Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 21.06.2019., 13:12   #1
zagora4
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2019
Lokacija: Brdovec
Postovi: 5
MaxTV na Asus RT-N66U u kombinaciji sa Speedportom na bakru

Bok svima,

Novi sam ovdje, proroštao sam forum, našao informacije o taganju ali ne uspijevam podesiti asusov router da mi radi internet i Maxtv.
Našao sam ovo dolje ali ne uspijevam, vjerojatno nešto krivo radim.

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Nisi dobro podesio dodatnu / drugu konekciju za MaxTv, znači na WAN - u trebaš imati 2 konekcije.
Ta druga za MaxTv treba biti na Lan4 i Vlan=1500.
Ima negdje slikovnica kako treba postaviti na Asus - ima.
Situacija na terenu je sljedeća:
1. Imam speedport na bakru koji je u bridge modu, VDSL2 (20/2 Mbit)
2. Na šrotu je MaxTV i VOIP
3. Na Asusu mi uredno radi internet
4. Želio bih podesiti i da MaxTV bude na Asusu.

Može pomoć ili tutorial ako postoji.


Hvala!
Davor
zagora4 je offline   Reply With Quote
Staro 21.06.2019., 13:26   #2
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,122
A što budeš dobio s tim da ti je MaxTV na Asus-u, ako ti i dalje ostaje aktivan Speedport kao modem?
Alister je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 21.06.2019., 14:38   #3
zagora4
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2019
Lokacija: Brdovec
Postovi: 5
Speedšrot mogu postaviti bliže tavanu, WAN od njega do Asusa pustim kroz powerline. Tako se rješavam kabla od telefonske parice po čoškovima kuće od tavana do prizemlja.
zagora4 je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2019., 03:49   #4
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,061
bojim se da ti tak nebu išlo jer speedport određuje koji vlan id ide kroz koji port odnosno kroz njega nemože proči čisti signal ,makar je u bridgeu,da bi na asusu dodjeljivao vlan id za internet i maxtv,a osim toga preko powerlaina gotovo je sigurno da ćeš izgubit osjetno brzinu interneta,moj ti je savjet razvući telefonski kabel(lakše je nego razvlačiti mrežni kabel),možeš ga sakriti iza laisni ,vodilica ako neide drukčije.a powerlain eventualno koristiti iz speedporta za max tv
__________________
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2019., 08:09   #5
BlackDwarf
Pixels team
Moj komp
 
BlackDwarf's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2006
Lokacija: Novska
Postovi: 1,796
Mozes to slozit na mikrotiku

Sent from my WAS-LX1A using Tapatalk
__________________


MBO: Asrock Z68 Pro3
CPU: Intel i5 3570
RAM: 12GB DDR3 Corsair
VGA: Gainward GTX 1060 3GB
HDD: OCZ Agility 4 128GB, WD640GB Black, WD1TB Black, WD500GB Blue
PSU: Corsair 600W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 10

LCD monitor: Dell U2412m



MBO: Gigabyte EP43-DS3L
CPU: Intel E7500 @2,9GHz
RAM: 3 x 1 GB Kingmax DDR2 800 MHz, 1GB DD2 Buffalo
VGA: Palit GF210
HDD: Seagate Barracuda 250 GB
PSU: Fortron BS2 400W
Case: Antec Three Hundred
OS: Windows 7 Ultimate

LCD monitor: Samsung 205BW



Laptop: Lenovo G580, 59-366677, Intel, Core i5 3230M 2,60 GHz, 8GB, SATA 1000 GB, Win 7/Mint 15, NVIDIA GeForce GT 635M 2GB

BlackDwarf je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2019., 09:24   #6
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,122
Na Asusu mislim da se to ne može složiti s originalnim firmware-om, tomato by shibby mislim da ima opcije vlanova
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2019., 13:04   #7
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,061
možda jedino da asusa baci u Access point da prenosi wifi signal pozicionira ga u kuči bliže speedportu(da asus prima dovoljno jak signal) i da ima internet bežično, a maxtv preko powerlinea direktno sa speedporta to bi bio jedini način da izbjegne kablove.znaći speedport u router mod ,asus u Access point.
__________________
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2019., 13:30   #8
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,902
Pokretač pitanja je preskočio jedan bitan detalj kada je primjenjivao uputu,
naime, uputa je za optiku, tada se može staviti Asus - a direktno na ONT i u njemu podesiti Internet + MaxTv.

Kada se radi o xDSL - u onda MaxTv radi / izlazi direktno sa Speedšrota.
E sad, obzirom na opisanu situaciju Speedšrot ostaje na tavanu a opcije su:
a) izgnjavit se i provući 1 ili 2 Lan kabela do lokacije routera i MaxTv STB - a
b) ako se baš neće / ne može onda uzeti još jedan PowerLine par s tim da ih se ne uparuje sa postojećima

U oba slučaja na Asusu se podešava samo Internet,
MaxTv "dolazi" jednom ili drugom kombinacijom direkt u STB.

Kolega skalar, sasvim kriva informacija, ako je PowerLine sa GB linkom / mrežom, neće imati nikakvog "gubitka" na bandwith - u ako su instalacije u redu.
xDSL parica, nije napisao koliki mu je sad Up/Dn, pretpostavka 20/2, to bi trebalo ići bez problema.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 22.06.2019., 15:49   #9
skalar
Premium
 
skalar's Avatar
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: zagreb
Postovi: 1,061
teško će zaobiči večeg potrošaća struje pa će vjerojatno imat smetnje koje će kresat brzinu doduše na 20 brzini biti će minimalno ali može dovest do nestabilno,što se kablova tiće lakše mu je kroz kuću potegnut telefonski kabel nego mrežni -lakše se sakrije a i najeftinije je,max tv mora svakako ići sa speedporta,a asus za internet-stabilnija veza,za ovo sa Access pointom veliku ulogu igra veličina kuće i vrsta zidova tak da bi moj favorit bio telefonski kabel.
__________________

Zadnje izmijenjeno od: skalar. 22.06.2019. u 16:00.
skalar je offline   Reply With Quote
Staro 23.06.2019., 09:16   #10
zagora4
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2019
Lokacija: Brdovec
Postovi: 5
@Nikky
Brijem da ću krenuti u daljnje eksperimentiranje sa powerline adapterom i roknuti MaxTV preko novog para.
Trenutno puštena brzina VDSL-a je 20/2 MBit, negdje na početku sam spomenuo.

@Skalar
Ako ne uspijem s powerlineom probat ću bolje sakriti postojeći telefonski kabel.

@Svi
Hvala na pomoći.
Ako ima još nešto za moju kombinaciju, pucajte .
zagora4 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 07.07.2019., 13:36   #11
zagora4
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2019
Lokacija: Brdovec
Postovi: 5
Riješeno: MaxTV na Asus RT-N66U u kombinaciji sa Speedportom na bakru

Bok svima,

samo da vas informiram da sam priču riješio rutu s kata (tavana) do prizemlja (Speedšrot -> Asus) sa powerline adapterima:
  1. jedan par za WLAN (Speedšrot -> Asus)
  2. drugi par za MaxTV (Speedšrot -> STB)
  3. treći par za LAN (Asus -> PC)

Nakon ovoga nemam kablovinja po kući a, obzirom da imam 20/2 pušteno ne primjećujem razliku u Up/Dn.
Jedina minorna razlika je u parametrima LAN-a:
  1. povećanje jittera sa 0-1 ms na 2-3 ms
  2. ping prema provideru sa 19 ms na 22 ms.

Sad imam vremena razmislit kuda i kako provuć UTP po kući jer se priča u mom selu da će navodno bit optike .


LP!
zagora4 je offline   Reply With Quote
Staro 07.07.2019., 16:23   #12
Alister
Premium
Moj komp
 
Alister's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2009
Lokacija: Dugo Selo
Postovi: 1,122
i koliko te koštala ta igra s 3 para powerline modula?
Alister je offline   Reply With Quote
Staro 27.07.2019., 10:34   #13
zagora4
Registered User
 
Datum registracije: Jun 2019
Lokacija: Brdovec
Postovi: 5
Citiraj:
Autor Alister Pregled postova
i koliko te koštala ta igra s 3 para powerline modula?
Zašto pitaš kad ti u "očima vidim" da znaš cijene?
Znao sam u što se upuštam a s druge strane interesiralo me radi li ta priča.
... aj uživaj
zagora4 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na