Forumi


Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori
 
Uređivanje
Staro 29.12.2014., 21:32   #61
Kal-EL
Premium
Moj komp
 
Kal-EL's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Vinkovci
Postovi: 472
Da nastavim ovu "lijepu" temu. Na katu kuće zxdsl 931VII i na njega UTP spojen Edimax br-6428ns, stavljen u Universal repeater mod", 2.4 b+g+n, wpa2, kanal 4 (nema druge mreže na istom), statički ip u ruteru, dhcp za wifi.
Problem je što povremeno puca veza spojenih uređaja sa Edimax mrežom. Ili je nema a ako je i očitavaju uređaji ne mogu se spojiti.
U isto vrijeme kompovima koji su spojeni utpom na zxdsl mogu normalno na net.
I onda se opet svi spoje normalno i radi ok.

Ima Edimax neke advanced opcije kao DTIM period koju ne razumijem, ostale sam čitao po netu i mislim da nisu vezani za ovo što mene muči.

Ima tko ideju što da probam?
Kal-EL je offline   Reply With Quote
Staro 29.12.2014., 21:59   #62
The AC
Premium
Moj komp
 
The AC's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Karlovac
Postovi: 989
Ček, ti si edimaxa stavio u repeater mod rada i spojio ga kabelom sa zte-om?
The AC je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 29.12.2014., 22:03   #63
Kal-EL
Premium
Moj komp
 
Kal-EL's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Vinkovci
Postovi: 472
Citiraj:
Autor The AC Pregled postova
Ček, ti si edimaxa stavio u repeater mod rada i spojio ga kabelom sa zte-om?
Da ali po tvom postu kontam da sam pogriješio
Kal-EL je offline   Reply With Quote
Staro 29.12.2014., 22:14   #64
The AC
Premium
Moj komp
 
The AC's Avatar
 
Datum registracije: Jan 2008
Lokacija: Karlovac
Postovi: 989
dhcp pusti neka odrađuje ZTE, za edimaxa si pogledaj u uputama (obično je razumljivo i jednostavno opisano) kako ga staviti da bude repeater / pogledaj par tema na ovom podforumu, već je puno puta opisivano ( u biti skoro svaka druga tema je to )
The AC je offline   Reply With Quote
Staro 29.12.2014., 22:17   #65
Kal-EL
Premium
Moj komp
 
Kal-EL's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Vinkovci
Postovi: 472
Manje više sam čitao i tražio što napraviti pa je na kraju ovako ispalo.
Hvala u svakom slučaju, morat ću jedan dan ponovo proći korak po korak.

Kal-EL je offline   Reply With Quote
Staro 29.12.2014., 22:22   #66
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,902
Čekaj, tu nešto ne štima,
napisao si da je gl. router (zxdsl 931VII) i AP / Router (Edimax br-6428ns) spojeni međusobno Lan kabelom, a postavljen u Universal repeater mod ?

Ako je tako, krivo si podesio Edimax - a, trebaš klasični AP mod:
- WAN > Static IP, IP=192.168.1.200, Subnet=255.255.255.0, Gateway=192.168.1.1
- u Lan > IP=192.168.1.2, Subnet=255.255.255.0, 802.1d spanning tree=Enable, DHCP Server=Disable
- DNS > Primary=192.168.1.1, Secondary=195.29.150.3
- Wireless > AP mode, postavke po želji, mogu biti iste kao u gl. routeru
- NAT i Firewall=Disable
- na kraju Lan kabel iz gl. routera uštekaj u Lan1 Edimax - a

Ako bude problema alternativa je lan kabel iz gl. routera uštekaj u WAN Edimax - a.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 29.12.2014. u 22:38. Razlog: Dopuna
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 29.12.2014., 22:28   #67
Kal-EL
Premium
Moj komp
 
Kal-EL's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Vinkovci
Postovi: 472
@Nikky - ostavit ću to za sutra poslije posla pa probat.
Ako se dobro sjećam kad sam pokušao sa WANom nije htio na internet nikako ali opet ponavljam, nisam stručnjak i pitanje je koju postavku nisam naredio kako treba.

edit: odradio sam sve prema ovome kako si napisao, talbet, laptop i mobiteli se spajaju normalno, sutra provjerim u uredima (kat ispod) kako radi. Nadam se bez pucanja veze.

Zadnje izmijenjeno od: Kal-EL. 30.12.2014. u 21:24.
Kal-EL je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2015., 12:57   #68
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 29,582
Pojavio mi se problem. Situacija:
Mreža1: office, router Zyxel VMG5313, SSID: Iskonovac
Mreža2: stan, TP-Link TL-WR743ND u Repeater Modeu, SSID: Iskonovac

Problem je takav da se u stanu mobitel i tablet ne mogu spojiti na wlan. Zapravo, oni se spajaju pa odspajaju i tako u loopu. Koliko sam skužio iz ikone wlana u notification baru, prvo se spoje na Mrežu1 pa prešaltaju na Mrežu2 pa se veza prekine i tako stalno.
Pretpostavljam da je problem u tome što se obje mreže isto zovu jer kod prijašnjih repeatera su imale drugačija imena pa sam u stanu odabirao mrežu s jačim signalom.
Kako da stabiliziram wlan signal repeatera u stanu?
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2015., 15:10   #69
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,968
To se moze dogadjat kad su oba wifi signala sa routera podjednake jacine. Probaj premjestanjem repeatera u stanu postic osjetno jaci signal od onog u uredu.
Btw, na kojem uredjaju je ukljucen DHCP?

Isti SSID mreze ne bi trebao imat utjecaja, jer imam identicni slucaj kod jednog frenda u viksi, pa kad sam na mjestu gdje su jacine oba signala podjednake pojavljuju mi se takva "prekapocanja" i gubljenja internet veze.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 10.01.2015., 15:20   #70
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,902
Može probati na TL-WR743ND (stan) promjeniti SSID u Iskonovac2 da bude različit.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Staro 10.01.2015., 17:34   #71
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,968
Sad sam se sjetio da kod spomenutog frenda to nije bilo moguce, ali je ukljucivanje DHCP-a razlicitog range-a na oba routera dosta pomoglo. Na prvom je range od 50-100, a na drugom 0d 101-180, ili slicno; uglavnom oba rade, ali se ne preklapaju.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2015., 08:55   #72
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 29,582
Na Zyxelu DHCP ima status Server.
TP-Link ima u stanu debelo jači signal, ali svejedno se uređaji kače i na Zyxela. U office tog problema nema već se mob poveže sa Zyxelom.
Na Zyxelu je IP range 10-199. Stavio sam 10-100. Zanimljivo da bi ponekad izbaci pop-up da postoji konflikt između IP adresa.
U postavke TP-Linka ne mogu ući jer me browser umjesto na stranicu tplinklogin.net baca na stranicu ww1.tplinklogin.net koja nema veze sa postavkama uređaja. Probano sa FF i IE, mijenjani LAN portovi na TP-u, online i offline, ali uvijek isto - ww1.tplinklogin.net.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 11.01.2015., 12:29   #73
Prezime
Premium
 
Datum registracije: Aug 2013
Lokacija: Zagreb
Postovi: 2,968
Taj conflict IP adresa je vjerojatni uzrok problemu...

Ne razumijem kako ne mozes uci u postavke TP-a. Jel se pokusavas na njega spojit preko njegove IP adrese? Kad ga spojis Lan kabelom na komp i upises njegovu IP adresu u address bar moras se spojit; ako se ne spoji ili koristis krive podatke za spajanje ili je uredjaj musicav.
Za probu, odradi hard reset, na pocetne postavke, i onda se probaj spojit sa njegovom default IP adresom.
Prezime je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2015., 13:18   #74
abvg
Registered User
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: ab
Postovi: 3
Pozdrav! Imam huawei smartax mt882 i huawei hg532e. Kako bih mogla da ih povezem da dobijem jaci wireless signal, da li je to uopste moguce za ova dva modela? I da li moguce povezati ih bezicno? Razlog je veoma slab signal u kuci pored, a razvlacenje kabla mi je poslednja opcija, ako je uopste i izvodljiva. Ne razumem se mnogo u tu tehnologiju, ukoliko je neko rad da mi pomogne, bila bih mu veoma zahvalna
abvg je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2015., 14:02   #75
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,902
Sa ta dva uređaja ne možeš ništa napraviti preko wireless - a jer ga mt882 ni nema,
koji je operater, jeli imaš još koju uslugu osim interneta te koji sada ima ulogu glavnog routera ?
Ako je huawei hg532e glavni onda nabavi gore spominjani TL-WR743ND i podesi ga u Universal Repeter mod rada prema huawei hg532e.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2015., 14:34   #76
abvg
Registered User
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: ab
Postovi: 3
Hvala na brzom odgovoru! Daaa, zaboravila sam da mt882 nema wireless, ne koristim ga trenutno. Jeste hg532e glavni, koristim mts-ov iptv i net. Znaci to bi mi po Vasem misljenju bilo najjednostavnije resenje? Razmisljala sam i o opciji nabavke neke usb antene za laptop, ali ne znam da li bi odradila posao, posto je signal koji hvatam jako los, 1 crta a nekad ni to.
abvg je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2015., 16:12   #77
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,902
Predloženi uređaj će ti pomoći u željenom, podesiš ga i postaviš negdje "na pola puta" između routera i laptopa, odnosno gdje ima dobar link prema routeru.

Inače nije ni čudno da Huawei hg532e ima lošu wireless pokrivenost jer umjesto pristojnih antena ima komadiće pcb - a.
Evo kako izgleda unutra:
http://i055.radikal.ru/1306/dc/f5a98b9f7993.jpg
http://i023.radikal.ru/1306/6c/2f3b43918610.jpg
tko zna / može / hoće se zezat može napraviti modifikaciju:
- odlemi ove šroteks antene, preciznije samo pig-tail
- nabavit 2x pig-tail sa šasijskim RP-SMA konektorom i zalemiti gdje su ove bile
- nabavit 2x RP-SMA antene 5 ili 8 ili 10 dBi
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2015., 16:29   #78
abvg
Registered User
 
Datum registracije: Apr 2015
Lokacija: ab
Postovi: 3
Ne zove se ovo bez razloga 'ekspert' forum, svaka cast na znanju i nesebicnom deljenju istog! Hvala puno na savetima, sjajni ste! Pozdrav!
abvg je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2015., 17:06   #79
D/G
Premium
Moj komp
 
D/G's Avatar
 
Datum registracije: Feb 2010
Lokacija: Ploče
Postovi: 853
Nikky gledam te slike i lipo se vidi da su to na pločicama dipol-antene, što je čak dobro naprema nekim drugim adapterima pogotovo onim "stick" gdje stave spiralu koja je bar 10-20 dB lošija od ovakvih dipola.
Primjetih još da dosta korisnika wifi-adapter naziva pogrešno tj. "antena" a znamo da je antena rađena od metalnih dijelova dužine ovisne o frekvenciji i spaja se samo koaksijalnim kablom , dok se wifi-adapteri i ruteri spajaju sa USB ili LAN kablovima bez obzira imaju li antenu unutarnju , vanjsku ili su ugrađeni na nosač same antene.
D/G je offline   Reply With Quote
Staro 02.04.2015., 22:11   #80
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,902
Ma neka je i dipol kad je radijus pokrivenosti mali il nikakav, davno smo zaključili da to nije slučajno > više će se prodavati rpeteri, antene ..

Ovo za wifi-adapter > "antena"je čest slučaj ak ko će ih svaki put ispravljati ... zato se kad nešto nije jasno forsira da napišu oznaku uređaja iz čega se vidi o čemu se radi.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2015., 08:36   #81
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 29,582
Imam problem koji sam već napomenuo, ali sad mi je dopi**ilo i želim to riješiti. Problem je u tome što mi signal nije stabilan na wlan mreži extendera.
Mreža1 sastoji se od Zyxel routera (Iskon). Na njega su kompovi spojeni 1 žično i 1 bežično, svi wlan uređaji se spajaju instantno.
Mreža2 je 5m i 2 zida dalje i sastoji se od TP-Link TL-WR743D koji je postavljen u extender mode-u. Na njega su žično spojeni PC, NAS i WD TV. Pri spajanju wlan uređaja (probao 5 mobitela i tablet), signal nije stabilan tj. mobitel se stalno spajaju i odspajaju (loop) na tu mrežu jer od druge (Mreža1) je signal slab.
Probao sam eksperimentirati sa IP adresama (range), prebacivanjem routera u AP mode, mijenjanjem wlan kanala, ali ništa nije pomoglo. Signal routera je na max.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2015., 08:48   #82
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,250
Ajde za pocetak stavi TP-Link TL-WR743D u extender mode i iskljuci zastitu na glavnoj i njegovoj mrezi, znaci sve podesi bez ikakve zastite, otvorena mreza i onda malo testiraj.
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2015., 12:51   #83
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 29,582
Zaboravih napomenuti - cijelo vrijeme je u extender modu.
Mislim da sam pokušao i tu varijaciju sa micanjem zaštite ili bar njenim micanjem na samom extenderu. Caka je u tome da se unatoč WP2K zaštiti mobiteli uredno i instantno spajaju na Mrežu1 koja ima isti pass kao i Mreža2.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 11.04.2015., 14:46   #84
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,902
Probaj, mislim da to fw u TL-WR743D omogućuje kada je u Repeter modu,
postavi AP Setting - Local SSID različiti od glavnog routera,
tada se klijenti neće (bar ne bi trebali) tako lako šaltati između.
Također se možeš probati igrati usmjeravanjem antena na routeru i extenderu.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 12.04.2015., 16:16   #85
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 29,582
Iskonov Zyxel ima unutarnju antenu pa se nema šta usmjeravati.

Maknuo sam zaštitu na routeru i extenderu. Veza je stabilna.
E sad, ja bih ipak volio nekakvu zaštitu za svoje mreže bez obzira što imam flat net. Bar na Mreži1 tj. signalu koji daje Zyxel.
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein

Zadnje izmijenjeno od: coconut. 12.04.2015. u 16:30.
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 12.04.2015., 17:42   #86
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,250
Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Maknuo sam zaštitu na routeru i extenderu. Veza je stabilna.
Da, tako sam i mislio, ja imam WA730RE i problem je isti, repeater NE radi sa bilo kojom zastitom vecom od WEP-a.

Radi u pocetku i onda se dogadja isto ovo da se klijenti odspajaju i spajaju na master AP.

Ako mozes fizicki provuc LAN kabl sa Zyxela na WR743D onda nema problema, ako nemozes onda ces morati mjenjati AP.
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 12.04.2015., 19:34   #87
coconut
Premium
Moj komp
 
coconut's Avatar
 
Datum registracije: Mar 2006
Lokacija: Opatija
Postovi: 29,582
Ne mogu povući LAN kabel. Kupio sam TP-Link prije nekoliko mjeseci na Nikky-jev savjet baš na ovoj temi.
Mogu li staviti bar WEP zaštitu na router?
__________________
"Dvije stvari su beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran." A. Einstein
coconut je offline   Reply With Quote
Staro 12.04.2015., 19:45   #88
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,250
Sa WEP radi, bar kod mene. Stavi pa testiraj. Ako koristis repeater moras manualno stavit mreznu na 192.168.0.1 tj. njegov subnet i konfiguriras ga, kasnije prebacis na automatic svoj lan i normalno da nemos pristupit repeateru dok opet svoj lan ne stavis u njegov subnet.

Ako stavis WEP samo na Zyxela nece ti radit, WEP na oboje ili nigdje...
silver_tip je offline   Reply With Quote
Staro 12.04.2015., 20:01   #89
Nikky
Moderator
 
Nikky's Avatar
 
Datum registracije: Sep 2006
Lokacija: St
Postovi: 16,902
Hm, osjećam se prozvanim, u x slučajeva spomenuti uređaj radi bez ikakvih problema

Ako ne na Zyxel - u, antenu možeš usmjeravati na repeteru, šta možeš postići treba viditi na lokaciji.

Daj pogledaj i usporedi fw verzije u uređaju i na supportu, pazi na revizije (ako ih ima),
ako ima noviji na supportu onda ga ubaci po proceduri, nakon ubacivanja za svaki slučaj prvo odradiš factory reset pa tek onda ponovni konfig.

Probaj staviti WEP zaštitu po standardu, pass generiraj sa nekim generatorom da je teže upasti / pogoditi, provjeri koju varijantu "primaju" uređaji > http://darkvoice.dyndns.org/wlankeygen/
dodatno možeš koristiti MAC filter funkciju i na taj način eliminirati "uljeze", moraš dodati MAC adrese svih svojih klijenata.

Vezano za IP adrese, normalna stvar da se IP adresa repetera prilagodi glavnom routeru i cijeloj mreži,
ako je router na 192.168.1.1 onda repeter staviš npr. na 192.168.1.2, to spada pod normalno ...
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 12.04.2015., 20:23   #90
silver_tip
Premium
Moj komp
 
silver_tip's Avatar
 
Datum registracije: May 2010
Lokacija: doma
Postovi: 2,250
Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
ako je router na 192.168.1.1 onda repeter staviš npr. na 192.168.1.2, to spada pod normalno ...
Ne, bas kontra. Taj njegov kao i moj je uvijek na 192.168.0.1, dakle nije klasika kao 2 recimo sx763 sa dd-wrt itd...

U Router modu, Repeater modu,Bridge whit AP i Client modu je iskljucivo na 192.168.0.1 jer je njegov DHCP uvjek iskljucen i tako je koncipiran, pogledaj manual.

Njegov ima funkciju vise neg moj ali sve ostalo je isto...
silver_tip je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas
 
Oglas
Odgovori


Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na