

Oglas
Staro 16.04.2025., 13:32   #11
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

A tak ti većina novih uređaja ima. Zašto bi zasebno?

Uređaj sam bira što želi i na što se može spojiti.

Mene čak i smeta kada vidim SSID_2.4 i SSID.

Ali dobro provjeri, možda postoji negdje check-box da odvojiš.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno