Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 02.11.2008., 22:13   #211
dalegic
Premium
Moj komp
 
dalegic's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: Osijek
Postovi: 115
imam athlona 4400+x2, brisbane, 512kbx2 L2. po defaultu mi je na 2.3ghz i dignem ga do 2.7ghz (236x11.5) i cim ga dignem za jos par mhz nestigne mi ni uc u windowse vec se resetira. napon nisam diro pa me zanjima ako povisim napon kolko jos mogu ic i jel moze riknit proc ili nesto sa pretjeranim dizanjem napona?
dalegic je offline   Reply With Quote
Staro 02.11.2008., 22:33   #212
Vuco
Moderator
Moj komp
 
Vuco's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2004
Lokacija: Zagreb, Tresnjevka
Postovi: 9,447
Jesi siguran da te proc koči ? Zapravo, digni napon za 0.05V ili 0.1V i vidi jel do njega ili te koči nešta drugo.
__________________
"Everything with a heartbeat can knock you down"
Vuco je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 02.11.2008., 22:47   #213
dalegic
Premium
Moj komp
 
dalegic's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2007
Lokacija: Osijek
Postovi: 115
neznam sta bi ga moglo kocit. imam 2x kingmax 1gb 800mhz, maticna gigabyte m52s-s3p
dalegic je offline   Reply With Quote
Staro 02.11.2008., 23:14   #214
Vuco
Moderator
Moj komp
 
Vuco's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2004
Lokacija: Zagreb, Tresnjevka
Postovi: 9,447
A napisao si premalo detalja. Koji mem. djelitelj (nije ni Kingmax svemoguć) ? Jesi pazio na HT link ? A i matična mi baš nije prebajna.
__________________
"Everything with a heartbeat can knock you down"
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2008., 00:09   #215
crocro25
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Sisak
Postovi: 589
Koliko clockat ovaj proc ? AMD X2 4400

******************

Koliko bih smio ili je naj za dignuti tj koliko se ovo cudo moze dic uopce ?
Trenutno mi je temp cpu-a 27-30 u normalnom radu a nakon 2h igranja zahtjevnih igara dode do max od 55c
Ukoliko bih clockao , dali bih trebao uzet neki hladnjak? posto sad imam ovaj koji je dosao sa procom.
__________________
Prvo i zadnje upozorenje.
crocro25 je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2008., 01:04   #216
Vuco
Moderator
Moj komp
 
Vuco's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2004
Lokacija: Zagreb, Tresnjevka
Postovi: 9,447
crocro, pročitaj ovaj cijeli topik, potom vodič za OC-anje, potom još stotine topika ljudi koji su postavili ista pitanja kao i ti.

Svaki proc ide zasebno, čak niti isti batchevi ponekad ne idu isto. Smiješ ga dignuti koliko ti srce hoće, napona koliko misliš da je potrebno. Naj za dignuti je tvoja neka procjena optimuma performansi uz određeni napon (hoće li to biti stock napon ili ne, ovisi o tebi). Ukoliko ćeš klokat, ne trebaš kupovati novi hladnjak. Opet sve ovisi o tebi jesu ili ti prikazane temperature visoke ili te nije briga za njih. Ako ne dižeš napon, neće nit temperature puno otići gore.

Sve si to mogao saznati čitajući ovaj thread i još mnogo drugih, čak i nešta naučiti o OC-anju, jer očito da nemaš dovoljno znanja (iako, za to stvarno nije potrebno nikakvo veliko znanje) i samo možeš još nešta ubiti, a onda ćeš opet postavljati pitanja na koja je već odgovoreno puno prije (a čak se možda nalazi i u vodiču).
__________________
"Everything with a heartbeat can knock you down"
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2008., 14:35   #217
crocro25
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Sisak
Postovi: 589
Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
crocro, pročitaj ovaj cijeli topik, potom vodič za OC-anje, potom još stotine topika ljudi koji su postavili ista pitanja kao i ti.

Svaki proc ide zasebno, čak niti isti batchevi ponekad ne idu isto. Smiješ ga dignuti koliko ti srce hoće, napona koliko misliš da je potrebno. Naj za dignuti je tvoja neka procjena optimuma performansi uz određeni napon (hoće li to biti stock napon ili ne, ovisi o tebi). Ukoliko ćeš klokat, ne trebaš kupovati novi hladnjak. Opet sve ovisi o tebi jesu ili ti prikazane temperature visoke ili te nije briga za njih. Ako ne dižeš napon, neće nit temperature puno otići gore.

Sve si to mogao saznati čitajući ovaj thread i još mnogo drugih, čak i nešta naučiti o OC-anju, jer očito da nemaš dovoljno znanja (iako, za to stvarno nije potrebno nikakvo veliko znanje) i samo možeš još nešta ubiti, a onda ćeš opet postavljati pitanja na koja je već odgovoreno puno prije (a čak se možda nalazi i u vodiču).

ok
thanks,procitat cu sve ....
no jedno pitanje koje nisi napisao u vodicu je dal recimo 2,2ghz clockan na 2,6ghz zapravo ima istu snagu kao defaultni 2,6ghz proc ili nema...dali je to stvarna snaga ili mazanje ociju,ne pricam u ponasanju proca nego u snazi ?
__________________
Prvo i zadnje upozorenje.
crocro25 je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2008., 21:36   #218
TomG
®
 
Datum registracije: Jan 2006
Lokacija: Os
Postovi: 2,050
jel walja owo kaj?


ja i dalegic probali bzvz i nismo isli dalje.ni pokusali kontam da moze.

ma69s3h,4000+1gb kingmax,sonic tt napola ispoliran. temp 37c vec 45 min
TomG je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2008., 21:47   #219
Vuco
Moderator
Moj komp
 
Vuco's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2004
Lokacija: Zagreb, Tresnjevka
Postovi: 9,447
Citiraj:
Autor crocro25 Pregled postova
ok
thanks,procitat cu sve ....
no jedno pitanje koje nisi napisao u vodicu je dal recimo 2,2ghz clockan na 2,6ghz zapravo ima istu snagu kao defaultni 2,6ghz proc ili nema...dali je to stvarna snaga ili mazanje ociju,ne pricam u ponasanju proca nego u snazi ?
Eh, sad. Diskutabilno pitanje jer postoji više faktora u igri. Ali, ti se ne bi trebao mučiti oko toga jer, ako i razlike postoje, to je onak - 1%.

Jer tehnički dizanjem HTT-a, ti utječeš na memoriju (koja može donijeti pomak, ali i smanjiti performanse), HT link (koji ruku na srce i nema nekog utjecaja na performanse, ali opet, ako ćemo gledati svaku stvar...), a i na kraju krajeva, performanse ne rastu linearno sa porastom frekvencije (bio je jedan test davno prije, gdje je npr. netko dizao proc sa 2Ghz na 2.5Ghz, pa onda na 3Ghz; dobitci su bili veći na prvih 500Mhz nego na drugih 500Mhz; Pogledat ću ako imam taj test negdje u bookmarksima, no to svakako ne znači da će 3Ghz biti sporije od 2.5Ghz , dapače ).

Uglavnom, nemoj se opterećivati sa time. Nije mazanje očiju, napredak se može fino vidjeti pogotovo ako imaš dobar proc koji na defolt ili malo povišenom naponu ide na 3Ghz i više...

@ Tomy no.1
Ploča sigurno može više, ekipa ju je tjerala i preko 300 ako se dobro sjećam. Ne znam zašto ste stali. Ako ne dirate napon, onda se ide do kraja, koliko može
__________________
"Everything with a heartbeat can knock you down"
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 03.11.2008., 22:06   #220
TomG
®
 
Datum registracije: Jan 2006
Lokacija: Os
Postovi: 2,050
thx vuco.
ma nismo imali vremena.u srijedu cemo vidjeti dokle cupa stroj.
TomG je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 07.11.2008., 00:10   #221
bobby22
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: zagreb
Postovi: 73
evo i ja sam malo prckao nesto danas:
Ovako na ploci biostar 780g Am2+ ona ima u biosu neki automatic overclock(3 opcije--good,better,best)...I imam procesor AMD x2 5600+ oni novi sto manje trosi 2.9ghz po jezgri...i kad stavi mto automatic overclock na prvu opciju good...Digne mi procesor s 2900 na 3190mhz..Temperatura procesora se u idle digne s 35-37c na nekih 44-47...
Mu to previse?
Ima neko tu plocu jos?--dira li to odma i overclock memorije??imam Mushkine 800mhz
bobby22 je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2008., 00:26   #222
Vuco
Moderator
Moj komp
 
Vuco's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2004
Lokacija: Zagreb, Tresnjevka
Postovi: 9,447
Skini si CPU-Z pa vidi jel ti pomaknulo memoriju. Ako je taj automatic OC dirao HTT, onda vjerojatno je i memoriji promijenjena frekvencija.

Po temperaturi bih se usudio reći, da je matična opako digla napon procesoru. Zato i te AUTO opcije za OC iz BIOS-a nisu dobre. Nepotrebno (u većini slučajeva) dižu napon procesoru iako mu za taj takt možda dovoljan i defolt napon.
__________________
"Everything with a heartbeat can knock you down"
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2008., 01:06   #223
Jelc
Super Moderators
 
Datum registracije: May 2002
Lokacija: Zg
Postovi: 17,377
Na svim novijim pločama i AMD OverDrive radi jako dobro, komotno se može iz njega clockat
__________________

Phenom X4 9850 BE&OCZ Gladiator MAX/DFI 790FXB-M2RSH/2x1GB SuperTaljent CL4/Sapphire 5850&AVerTV Hybrid Speedy/WD 320GB/Bare 120GB/500GB/Zamzung F3 1TB/Zamzung SE-S184/Corsair TX650W/Zamzung 205BW/TerraTec SiXPack 5.1+/Klipsch ProMedia 2.1

Amiga 1200 HD/DELL externi floppy :-)/Commodore 1084S
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2008., 08:07   #224
Halos
muimerP
Moj komp
 
Halos's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: VG
Postovi: 3,265
Neznam dali se super PI može gledati kao nekakav test stabilnosti, ali evo..
Jucer sam nakon dugotranog citanja onog GUIDEa rzrovog pokusao jos malo iscjediti komponente...

Na 2986mhz sa 1.39v i 998mhz mema (ili 996 ak se dobro sjecam, al uzmite u obzir 4 keksa sa po gigu) na 2.15v...CPU multy na 10.5, HTT link na x3, mema na DDR800, FSB na 285.

Odvrtio super pi(1M) 31 sekundu, 2 3Dmarka za redom...temp proca max 57C.

Cini mi se okej, iako moram sa sa primeom istestriat sve to jer jucer nisam imao vremena, jerbo sam isao spavat

Bootalo je i na 290FSB ali mi se restartao...budem se jos danas igrao malo, pa cu vidjet dali ova moja ploca/proc/mema mogu i ovo izdrzat...al sam zasad zadovoljan sa postavkama u MOM KOMPU

KOlko kombinacija za isprobat majko...jucer sam 3 sata drljao po bios-u
Halos je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2008., 08:58   #225
bobby22
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: zagreb
Postovi: 73
evo instalirao sam oni cpu-z
core voltage je ostao isti(znaci da ga taj program nije mjenjao)...promjenio je bus speed s 200 na 220
multiplier je ostao isti 14.5...Al sad radi na 3190mhz..a prije je na 2900...sad cu malo pratit danas temperaturu procesora pa javim dalje
bobby22 je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2008., 11:32   #226
Vuco
Moderator
Moj komp
 
Vuco's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2004
Lokacija: Zagreb, Tresnjevka
Postovi: 9,447
Citiraj:
Autor bobby22 Pregled postova
evo instalirao sam oni cpu-z
core voltage je ostao isti(znaci da ga taj program nije mjenjao)...promjenio je bus speed s 200 na 220
multiplier je ostao isti 14.5...Al sad radi na 3190mhz..a prije je na 2900...sad cu malo pratit danas temperaturu procesora pa javim dalje
Nemre ti temperatura u idle-u porast za ~10°C ako se napon CPU-a nije dirao.
Ili sam ja tebe krivo shvatio u gornjem postu ? Učinilo mi se kao da si rekao da ti je temp. u idle-u porasla sa 35-37 na 44-47°C kada je podigao sa 2.9 na 3.19Ghz...

I ako je povisio HTT, onda je definitivno i memoriju maknuo sa defolta (bilo na više bilo na niže, ovisno koji je djelitelj ostavio).
__________________
"Everything with a heartbeat can knock you down"
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 07.11.2008., 12:52   #227
bobby22
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: zagreb
Postovi: 73
ma to sam krivo napisao gore jucer...dignuo je samo Bus s 200 na 220..
i sad radi na 3.19ghz..mislim moglo bi se jos to...al je nepotrebno cak i ovo tako da necu dirati vise nista

--Skinuo sam novi everest ultimate edition 4.60.1500 i izvrtio sve one dole testove..
u nekim testovima je identica s AMD x2 6400+black edition..a u nekima napravi bolje od njega(sad o cemu to ovisi nemam pojma).nisi iste jezgre,meni je memorija mozda brza od njegova malo ...nebi znao...
Al eto radi sve stabilno pa cu ovako i ostavit ga

Zadnje izmijenjeno od: bobby22. 07.11.2008. u 13:17. Razlog: dodatak,test
bobby22 je offline   Reply With Quote
Staro 08.11.2008., 17:47   #228
TomG
®
 
Datum registracije: Jan 2006
Lokacija: Os
Postovi: 2,050
eo stabilno na 5200.
idem dalje.


dignut je bio na 2850 mhz,ali nije bilo paste pod sonikom i temp ode na 80c i automatski se iiskljuci occt
TomG je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2008., 12:34   #229
bobby22
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: zagreb
Postovi: 73
AMD 5600+

Mozda sam pogrijesio sto sam novi post otvorio(pa to trebam metnut u Amd overclocking),pa ako jesam se ispricavam

-E ovako...Imam biostar TA780g am2+..I overclockao sam komp pomocu one opcije automatic overclock i radilo je uredno.
Primjetio sam kad mi radi komp na normal postavci(kad lodiram na normal postavke),onda mi procesor radi uredno na 2.9ghz po jezgri al memorija radi na 692mhz.(i u everestu pise neki omjer dram/8)..i to je tocno to kad se procesor podjeli s 8 dobijem frekvenciju memorije(memorija je inace 800mhz Mushin)
2.Kad ga komp sam overclocka digne mu bus na 220 i procesor radi na 3190 a memorija tad radi na ravno 800mhz(sto je tvornici)...sad nemam pojma koji cu vrag napravit
--Kad odem na manual overclocking u biosu mogu dirati Voltazu svega,ali bus nenemogu micati(nego mi je fiksiran 200),isto tako s memorijom mogu nesto latencije i frekvenciju stavit na 400(ali kad odem u windowse pise ono 692mhz a ne 800koliko bi trebalo)..

Znaci pitanje:kako cu sam pomicati BUS i memoriju kad u biosu ovom glupom to nemogu nego on moze sam to radit(a meni se nesvidja kako on to overclocka)..Ako neko ima takvu plocu i vec je prckao po tom bio bi mu zahvalan na pomoci.Ili nekakvi program pa da ja to stim sve lijepo podesim kak treba
hvala

Zadnje izmijenjeno od: bobby22. 09.11.2008. u 12:40. Razlog: ispravak teksta
bobby22 je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2008., 13:53   #230
bobby22
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: zagreb
Postovi: 73
uspio sam novi bios skinuo .sad me zanima kak cu jos memoriju sredit,da mi bar radi na 800mhz koliko je tvornicki
U everestu pise Dram:FSB omjer CPU/8...neznam kako da to cudo promjenim.bar na CPU/7
zna neko kako se to u biosu sredi?
bobby22 je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2008., 14:54   #231
Vuco
Moderator
Moj komp
 
Vuco's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2004
Lokacija: Zagreb, Tresnjevka
Postovi: 9,447
Ne možeš dobiti memoriju na 800Mhz ako ti procesor radi na 2900Mhz. Zajeb kod memorijskih djelitelja na AM2 platformi. Ili stavi na 2800Mhz ili 3200Mhz.
__________________
"Everything with a heartbeat can knock you down"
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2008., 15:02   #232
bobby22
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: zagreb
Postovi: 73
znaci nemogu nikako dignut memoriju na cca 900+ mhz a procesor ostavit netaknut??Koji shiit...
bobby22 je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2008., 15:06   #233
Vuco
Moderator
Moj komp
 
Vuco's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2004
Lokacija: Zagreb, Tresnjevka
Postovi: 9,447
Možeš, naravno. Ne baš možda točno u megaherc, ali možeš ti povisit memoriju. Da si jednom pročitao vodič, to bi znao. Spustiš množitelj procesoru i onda kombiniraš frekvenciju HTT-a i memorijskog djelitelja.
__________________
"Everything with a heartbeat can knock you down"
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2008., 20:08   #234
bobby22
Premium
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2008
Lokacija: zagreb
Postovi: 73
uspio sam prckao sam cijelo popodne..Stavio sam procesor na 3.0ghz i memoriju na 860mhz..Radilo je i na 3100mhz i rami na 884mhz i odvrtio test,al sam vratio na ovo 3.0 i 860mhz jer mi je nepotrebno trenutno(al dobro je znat)
hvala na pomoci
bobby22 je offline   Reply With Quote
Staro 09.11.2008., 20:37   #235
Vuco
Moderator
Moj komp
 
Vuco's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2004
Lokacija: Zagreb, Tresnjevka
Postovi: 9,447
Nepotrebno ? Pa ako ide na više, a ne treba dizati napon - samo daj. Pogotovo ako je stabilno...
__________________
"Everything with a heartbeat can knock you down"
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2008., 10:27   #236
IGoR_2803
Premium
Moj komp
 
IGoR_2803's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2007
Lokacija: N/A
Postovi: 440
evo, digao sam proc iz siga na 2.5 GHz (262x9.5) @ 1.35 V, pa me zanima do kolko bi bilo safe ici sa stock coolerom? sad je stabilan (par sati orthosa), i mislim da ga necu vise dizati ali niti ne mislim ulagati u neki hladnjak (sad sam na boxu)... temp se u loadu (igre) krecu do 50C, dok sa S&M ili OCCT testovima dolazi i do 55C, max 60C ako je full toplo u sobi... am i safe ili da smanjim napon i vratim malo FSB dole?
IGoR_2803 je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2008., 10:49   #237
Router
Hejter
Moj komp
 
Datum registracije: Mar 2005
Lokacija: ZG
Postovi: 6,474
Citiraj:
Autor IGoR_2803 Pregled postova
evo, digao sam proc iz siga na 2.5 GHz (262x9.5) @ 1.35 V, pa me zanima do kolko bi bilo safe ici sa stock coolerom? sad je stabilan (par sati orthosa), i mislim da ga necu vise dizati ali niti ne mislim ulagati u neki hladnjak (sad sam na boxu)... temp se u loadu (igre) krecu do 50C, dok sa S&M ili OCCT testovima dolazi i do 55C, max 60C ako je full toplo u sobi... am i safe ili da smanjim napon i vratim malo FSB dole?
Dovoljan je Box hladnjak .
Router je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2008., 11:43   #238
Babaloo
In the lab...
 
Babaloo's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Rijeka
Postovi: 913
Imam mali problem s clockanjem s konfom iz potpisa. Naime, kad dignem na default voltažama procesor na 2800 Mhz, sve radi superstabilno, no zanimljive stvari se počnu dešavati kad idem više od toga. Na 3000 Mhz, komp boota bez problema u windowse (voltaža proca je 1.4, a memorije 1.9, temperature su relativno pristojne) ali mozilla mi se onda nonstop, a e-mule mi vrši pretraživanje sa ogromnim zakašnjenjem, otprilike 2-3 min nakon što stisnem search. Da li možda netko zna u čemu je problem?
__________________
** AMD FX-8120 @ 4.0 Ghz ** Asrock 990FX Deluxe 3 **8 GB Corsair Vengance 1866 Mhz ** Corsair SSD 120 GB + 2xWD 1 TB ** MSI GTX 660 2GB ** DVD-RW LG H42N ** Corsair HX620 ** Logitech MX518 ** Dell U2414 **CM Centurion 5
Babaloo je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2008., 12:05   #239
Vuco
Moderator
Moj komp
 
Vuco's Avatar
 
Datum registracije: Dec 2004
Lokacija: Zagreb, Tresnjevka
Postovi: 9,447
Nevezano što je ušao u Windowse, izgleda da nije stabilan. Tako je i meni bilo, veći takt, a osjećaj da sve radi sporije. Na kraju sam odvrtio par testova i stvarno vidio da je sve - doista sporije...
__________________
"Everything with a heartbeat can knock you down"
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 24.11.2008., 17:32   #240
win32
Premium
Moj komp
 
win32's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2008
Lokacija: Dark Side Of The Moon
Postovi: 1,466
A ja sa svojim procom, bez diranja latencija...znaci sve na "auto" ne mogu preko cca 3,5 Ghz stabilno....nemam srece sa procovima izgleda.
A mema bi mogla uskoro pravac trznica.
Sa plocom sam zadovoljan....a proc nije los, ali je mema za k...
__________________
"In the beginning there was 0. And then there was 1. A mind-bending meditation on the transcendent power of digital computation."

Pošteni trgovac: 1, 2, 3, 4, 5...
win32 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na