Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Konfiguracije
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 10.05.2018., 13:46   #1
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp
 
CatKiller's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Samobor
Postovi: 3,204
Dell Optiplex 380 SFF HTPC / "konzola"

Nedavno sam nabavio jedan Dell "Pizza-box" PC koji sam odlucio prenamjeniti u HTPC koji je sposoban zaigrati neke starije naslove na velikom ekranu.

Trenutna konfiguracija je:
Core2Duo E8500 @ 3,16 GHz
2x1 GB DDR3
160 GB WD Blue 3.5"



Gotovo svaka komponenta ima prostora za napredak, a najveca nepoznanica je koju VGA ugraditi i kako.

Kao novi procesor sam narucio Xeon L5430 (2,66 GHz Quad, ali tek 50 W TDP!) i 2x4 GB DDR3 low density memorije (8 cipova sa svake strane bi trebalo raditi na G41 chipsetu).

Napajanje je slabasno (235 W) i hladjenje skromno (1x CPU fan koji je ujedno i Case Fan) pa nisam htio eksperimentirati s nesto brzim 80 W Xeonom E5450.

Najvise sam mozgao oko graficke. Kako je ploca BTX, na nju se moze staviti samo single slot low profile kartica: ili GT1030 ili neku opskurdnu GTX 1050 koju nisam uspio naci nigdje u ponudi. U oba slucaja = puno novaca.

Odluka je pala na full size GTX 750 koju cu pokusati ugurati na mjesto gdje je trenutno HDD. Nadam se da cu je uspjeti ugurati u plasticni nosac diska, a sa straznje strane izrezati mrezicu kucista za DVI & HDMI izlaze.

PCIe slotovi kod tih malih masina nekad daju tek 25 W, kartica ce morati imati i 6-pin napajanje koje cu opskrbiti putem SATA konektora (zapravo jedan jedini kabel dostupan za napajanje, lol)

Narucena je Gigabyte GTX 750 1 Gb sa 6-pin napajanjem i PCIe riser kabel (zivjeli mineri ).

Slijedi update BIOSa s podrskom za 771 Xeone i ugradnja memorije, a ostalo kad stigne.


11.05.2018

- izvadjen stari RAM (2x1 GB) i ugradjeno 8 GB Hynixa (PC-10600, 2Rx8). Prolazi Memtest i rad u windowsima
- napravljen update BIOSa sa S771 mikrokodovima. Nakon update-a E8500 se prijavljuje kao nepodrzani procesor. Bit ce da je njegov microcode izbacen (nadam se).
__________________
Thinkpad T540p: i7 4810 MQ | 16 GB DDR3 | 480 GB SSD Sandisk | 1080p IPS | GT 730M 1 GB

Zadnje izmijenjeno od: CatKiller. 11.05.2018. u 09:15.
CatKiller je offline   Reply With Quote
Staro 10.05.2018., 14:02   #2
Frung
Premium
Moj komp
 
Frung's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: zg westside
Postovi: 432
Nego, radi ti već taj Xeon na toj DELL ploči? Koji je čipset gore? Ili još nisi probao? Ili radi ali još nisi update BIOSa napravio? Jer istraživao sam mogućnosti upgradea brand 775 sff-ova, općeniti koncenzus je da ti treba 3xxx xeon, a ne 5xxx, a podršku za custom biose u principu nemaš jer je sve zaključano.

Moje iskustvo DC5800, 1.51 bios -> X3323 radi, nakon updatea na 1.59 više ne radi Jedina opcija dalje je Q6600 s tape modom na 3.0 GHz
__________________
~Fury of the dwarves runs deep.
Frung je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 10.05.2018., 14:08   #3
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp
 
CatKiller's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Samobor
Postovi: 3,204
Jos ne radi jer nije stigao, ali narucio sam ga nakon malo internetovanja.

Nasao sam nekoliko online dretvi, medju ostalim na redditu i anandtechu gdje su ljudi uspjesno stavljali E5XX seriju.

Npr. ovdje:

https://forums.anandtech.com/threads...oject.2433224/
__________________
Thinkpad T540p: i7 4810 MQ | 16 GB DDR3 | 480 GB SSD Sandisk | 1080p IPS | GT 730M 1 GB
CatKiller je offline   Reply With Quote
Staro 10.05.2018., 14:09   #4
Drug Brko
Retired S.T.A.L.K.E.R.
Moj komp
 
Drug Brko's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Chernobyl Exclusion Zone, Kiev Oblast, Ukraine
Postovi: 18,289
Citiraj:
Autor Frung Pregled postova
Nego, radi ti već taj Xeon na toj DELL ploči? Koji je čipset gore? Ili još nisi probao? Ili radi ali još nisi update BIOSa napravio? Jer istraživao sam mogućnosti upgradea brand 775 sff-ova, općeniti koncenzus je da ti treba 3xxx xeon, a ne 5xxx, a podršku za custom biose u principu nemaš jer je sve zaključano.

Moje iskustvo DC5800, 1.51 bios -> X3323 radi, nakon updatea na 1.59 više ne radi Jedina opcija dalje je Q6600 s tape modom na 3.0 GHz
Kakav je to tape mod ?

Sent from Usreo Mobara
__________________

CPU: AMD Ryzen R5 2600 B2 Pinnacle Ridge 3400MHz @ 4200MHz (100x42 @ 1,373V) SMT enabled
CLR: THERMALRIGHT Venomous X Black w/ NOCTUA NF-F12 PWM chromax.black.swap 120mm Fan
MBO: ASUS ROG Crosshair VI Hero
RAM: G.SKILL Trident Z RGB DDR4-3200 2x8GB (16GB) @ 3466MHz -- 14-14-14-30 1T @ 1,40V
VGA: EVGA GeForce GTX 1080 FTW Gaming 8192MB
HDD: SAMSUNG 960 EVO 250GB SSD M.2 ++ SAMSUNG 860 EVO 500GB SSD SATA3 ++ WD Black 500GB WD5001AALS ++ WD Red 2000GB WD20EFRX ++ WD Red 3000GB WD30EFRX
OPT: LG GH24NS90
PSU: SEASONIC X-750 (SS-750KM3) 750W 80+Gold Modular
BOX: FRACTAL DESIGN Define R5 Blackout Edition Midi Tower w/ window panel
LCD: DELL UltraSharp U2715H 27" LCD @ 2560x1440
OS1: MICROSOFT Windows 10 Pro x64



CPU: AMD A8-3870 APU LN1-B0 Llano 3000MHz @ 3467MHz (102x34 @ 1,456V)
CLR: THERMALRIGHT Ultra 120 Extreme rev.A w/ XILENCE Red Wing 120mm Fan
MBO: GIGABYTE GA-A75M-S2V
RAM: TRANSCEND JetRAM DDR3-1333 1x4GB (4GB) @ 1333MHz -- 9-6-5-15 @ 1,5V
VGA: AMD Radeon HD 6550D On APU
HDD: SEAGATE Barracuda 7200.10 250GB ST3250310AS ++ SEAGATE Enterprise ES.2 500GB ST3500320NS
OPT: TSST SH-S223
PSU: ASUS 250W w/ Active PFC
BOX: MS Apollo Midi Tower
LCD: DELL UltraSharp 1909W 19" LCD @ 1440x900
OS1: MICROSOFT Windows XP Professional w/ SP3
OS2: MICROSOFT Windows 7 Professional N 32bit w/ SP1
OS3: MICROSOFT Windows 8.1 Professional N 32bit
OS4: MICROSOFT Windows 10 Professional N 32bit



GSM: SAMSUNG Galaxy S7 SM-G930F Black Onyx
ROM: Android Oreo v8.0.0 BTU
MSD: SANDISK 64GB Extreme MicroSDXC Class 10 U3



Reputacija: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38
Drug Brko je offline   Reply With Quote
Staro 10.05.2018., 14:13   #5
Frung
Premium
Moj komp
 
Frung's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: zg westside
Postovi: 432
Ma digne ti fsb s 1066 na 1333 samo 2 cpu kontakta pokriješ izolirkom.

https://www.youtube.com/watch?v=5rsFVg3s3G0

https://www.youtube.com/watch?v=hDgzvDtfyTk

Probao na e6500, neuspješno doduše On ima base 2.93, tak da mu je bio preveliki clock na 1333, jer voltažu nemožeš dignut na hp DC5800.

2.4 Q6600 digne na 3.0, vele ljudi da radi bez frke na stock voltaži. Meni nije pao šake još neki q6600 da ga probam.
__________________
~Fury of the dwarves runs deep.
Frung je offline   Reply With Quote
Staro 10.05.2018., 16:42   #6
Jelc
Super Moderators
 
Datum registracije: May 2002
Lokacija: Zg
Postovi: 17,343
Citiraj:
Autor CatKiller Pregled postova
Nedavno sam nabavio jedan Dell "Pizza-box" PC koji sam odlucio prenamjeniti u HTPC koji je sposoban zaigrati neke starije naslove na velikom ekranu.

Trenutna konfiguracija je:
Core2Duo E8500 @ 3,16 GHz
2x1 GB DDR3
160 GB WD Blue 3.5"
Ja sam imao sličnu konfu i ideju..odustao na kraju..puno sreće sa tim
__________________

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 10.05.2018., 16:56   #7
Drug Brko
Retired S.T.A.L.K.E.R.
Moj komp
 
Drug Brko's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2007
Lokacija: Chernobyl Exclusion Zone, Kiev Oblast, Ukraine
Postovi: 18,289
Citiraj:
Autor Frung Pregled postova
Ma digne ti fsb s 1066 na 1333 samo 2 cpu kontakta pokriješ izolirkom.

https://www.youtube.com/watch?v=5rsFVg3s3G0

https://www.youtube.com/watch?v=hDgzvDtfyTk

Probao na e6500, neuspješno doduše On ima base 2.93, tak da mu je bio preveliki clock na 1333, jer voltažu nemožeš dignut na hp DC5800.

2.4 Q6600 digne na 3.0, vele ljudi da radi bez frke na stock voltaži. Meni nije pao šake još neki q6600 da ga probam.
Oooo fino.
Moja majka ima Q6600 ali unutra je DQ965GF Intel ploča iz nekog starog ureckog kompa, tako da mislim da niš od toga na toj ploči. To mora biti neš novije od ploče tipa serija 30 čipset na nadalje?

Sent from Usreo Mobara
__________________

CPU: AMD Ryzen R5 2600 B2 Pinnacle Ridge 3400MHz @ 4200MHz (100x42 @ 1,373V) SMT enabled
CLR: THERMALRIGHT Venomous X Black w/ NOCTUA NF-F12 PWM chromax.black.swap 120mm Fan
MBO: ASUS ROG Crosshair VI Hero
RAM: G.SKILL Trident Z RGB DDR4-3200 2x8GB (16GB) @ 3466MHz -- 14-14-14-30 1T @ 1,40V
VGA: EVGA GeForce GTX 1080 FTW Gaming 8192MB
HDD: SAMSUNG 960 EVO 250GB SSD M.2 ++ SAMSUNG 860 EVO 500GB SSD SATA3 ++ WD Black 500GB WD5001AALS ++ WD Red 2000GB WD20EFRX ++ WD Red 3000GB WD30EFRX
OPT: LG GH24NS90
PSU: SEASONIC X-750 (SS-750KM3) 750W 80+Gold Modular
BOX: FRACTAL DESIGN Define R5 Blackout Edition Midi Tower w/ window panel
LCD: DELL UltraSharp U2715H 27" LCD @ 2560x1440
OS1: MICROSOFT Windows 10 Pro x64



CPU: AMD A8-3870 APU LN1-B0 Llano 3000MHz @ 3467MHz (102x34 @ 1,456V)
CLR: THERMALRIGHT Ultra 120 Extreme rev.A w/ XILENCE Red Wing 120mm Fan
MBO: GIGABYTE GA-A75M-S2V
RAM: TRANSCEND JetRAM DDR3-1333 1x4GB (4GB) @ 1333MHz -- 9-6-5-15 @ 1,5V
VGA: AMD Radeon HD 6550D On APU
HDD: SEAGATE Barracuda 7200.10 250GB ST3250310AS ++ SEAGATE Enterprise ES.2 500GB ST3500320NS
OPT: TSST SH-S223
PSU: ASUS 250W w/ Active PFC
BOX: MS Apollo Midi Tower
LCD: DELL UltraSharp 1909W 19" LCD @ 1440x900
OS1: MICROSOFT Windows XP Professional w/ SP3
OS2: MICROSOFT Windows 7 Professional N 32bit w/ SP1
OS3: MICROSOFT Windows 8.1 Professional N 32bit
OS4: MICROSOFT Windows 10 Professional N 32bit



GSM: SAMSUNG Galaxy S7 SM-G930F Black Onyx
ROM: Android Oreo v8.0.0 BTU
MSD: SANDISK 64GB Extreme MicroSDXC Class 10 U3



Reputacija: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37, 38
Drug Brko je offline   Reply With Quote
Staro 10.05.2018., 20:26   #8
Frung
Premium
Moj komp
 
Frung's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: zg westside
Postovi: 432
Ne znam, mora valjda ploča podržavat 1333, moraš i memory divider moć namjestit da ti memorija ne pobjegne previsoko
__________________
~Fury of the dwarves runs deep.
Frung je offline   Reply With Quote
Staro 11.05.2018., 00:52   #9
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,727
@CatKiller
Slabo si odradio domaći rad
Prvo dokumentacija > http://www.dell.com/support/home/hr/...ex-380/manuals

Po slici koju si stavio izgleda da već imaš add-on grafu ili se varam ?
Ako je, koja ?
Po dokumentaciji slot je PCI Express 1.0, PCI Express: x16-slot bidirectional speed — 8 GB/s.
Tada su kao opciju nudili PCI-E x16 half-length graphics card, NVIDIA GeForce 9300 GE ili ATI Radeon HD 3450.
Obje imaju TDP cca 25W i PCIe 2.0 x16 specifikacije.

Ovako napamet, po starim oznakama Radeon HD 6450 > https://www.techpowerup.com/gpudb/402/radeon-hd-6450
99% bi radila bez problema a sigurno je kvantni skok na trenutnu, piše TDP=18W,
ti sad nađi koja joj je novija zamjena (po novoj nomenklaturi) iz jednog ili drugog "klana".
Računaj da bi suviše nova mogla zezati zbog Biosa i/ili PCIe generacije.

Za cpu pogađaj, ekipa ti je već rekla nešto ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.05.2018., 09:08   #10
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp
 
CatKiller's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Samobor
Postovi: 3,204
Citiraj:
Autor Jelc Pregled postova
Ja sam imao sličnu konfu i ideju..odustao na kraju..puno sreće sa tim
Onda mi je secondary objective tebe dovesti na pravi put. Nisam se uzalud naglavacke bacio u ledene vode nadogradnji nepredvidjenih user manualom .

@Nikky

Manual je dobra polazisna tocka, ali domaca zadaca nije svakako. Mozda za prepisivace ;-) . Manual sadrzi samo ono sto je onomad nudjeno u sklopu konfiguracije. Prema tome bi i npr. podrska za SSD bila upitna.

Za primjer: Jucer sam upiknuo i upogonio 8 Gb DDR3 RAMa. Koliko pise u manualu da je max podrzano?
__________________
Thinkpad T540p: i7 4810 MQ | 16 GB DDR3 | 480 GB SSD Sandisk | 1080p IPS | GT 730M 1 GB
CatKiller je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 11.05.2018., 12:19   #11
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,727
Piše 4 Gb ali "znamo" da bi 8 Gb na G41 chipsetu moglo raditi, kako si upravo prijavio.
Sa add-on grafom stvar je malo kompliciranija, nitko ne tvrdi da hoće ili neće raditi.
Odabrao si ubaciti dosta "jaku" grafu, a lako se može desiti da neće raditi unatoć šta spojiš 6-pin napajanje jer kroz pci-e slot neće dobiti "očekivanih" 75w.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.05.2018., 13:05   #12
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp
 
CatKiller's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Samobor
Postovi: 3,204
Ne samo to, nego hoce li jos raditi kroz riser? Iskreno, ne znam, ali zato sam i otvorio topic pa cemo vidjeti tek kad dodje sve iz Kine.

Worst case: 90€ za GT1030 koja bi sa svojih 30 W trebala raditi, ali to mi nije tako napeto zbog a) financija, b) fun factor

Vjerujem da bi trebalo raditi jer sam naisao na jedan slican projekt gdje je ugradjena MSI GT750ti low profile. Kraj PCIe slota isto tako ne pise ogranicenje kao npr. kod HPa (tamo je istaknuto Max 25 W).
__________________
Thinkpad T540p: i7 4810 MQ | 16 GB DDR3 | 480 GB SSD Sandisk | 1080p IPS | GT 730M 1 GB
CatKiller je offline   Reply With Quote
Staro 11.05.2018., 14:03   #13
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,727
https://www.techpowerup.com/gpudb/31...e-gt-1030-ddr4
eto vidiš da znaš rješenje, možda se da naći second hand ispravna.
Fan part / factor ti ostaje za probati
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.05.2018., 14:22   #14
Frung
Premium
Moj komp
 
Frung's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: zg westside
Postovi: 432
Nikky ta DDR4 GT 1030 je tek izašla, teško će je naći već 2nd hand.
__________________
~Fury of the dwarves runs deep.
Frung je offline   Reply With Quote
Staro 11.05.2018., 14:59   #15
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,727
Eh, sad cjepidlačiš
Nađi mu koja je pandan 1 generaciju starija ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.05.2018., 15:34   #16
Frung
Premium
Moj komp
 
Frung's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: zg westside
Postovi: 432
Mislio sam da si specificno ovu uzeo sa DDR4,

Znači
DDR5 GT 1030 je 30W
DDR4 GT 1030 je 20W

Ne bih rekao da ima veze u ovom use caseu u sff konfama, ali velim mislio sam da si ovu DDR4 namjerno piknuo

https://www.techpowerup.com/243045/n...stead-of-gddr5
__________________
~Fury of the dwarves runs deep.
Frung je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2018., 08:24   #17
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp
 
CatKiller's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Samobor
Postovi: 3,204
Stigao L5430!

Post-a bez gresaka, prepoznat kao takav u BIOSu i Memtestu.

Nisam jos probao podici windowse jer cekam adapter 3.5" > 2.5", ali nema naznake problema.

Moram zamijeniti CPU Fan, vjerojatno je od starosti prolupao pa vibrira i trese. Nije do procesora jer se tako ponasao i s E8500. FAN konektor na ploci je neobican, ali kad prokljuvim pinout ne bi trebalo biti problema.

Citiraj:
Autor Frung Pregled postova
Mislio sam da si specificno ovu uzeo sa DDR4,

Znači
DDR5 GT 1030 je 30W
DDR4 GT 1030 je 20W

Ne bih rekao da ima veze u ovom use caseu u sff konfama, ali velim mislio sam da si ovu DDR4 namjerno piknuo

https://www.techpowerup.com/243045/n...stead-of-gddr5
Uf ova GT 1030 DDR4 je katastrofa, ima valjda 1/4 mem bandwitha GDDR5 verzije.

Narucio sam Gigabyte GTX 750 1 GB s Aliexpressa (33€). Performansama je u dlaku sa GT 1030 DDR5, a poprilicno povoljnija kupnja.
__________________
Thinkpad T540p: i7 4810 MQ | 16 GB DDR3 | 480 GB SSD Sandisk | 1080p IPS | GT 730M 1 GB
CatKiller je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2018., 15:20   #18
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,727
Za CPU Fan:
Info
https://www.ebay.ca/itm/Dell-380-Opt...oAAOSwHyRa2~sl
https://www.amazon.com/Delta-AUC1212.../dp/B01F38N59Q

- pogledaj tvorničku oznaku pa po tome potraži info
- po slikama namjerno su stavili custom konektor, po bojama ja bih rekao:
1 - žuta > RPM
2 - crvena > +12V
3 - crna > GND
4 - plava > PWM
5 - prazno

Vjerujem da bi neki drugi lokalno dobavljivi 120 x 120 PWM vent uredno radio, samo premjesti pinove / kontakte u origigi konektor ili cvikaj + spoji + izoliraj ...
Možda AC F12 PWM (CO).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2018., 15:42   #19
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp
 
CatKiller's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Samobor
Postovi: 3,204
Kod mene u SFFu je neki Sunon 80 x 25 mm. Iskoristit cu konektor s HDD FAN-a za kemijanje i testiranje.
__________________
Thinkpad T540p: i7 4810 MQ | 16 GB DDR3 | 480 GB SSD Sandisk | 1080p IPS | GT 730M 1 GB
CatKiller je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2018., 15:47   #20
Frung
Premium
Moj komp
 
Frung's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: zg westside
Postovi: 432
Pazi da nema neku zaštitu ploča da se ne pali ako ne detektira vent
__________________
~Fury of the dwarves runs deep.
Frung je offline   Reply With Quote
Staro 16.05.2018., 15:50   #21
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,727
Aha, u tebe je znači manja verzija zato sam i napisao da pogledaš koji imaš ... ostale napomene su iste.
Zaštitu definitivno ima, ako ne računa psu ovaj na cpu je jedini u cijelom kompu.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 00:24   #22
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp
 
CatKiller's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Samobor
Postovi: 3,204
__________________
Thinkpad T540p: i7 4810 MQ | 16 GB DDR3 | 480 GB SSD Sandisk | 1080p IPS | GT 730M 1 GB
CatKiller je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 09:17   #23
Frung
Premium
Moj komp
 
Frung's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: zg westside
Postovi: 432
Daj temperature radije
__________________
~Fury of the dwarves runs deep.
Frung je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 11:17   #24
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp
 
CatKiller's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Samobor
Postovi: 3,204
Citiraj:
Autor Frung Pregled postova
Daj temperature radije
Jos malo pa sam gotov, onda ce izvjestaj o temperaturama.

Update od (pred)proslog posta:

CPU

Flashan BIOS sa Xeon 771 Microcodovima. L5430 upalio iz prve. Ne vidim nigdje SpeedStep opciju, ali CPU ima dva "stanja":

Idle = 2 GHz, 1,1 V
Load = 2,66 GHz 1,15 V

Otprilike kao mobilni Quad, izmjerit cu koliko W vuce iz uticnice jer sam htio sto nizu potrosnju/grijanje. Imam istu masinu s E5450 za usporedbu.

Case/CPU Fan

Tvornicka Sunon drndalica zamijenjena s BeQuiet SILENT WINGS 2 80MM PWM. Iskoristio sam HDD Fan konektor, uskladio pinout i ustekao. Rezultat = Komp se apsolutno ne cuje, a kako CPU prvi dobiva svjezi zrak izvana, nadam se da nece biti problema s temperaturama.

Ostaje pitanje kako ce 1 vent hladiti i CPU i GPU, ali otom-potom.

Kako se komp ne bi bunio na nedostatak HDD FAN-a, kratko sam spojio RPM kontakte na oba konektora pa vise ne javlja gresku kod boota.

Cable Management

Tko je predvidio onaj ribbon kabel preko memorije i cijele ploce, nabijem ga . Morao sam izvaditi plocu i demontirati HSF da ga tutnem ispod maticne.

VGA

Ovdje sam mogao s jednom LP single-slot GT 1030 zavrsiti pricu... no medjutua



Behold:
- Gigabyte GTX 750 1 GB
- PCIE x16 Riser
- SATA Power Splitter + SATA > 6-Pin
- Hladnjak s neke pokojne kartice, u ravnini s CPU hladnjakom i ventom.
- 15 minuta mahanja klijestima

Ovako izgleda sa straznje strane:



Sinoc sam na brzinu sklopio, ali kad uhvatim opet vremena, moram sve rastaviti i isturpijati mrezicu tako da kartica malo bolje sjedne.

U planu je jos:

- SSD, neki jeftini
- Zracni tunel koji ce usmjeriti zrak preko VGA hladnjaka (karton/papir)
- Isturpijati mrezicu sa straznje strane
- Wireless Gamepad (Narucio G710)
- Mjerenje potrosnje (energeticar u meni ne spava)
__________________
Thinkpad T540p: i7 4810 MQ | 16 GB DDR3 | 480 GB SSD Sandisk | 1080p IPS | GT 730M 1 GB
CatKiller je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 11:28   #25
Frung
Premium
Moj komp
 
Frung's Avatar
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: zg westside
Postovi: 432
Hm par pitanja,

- na čemu leži kartica? samo visi iznad CPU hladnjaka? Imaš kakvih slika prilikom montaže?
- kuda s SSDom? iznad PCI utora zakeljit na bočnu stranicu?
- ako ces stavljat zracni tunel oko gpu, nemoj papir Najbolje čopi neki shroud s stare turbinske kartice, inače bar da bude plastika.
- mislim da ti stane low profile vent između pasivca na grafi i gornje stranice kucista na kojoj bi trebalo onda izbušiti odgovarajuću rupu i rupice za šarafe
- što će ti SATA Power Splitter + SATA > 6-Pin?
__________________
~Fury of the dwarves runs deep.
Frung je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 11:45   #26
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp
 
CatKiller's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Samobor
Postovi: 3,204
Citiraj:
Autor Frung Pregled postova
Hm par pitanja,

- na čemu leži kartica? samo visi iznad CPU hladnjaka? Imaš kakvih slika prilikom montaže?
- kuda s SSDom? iznad PCI utora zakeljit na bočnu stranicu?
- ako ces stavljat zracni tunel oko gpu, nemoj papir Najbolje čopi neki shroud s stare turbinske kartice, inače bar da bude plastika.
- mislim da ti stane low profile vent između pasivca na grafi i gornje stranice kucista na kojoj bi trebalo onda izbušiti odgovarajuću rupu i rupice za šarafe
- što će ti SATA Power Splitter + SATA > 6-Pin?
- Kartica se drzi za kuciste sa 6 sarafa koje vidis na drugoj slici. Jednim dijelom lezi na paralelnom portu, a sa cijele straznje strane prolazi PCIe riser koji mi sluzi kao "soft-backplate". Strana prema CPU je "osigurana" s 2 vezice/zip-tie povezanih s plastikom od hladnjaka. Opcija je i da ispilim plastiku od nosaca HDDa i tako uglavim karticu sa straznje strane. Tad bi bila 100% fiksirana.

- SSD cu ubaciti na mjesto gdje je sad HDD (ispod optike je jedan kratki 3,5" slot)

- Papir otpada, thx

- Low profile vent stane na karticu, mogu staviti i originalni nazad. Ovisi najvise o temperaturama s jednim ventom.

- Namjerno sam uzeo karticu s 6-pin konektorom jer ne znam da li mamina ploca daje 60/75W koliko GTX 750 treba. Kako napajanje ima samo 1xSATA, morao sam uzeti 1>2 + SATA>6 PIN da spojim i HDD i GPU.

Stavit cu jos slika naknadno.
__________________
Thinkpad T540p: i7 4810 MQ | 16 GB DDR3 | 480 GB SSD Sandisk | 1080p IPS | GT 730M 1 GB
CatKiller je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 11:53   #27
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,727
Kad ti već leže škare, kombinirke i sl. evo kako izgleda gotovo rješenje za ssd na mjestu pci kartice pa na osnovi toga iskukičaj sam:
https://www.amazon.com/Funtin-Adapte.../dp/B0158YMSJI
https://www.newegg.com/Product/Produ...82E16817994166
Vidi jel ima tko crknutu low profile karticu pa sa nje uzmeš samo limić a iza staviš kakav komadić plastike ...


Vidim da će to biti dobar strojček

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 05.06.2018. u 12:02.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 12:01   #28
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp
 
CatKiller's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Samobor
Postovi: 3,204
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
_SNIP_
Vidim da će to biti dobar strojček
Nazalost ne pasu jer je PCI slot low-profile. Kad dodam jos slika bit ce jasnije kako je sve slozeno. U kompu je vec 2,5" mehanicki disk kojeg cu samo zamijeniti 1 za 1 sa SSDom.

Strojcek ce biti odlican za dnevnu sobu i trebao bi biti njezan prema racunu za struju (50 W Xeon, 60 W VGA, 235 W 80+ Gold napajanje).
__________________
Thinkpad T540p: i7 4810 MQ | 16 GB DDR3 | 480 GB SSD Sandisk | 1080p IPS | GT 730M 1 GB
CatKiller je offline   Reply With Quote
Staro 05.06.2018., 12:29   #29
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 15,727
Još jedna ideja za ssd, a šta nebi bio "prilijepljen" na poklopac ?
Možda je tako jednostavnije nego da vadiš hdd vani, pod uvjetom da na mobo ima 3 sata porta (neda mi se sad tražiti)
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 17.06.2018., 18:47   #30
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp
 
CatKiller's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2003
Lokacija: Samobor
Postovi: 3,204
@ Nikky,
MBO ima samo 2x SATA. Mogu optiku spojiti preko USB-a (ili izbaciti). To jos nisam razradio.


...ono sto jesam razradio je montaza i hladjenje kartice.

Izmodelirao sam (Creo) i isprintao (Ultimaker 3) oklop za karticu koji je s 4 sarafa ucvrscen za hladnjak kartice, na straznoj strani kucista uglavljen u utor nosaca diska i na suprotnoj je strani zasarafljen za nosac hladnjaka i (izvadjenog) nosaca diska.



Nije mi se hodalo negdje po sarafe pa sam iskoristio standardni PC arsenal:



:-)

Ovako to sve izgleda montirano:




Temperature graficke su oko 75C u loadu. Protok zraka i oblik zracnog tunela bi se dao jos optimirati, ali sam zadovoljan kako je.

Jos ostaje rijesiti disk(ove).
__________________
Thinkpad T540p: i7 4810 MQ | 16 GB DDR3 | 480 GB SSD Sandisk | 1080p IPS | GT 730M 1 GB
CatKiller je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na