|
![]() |
#64862 |
Premium
Datum registracije: May 2020
|
Barem neki dio auta će bit na vodik, i veći kamiona, jer vodik će se sigurno morat proizvoditi za teški transport, nema šanse da će avioni i brodovi bit na baterije, a ako se oni krenu razvijati s vodikom, onda će to prec i na aute i postat će isplativiji Poslano sa mog POCOPHONE F1 koristeći Tapatalk |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#64863 |
Premium
Datum registracije: Mar 2011
|
Jel' ikako moguće iz Hrvatske, bez previše muke, provjeriti kilometražu nekog automobila koji je uvezen iz DE? Za oko mi zapeo jedan dosta stariji dizel automobil. 2005g, 190000km.a Automobil je uvezen iz DE i vlasnik ga ima dvije godine u HR, ali kilometraža je smiješno mala za te godine. Nije neka lova u pitanju, ali moguće je da automobil ima i 450k km. U Hrvatskoj se može zatražiti u STP ispis kilometara za vozila registrirana u HR. Vidim neki carvertical koji mi izgleda ko teži scam jer nude neke opcije za koje nikako ne mogu biti sigurni. No, mene samo zanima ispis kilometraže. Npr. ako je vozilo u nekom trenutku u DE imalo 250k km, a sad ima u HR x godina kasnije 190k km. |
![]() |
![]() |
![]() |
#64864 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Zasto me ovo ne iznenaduje? Sva ta nova elektro / hibrid tehnologija je nice al problem je da ima mane, nije jos dovoljno usavrsena (al je na dobrom putu) a od klasike se nemzemo tek tak otkaciti jer previse ovisi o tome. S druge strane, kaj se klime tice 5 do 12 je odavno proslo - i tu su osobni automobili (pa cak i kamioni i ostala prometala) tek kap u moru zagadivanja. Nego natrag na aute - bas neki dan pricao s frendom koji radi u jednoj osiguravajucoj kuci i kaze da kod sudara nekak Toyote dosta stradaju (ovdje pricamo naravno samo o limu ne o sigurnosti putnika). Corollica TS 2.0 Hybrid mi je upala za oko vec duze vrijeme pa bi se mozda raspistoljio.... P.S.- https://www.youtube.com/watch?v=pNgZ6xL_An4 << kamioncek je zgodan :P
![]() |
#64865 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
@beli Ako imaš VIN auta, mogao bi provjeriti kilometražu u salonu/servisu te marke jer su danas servisne knjižice uglavnom elektronske i može se pristupiti njihovoj bazi iz ovlaštenog servisa marke.
![]() |
#64866 | ||
Registered User
Datum registracije: Mar 2016
|
Citiraj:
Citiraj:
Jedna Njemačka firma je ako se ne varam čak osmislila integrirani stroj koji pomoću solarnih panela podiže temperaturu ćelija u kojima se odvija elektroliza, što je opet opcija koja ima potencijal iskoristiti puno više energije nego fotovoltaični panel koji baš i nema Bog zna kakvu efikasnost. Nije to baš takvo sve crno-bijelo i zapisano u kamen. Baterije će idućih 15, 20, možda 30 godina imati sigurno primat kao neko stop-gap rješenje jer su trenutno i masivna ulaganja koja prosječni čovjek ne osjeti, a postat će aktualna za dvije, tri, četiri godine, ali nisu one idealni izvor energije za budućnost. Barem ne u oblicima u kojima ih imamo sad. Zadnje izmijenjeno od: Exomaniac. 11.12.2022. u 19:52. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#64867 | |
MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#64868 |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Otkad nam je dosao GDPR nista od toga. Naravno, osim ako imas nekog unutra. Ne daju se info o opozivima, servisima, u principu nista. Meni je na jedvite jade potvrdjeno da auto nema opoziva (svi odradjeni) i da je kupljen u hr.
![]() |
![]() |
#64869 | |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
Reklo bi se lako za lim dok je glava na mjestu ![]() Ak nije neka suluda cijena taj auto sa tim motorom ide jako fino. Ja imam TS ali 1.8 ali sam vozio u Lexusu 2.0 i razlika je nebo i zemlja. Ak te zanima nekaj za auto pitaj, taman odradio prvi servis.
![]() |
![]() |
#64870 | |
al se nekad dobro jelo...
Datum registracije: Jan 2003
|
Citiraj:
Kod "tocenja" se grije, ekspandira na 700-900 bara itd. Bar i Kelvin simo tamo, poanta je da svaki taj korak trosi dodatnu energiju. Za usporedbu sam jos uzeo jako povoljan podatak. Postoji li tehnicki ucinkovitijih proces - da, kao sto si naveo i napisao, hvala na primjerima. Znas li zasto je u Cernobilu krov reaktorske posude tezak nekoliko stotina tona odeltio 50 metara dalje? Zbog vodika koji se uslijed superkriticnog reaktora stvorio iz vode u termickim procesima ![]() Nisam kemicar, niti nuklearac, ali znam iz perspektive elektroenergeticara i nekoga tko je pro-nuclear da projektirati, dobiti dozvolu i na kraju naci lokaciju koja ce prihvatiti nuklearni reaktor danas gotovo nemoguce. Da se mene pita, reaktori su neophodni i dobrodosli. Cjenovno su obnovljivi postali jeftinij i od nuklearki po kWh, a puno drustveno prihvatljiviji, tako da mozemo zaboraviti na H2-nuklearku u nasem sokaku. Od vodika ce biti nesto ako se energetska intenzivnost dobivanja iz vode popravi za 2-3x. Kad izracunas koliko je energije potrebno za prekinuti molekularne H2O veze, ispada nemoguce. Opet ce nam izbrisati diskusiju jer nema veze s autima, ali whatever, mozda netko procita i informira se prije brisanja ![]()
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#64871 |
Premium
Datum registracije: Nov 2009
|
Na passatu b8 akumulator mi je na 60%. I sada bi ga zamjenio, jer auto teže pali. Da li mogu samo stari od spojiti, pa novi samo spojit ili treba nešto programirati i nekakve kodove pisat? |
![]() |
![]() |
![]() |
#64872 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#64873 | |
Premium
Datum registracije: Mar 2011
|
Citiraj:
Nije mi jasno kakve veze GDPR ima s tim. Pa automobil k'o automobil. Zaboli me ona stvar za prijašnje vlasnike i njihova imena... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#64874 | |
49%winner
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
Isto misljenje za GDPR sam i ja imao. Bmk kako se zvao prvi vlasnik. Ja sam sa drugim vlasnikom auta dosao u ovlasteni servis, platio dijagnostiku auta itd. i odjebali su me za ta pitanja. Sutradan sam prepisao auto na sebe i opet mi nisu dali vise info - ja kao vlasnik se usetao i osobno pitao, nista telefoni, nista mailovi. Pitao sam u dva ovlastena servisa, nisam imao nikakve veze u njima. Just sayin. Tko tvrdi suprotno, neka svom frendu da svoj VIN i neka frend nazove ili ode u servis, pita servisnu povijest i kilometraze, pokusa nesto saznati. Biti cu jako ljut ako uspiju ista dobiti ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#64875 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Za neke marke, pogotovo premium, sve se može pogledati online. Znam kada je poznanik uvezao iz FR BMW GT Coupe da je mogao pogledati ama baš sve o svom autu online - servisi, šta je mijenjano, kada je mijenjano, km,...
![]() |
#64876 |
Premium
Datum registracije: Nov 2009
|
https://youtu.be/uXscbejVusA eto jedan video o vračanju kilometara. Kad već davite. |
![]() |
![]() |
![]() |
#64882 | |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
Citiraj:
![]() Misliš da su dosegnuli razinu "too big to fail"? Moguće ali ok sve ovo kaj si napisao stoji ali tehnologija napreduje, a i za vodik su potrebne NE. Za sada samo Francuska u Europi ide tim putem, a budemo vidjeli kaj će budućnost donesti. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#64883 |
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#64884 |
Premium
Datum registracije: Mar 2010
|
Kod tebe "u centru" i ne budu posipali ceste jer je stav gradonačelnika da auti nemaju kaj raditi u centru pa će samo iskoristiti prirodu za svoje ciljeve ![]() Nema to veze sa snijegom nego sa mentalnim sklopom koji se ne može tako brzo adaptirati na promjenu ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#64885 |
MadModerator
Datum registracije: Sep 2002
|
![]() |
#64886 | ||
Nikad sit, uvijek žedan
Datum registracije: Jun 2005
|
Citiraj:
Samo ću ti reći da si slabo podmazao, pa zato nisi dobio ![]() Citiraj:
Ekipa tako vozi, neovisno dal bio snijeg ili kiša. Odma je problem.
![]() |
![]() |
#64888 |
Premium
Datum registracije: Jun 2009
|
Carvertical me je dvaput spasio od gubljenja vremena i kupovine oštećenog auta. Ali i njih treba uzeti s kilom soli, posebno ako nemaju slike oštećenja. Na autu koji vozim zadnjih 7 godina, znam mu svaki kilometar i svaki servis/popravak u tom razdoblju, vidim "moguća popravljana oštećenja" u iznosima tipa 30k kn. Pretpostavljam jer sam dvaput mijenjao šoferšajbu (jednom jer je imala sitne točkice zbog kojih se nije moglo voziti noću po kuiši od rasipanja svjetla, drugi put jer mi je kamenčić koji je kamion digao oštetilo šoferšajbu) pa valjda misle da je auto karamboliran... |
![]() |
![]() |
![]() |
#64890 | |
prof.dr. gospodar svemira
Datum registracije: Nov 2003
|
Citiraj:
![]()
![]() |
|
|