|
19.07.2018., 20:09 | #452 |
Your God is in your mind.
Datum registracije: Jun 2017
|
Znači mogu flešat sve preko fastboota ko i na winsima? Za sve modele?
Oglas
|
|
19.07.2018., 20:21 | #454 |
|
Ok, hvala na odgovoru To je sad jedan dio...molim da mi netko odgovori i na ostala pitanja, pošto nemam nikakvih iskustava sa Linuxom osim pokretanja live-a Minta i Ubuntua...
19.07.2018., 20:32 | #456 |
|
To mi je jasno..samo tražim mišljenje i ostalih, pa da vidim kako i drugi razmišljaju
19.07.2018., 20:56 | #457 |
Guest
|
Ja sam probao par distro,I nakraju sam se odlucio uzeti Arch Linux I prilagoditi ga kako ja bas zelim.Moj savjet ako imas vremena,volje I zivaca probaj ih par pa odlucio. |
21.07.2018., 09:14 | #458 |
|
Malo sam gledao okolo i vidio da ekipa najviše dere Ubuntu na T420...ali u zadnje vrijeme ih ima dosta koji stavljaju Arch...i hvale ga dosta. Da li Arch ima puno podešavanja da se dovede u potrebno stanje? Naj iskrenije, nemam volje visit na laptopu satima i poštelavat satima stvari :/ Ali opet, da li mi je potrebno hrpa podešavanje da ga koristim na način kako sam opisao u postu? Ili mi je u tom slučaju pametno stavit Ubuntu ili Mint?
21.07.2018., 11:02 | #459 |
kripl. ing.
Datum registracije: Oct 2005
|
Stavi Manjaro, to je ‘zapakirani’ arch u friendly instalaciju, sa svim potrebnim. Imaš nekoliko opcija za izabrati sto se WMa tiče, Gnome, KDE, XFCE, kao i hrpu drugih community driven edicija...
21.07.2018., 11:30 | #460 | |
|
Citiraj:
Hvala na savjetu...koja od tih opcija je preporuka? Meni je to sve "špansko selo" :/ Nema potrebe na široko objašnjavat...za to imam net...nego samo kratko u 2-3 rečenice, ako nije problem EDIT: Našo sam odma..hvala još jednom. Gnome/KDE mi se čini kao u redu opcija. Da...Manjaro mi se čini sasvim u redu i ono kaj mi treba. Budem probal dignut live Ubuntu, Mint i Manjaro i videt kaj od toga stavit. Od Archa odustajem jer čitam da ima kemijanja oko instalacije i potrebno ga je dodatno dosta podešavati..
Mjesto rođenja: Zemlja, Rasa: čovjek, Politika: sloboda, Religija: ljubav Zadnje izmijenjeno od: chillout23. 21.07.2018. u 11:49. |
|
|
|
Oglas
|
|
21.07.2018., 13:13 | #461 |
kripl. ing.
Datum registracije: Oct 2005
|
Poanta archa ili ostalih njegovih izvedenica je izvrstan community, izvrstan wiki, hrpa savjeta itd. Sto se WMa tiče, potpuno je individualno, recimo ja sam navikao na i3 koji je tiling window manager.
21.07.2018., 13:19 | #462 |
|
Ok thanks
21.07.2018., 16:23 | #463 |
Antimićanin
Datum registracije: Aug 2007
|
Arch nije za rookie ekipu najbolje će ti za početak biti Linux Mint. Osobno sam probao i Ubuntu i ElementaryOS i još jedan al se ne mogu sjetiti, svaki par dana i dosta sam ih tlačio, a na kraju mi ne Mint najbolje sjeo. Na lapu mi je on mainOS, windozere uopće nemam niti ću ih tovariti na lap (Delboy E6420). E sad, Arch je super stvar, to kaj sam pročitao o njemu, stvarno super community ali osobno mislim da treba pojest žganaca u Linux svijetu da bi se prešlo na njega kao main OS. Sent from Usreo Mobara |
21.07.2018., 18:11 | #464 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Arch ekipa je otrov za početnike. Linux je Linux , ak radi nešto na jednoj distri radit će i na drugoj - Za početnika Mint ili Ubuntu + Chrome i deri. |
21.07.2018., 18:58 | #466 |
|
Ok ekipa... Puno vam hvala na savjetima. Onda skidam za početak Ubuntu i Mint i kaj mi legne u live-u najbolje, to ostavljam EDIT: uTorrent radi na Mintu? Gledam sve neke verzije za ranije Ubuntu distro i Debian... I subtitle edit koristim često... Znači uz mobitele, to mi je najbitnije da radi. Sve ostalo laganini
21.07.2018., 20:00 | #467 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
utorrent radi možda preko wine programa. Ali zašto to koristiti kad imaš za linux nativne programe kao što su qbittorrent, transmission,... Navedeni rade ok. Imaš još jednu opciju za isprobavanje - digni virtualku na winsima (npr. Virtualbox) i unutra si instaliraš linux distru koju hoćeš, isprobavaj redom dok ne nađeš neku koja ti odgovara. Izbora barem ne fali. Moj glas isto ide za Mint/Ubuntu za početnika. |
21.07.2018., 20:30 | #468 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2010
|
Citiraj:
Evo ti screenshot Archa (Xfce) na T420 i Ubuntua 18.04 (GNOME) na T530 pa zaključi sam što bolje radi T420+Arch+Xfce T530+Ubuntu 18.04+GNOME EDIT: Ako si odlučio isprobati LinuxMint onda odi na verziju 18.1 Cinnamon. Je to malo starija verzija i ima podršku samo do travnja 2021. godine ali radi super brzo i super stabilno, a da ti ne bude čudna za raditi lako je prilagodiš u ovo: T540p+LinuxMint 18.1+Cinnamon EDIT2: Torrent klijent, subeditor, mediainfo ili da jednostavnije kažem sve programe koje trebaš imaš i na Linuxu i rade ok, a večinu ne moraš ni instalirati iz terminala već sa jednim klikom iz centra softvera (ili kako je već to prevedeno kod nas). Zadnje izmijenjeno od: bertone. 21.07.2018. u 21:01. |
|
21.07.2018., 21:29 | #469 |
Premium
Datum registracije: Jul 2008
|
Također bih za početnika preporučio Ubuntu/ Mint (možda radije Ubuntu ali ne uz difoltni Gnome nego Xubuntu ili Kubuntu) . Kako kaže kolega @tomek@vz , sve je to na kraju isto, ali početnik će najviše rezultata na Gugletu naći za Ubuntu pa će biti nekako više @ home s time. A i deb based distribucija pomaže u svemu tome u početku. Mene je bila jednom ulovila luna hoppinga(gubljenja vremena) (za Arch stvarno nisam imao volje 😁 , i najbolje su mi radili Debian Xfce i Fedora KDE koja mi je sad već dugo vremena na T430 . |
21.07.2018., 23:31 | #470 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Kad je Linux u pitanju ako troši manje meme ne znači nužno da sučelje radi fluidnije. Mint, Ubuntu, Arch, Slack, Fedora (umetni bilo koju distru) - sučelje samo po sebi ima veću važnost ako to gledamo (Fluxbox i LxQT su onda najbolji ali neznam baš koliko ljudi bi to htjelo koristiti, u stvarnom svijetu od modernog OS-a ipak želiš određenu razinu automatizacije da bi bio produktivan na računalu)...meni je osobno to sve već isto sranje razlika je samo dali želiš u startu već sve posloženo (Mint) ili želiš nešto naučit (Arch). Po meni Arch ima najbolju dokumentaciju od svih distri ali to je distra za ljude koji imaju vremena i volje naučiti nešto novo. I zašto bi pobogu iz bilo koje distre htio složiti Windows XP (sučelje)? NHF ali u više od 15 godina kolko se bavim ovime to su uvijek najgori savjeti. Shvaćam dobronamjernost ali vjeruj mi - korisnik će očekivat Windows klon - što Linux nije niti će ikad biti P.S.- Centos + XFCE + Minishift + VNC + .... - radi ko beba |
22.07.2018., 01:52 | #471 |
Premium
|
Citiraj:
Moja mama ima 68 godina i prvi i zadnji OS u kojem je radila na poslu i doma su bili Win XP. Pokušao sam je adaptirati na Xfce i Unity no nikako i onda mi je slučajno jedom podletio LM Cinnamon sa XP temom i mama zadovoljna... i tako je ostalo |
24.07.2018., 19:52 | #472 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
Ima netko za preporučiti parental control servis za linux koji bi na računalu koje koristi više korisnika samo nekima (djeci) blokirao pristup do određenih stranica? Po mogućnosti neki ažurni alat koji se održava. Guglam i nalazim samo neke stare napuštene programe: Gnome Nanny, dansguardian,.... Timekpr, Squidguard,... iskustva s time općenito? Ako dignem net preko OpenDNSa, tamo se može nešto blokirati, ali onda je za sve usere. Jedino dignuti nekakav lokalni proxy-like servis pa onda tamo nešto čeprkati. |
25.07.2018., 14:42 | #473 | |
|
Citiraj:
Ne budem sigurno radil od Linuxa nikakve Windowse Sve jasno i hvala na odgovoru oprosti na malo kasnijem odgovoru...
25.07.2018., 15:54 | #474 |
Premium
|
|
29.07.2018., 11:48 | #475 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
trebam savjet. koristim Oracle VirtualBox i u njemu nekoliko linux mint masina. do danas radilo sve super sto se tice share foldera izmedu hosta (win7) i guesta (linux mint). od danas na dva radi bez greske, a jedan prca i nikako skuzit sta je. inace sam uvjek nakon instalacije mint-a u settingsima od virtualbox-a podesio share folder i ukljucio automount. onda u terminali pri pokretanju linux-a odradim komandu sudo adduser "user name" vboxsf i nakon toga sve sljaka. probao sam sad to pokrenut u terminalu i kaze mi da je user vec u toj grupi. ja spomenuti shared folder vidim u linux-u i otvorim ga, al mi je prazan, odnosno ne vidim nista sto sam na hostu stavio tamo. probao sam i drugi folder dodjelit i njega mi se uopce ni ne pojavi u mint-u iako sam namjestio u settingsima od virtual box-a automount. hvala. |
31.08.2018., 01:01 | #477 |
BIND SOFT d.o.o.
Datum registracije: Feb 2006
|
Najbolje da si instaliras distribuciju u virtualku i isprobas (VirtualBox ili VMware). Instalacija je full jednostavna osim ako ces koristit Arch distru. Preporuka da krenes od Ubuntu ili Mint. Na yt imas hrpu tutorijala. Sent from my WAS-LX1A using Tapatalk |
02.09.2018., 03:15 | #478 | ||
Linux bagra
Datum registracije: Nov 2007
|
Citiraj:
Kad u terminalu odes u taj direktorij i izvrsis $ ls -a da li vidis ikakve fileove? Daj molim te pasteaj ovdje output $ sudo cat /etc/fstab Citiraj:
Presiroko ti je postavljeno pitanje. Instaliraju se slicno Windowsima (barem vecina "desktop distribucija" u grafickom installeru) - next, next, next, next i rade fenomenalno. Windowse imam instalirane na drugom disku iskljucivo zato kaj volim tu i tam odigrat neku igru. Kaj se tice ostalih rasprava oko distribucija, probao sam hrpu raznih distri (i dalje isprobavam) i nekako sam u zadnjih par godina "zapeo" na Fedori. I iskreno ne mogu ju preporuciti pocetnicima jer mi se svakih par mjeseci nesto skrka (nakon update-a kernela) no to je dio cari linuxa Nemojte slusati tude savjete oko toga koja distribucija je "najbolja", isprobajte ih sto vise i nadite jednu koja vam "lezi". Meni je RedHat prirasao srcu tak da se drzim Fedore, mada vrtim svakakva cuda u virtualkama. EDIT: Kaj se Archa tice, nije ga TOLIKO tesko instalirat, samo treba dobro pratit dokumentaciju, koja je fenomenalna (kao i community). Gentoo je poprilicno skakljiviji. A onda tu je i http://www.linuxfromscratch.org/lfs/ Tu mozete naci manje-vise sve distre: https://distrowatch.com/ Zadnje izmijenjeno od: rpongracic. 02.09.2018. u 03:27. |
||
02.09.2018., 18:56 | #480 | |
Premium
|
Citiraj:
Kako rade ovisi o hardveru koji imaš (iako je danas problema malo i najčešće se svode na određene modele bežičnih adaptera ili kasnijeg spajanja nekog divljeg pisača). Tutorijala i uputa na internetu doista ima na bacanje, a ako ti treba na hrvatskom, imaš ovdje jednu slikovnicu Općenito o Linuxu pogledaj u drugim temama linka kojeg sam stavio iznad. |
|
|
|
Oglas
|
|
Uređivanje | |
|
|