Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 24.08.2015., 20:00   #121
WraGG
Premium
 
WraGG's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Stuttgart
Postovi: 1,358
Malo sam se pogubio u ovom setupu gore, ali ne vidim odkud ti to da je wifi simplex komunikacija. Ako postoje i RX i TX, onda je to duplex, zar ne?https://en.wikipedia.org/wiki/802.11
WraGG je offline   Reply With Quote
Staro 24.08.2015., 20:31   #122
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,968
Nema jos WiFi full duplex, to ce valjda bit u buducnosti. RX i TX samo oznacavaju odasiljanje i primanje, a ne da se to istovremeno dogadja, kao recimo full duplex na GSM mrezi. Za full duplex su potrebne odvojene frekvencije za prijem i emitiranje, da nebi doslo do ometanja "samoga sebe", a to danasnji wifi standardi jos nemaju.
Prezime je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 25.08.2015., 14:23   #123
WraGG
Premium
 
WraGG's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Stuttgart
Postovi: 1,358
Citiraj:
Autor Prezime Pregled postova
Nema jos WiFi full duplex, to ce valjda bit u buducnosti. RX i TX samo oznacavaju odasiljanje i primanje, a ne da se to istovremeno dogadja, kao recimo full duplex na GSM mrezi. Za full duplex su potrebne odvojene frekvencije za prijem i emitiranje, da nebi doslo do ometanja "samoga sebe", a to danasnji wifi standardi jos nemaju.
Da, ali to opet nije simplex nego half duplex. Nesto kao full duplex se i moze uraditi, ali to vec prelazi u domenu ISP-a, mjesanja polarizacija i slicno. Nije za kucnu uporabu
WraGG je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2015., 15:38   #124
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,968
Nisam ni napisao da je to simplex veza. Uostalom mozes u "Properties" doticne kartice pogledat sve vrste veza koj se nude i eventualno ukljucit neku koja te vise zadovoljava od defoltne. Na Lan karticama uvjek postoji izbor razlicitih brzina na Half Dupkex i Full Duplex, a na WiFi toga obicno nema, nego samo izbor a, b, g, n, itd, pa izabrani standard odredjuje vrstu veze...
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2015., 16:54   #125
back2quick
Banned
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: righthere
Postovi: 442
vas dvojica izgleda ometate sami sebe

wifi je full duplex komunikacija
back2quick je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2015., 17:05   #126
WraGG
Premium
 
WraGG's Avatar
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Stuttgart
Postovi: 1,358
Citiraj:
Autor back2quick Pregled postova
vas dvojica izgleda ometate sami sebe

wifi je full duplex komunikacija
Ne, Wifi 802.11x nije full duplex komunikacija. Detalje pogledaj na linku koji sam gore naveo.
@Prezime, nisi ti spomenuo simplex nego D/G, pa sam njemu odgovarao.
WraGG je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2015., 17:08   #127
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,968
Citiraj:
Autor back2quick Pregled postova
vas dvojica izgleda ometate sami sebe

wifi je full duplex komunikacija
To odgovori "D/G"-u koji tvrdi u postu #118 da je simlex komunikacija, a ne nama
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2015., 17:20   #128
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,904
Ma pusti sad semantiku, malo dam / malo slušam
vratite se na osnovno pitanje teme,
obično je razlika između WDS linka i Universal Repetera,
potonji se sve više nudi / koristi jer omogućuje povezivanje sa WPA/WPA2 zaštitom,
od slučaja do slučaja propusnost zna biti puno bolja u odnosu na WDS link ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2015., 17:23   #129
back2quick
Banned
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: righthere
Postovi: 442
https://en.wikipedia.org/wiki/Duplex...communications)

kod full duplex oba korisnika mogu komunicirat međusobno istovremeno.
back2quick je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2015., 17:44   #130
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,904
Zna se šta je full duplex, ali kod wifi ovisno o pod standardu i hw izvedbi (mogućnostima pojedinog chipa / chipseta) imaš razne varijante,
najednostavnije varijante su simplex jer prebacuje Tx/Rx na jednoj anteni,
dok si kod starog dobrog WRT54GL sa 2 antene mogao (ako si htio / trebao) postaviti da jedna bude samo Tx a druga samo Rx ...
kako rekoh, stvari nisu prosto jednostavne ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 25.08.2015., 18:00   #131
petar0
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2012
Lokacija: zagreb
Postovi: 80
Citiraj:
Autor D/G Pregled postova
Dakle ako se sa PC spajaš na ruter putem WiFi imat ćeš sporiju vezu nego sa LAN kablom a pogotovo ako sa WiFi između PC i rutera umetneš repetitor koji će brzinu preko WiFi-a prepoloviti a često i još gore usporiti.
Dobit sa repetitorom je samo veći domet (sa sporijom brzinom).
znam to ali koja brzina se prepolavlja, lan brzina ili internet brzina? jer ako je lan to mi nista ne znaci kad je i njena polovica i dalje veca od maks internet brzine.
a sto se tice pitanja za povezivanje siemensa sx763 na thomson twg850 .... da li mi za to uopce treba open-wrt i dd-wrt ?
Jer oba imaju wds. Samo neznam kako to postaviti.
Kod siemensa u repeater modu mi pokaze mreze i sta onda ,samo mogu staviti kvacicu sa strane pojedine mreze, nigdje nema opcija spoji se ili slicno.
A kod thomsona ima opcija Wireless Bridging gdje me trazi da upisem Remote Bridges, probao sam sa 192.168.1.1 sto je adresa siemensa ali nista od internet veze preko siemensa.
petar0 je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2015., 18:13   #132
back2quick
Banned
 
Datum registracije: Jan 2012
Lokacija: righthere
Postovi: 442
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Zna se šta je full duplex, ali kod wifi ovisno o pod standardu i hw izvedbi (mogućnostima pojedinog chipa / chipseta) imaš razne varijante,
najednostavnije varijante su simplex jer prebacuje Tx/Rx na jednoj anteni,
dok si kod starog dobrog WRT54GL sa 2 antene mogao (ako si htio / trebao) postaviti da jedna bude samo Tx a druga samo Rx ...
kako rekoh, stvari nisu prosto jednostavne ...
a ako gledaš youtube video i istovremeno uploadaš video na youtube jel se i tad prebacuje?

prepolavlja se lan brzina, ako ti je wlan 54Mbps imat će realnu propusnost oko 25Mbps u normalnom načinu rada. ako ga prebaciš u repeater podijeli 25 sa 2 i toliko će mreža propustit pod uvjetom da svi uređaji imaju dovoljno jak signal jedan prema drugom.
back2quick je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2015., 19:07   #133
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 854
opet se spominje pola LAN brzine.......nemoguće !
Sa LAN kablom UVIJEK imaš maksimalnu brzinu i u prijemu podataka i u predaji u isto vrijeme (full duplex).
Postoje i radio uređaji full duplex npr. mobiteli , radio relejni uređaji itd. ali uvjek se koristi dvije frekvencije, jedna za prijem a druga za predaju podataka, a većinom na jednu antenu.
Za WiFi je odlukom svjetske organizacije za preporuku radnih frekvencija dozvoljen samo simpleksni rad .
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 25.08.2015., 19:14   #134
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,904
Prebacuje se jer se dešava cijela serija "posla" u odr. vremenskom okviru ...
Jedno je žica (Lan) a drugo wireless.
Rekoh, ostavite se teorije jer će te zaglaviti nigdje

Za pitanje od petar0, thomson twg850 + sx763 preko wireless - a,
možeš probati al sumljam da će ti proraditi WDS link među njima, kao vodič nađi temu SX763 + SE555,

druga varijanta je da nabaviš TL-WR743ND i podesiš ga u Universal Repeter,
primjera isto imaš po temama,

treća varijanta je da u SX763 prvo ubaciš OpenWrt + na wifi mu definiraš clone kojeg povezuješ na twg850 kao da se radi o klijentu / laptopu + glavni wifi služi kao klasični ap + odg. ip adrese, dns - ovi, po potrebi i static route.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2015., 11:57   #135
vava
Premium
Moj komp
 
vava's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2009
Lokacija: Dubrava kod Vrbovca
Postovi: 254
Moze pomoc za pojacavanje wireless-a

Napravio sam skicu kako trenutno izgleda mreza.
Bilo je vise majstora oko toga,tako da se ne zelim previse petljati u to.

Trebao bi na switchu 1 pojacat wifi signal
Od rutera lovim signal,ali je dosta slab.
Jel postoji mozda switch sa antenama,pa samo zamjenim switch ili sta bi bilo najbolje napravit.

hvala unaprijed

__________________

vava je offline   Reply With Quote
Staro 27.08.2015., 12:12   #136
petar0
Registered User
Moj komp
 
Datum registracije: Oct 2012
Lokacija: zagreb
Postovi: 80
kako pristupim ruteru nakon sto sam mu iskljucio dhcp ?

promjenio sam ip na siemensu sx763 na 192.168.0.2 , no kada mu iskljucim dhcp nemogu vise pristupiti sucelju.

Zadnje izmijenjeno od: petar0. 28.08.2015. u 19:05.
petar0 je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2015., 10:46   #137
Bruno_Rv
Premium
 
Bruno_Rv's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Rovinj
Postovi: 5,795
Moze li preporuka nekakvog extendera/repeatera ili sto vec iz trgovine da dovoljno prosiri signal na otvorenih cca 120 m2 i da radi stabilno na duze vrijeme,tj. da se ne mora gasiti svakih par dana. Ne mora biti profi oprema,samo da je provjereno stabilan. Probao sam par repeatera i brzina tj propusnost jako padne nakon par dana pa se treba resetirati. Namijenjen je za ugostiteljsku terasu. Probao sam 2 extendera bez antene ali po krajevima terase nema bas signala pa trazim nesto jace. Danke

P.S. Jel netko probao TP-Link TL-WA830RE?
__________________

Case: Gigabyte GZ-X4 Black/Red
Mbo: Asrock Z68 Pro3-M
Cpu: Core i3 2100 SB
Ram: 2X4gb Gskill Sniper 1600
Gpu: Intel HD 2000
Hdd1: 1X WD1002FAEX Black 1TB/7200/64mb
Hdd2: 1X WD20EARX Green 2TB/5400/64mb
Drive: Asus DVD-RW DRW24B3ST
Psu: Corsair 620W HX620
Mon: Phillips 24" FullHD
OS: WIN 7 Ultimate x32/x64, Linux Backtrack 5
Ostalo:
-vent Scythe Gentle Typhooon 1150rpm (ispuh)
-tipk.+miš Logitech Desktop Wave Pro
-PLAZMA TV Panasonic 42X10y black



Model: Samsung NP300E5X-A03RS
Cpu: Intel Pentium B940 Sandy Bridge
Ram: 1X4GB Samsung DDR3 1333
Gpu:Intel HD2000
Hdd:1X 500gb Samsung 7200
OS: Windows XP SP3//Windows 7 Ultimate x32



Prisilno privikavanje na ČŠŽĐĆ na tipkovnici u tijeku.....
Bruno_Rv je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2015., 11:03   #138
RAUL
Premium
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Worldwide
Postovi: 2,506
http://www.edimax.com/edimax/merchan...ew-7416apn_v2/
i na njega stavis antene http://www.links.hr/?naziv=antena-tp...kl=053.512.281 meni ovakva opcija pokriva tri kata kuce.


ili http://www.edimax.com/edimax/merchan...750/br-6208ac/

Isto tako pricao sam sa jednim poznanikom koji je stavio http://www.conrad.hr/?websale8=conra...437&pi=1231437 i kaze da je odlican.Mana mu je poveca cijena.
__________________
Gremo na Havaje da fukamo papagaje

Koga jednom zmija ugvize taj se gustevova boji

Zadnje izmijenjeno od: RAUL. 30.08.2015. u 11:14.
RAUL je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2015., 12:13   #139
Bruno_Rv
Premium
 
Bruno_Rv's Avatar
 
Datum registracije: Aug 2004
Lokacija: Rovinj
Postovi: 5,795
Koliko ti je stabilan taj edimax? Jer u kroz ovaj objekt stalno dolaze i odlaze ljudi i nakon kratkog vremena se uređaj mora resetirati jer protok padne 50% .
Taj linksys bi mozda mogao bolje odraditi ili je cijena veca samo zbog dodatnih opcija?
__________________

Case: Gigabyte GZ-X4 Black/Red
Mbo: Asrock Z68 Pro3-M
Cpu: Core i3 2100 SB
Ram: 2X4gb Gskill Sniper 1600
Gpu: Intel HD 2000
Hdd1: 1X WD1002FAEX Black 1TB/7200/64mb
Hdd2: 1X WD20EARX Green 2TB/5400/64mb
Drive: Asus DVD-RW DRW24B3ST
Psu: Corsair 620W HX620
Mon: Phillips 24" FullHD
OS: WIN 7 Ultimate x32/x64, Linux Backtrack 5
Ostalo:
-vent Scythe Gentle Typhooon 1150rpm (ispuh)
-tipk.+miš Logitech Desktop Wave Pro
-PLAZMA TV Panasonic 42X10y black



Model: Samsung NP300E5X-A03RS
Cpu: Intel Pentium B940 Sandy Bridge
Ram: 1X4GB Samsung DDR3 1333
Gpu:Intel HD2000
Hdd:1X 500gb Samsung 7200
OS: Windows XP SP3//Windows 7 Ultimate x32



Prisilno privikavanje na ČŠŽĐĆ na tipkovnici u tijeku.....
Bruno_Rv je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2015., 12:31   #140
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,904
@vava
Kakva je veza između gl. routera i ovih "switch" - eva, žično (Lan) ili wireless ?
Navedi precizno oznake uređaja koje imaš,
jedno je switch, drugo je AP a treće je Router.
Ako je žično onda umjesto "switch 1" stavi TL-WR743ND i na njemu definiraš drugu wifi mrežu.

@petar0
Privremeno dok podešavaš trebaš biti žično (Lan) spojen na njega, isto tako privremeno postaviš mrežne postavke na kompu sa kojeg podešavaš npr. IP=192.168.0.10, Subnet=255.255.255.0, Gateway=192.168.0.2,
tada ćeš moći otvoriti web konfig, poželjno je da koristiš XP ili Linux jer noviji winsi slučajno / namjerno ne trpe ove promjene mrežnih postavki u letu.

@Bruno_Rv
Pogledaj susjedne teme, x puta se predlagalo uređaje (pa i u ovoj temi).
Ako hoćeš dobru pokrivenost uređaj mora imati vanjske antene, nikakve igračke sa internim lata "antenama".
Sad ne znam napamet ali neki uređaji u pameti imaju mogućnost da odrade reboot u postavljeno vrijeme (npr. svaki dan u 6 sati) i/ili da ga odradi ako ne prolazi ping prema gl. ap / routeru.
Obzirom na željenu namjenu postavi kratki Lease time.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2015., 13:41   #141
RAUL
Premium
 
Datum registracije: May 2006
Lokacija: Worldwide
Postovi: 2,506
Citiraj:
Autor Bruno_Rv Pregled postova
Koliko ti je stabilan taj edimax? Jer u kroz ovaj objekt stalno dolaze i odlaze ljudi i nakon kratkog vremena se uređaj mora resetirati jer protok padne 50% .
Taj linksys bi mozda mogao bolje odraditi ili je cijena veca samo zbog dodatnih opcija?
U dvije godine samo jednom sam ga resetirao.Jedino se zna desiti da se malo zablesira kada nestane sutruje pa treba glavni router upaliti i ugasiti.Sto se tice Linksys ja ga nisam postavljao ali covjek koji ga ima u aprtmanima kune mi se da je odlican i da od kada ga je stavio nije bilo nikakvih problema i niti jedan gost se nije zalio na internet.Bio sam kod njega i probao se spojiti i sve je radilo odlicno ( znaci u punoj sezoni kada je bila guzva u apartmanima ).Osobno bih izabrao ovaj Edimax zbog povoljnije cijene.
__________________
Gremo na Havaje da fukamo papagaje

Koga jednom zmija ugvize taj se gustevova boji
RAUL je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2015., 17:10   #142
vava
Premium
Moj komp
 
vava's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2009
Lokacija: Dubrava kod Vrbovca
Postovi: 254
Sve se povezuje zicano.
Router je vip-ov huawei hg530u.
Switch-evi su d-link-ovi, moram provjerit koji su tocno modeli.

U router je direktno povezan jedan komp kako je na skici.
A jedan lan od routera ide u switch
Iz toga switch-a ide prema switch-evima 1 i 2 i dalje se spajaju kompovi i blagajna itd.

Navodno bi trebao access point
Preporucuju mi d-linka dap-1360 i njega spojim lan kablom i definiram wifi mrezu.

Hvala
__________________

vava je offline   Reply With Quote
Staro 30.08.2015., 17:57   #143
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,904
Uzmi TL-WR743ND, podesit ćeš ga kao AP a usput možeš izbacit switch kraj Blagajne jer ga navedeni uređaj ima u sebi (4 Lan).
Pripazi na postavke vezane za sigurnost (pass i sl.).
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.09.2015., 14:46   #144
tomislav_sb
Premium
Moj komp
 
tomislav_sb's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Zagreb <=> Slavonski Brod
Postovi: 180
Gledam malo po netu taj TL-WR743ND i postoje dvije verzije istog routera... Nikky, na koji si mislio:

http://routers.awordpress.net/files/...D-version1.jpg

http://www.tp-link.com/resources/ima...3ND_2.0_01.jpg

ovog prvog je malo teže naći, dok drugog ima posvuda.
tomislav_sb je offline   Reply With Quote
Staro 02.09.2015., 15:35   #145
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,904
Prvi je starija serija, ne vjerujem da ga još negdje ima,
drugi je V2 (aktualna) serija,
po funkcijama su isti,
zgodno je uzeti 743ND jer D označava skidljivu (detachable) antenu.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.09.2015., 15:44   #146
tomislav_sb
Premium
Moj komp
 
tomislav_sb's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2009
Lokacija: Zagreb <=> Slavonski Brod
Postovi: 180
Super, to me zanimalo, hvala ti. Trebao bi na Fritzu što sam dobio od H1 povećati domet... Mislim da je ovo bolje rješenje od originalnog fritzovog ekstendera, čitao sam da ima domet par metara...
tomislav_sb je offline   Reply With Quote
Staro 02.09.2015., 16:06   #147
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,904
Yes, go for it.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2015., 20:45   #148
StelarBlack
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2015
Lokacija: Zagreb
Postovi: 11
Pozdrav, imam sličnu situaciju, pa neću otvarati novi topic. Dakle imam defaultni VIP rotuer (kasnije ću napraviti točan layout mreže i uređaja) na koji je žično spojen mrežni printer. Na isti taj router/modem je spoje AirLive extender koji radi u AP modu trenutno, jer je signal VIPovog uređaja preslab, odnosno spojen je na prvi router. Dakle imam dvije bežične mreže, sa istim SSID-om i enkripcijom, a ono što hoću postići je da imam jednu bežićnu mrežu. kako bi sa iOS uređaja mogao printati putem AirPrinta jer dok sam u blizini VIPovog rotuera, AirPrint uredno radi, a dok se udaljim prespoji mi se na AirLive, gdje više nemam navedenu funckionalnost. Što mi je najbolje riješenje? Možda samo ispravna konfiguracija? Drugi uređaj?
StelarBlack je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2015., 20:55   #149
dadoremix
Premium
Moj komp
 
dadoremix's Avatar
 
Datum registracije: Nov 2006
Lokacija: Cakovec
Postovi: 2,799
mrežu poslozit, drugi SSID
ako si taj airlive spojio na način taj je VIP modem LAN >>> WAN airlive, onda je sve iza još jednog NAT-a i drugi ip range vjerovatno pa iphone ne vidi uređaje koji su spojeni na vip modem, a nit uređaji koji su spojeni na vip ne vide ono kaj je spojeno na airlive

dakle ako je vip 192.168.1.1
airlive neka bude 192.168.1.2
SSID saki svoj neka ima, šifra može ista
dadoremix je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2015., 21:06   #150
StelarBlack
Registered User
 
Datum registracije: Jan 2015
Lokacija: Zagreb
Postovi: 11
Citiraj:
Autor dadoremix Pregled postova
mrežu poslozit, drugi SSID
ako si taj airlive spojio na način taj je VIP modem LAN >>> WAN airlive, onda je sve iza još jednog NAT-a i drugi ip range vjerovatno pa iphone ne vidi uređaje koji su spojeni na vip modem, a nit uređaji koji su spojeni na vip ne vide ono kaj je spojeno na airlive

dakle ako je vip 192.168.1.1
airlive neka bude 192.168.1.2
SSID saki svoj neka ima, šifra može ista

Tnq, dadoremix.

Tako sam i mislio. Inače udaljenost između routera je manja od 10m. AirLive je spojen na taj način, zapravo mislim da je čak spojen na LAN port na AL. Ostavio bi isti SSID, tako da svi uređaji misle da je riječ o istoj mreži što mi je i cilj. S obzirom da su mi isti u uredu, u ponedjeljak ću znati više detalja, pa ću staviti i konkretan layout.
StelarBlack je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na