|
![]() |
#451 |
Mirko, a ne Harry
Datum registracije: Nov 2009
|
Ima li netko neki link ili video za objašnjenje tih hardware-skih walleta za nuba koji to nikad nije imao? Koliko sam skužio kripto se zapravo ne sprema baš na taj fizički novčanik jer u slučaju da se pokvari kripto se nekako može prebaciti na drugi wallet.. ili sam krivo skužio, ali htio bih sad proučiti i skužiti kako zapravo rade.
![]() |
#452 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
Nije kripto na tom sticku, tamo je samo tvoj privatni ključ. Kripto je pohranjen u tvom novčaniku koji se cijelo vrijeme nalazi unutar blockchaina. Tvoj wallet tamo možemo nazvat i javni ključ jer ga možeš bilo kome dat da ti nešto pošalje, ali samo sa private keyom možeš slat sa njega. Recimo da je adresa tvog novčanika unutar blockchaina tvoj IBAN a na sticku čuvaš private key odnosno pin za mbanking ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#453 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
znači da bi se praktički i od bilo kojeg USB memory sticka mogao napraviti "hardware wallet" ili ne? uopće ne kužim fizikaliju tog ledger nano s USB komada hardvera, šta on ima toliko posebno u sebi ugrađeno, a da nema neki drugi USB stick za pohranu...
![]() |
#455 |
Uptime freak
Datum registracije: Dec 2002
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#456 |
Mirko, a ne Harry
|
Nastavno na moja pitanja gore za hardware wallet: Ako uzmem npr. Ledger, kad ga konfiguriram automatski mi kreira taj Ledget wallet na blockchainu, ja ne mogu koristiti npr Solflare s Ledgerom ili? Koliko sam skužio, postoji ta Ledger Live stranica gdje se svašta nešto može gledati i konfigurirati, ali i kupovati/prodavati kripto pa bi to bio neki ledgerov exchange ili? Koliko je velik taj Ledger Live Exchange, npr. ako želim nešto brzinski kupiti, koja je vjerojatnost da će mi narudžba biti ispunjena kao što npr. na Binance-u bude instantno? Kako bi s Ledgerom mogao kupovati na npr. Binance-u?
![]() |
#457 |
Uptime freak
|
Daklem... ne kreira nitko wallet na blockchainu. Svi walleti su unaprijed kreirani. Svaka adresa na blockchainu ima svoj ključ. Kvaka je da ti ne znaš ključ od njih. Ti kad napraviš "wallet", tvoj komp ili Ledger izgenerira nasumičan ključ koji otvara točno adresu kojoj taj ključ odgovara (keypair). Ov je dosta pojednostavljeno. Znači sam proces "izrade" walleta je isti bilo to na Ledgeru ili Metamasku. Ledger samo ČUVA tvoj key koji otvara tvoj wallet. Ledger live je aplikacija koja ti samo olakšava interakciju s blockchainom. I dalje je tu potpisivanje i autoriziranje transakcija i contracta kao i da koristiš Metamask. S Ledgerom ne kupuješ na Binanceu. Na ledger si prebaciš kripto koji misliš čuvat i holdat i ne trejdat. |
![]() |
![]() |
![]() |
#459 |
Uptime freak
|
da, to je poanta ledgera... ako propadne mjenjačnica (kao FTX) ili bude opljačkana kao bybit, da ne popušiš pare. seed od Ledgera čuvat ko oči u glavi i kad jednom aktiviraš ledger, riječi (seed) stavit negdje u podrum, zakopat 2 metra ispod zemlje i zaboravit na njih. |
![]() |
![]() |
![]() |
#460 |
Buying Bitcoin
Datum registracije: Feb 2007
|
Iako shvaćam da je ljudima lakše to reći, bitno je pak napomenuti da se ništa ne šalje na Ledger. Ledger samo čuva ključeve tvog walleta koji je na blockchainu, dakle šalješ s jedne adrese (Binance) na drugu (tvoja osobna). |
![]() |
![]() |
![]() |
#461 |
Uptime freak
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#462 |
Mirko, a ne Harry
|
A taj wallet koji nam se dodijeli kad setupiramo ledger nema ime, to je samo “wallet” na blockchainu? Čisto radi ovoga što kažeš da je ljudima lakše reći Ledget wallet iako to nije to. @dakky Seed je ono što dobijemo za recovery?
![]() |
#463 |
Uptime freak
|
Da. Riječi koje zapišeš kad ti ih Ledger izbaci na ekranu. Ako ih ne izbaci na ekranu kod prvog setupa, kupio si već setupirani ledger i nikako ne ubacuj pare na "njega". Što se tiče adresa, zato postoji ENS, bar što se etha tiče... dakky.eth mi je hot wallet, vault.dakky.eth je ledger... i vozi... jer tko će pamtiti sve te adrese. |
![]() |
![]() |
![]() |
#464 |
Buying Bitcoin
|
Također vrijedno napomene, svoju adresu walleta nikada ne objavljuj javno, jer onda svatko može vidit stanje u tvom walletu (te koje si transakcije radio, itd.) pomoću bilo kojeg blockchain explorera. Kasnije ne možeš više "od-bjaviti" to... Nitko ne zna koliko imaš i koje transakcije radiš dok god nitko ne može povezati tvoje ime sa tvojim walletom. |
![]() |
![]() |
![]() |
#466 |
Buying Bitcoin
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#469 |
Premium
|
dali neko koristi aplikaciju binance na mobu? šta se dogodilo jučer i danas? navodno su nekakve promjene? ulogiram se i onda vidim samo neke gluposti, tipa "adventure gold, standard tokenization protocol, scroll, near protocol, audius, worldcoin" i još čitavo more takvih gluposti? o čemu je riječ? i sve imaju cijenu od po 0€?
![]() |
#471 |
Premium
|
odmah čim se ulogiraš: https://postimg.cc/p9qwfyCW
![]() |
#473 |
Premium
|
Da, i danas je trebao izaci neki update, izasao je i nakon njega.... Opet isto... Ne svida mi se, bas se nesto posemerilo kada se desilo to delistanje cega vec... Neka dobra alternativa Binanceu?
![]() |
#475 |
Premium
|
da, ali mene zabrinjava dali je binance stvarno toliko neozbiljan da ne mogu javno objaviti nešto? ima tonu i tonu takvih upita svugdje, a oni se nigdje nisu javno očitovali? to je valjda zbog delistanja negdje nečeg, usdtc, mica ili čega već,... uopće nisam skužio o čemu je riječ, osim da korisnici paničare
![]() |
#476 |
Uptime freak
|
ja sam imao favorite u usdt parovima i kako je usdt delistan sad mi stavlja te neke cudne coine u appu. ali ono sto me posebno nervira od delistanja usdt je sto ne mogu više vidjeti povijest kripta (chart) duzi od par godina, odnosno od kad su dodali usdc... sa usdt si lijepo mogao vidjeti chart od 2017 za vecinu starih coina (npr. DOGE) dok na usdc paru vidiš od 2024... i druga stvar imao sam masu chartova nacrtanih u tradingview na usdt parovima i sve su mi to makli... mogli su jednostavno ostaviti usdt i zatvoriti trgovanje s njim za EEA ekipu |
![]() |
![]() |
![]() |
#477 |
Premium
|
Naravno da niti to nije slucajnost Ja sam brze bolje vratio nazad Coinbase, vidio da sam 2017 pustio oko 20ak centi koji su porasli skoro na 5.50€ ![]() I da je neko prije dva mjeseca pokusao hakirati account i da je 2fa check failed ![]() ![]() EDIT: zašto kada guglam cijenu bitcoina piše da je 76.507,50EUR, u coinbase piše da je 72850€, a u binance aplikaciji 79205€ ?
ševa! ![]() Zadnje izmijenjeno od: ALiEN17. 06.04.2025. u 23:16. |
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|